Koopwoningen worden flink duurder

Koopwoningen worden duurderDe prijzen van koopwoningen nemen behoorlijk toe de laatste tijd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster hadden we in april de hoogste stijging (ten opzichte van dezelfde maand in het vorige jaar) sinds maart 2002. Nu is dat natuurlijk allemaal relatief, maar een duidelijke trend is het wel.

Toen ik mijn huis vorig jaar verkocht, was er – in mijn beleving – al wel sprake van een licht stijgende lijn. Ik heb daar niet speciaal op gewacht, omdat ik daar 1) geen zin in had en 2) mijn huis echt een liefhebbershuis was, dus een stijgende trend in Nederland zegt niet automatisch wat voor daar. Bovendien had het ook nogal in prijs moeten stijgen, wilde het financieel gezien aantrekkelijk zijn om nog een jaar die hoge lasten te betalen. Ik had de ‘schade‘ misschien wat kunnen beperken, maar ik had echt niet nog een jaar met bezichtigingen en onzekerheid willen zitten. Wat dat betreft was het dus prima. Als we dan wat profiteren van die opwaartse trend in de huizenprijzen, dan kan dat met dit huis ook wel.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Doorstromers

De huizenmarkt wordt op het moment vooral gestimuleerd door doorstromers. Dat klinkt op zich wel logisch. Voor starters wordt het immers steeds lastiger om een hypotheek te krijgen en überhaupt te kopen. En voor mensen die al een huis hebben, is het dan misschien makkelijker om een extra stapje te zetten. Het hoeft niet altijd groter, het kan ook juist kleiner of misschien naar een andere regio zijn. Wij horen straks ook bij de categorie met ‘doorstromers’, als we een mooi huis vinden dat ons precies past.

Wat doet de rente straks?

Ik ben wel heel benieuwd hoe het dan met de markt zit. Nu worden de huizenprijzen dus wat hoger en de rente lijkt z’n laagste punt wel wat gehad te hebben. Gaan die huizenprijzen straks door en de rente ook weer omhoog? Dat zou voor ons niet zo heel gunstig zijn. Of het moet net zo zijn dat we ons huis goed kunnen verkopen, maar een huis kopen uit een categorie waarin de prijzen nog niet echt (hard) stijgen. Voor zover je dat kunt plannen. Of zorgt een stijgende rente ook weer voor een wat stabielere lijn in de huizenprijzen? Ik ben wel benieuwd, vooral omdat we er straks toch weer een keer mee te maken krijgen en het dan natuurlijk wel slim aan willen pakken.

Merk jij iets van deze opwaartse trend? Worden huizen bij jou sneller verkocht of heb je zelf misschien meer voor je huis kunnen krijgen (of moeten betalen)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik heb in 2013 een flat gekocht in een (langzaam verbeterende) achterstandswijk wijk in Amsterdam. Die stond op moment van koop een jaar leeg. Ik heb toen 132000€ betaald. Er is pas een flat verkocht in hetzelfde gebouw voor 175000€ en deze stond een week te koop.

  Ik heb geen doorstroom plannen, alles wat ik eventueel interessant vind is te duur. Mijn plan is vooral om hypotheek vrij te zijn, en minder te werken.

  1. Dat laatste klinkt mij ook als muziek in de oren 🙂 Daarom vind ik het ook geen drama dat er nog niets voor ons bij is op het moment. Kunnen we mooi sparen om straks de hypotheek zo laag mogelijk te hebben en die daarna weg te werken. Zo’n prijsontwikkeling is trouwens wel mooi, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je huis onder water staat! Je hebt er natuurlijk pas wat aan als je zou verhuizen, maar ik geloof dat ik zo eventjes zou blijven zitten. In Amsterdam blijft het meestal wel omhoog gaan, zeker als je in een wijk zit zoals je die beschrijft!

 2. Ik merk het ook bij nieuwbouw woningen in fase 2 was het huis 30.000 euro duurder dan in fase 1.

  Voorlopig geen nieuwbouw woning. Blijf eerst in onze goedkope benedenwoning zitten.

 3. Ons eerste en ons derde huis hebben we op het dieptepunt van de huizenmarkt gekocht. We hebben winst gemaakt op ons eerste en tweede huis. Het eerste kochten we begin 1987 en verkochten die met winst. Ons tweede huis kochten we in 1994 en daarna ging de prijsstijging heel hard. Na 2006 ging de waarde weer omlaag, maar we hadden nog steeds winst. In 2014 kochten we ons huidige huis en weer op een dieptepunt/begin van aantrekken van de woningmarkt. Onze twee onder eenkapper was in waarde gedaald maar het vrijstaande huis dat we kochten was ook in waarde gedaald en dat bedrag was nominaal veel hoger. Als het nog een dure tijd was geweest, hadden we het mogelijk te duur gevonden. De vorige eigenaar heeft er 50.000 euro op verloren.
  Onze hypotheek bestaat uit twee delen. Een met variabele rente (die is laag) en een met een vaste rente en die rente is relatief hoog. Op die lening lossen we het meeste af.
  Ik verwacht een hogere rente en een sterke daling van de huizenprijzen. Het lijkt alsof de economie best aardig draait, maar ik heb daar zo mijn vraagtekens bij.

 4. Wij kochten in 2015 een appartement ( ex verhuur) in 2016 werd het huis van de buren verkocht(ook ex verhuur in dezelfde opknap staat als de onze ook was) daar werd 15% meer voor gevraagd dan wat wij er voor betaalden. werd binnen 2 weken verkocht voor meer dan de vraagprijs .

 5. Ik hoop dat de prijzen niet te veel gaan stijgen, want dan wordt het voor mij als zzp’er echt onmogelijk om iets te kopen in de randstad, waar ik nu met veel plezier woon(huur) en werk. Graag zou ik een huis kopen, want ik zie het ook als een investering voor de toekomst. (pensioen etc.) Helaas is dat op dit moment nog niet mogelijk. Ik hoop over een jaar wel zo ver te zijn.

  1. Dat lijkt me inderdaad ook behoorlijk lastig. Ik werk zelf ook als ondernemer en probeer voor mijn volgende huis gewoon zoveel mogelijk geld zelf bij elkaar te sparen. Dat scheelt me dan later in lasten, maar waarschijnlijk ook in gezeur bij de bank. En natuurlijk de omzet zo hoog mogelijk krijgen, omdat ze daar toch dol zijn op cijfertjes. Zo te horen ben jij daar ook al mee bezig 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.