NHG-grens in 2018 omhoog

NHG-grens gaat in 2018 omhoog

Komend jaar gaat de NHG-grens voor hypotheken weer een stukje omhoog. Op dit moment ligt de NHG-grens nog op 245.000 euro en met ingang van 1 januari 2018 wordt dat 265.000 euro. Het is voor het eerst sinds tijden dat deze grens weer omhoog gaat; tot nu toe daalde hij juist steeds.

Stimulans tijdens de crisis

De NHG bestaat al sinds 1995. Daarvoor heette dit de ‘Gemeentegarantie’ en was het ook al een regeling die bedoeld was om woningbezit te stimuleren. Die regels konden toen nog per gemeente verschillen, dat veranderde toen de NHG werd ingevoerd. In 1995 gold een maximale NHG-grens van net iets meer dan 136.000 euro en door de jaren heen werd dat steeds opgetrokken. In 2009 werd er een enorme sprong gemaakt. De NHG -grens werd verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. Deze stijging was destijds bedoeld om de huizenverkoop ook tijdens de crisis wat te stimuleren. Door een huis te kopen met Nationale Hypotheek Garantie dek je immers het risico op financiële problemen wat af.

Als je een hypotheek afsluit met een Nationale Hypotheek Garantie en je moet het huis verkopen voor minder dan je aan hypotheek hebt openstaan, dan houd je in principe geen restschuld over, omdat het verschil dan wordt aangevuld vanuit de NHG. Bovendien krijg je met NHG meestal korting op je hypotheekrente, omdat ook voor geldverstrekkers minder risico verbonden is aan een lening met NHG. Als jij niet meer kunt betalen, krijgen zij hun geld immers wel terug vanuit de NHG.

De verhoging was een succes, want het aantal leningen met NHG nam met zo’n 30 procent toe. Daar tegenover stond echter wel dat ook het aantal gehonoreerde verliesdeclaraties bijna verdubbelde, van 606 in 2009 naar 1158 in 2010. Het jaar daarop werd het nog erger. Toen werd er in 1716 situaties gebruik gemaakt van het fonds. Het hoogtepunt zagen we in 2014, toen het er zelfs 4355 waren. Best logisch dus, dat de NHG-grens ook elk jaar weer wat verlaagd wordt.

Voorwaarden

Ook krijg je dit allemaal niet voor niets. Als consument moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, om in aanmerking te komen voor NHG. Vanaf 1 januari 2018 mag je maximale hypotheeksom dus bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 265.000 euro. Als je dan ook nog energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan kun je deze grens nog wat optrekken, tot 280.900 euro. Het is dan wel de bedoeling dat je het volledige extra bedrag gebruikt voor deze energiebesparende maatregelen.

Om NHG af te sluiten, betaal je eenmalig – bij de aankoop van het huis, die kosten gaan dus in de regel via de notaris en zijn aftrekbaar – 1% van het totale hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van 200.000 euro zou dit dus bijvoorbeeld (bruto) 2.000 euro zijn.

Mocht het zo zijn dat je je huis gedwongen moet verkopen, dan ben je met NHG beter beschermd. Als je ter goeder trouw bent geweest en de lening niet meer kunt betalen vanwege bijvoorbeeld niet-verwijtbare werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid of relatiebeëindiging en je hierdoor je huis hebt moeten verkopen. Ook moet je altijd volledig hebben meegewerkt aan een zo goed mogelijke terugbetaling. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan neemt de NHG je restschuld over.

Ook interessant: Huis onder water blijkt sterke motivatie bij accepteren werk

Ook voor zzp’ers

De NHG is ook beschikbaar voor zzp’ers, wat op zich best bijzonder (maar eerlijk!) is. Als ondernemer zijn je inkomsten immers iets minder zeker, waardoor de kans dat je een beroep moet doen op de NHG misschien wel groter is. Hiervoor moet je eigenlijk voldoen aan dezelfde eisen als ieder ander. Je kunt met 3 IB-aangiftes of een door een deskundige vastgesteld toetsinkomen op basis van 12 maanden een hypotheek aanvragen. Voor dat laatste betaal je maximaal 250 euro ex. btw. Je bent dan qua geldverstrekker wel gebonden aan het lijstje met banken dat daadwerkelijk uitleent aan ondernemers.

Hoewel ik inmiddels al ruim 10 jaar ondernemer ben, heb ik in die hoedanigheid eigenlijk nog nooit een hypotheek met NHG gehad. Toen ik helemaal niet meer in loondienst was en een hypotheek nodig had, was de kostprijs van die woning te hoog om hiervoor in aanmerking te komen. Toch vind ik het een mooi systeem en mochten we straks een huis vinden, dan zou ik zeker onderzoeken of het voordelig is om er dan gebruik van te maken. Die ene procent verdien je immers zo weer terug op de rentekorting, die meestal varieert tussen 0,5% en 1% per jaar! Zelfs als je geen gebruik hoeft te maken van het worst case scenario is dat behoorlijk gunstig!

Heb jij momenteel een hypotheek met NHG en heb je wel eens gebruik moeten maken van dit vangnet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Tijd voor een cashloze samenleving?
Onderzoek bewijst: sparen maakt gelukkiger!


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Het is goed dat je er over schrijft, tot voor kort was bij mij niet bekend dat de NHG ervoor kan zorgen dat wanneer wij ons huis moeten verkopen omdat we niet niet meer kunnen opbrengen (door het verlies van mijn baan en ik afgekeurd ben) we niet met een restschuld blijven zitten. Ik ben blij dat dit vangnet er is en we er ook gebruik van hebben gemaakt bij aanschaf van onze woning 7 jaar geleden.

  2. Ik ben blij dat NHG er is als vangnet. Natuurlijk hoop je er nooit gebruik van te hoeven maken, maar je weet gewoon niet wat er gebeurt in de toekomst. Hopelijk kunnen wij straks ook een huis kopen met NHG.

    1. Haha, het valt mee hoor! In het begin is het misschien een beetje overweldigend, maar het is – tenminste, dat vond ik – ook wel fijn om er wat van te weten. Ik wist dit allemaal zeker NIET toen ik mijn hypotheek afsloot, maar ben wel blij dat ik het nu – als ik straks weer eens een keer ‘moet’, wel weet. Kan ik ook wat beter kijken wat goed voor ons is, in plaats van voor de geldverstrekker.

  3. Ik hoor altijd de voordelen van NHG, maar zitten er ook nog nadelen aan? Kan je met NHG iets niet wat je met een reguliere hypotheek wel kan?

    1. De nadelen vallen redelijk mee; je betaalt ervoor (maar dat verdien je met rentevoordeel weer terug), er zit een grens aan qua bedrag, dus het is niet voor elk huis (althans; niet voor elke hypotheek) en je komt ook niet zomaar in aanmerking voor kwijtschelding. Dan moet je wel ter goeder trouw hebben gehandeld en ervoor hebben gezorgd dat je woning zo goed mogelijk verkocht kan worden en er dus zoveel mogelijk wél terugbetaald kan worden. Heb je de boel bijvoorbeeld verschrikkelijk laten versloffen, waardoor de waarde negatief beïnvloed wordt, dan kan dat negatief voor je uitpakken. Maar over het algemeen is het ‘gewoon’ een verzekering: je betaalt ergens voor en als je het nodig hebt, dan is het altijd gunstiger om verzekerd te zijn. In dit geval heb je dan nog het voordeel dat je je premie weer terugkrijgt in de vorm van rentekorting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback