Blauwe envelop: dat doet pijn!

Blauwe envelop: dat doet zeer!Ik had al wel het idee dat ik extra inkomstenbelasting zou moeten betalen over 2016, maar dat het zó veel zou zijn, dat zag ik niet aankomen. Ik geloof dat dit de eerste blauwe envelop gaat zijn die me écht pijn gaat doen. En natuurlijk kun je het positief bekijken: 1) hoeveel je moet betalen is meestal minder dan hoeveel je verdiend hebt en 2) ik kan het in ieder geval nog betalen. Maar dat neemt niet weg dat ik er gewoon eventjes een beetje van baal.

Goed jaar = veel betalen

Vorig jaar was een goed jaar, zakelijk gezien. Het beste jaar tot nu toe zelfs. En waar ik normaal nog kan rekenen op een flinke aftrekpost voor het huis, stopte dat nu in augustus. Kortom; die aftrekpost ging ongeveer door de helft. Daar komt nog eens bij dat een groot deel van mijn omzet in Britse ponden wordt uitbetaald. Vanwege de enorme koersdip na de aankondiging van Brexit, heb ik die op een aparte pondenrekening gezet, zodat ik ze kan omwisselen als de koers weer iets beter is.

Op zich een slim idee, maar het vervelende daarvan is dat ik er nu dus eigenlijk niets mee kan. Maar het zijn natuurlijk wel inkomsten en ze worden uiteraard gewoon meegenomen in mijn belastingaangifte.

Dag potje

Nu had ik op zich inmiddels een mooi zakelijk potje in euro’s opgebouwd, maar met deze aanslag is dat dus helemaal weg. Niet eens een beetje, gewoon helemaal. Niet helemaal naar mijn blauwe vrienden; een deel moet mag ik overmaken aan mijn pensioenpotje. Daar betaal ik dan later belasting over, op het moment dat ik het daadwerkelijk opneem. Het kan zijn dat ik tegen die tijd in een lager tarief val, waardoor het gunstiger is.

Overigens zet dit me wel weer even op scherp: het potje leek zo lekker royaal, waardoor ik de afgelopen tijd ook zélf een hoop heb uitgegeven. Een nieuwe computer, een nieuwe laptop, een zakenreis naar Ibiza, een prijzige cursus… Als ik dat allemaal niet had gedaan, dan had ik nu nog een beetje vlees op de botten gehad.

Hand op de knip

Nu nemen gedane zaken geen keer en ik ben nog steeds ontzettend blij met mijn aankopen (wat is zo’n snelle computer bijvoorbeeld een zaligheid tijdens het werken!), dus ik ga me gewoon weer richten op het opnieuw opbouwen van dat potje. Het is niet dat ik failliet ben, ik kan altijd aan mijn pondenrekening gaan zitten, maar als dat niet hoeft, dan doe ik dat natuurlijk liever niet.

De komende tijd wordt het zakelijk gezien dus (evenals privé overigens) weer even op de kleintjes letten. Voor zover ik weet heb ik ook even niets meer nodig, dus dat komt mooi uit.

Heb jij de afgelopen tijd nog onverwachte rekeningen gehad?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Win een fiets

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Hypotheek rekentools slaan plank vaak mis
Rustige start van de vakantie met Park, Sleep & Fly


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Misschien ben je teleurgesteld maar gedeelde smart is halve smart? We moeten allemaal belasting betalen over inkomen!
  Iedereen die bruto inkomen krijgt, weet dat een deel naar de belasting moet. Dat kan toch geen verrassing zijn?
  Wij hanteren de regel: direct van het brutobedrag 50% apart zetten.
  Niet doen alsof het nog van jou is.
  Dus niet alvast uitgeven.
  Nu zit er niks anders op dan weer te bufferen.
  Sterkte er mee.

 2. Gefeliciteerd met je goede jaar! Een nieuw record en op naar weer een nieuw recordjaar! Geniet ervan & goed gedaan!

  De rest hoort erbij als je in NL het financieel goed doet 😉 Geen creatieve aftrekposten kunnen vinden?

 3. Het is maar hoe je het bekijkt. Je had het tenminste ergens staan om te betalen. Ik heb ooit eens mijn naheffing compleet verkeerd ingeschat en moest 3000 euro extra betalen die ik niet had. Geloof me, die stress is duizend keer hoger dan een spaarpotje leeg te moeten halen. Sindsdien spaar ik als een dolle om niet meer voor dat soort verrassingen te staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback