Een poosje terug ging ik met goede moed aan de gang met mijn moestuin en plantte ik onder meer een Stevia-plantje. Nu doet dat plantje het ontzettend goed, wat natuurlijk fijn is. Maar wat kun je eigenlijk met zo’n plantje? Ik wist dat stevia gebruikt wordt om dingen zoeter te maken en ik heb ook wel eens een soort stevia-suiker in Duitsland gekocht en dat als suikervervanger gebruikt. Maar stevia kweken en gebruiken is weer heel wat anders. Dus besloot ik zelf maar eens op onderzoek uit te gaan.
Stevia, wat is het precies?
Stevia wordt ook wel honingkruid genoemd. Het is een plantje dat oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Amerika komt en daar al eeuwenlang gebruikt wordt als zoetmiddel in drankjes. In Nederland zie je het de laatste jaren ook steeds vaker. Zo stappen steeds meer light-producten over op stevia in plaats van aspartaam. Hoewel Stevia natuurlijk is, zijn de meningen wel verdeeld als het gaat om hoe gezond het is.
Ook de wetgeving is hier niet helemaal duidelijk over. In de eerste instantie werd stevia niet toegestaan in de Europese Unie. Dit veranderde in 2011; toen werd een uitzondering gemaakt voor stevioside en rebaudioside, twee stevioglycosiden. En als je nu denkt: whutt?? In normaal Nederlands zijn dat twee zoetstoffen die gewonnen worden uit een Stevia-plantje. De eerste is tot 300 keer sterker dan suiker en bevat bijna geen calorieën. Dat betekent ook dat het praktisch geen energie levert. De tweede is zelfs nóg zoeter.
Stevia-plantje kweken in de moestuin
Ik vond mijn Stevia-plantje in het tuincentrum en het leek me wel handig voor in mijn kruidentuintje. Nog handiger was het natuurlijk als ik vooraf had geweten wat ik ermee kon. Stevia kweken blijkt in mijn tuin namelijk ontzettend makkelijk, ook al is die – op het Friese platteland – in niets te vergelijken met Zuid- en Centraal-Amerika…
Ik vond een aantal toepassingen:
- Stevia-thee
- Stevia-extract op waterbasis
- Stevia-extract op alcoholbasis
- Stevia-smoothies
- Stevia-snacks
- Stevia-poeder
Natuurlijk kan ik ook gewoon steviapoeder kopen, maar dit is veel natuurlijker. Bovendien kan het me – nu het kweken zo goed werkt – óók mooi wat geld besparen. Van dat soort win-winsituaties word ik blij: geld besparen én iets beter doen!
Recept: Stevia-thee
Volgens mij kun je vrijwel overal thee van maken, dus ook van Stevia. Kneus hiervoor een paar blaadjes en voeg ze bijvoorbeeld bij een ander smaakje thee. Hiermee maak je het zoeter. Ik ben zelf niet zo van de donkere thee, dus ik vind gewoon heet water met een paar blaadjes erin ook al prima te doen.
Recept: Stevia-extract op waterbasis
Dit is de allermakkelijkste vorm die ik heb gevonden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ongeveer een half kopje gedroogde stevia-blaadjes met een kopje water in een pannetje te doen.
Zet het op het vuur, maar let op dat het mengsel niet gaat koken. Als je kleine bubbeltjes ziet, kun je alles even goed doorroeren en van het vuur halen. Dek de pan af en laat alles 40 minuten (van het vuur) intrekken. Zeef de blaadjes eruit en giet het extract in een schoon glazen potje. Je kunt dit extract maximaal twee weken in de koelkast bewaren.
Recept: Stevia-extract op alcoholbasis
Dit recept is wat bewerkelijker, maar je kunt het extract op alcoholbasis tot drie maanden bewaren. Dat kan wél heel handig zijn.
Neem een flinke tros bladeren van het stevia-plantje en maak ze goed schoon. Verwijder de steeltjes zoveel mogelijk (die zijn namelijk niet zo zoet en nemen alleen maar ruimte in), hak de blaadjes in stukjes en stop ze in een glazen potje. Voeg alcohol toe tot de blaadjes onderstaan. Let op: dit moet eetbare/drinkbare alcohol zijn. Gebruik dus niet die 70% van de drogist, maar kies bijvoorbeeld voor – ik verzin het niet – wodka. Dat schijnt qua smaak ook nog eens vrij neutraal te zijn.
Zet het potje met dit mengsel twee dagen op een koel plekje en schud elke dag een paar keer. Langer heeft geen zin; dan wordt het alleen maar bitter.
Na twee dagen zeef je het mengsel, zodat alleen het vocht overblijft. Verwarm dit langzaam in een pannetje op het vuur, maar let er ook hierbij weer op dat je het niet aan de kook brengt. Laat het zo 20 tot 30 minuten staan. De kleur wordt nu wat donkerder, het extract wordt wat dikker en het kan zijn dat er toch nog wat stukjes in komen. Zeef het vervolgens weer en doe het daarna in een flesje. Als je een flesje met een pipet hebt, is dat helemaal ideaal, want vaak heb je aan een paar druppels al genoeg!
Recept: Stevia-smoothies
Oké, dit is niet helemaal de juiste omschrijving. Stevia-smoothies zijn namelijk denk ik niet heel lekker, maar wat je wél kunt doen, is wat stevia meenemen in je smoothie. Dan maak je het net wat zoeter. Qua kleur past dit natuurlijk heel goed bij een groene smoothie! Let wel op: test een beetje met hoeveel blaadjes je neemt. Ik heb het bijvoorbeeld met 2 blaadjes getest, maar dat vond ik al behoorlijk zoet!
Recept: Stevia-snacks
Nou ja, snacks… Je kúnt de blaadjes dus ook gewoon eten. Dan heb je een zoet tussendoortje waar je 1) wel even op aan het kauwen bent en 2) geen enkele calorie voor hoeft bij te schrijven.
Eerlijk is eerlijk: dit sprak mij totaal niet aan. Maar als je iets roept, moet je het eigenlijk zelf ook geprobeerd hebben. Althans, dat vind ik dan. Dus ben ik even naar beneden gelopen en heb ik een blaadje van het stevia-plantje opgegeten. Qua smaak is het inderdaad zoet, alsof je een suikerklontje eet. Ik begon direct met kauwen en kreeg daardoor ook wel een beetje een ‘plant’-smaak in mijn mond. Het viel me alles mee, maar een volgende keer zal ik niet direct mijn tanden erin zetten, ik denk dat het dan nog iets beter te pruimen is.
Recept: Stevia-poeder
Ook erg makkelijk! Droog de blaadjes (als je geen voedseldroger hebt, dan kun je hiervoor ook de oven gebruiken. Doe dit het liefst nadat je iets anders gebakken hebt, dan kun je de restwarmte gebruiken) en vermaal ze daarna tot heel fijn poeder. Als je dan één kopje suiker ergens voor nodig hebt, kun je ook volstaan met 2-3 theelepels stevia.
Zou jij op basis van deze ideeën een stevia-plantje in de tuin willen, of is stevia kweken voor jou sowieso een no-go?
Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Nee, ik gebruik het eigenlijk nooit. Wel een keer geprobeerd maar toen vond ik het raar smaken.
Ik vond het wel echt naar suiker smaken, net of ik een suikerklontje in mijn mond had. Maar door dat bijten zat er ook een beetje ‘plantsmaak’ doorheen.
Ik vind het niet zo lekker. Al lust ik het wel in ice tea green.
Ik vroeg me al af wanneer de uitslag van de fiets was, leuk.
Ik heb gewoon stevia druppeltjes die ik af en toe heel spaarzaam ergens in gebruik. Wel leuk om te lezen dat het plantje zoveel mogelijkehden geeft. Het is ook vast gezonder dan mijn druppeltjes. 😉
Nee, ik gebruik geen stevia. Mensen zijn zó gewend geraakt aan zoetigheid dat alles maar zoet moet smaken. Ik heb dat jaren geleden al afgeleerd, dus geen toegevoegde suikers meer en voor vervangers ben ik ‘mentaal alergisch’. Bevalt prima, zo suikerarm leven. Kwestie van wennen…:-)
Klopt, ik ben met relatief weinig suiker opgevoed en vind dingen ook al snel veel te zoet. Dat is echt een stukje gewenning, waar je dus ook weer vanaf kunt. Hoe heb jij dat afgeleerd?
ik heb vanmiddag een plantje gekocht nu even de blaadje in de oven drogen ben benieuwd hoe het smaakt
ik had een plantje gekocht en daar stond op dat het niet voor comsumsie was
Misschien dat het verschil maakt welk plantje je hebt; bijvoorbeeld biologisch of niet. Mijne mocht je wel op kauwen (de blaadjes dan), maar omdat me dat totaal niet trekt, heb ik dat niet gedaan.