Shoppen bij Aliexpress: dit moet je weten

Shoppen en bestellen bij Aliexpress

Met online spulletjes kopen heb ik nooit zoveel problemen gehad. Ik gebruik al jaren eBay en shop ook lekker – als het zo uitkomt – bij Amazon in verschillende landen. Maar voor shoppen bij Aliexpress moest ik even over een drempeltje. Voor niet weet wie het is; dat is een soort Chinese marktplaats, waar je spullen kunt kopen. Je kunt onder meer via creditcard en iDeal betalen. De levertijd is vaak lang en de kwaliteit is vaak uhm.. ‘Chinees’. Ik denk dat het vooral lag aan mijn perceptie van de kwaliteit ervan en de lange levertijd. Maar tegenwoordig bestel ik er steeds vaker!

Waarom shoppen bij Aliexpress?

Shoppen bij Aliexpress is vooral allemaal dus spotgoedkoop. Oké, de kwaliteit is niet altijd je-van-het, maar dat is ook niet voor alles nodig. Zo heb ik er bijvoorbeeld al eens voor 80 cent een heuptasje voor tijdens het hardlopen besteld. Niet bijzonder mooi, vast niet supergoed, maar wel heel goedkoop en het dient z’n doel. Ik kan er ook eentje voor 15 euro kopen, maar waarom zou ik?

Nog een goede reden om hier te bestellen: je hebt er gewoon van alles. En heel vaak voor een hele redelijke prijs. Bovendien is deze Chinese webshop inmiddels ook door veel Nederlandse bedrijven ontdekt. Ik vond bijvoorbeeld exact dezelfde trouwdecoratie op zowel Aliexpress als in Nederlandse webshops. Uiteraard hing er bij de Nederlandse webshops wel een Nederlands prijskaartje aan (lees: letterlijk 10 x zo duur).

Het voordeel van dat het weinig kost: je kunt makkelijk iets proberen. Zo bestelde ik onlangs een mascara voor 85 cent. Die kan ik natuurlijk ook bij het Kruidvat kopen voor 2 euro of 2,50 euro. Maar: dat is wel ruim het dubbele. En als je het zo bekijkt, is de keuze snel gemaakt.

Overigens vind ik make-up geen aanrader. Het kan zijn dat ik net steeds de verkeerde dingen bestel, maar alles lijkt aangelengd te zijn met water of een soort zonnebrandcrème-achtige substantie. Dan zou ik dus toch liever die 2 euro bij het Kruidvat uitgeven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De nadelen van shoppen bij Aliexpress

Bestellen bij Aliexpress is natuurlijk niet alleen maar hosanna. Er zitten ook best wat nadelen aan.

Laten we beginnen met het milieu: je hoeft er niet op te rekenen dat er tijdens de productie of de verzending rekening wordt gehouden met het milieu. Bovendien stimuleer je die praktijken met je aankopen nog extra. Zeker als je vanwege de lage prijzen óók nog eens veel meer bestelt dan je nodig hebt.

Als je voor meer dan ongeveer 22 euro bestelt, kun je te maken krijgen met een douaneheffing. En als je bedenkt dat alleen de inklaringskosten al 16 euro zijn, dan snap je dat het ‘leuke’ er dan snel af is. Naast die inklaringskosten betaal je ook de btw over het product.

De kwaliteit is vaak matig. Ik kan er niet meer van maken. Je kunt geluk hebben, maar het is niet altijd vooraf in te schatten.

De levertijd is vaak lang. En hij wijzigt ook nogal eens. Het product laat dan 30-60 dagen zien en in je bestelbevestiging zie je ineens dat het gaat om 60 werkdagen.

Soms komen dingen helemaal niet aan. Dan moet je zorgen dat je op tijd een dispuut opent, anders heb je gewoon pech.

Iets terugsturen omdat je er niet blij mee bent, is erg bewerkelijk. Voordeel is wel dat Aliexpress ‘rotte appels’ hard aanpakt, dus als de verkoper niet mee wil werken aan een oplossing, heb je dat als stok achter de deur.

Alle merkproducten zijn nep. Ook al staat er bij dat ze echt zijn. Of je dénkt dat ze echt zijn. Nee. Nep. En houd er rekening mee dat het kopen van namaak merkproducten illegaal is. Als je betrapt word, kun je een boete verwachten.

Tips voor bestellen bij Aliexpress

 • Selecteer op gratis verzending. De verzendkosten zijn vaak per product, dus als je twee dezelfde producten bestelt, betaal je ook twee keer verzendkosten.
 • Let op met kleding; die maten gaan soms heel gek. Ik heb één keer een trui besteld en kwam daar op XL uit – die nog strak zat! – terwijl ik normaal XS/S heb.
 • Blader ook even goed door. Vaak worden dezelfde dingen door verschillende partijen aangeboden, waardoor je het soms net weer wat goedkoper kunt krijgen
 • Betaal via je creditcard voor kopersbescherming of via iDeal omdat je dat prettiger vindt (of geen CC hebt).
 • Zoek je iets voor een feest of bijvoorbeeld een bruiloft? Op Facebook zijn talloze (Nederlandstalige) groepen te vinden met mensen die hun tips delen.
 • Bestel niets waar je haast mee hebt; die 3 weken tot 60 dagen zijn niet overdreven. Je kunt er geen peil op trekken wanneer iets geleverd wordt en op tracking hoef je meestal ook niet te rekenen
 • Bestel vooral geen (merk)make-up: dat is vermoedelijk 10 van de 10 keer nep, wat betekent dat je gezicht er na een half uur al niet meer uitziet. Soms lijkt het écht heel echt, maar ga er maar vanuit dat dat het niet is.
 • De foto’s zien er altijd veel gunstiger uit dan het daadwerkelijke product. Voor een zo goed mogelijke indruk klik je op het tabje ‘Feedback’ en selecteer je de reviews met foto erbij. Dat geeft soms een heel ander beeld van een product
 • Als je via de app bestelt, zijn de prijzen lager. Mijn persoonlijke tip: zoek alles uit op je computer, stop het in je winkelmandje en reken af via de app.
 • In de app kun je ook op foto zoeken. Best heel handig als je iets op Google gevonden hebt, maar geen idee hebt hoe je dat daar in Chinederengels moet vertalen.
 • Je kunt ook clix sparen als je iets wilt bestellen bij Aliexpress

Ga jij wel eens shoppen bij Aliexpress? Wat vind je ervan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
  1. De kop van deze blog: "Lekker Leven Met Minder – Sparen, besparen, consuminderen, bezuinigen"

   Bij deze webshop wordt heel veel goedkope troep verkocht. Allereerst zou je je moeten afvagen hoe het kan dat dit allemaal zo goedkoop is. Ofwel, of de mensen die deze spullen maken een eerlijk loon krijgen. Verder dragen dit soort spullen van goedkope makelij alleen maar bij aan een enorme afvalberg. Vandaar mijn opmerking.

 1. Ik zal er niet snel bestellen. Niet eens zo zeer om de prijs of (lage) kwaliteit, maar wel om de in verhouding tot het product staande vervoersbeweging, en dus de belasting voor het milieu.

  Natuurijk, ik bestel ik veel online in Nederland. Onze boodschappen worden met 100% electrisch vervoer thuisgebracht. Voor die zaken waarvoor de postbode langs moet komen, Had ik anders ook zelf naar de stad moeten rijden. Dat vind ik het verschil acceptabel.

 2. Ik zal er niet snel bestellen. Niet eens zo zeer om de prijs of (lage) kwaliteit, maar wel om de in verhouding tot het product staande vervoersbeweging, en dus de belasting voor het milieu.

  Natuurijk, ik bestel ik veel online in Nederland. Onze boodschappen worden met 100% electrisch vervoer thuisgebracht. Voor die zaken waarvoor de postbode langs moet komen, Had ik anders ook zelf naar de stad moeten rijden. Dat vind ik het verschil acceptabel.

 3. Ja, ik bestel er regelmatig…het laatste wat ik besteld heb waren meubeltjes voor het poppenhuis van mijn kleindochter…ze waren geweldig!Voor 2,50 een hele complete set. Mijn zoon heeft er spotjes besteld, haha we lagen in een deuk…spotjes gingen aan en de tv ging uit..dus inderdaad de kwaliteit laat te wensen over.Waar ik ook wel bestel is Wish, ook niet duur en de levertijd is sneller.

  m.vr.gr. Janny

 4. In China gebruiken ze allerlei stoffen die niet in de EU zijn toegelaten, en nemen ze het niet zo nauw met de voedsel- en warenveiligheid. Ik zou het risico dus niet nemen voor een relatief kleine besparing om iets onbekends op mijn wimpers te smeren.

 5. Ik gebruik zelf vaak DHGate bevalt goed heb met wish altijd t probleem dat ik erachter aan moet omdat ik wel betaald heb maar de bestelling dan niet wordt gedaan, overigens is een mailtje voldoende om t geld terug naar de rekening te krijgen. Bij dhgate betaal je en daar wirdt het geld vastgehouden totdat jij hebt aangegeven dat je t artikel in goede staat hebt ontvangen. Ooit een ringen besteld voor 30 cent per stuk moest ze wel per 50 ofzo afnemen kwaliteit was echt top ze bleven mooi goudkleurig en t steentje glanste een jaar. Na dat jaar pakte ik een nieuwe uit t doosje.

 6. Ik heb er nooit iets besteld maar hoor steeds meer mensen om me heen met positieve ervaringen. Geen grote dingen maar zaken als een zonnebril bijvoorbeeld. Dus wie weet…

 7. Ik koop er met veel plezier. Ik let wel op of de 'winkel' voldoende verkocht heeft en extreem hoog scoort.
  De WII-controlers bijvoorbeeld zijn geweldig! Heel nep, maar doen langer met batterijen en zijn preciezer dan de originele. Ook knutselspul koop ik er, telefoon hoesjes, kettinkjes en bijvoorbeeld een kersenontpitter. Dezelfde als hier in de winkel ligt… alleen dan 20 keer zo goedkoop 🙂

 8. Ik probeer toch zo veel mogelijk europees te kopen. China heeft amper regels op het gebied van mensenrechten, dierenwelzijn of milieu. De meest rare ingredienten zijn daar wel toegelaten, die op Europees niveau niet zijn toegestaan. Ik ben niet heiliger dan de paus maar de kans dat je zooi koopt is vrij aanwezig hier.

 9. Ik heb er 2 keer wat KLEINS besteld. Ging prima. Ik zal er zeker geen grote spullen bestellen. Veel te bang dat het bij de douane beland en ik invoerheffing moet betalen. Zolang het maar door de brievenbus kan.

  1. Voor de douane maakt formaat niet. Ook brievenbuspakjes worden opgemerkt en kun je invoerrechten betalen. Tarief valt wel mee. Op de site van de Belastingdienst kun je zien hoeveel je moet betalen voor welke artikelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.