‘Nederlander betaalt steeds meer aan woonlasten’

Nederlanders betalen gemiddeld steeds meer aan woonlasten, zo melden gebiedsontwikkelaar BPD en het Nibud. De gemiddelde Nederlandse woningbezitter betaalt nu ongeveer 34 procent van het inkomen aan woonlasten. In 2013 was dat nog 32 procent. Dit zou komen omdat mensen niet speciaal meer zijn gaan verdienen, terwijl huizen – blijkbaar – wel duurder zijn geworden.

Ik kan uit het artikel niet halen of het nu gaat om het gezamenlijk inkomen of het persoonlijke inkomen. Gezamenlijk zijn wij nog geen 20% van ons inkomen kwijt aan woonlasten (waarbij ik dan ook woonverzekeringen en energie e.d. heb meegeteld, maar de hypotheekrenteaftrek eraf heb gehaald). Dat is flink minder dan die 34 procent. Toch schrik ik daar ook niet echt van; ik was immers in mijn vorige huis ongeveer 80 procent van mijn inkomen aan woonlasten kwijt. Nu is dat natuurlijk wel achterlijk veel, maar een derde aan woonlasten lijkt me helemaal niet gek. En minder is natuurlijk altijd fijner!

Hoe vind jij de verhouding tussen je woonlasten en je inkomen? Wat zou je daarin graag anders zien? En vind jij die 34 procent dan veel of weinig?


Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Je financiën goed geregeld - UITSLAG WEGGEEFACTIE
Nieuwe computer?


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Persoonlijk denk ik dat het beperken van je woonlasten tot ongeveer 25% een beter streef getal is. Op deze manier (mits haalbaar op de Nederlandse markt met je salaris) kan je ervoor zorgen dat je spaar percentage flink hoger wordt en je tenmiste echt een buffer kan opbouwen.

  2. Met de VVE contributie en de hypotheek zit ik nu op 24%, na mijn extra aflosssing in januari daalt het naar 22%. Aan het begin van mijn hypotheek plus VVE was dat nog 32%. Het gaat de goede kant op. Marjolein

  3. Wij zitten zo rond de 20 %. Over 2 jaar loopt onze spaarhypotheek af, dan daalt het naar 10%. Er blijft dan nog een kleine aflossingsvrije over, maar dan is het wel mogelijk dat mijn man vervroegd met pensioen kan .Officieel moet hij nu nog 6 jaar, hopelijk kan hij over 4 jaar stoppen. Overigens hebben wij een tijd lang rond de 75% gezeten, van 2 fulltime inkomens. Dat was in de crisis van begin 80er jaren. We betaalden 10,3% rente en losten gigantisch veel af. Dat we nu nog steeds een hypotheek hebben komt door onze "wooncarriere", van een tussenwoning naar een hoekwoning met garage en nu een twee-onder-een-kapper.
    Groet, Greetje54

    1. Ik deel de woonlasten door het inkomen en dan x 100. Dus je verdient bijvoorbeeld 1000 euro en hebt 250 euro aan woonlasten. Dan deel je 250 euro (de lasten) door 1000 euro (je inkomen). Dat is 0,25. Als je dat vermenigvuldigt met 100(%), weet je hoeveel procent je lasten van het totaal zijn.

  4. Denk dat er nog een andere factor meespeelt. De vergrijzing. Jonge stellen zijn veel hoger verschuldigd dan mensen die aan het einde zitten of afgelost hebben. Denk ook aan de aflosingsvrijehypotheek. Ook de huidige situatie van hoge huren en de moeilijkheid van een huis kopen voor starters speelt mee. Ik denk dus dat de gemiddelde woonlast nog het met sprongen omhoog gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback