Eerste stapjes in beleggen

Eerder schreef ik al dat ik ook eens wilde gaan beleggen. Het plan was om in de eerste instantie mijn ‘gratis’ geld erin te stoppen. Daarna bedacht ik me dat het dan soms ook wel een beetje te hard ging naar mijn zin, dus besloot ik het op €100 per maand te houden, dat vervolgens in indexfondsen ging. Dat leek me het meest overzichtelijk.

Nu is het er nog maar één keer van gekomen, want ik heb een beetje het idee dat er een bubbel aankomt. Maar: de €100 die ik eind vorig jaar wél op de rekening heb gestort, doet het ontzettend goed. Ik zit nu zelfs op een rendement van 10%. Dit doe ik overigens allemaal via een beleggingsrekening bij DeGiro, omdat de kosten daar lekker laag zijn. Die kosten maken namelijk een behoorlijk verschil als je het over een lange periode bekijkt.

Ik kan me wat moeilijk voorstellen dat dat zo blijft, maar het zou natuurlijk wel mooi zijn. Nog mooier als ik wél eens ga bijstorten natuurlijk. Dat begint wel een beetje te kriebelen als ik zie dat het allemaal redelijk stabiel is en lijkt te blijven. Aan de andere kant is het mijn bedoeling om hier een mooi pensioenpotje te maken, dus ik vind het belangrijker dat het over 30 jaar mooi aangroeit, dan over 3 maanden waar we het nu over hebben.

Misschien dat ik straks wel wat extra ga storten als ik weer een uitbetaling heb van Recyclix. Dat is namelijk op het moment aardig op aan het lopen, omdat ze een nieuwe veiligheidsmaatregel hebben ingevoerd: je moet je identificeren. Dat doe je met een identificatiebewijs waar je naam op staat. Je officiële naam. Je weet wel, die naam die bij sommige mensen niet exact hetzelfde is als je ‘gewone’ roepnaam. Bij mij dus. Ze zijn inmiddels al letterlijk maanden bezig met mijn identiteit te controleren. Eerst was het legitimatiebewijs niet goed (rijbewijs). Toen wel goed (paspoort), maar klopte de naam niet. Toen moest ik bewijs uploaden van mijn adres, wat de eerste keer óók weer niet goed was, want ouder dan 6 maanden (stond er niet bij dat dat niet mocht). Ik ben benieuwd of ik er nu wél doorheen kom, of dat ze met weer iets komen. Het zal allemaal wel nodig zijn, maar ik begin het knap vervelend te vinden. Ik heb van anderen al gehoord dat ze er wél zo doorheen kwamen, dus ik denk dat ik net even pech heb.

Overigens is het wél fijn dat ik – als ik de boel straks op kan nemen – mijn investering praktisch weer helemaal terug heb. Ik had er in de eerste instantie namelijk €150 van mezelf in gestopt en kreeg daarbij een bonus van €20. Op dit moment heb ik €100 uitbetaald gekregen en zit er weer €41,64 in de pot. Daar komt over twee weken weer ruim €13 bij, waardoor ik boven de €150 kom. Daarna is alles dus pure winst.

Maar goed, zover zijn we dus nog niet. Eerst over ‘gewoon’ investeren. Heb jij het idee dat er een bubbel aankomt en pas je je gedrag daarop aan, of ga je gewoon door als altijd, omdat het toch voor de lange termijn is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Naar de drogisterij in DuitslandLanger leven of je droomhuis hebben?

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

19 Comments
 1. Ja dat beleggen is voor ons of mij althans (Natas zit er nog niet zo vrijdenkerig in) na de complete aflossing van hypotheek te doen.

  Met Recyclix lijkt het me ook eerlijk gezegd einde verhaal maar goed de verhalen blijven dubbel en de stekker is er nog niet uit. Dus lees graag van je zodra het je gelukt is met geld uit halen. Ik heb er inmiddels ook weer 79 euro gereserveerd staan en dat is al ruime winst.

  Ik lees graag mee je ontwikkelingen van beleggen en je gevoel er bij.

  1. Mmm… als jij zelfs vindt dat het einde verhaal lijkt te zijn, dan kan ik dit geloof ik maar beter mentaal afschrijven.

   Ik heb overigens na het plaatsen van dit blog toch maar weer €100 overgemaakt naar mijn beleggingsrekening. Ik probeer het vooral op de lange termijn te bekijken, dus niet in één keer veel erop, maar steeds een beetje, ervan uitgaande dat ik het pas bij 65+ (dus over ruim 30 jaar) zou gaan opnemen.

  2. Update: Adres bewijs (3e poging) is geaccepteerd bij Recyclix en heb uitbetaling aangevraagd, 20€ en 60€. Had per ongeluk minimum aangevraagd terwijl ik 1 bedrag van 80€ wilde.

   Nu afwachten of ze dit snel overmaken zoals gewend.

   UPDATE: Ik heb bij poging 3 dezelfde foto geüpload van mijn naam met adres van een belastingformulier. Een brief gefotografeerd van af de tafel. Deze was bij eerste verzoek geweigerd. Misschien een snuggere controleur gehad bij poging 3.

  3. Ben benieuwd.. Ik heb meteen even ingelogd, maar mijne is nog steeds niet goedgekeurd (of afgekeurd). Zag wel dat ze hier nieuwe mensen voor aan hadden genomen. Ik blijf het checken. Van jou is het in ieder geval goed nieuws, dan gebeurt er wel wat!

 2. Tja die bubbel. Als je maandelijks een vast bedrag inlegt krijg je er de ene keer wat meer voor dan de andere keer, maar zolang je het geld niet nodig hebt maakt het niet echt uit wat de koers doet.
  Zo doe ik het in ieder geval met twee beleggingsfondsen. Met individuele aandelen kijk ik wel naar de koers, de winst en het dividend dat ze uitkeren. Dat moet in de goede verhouding zijn.

  1. Dat is volgens mij ook een beetje wat je moet denken. En als je het over een lange termijn bekijkt, zeg 30 jaar, dan ga je altijd wel omhoog. Dat was ook het plan, dus ik zou me dan helemaal niet echt druk moeten maken om een bubbel…

 3. Gewoon maandelijks een bedragje investeren in een goed indexfonds en verder niets meer aan doen. Je koopt laag en je koopt hoog maar op den duur maakt het allemaal niks uit. Wel voor de lange termijn investeren, maar die mogelijkheid heb je ook.

  1. Je zegt het precies goed! Ik wil het voor de lange termijn, maar zit dan met het investeren op de korte termijn te kijken. Dat heeft geen zin, want dan raak ik juist de factor van tijd kwijt. Mijn volgende €100 zit erin. Elke maand €100 levert bij 4% over 35 jaar toch dik 90.000 op, terwijl er dan aan inleg 'maar' 42.000 in zit. (Rekeninghoudend met huidige wetgeving rondom vermogensbelasting)

 4. denk je niet dat de mensen achter recyclix met al je, nogal privacy gevoelige informatie, fraude gaan plegen? Als ze je naam, BSN nummer, geboortedatum en adres weten is het volgens mij best makkelijk om je identiteit te stelen….

 5. Investeren is alleen handig op de lange termijn. Ik ben er sinds 2000 mee bezig en sinds die tijd is het omhoog en flink omlaag gegaan (9/11 bijv) maar gemiddeld gaat het nog altijd prima. Ik investeer sinds 2013 niet meer actief, maar dividend en rente worden wel automatisch ge-reinvesteerd.

 6. Interssant onderwerp. Ik zit er aan te denken om te beginnen met indexbeleggen. Het juiste instap moment is volgens mij niet te voorspellen, dus zoals in andere reacties genoemd wordt moet je gewoon ergens beginnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP