Beleggen met oog voor je risicoprofiel

Beleggen met een risicoprofiel

‘Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Het zijn zomaar een aantal waarschuwingen die zijn opgenomen in de financiële bijsluiters van beleggingen. Maar hoeveel risico loop je nu écht? En hoe kun je dat risico zo klein mogelijk maken? Door tijdens het beleggen heel goed op je risicoprofiel te letten.

Waarom zou je risico nemen?

Als je belegt, dan kun je geld verdienen, maar je kunt het ook verliezen. Toch is het niet zo zwart-wit als je misschien zou denken. Als je met de huidige rentes geld op je spaarrekening hebt, dan bestaat de kans ook dat je geld verliest. Door de inflatie, de vermogensrendementsheffing en door gederfd inkomen. Want wat op je spaarrekening staat, werkt niet voor jou. Ja, voor 0,35 procent misschien. Maar dan houdt het meestal ook wel op.

Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom ik eind 2016 ben begonnen met beleggen bij DeGiro. De eerste ‘winst’ had ik daarmee al binnen; lage (en soms geen) kosten bij transacties en géén beheerkosten. Daarnaast verwacht ik een hoger rendement op mijn beleggingen, dan op mijn spaargeld.

Dat is dus meteen de reden waarom je risico zou nemen: omdat de kans op rendement groter is. Zeker als je defensief belegt, zoals je iets verderop kunt lezen. Maar dan is het wel handig om wat meer te weten over hoe je een risicoprofiel kunt gebruiken om het beleggen zo optimaal mogelijk aan te pakken. Dat komt zo; nu ga ik eerst even terug naar het moment waarop ik zelf de mist in ging met mijn risico’s 😉

zelf leren beleggen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Foutje, bedankt.

Als je je geld voor je laat beleggen, dan betaal je daarvoor kosten. Die kosten kunnen, zeker op de lange termijn, behoorlijk wat van je winst afsnoepen. Maar je krijgt daar ook iets voor terug: controle op je risicoprofiel.

Daar kun je ook zelf mee aan de slag, als je er ten minste aan denkt. En dat deed ik in de eerste instantie niet. Niet handig, maar wel een goede les.

Wat ik had gedaan: een aantal aandelen gekocht op basis van berichten die ik ‘ergens’ opgepikt had. En met ‘ergens’ bedoel ik dan online, het had uiteraard niets met voorkennis te maken. Waar ik niet op had gelet, was het risicoprofiel dat gold voor het beleggen in die aandelen.

Bij DeGiro kun je die inschaling vinden naast de naam van het betreffende aandeel.

Toen die aandelen behoorlijk kelderden, keek ik daar eens wat beter naar. En wat bleek: al die aandelen vielen in Categorie D. Nu delen ze bij DeGiro aandelen in categorieën in van A t/m D, waarbij D dus het meeste risico met zich meebrengt.

‘Ongemerkt’ bleek ik qua aandelen niet heel gunstig te zitten.

Mijn pakketje van 5 soorten aandelen ziet er namelijk zo uit:

1 x categorie A

2 x categorie C, waarvan 1 eerst B was

2 x categorie D

Logisch dat mijn totale winst flink naar beneden werd getrokken! In de eerste instantie baalde ik hier behoorlijk van. Ik zag mijn totaalsaldo natuurlijk veel liever omhoog gaan! In plaats van daarin te blijven hangen, leek het me handiger om eens te kijken naar wat ik daar eventueel aan kon doen. En zo kwam ik bij het risicoprofiel.

Hoe kun je beleggen met een goed risicoprofiel?

Als jij wilt gaan beleggen, dan doe je er goed aan om mijn fout niet te herhalen en dus wél te letten op de classificatie. Houd hierbij rekening met twee factoren:

  1. Hoeveel risico je kunt lopen; en
  2. Hoeveel risico je wilt lopen.

De risicoprofielen lopen van zeer defensief (heel veilig) tot zeer offensief (heel risicovol). Des te meer je richting offensief gaat, des te groter de kans op grote winst én verlies. Bij een zeer defensief portfolio blijft alles vaak wat meer stabiel. Je maakt dan (meestal) wel een beetje winst en als je verlies maakt, dan blijft dat ook binnen de perken.

Een defensieve indeling van je portefeuille is bijvoorbeeld:

  • 15% aandelen
  • 50% obligaties (die zijn momenteel overigens wat minder gunstig; ik houd hiervoor zelf dan liever goede trackers -ETF’s – aan)
  • 5% alternatieve beleggingen
  • 30% liquiditeiten (bijvoorbeeld deposito’s)

Ter indicatie: bij zeer defensief heb je helemaal geen aandelen of alternatieve beleggingen, bij zeer offensief heb je alleen maar aandelen.

Keuzes maken

Waar kies je dan voor? In de eerste instantie neig ik naar een defensief portfolio, maar is dat wel handig? Ik vond bijvoorbeeld dit overzicht:

PessimistischNeutraalOptimistisch
Zeer defensief10.610 euro11.340 euro12.280 euro
Defensief10.700 euro12.880 euro15.510 euro
Matig defensief9.890 euro14.270 euro20.070 euro
Matig offensief9.050 euro15.600 euro25.750 euro
Offensief8.110 euro16.830 euro32.750 euro
Zeer offensief6.620 euro17.540 euro40.760 euro

Hier zie je wat een vermogen van 10.000 euro over een periode van 10 jaar kan doen bij beleggen volgens de verschillende risicoprofielen. Bij (zeer) defensief heb je altijd rendement, maar je startbedrag gaat in die 10 jaar waarschijnlijk niet over de kop. Bij het profiel met het meeste risico kun je na die 10 jaar een derde van je geld kwijt zijn, of het kan verviervoudigd zijn.

Keuzes, keuzes.

Ik zou niet graag geld inleveren, zeker niet na het 10 jaar belegd te hebben. Maar ik zie zo ook wel dat beleggen volgens een ‘zeer defensief’ risicoprofiel ook niet per definitie de juiste keuze is. Zelfs met bijvoorbeeld ‘defensief’ of ‘matig defensief’ is het risico voor mij nog aanvaardbaar, terwijl de neutrale en optimistische scenario’s een stuk beter zijn. Ik ga hier dus nog eens goed naar kijken.

Met mijn huidige aandelen kan ik nu ook nog twee dingen doen:

  1. Wachten tot het beter wordt
  2. Mijn verlies nemen en voorkomen dat het erger wordt

Nu dat setje nog geen 10 procent van mijn totale portefeuille in beslag neemt (en in verhouding steeds kleiner wordt), kijk ik het eerst nog even aan. Verkopen als iets keldert is in mijn ervaring nog nooit een goede zet geweest.

Bovendien hoeft natuurlijk niet alles in dezelfde categorie te vallen. Mijn trackers vallen vrijwel allemaal in de categorie A. Dan is het ook geen ramp als daar als tegenhanger wat D-aandelen bij zitten. Ze trekken het rendement momenteel naar beneden, maar ze zouden ook kunnen zorgen voor een explosie omhoog. Daar zit dan misschien toch nog een vleugje offensief 😉

Heb jij met beleggen voor jezelf een risicoprofiel bepaald? Zo niet, waarom nog niet? Zo zo ja, wat is dat en waarom heb je daarvoor gekozen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
  1. Ik heb alleen trackers en cash. Verdeling 80-20 ben ik naartoe aan het werken. Ik ben tevreden met een bescheiden rendement. Het zal altijd beter gaan dan alleen sparen. Van individuele aandelen heb ik niet genoeg verstand en geen tijd/zin me in diverse bedrijven te verdiepen. ETF’s zijn dan een goede middenmoot en ik heb de tijd.

  2. Even nog een extra comment. Ik heb net even gekeken naar mijn portefeuille en zal ik je eens iets grappigs vertellen?
    Mijn hoogrisico aandelen doen het op een enkeling na allemaal heel goed. Op de meeste van mijn laagrisico aandelen heb ik in het afgelopen jaar verlies gemaakt…. 😉

    1. Dit geeft aan dat de markt op dit moment “on risk” is. Beleggers durven risico’s te nemen en kiezen daardoor vaker om defensieve aandelen in te ruilen voor aandelen die volatiel zijn. Bij de eerstkomende correctie van formaat zal je zien dat de aandelen met een hoog risico veel harder gaan dalen dan de defensieve aandelen.

  3. Maar waarom koop je individuele aandelen? Als je je risico’s goed wil spreiden en de kosten van het beleggen wil minimaliseren is het veel makkelijker om in een wereldwijd beleggend aandelen tracker fonds/ETF te beleggen. Dergelijke fondsen beleggen in meer dan 1000 bedrijven, en dan valt de schade mee mocht 1 van de bedrijven niet zo goed presteren of failliet gaan.

    1. Nu koop ik die (voorlopig) ook niet meer, maar toen ik eind 2016 voor het eerst ‘iets’ wilde doen, moest ik toch ergens beginnen 😉 Nu gaat mijn voorkeur ook veel meer uit naar fondsen en trackers. Die zijn gewoon wat gelijkmatiger en bieden meer spreiding, dat vind ik wel prettig!

  4. Ik was altijd vrij offensief in aandelen. Waarbij er, afhankelijk van je strategie, binnen die asset groep ook weer een verscheidenheid aan risico aanhangt. Meer rendement, betekent natuurlijk altijd meer risico.

    De belangrijkste reden was dat ik beleggen in individuele aandelen ten eerste echt heel leuk vond, en omdat ik een beter rendement dacht te kunnen halen dan via andere assets. Achteraf gezien was dat ook zo, maar dat is niet zo moeilijk in een opgaande markt. Losse aandelen zijn, naar mijn mening, op de lange termijn altijd een goede investering. Maar vergen veel tijd voor onderzoek en beheer. Dat laatste is vaak iets wat men over het hoofd ziet, of gewoon niet wilt doen. En dan zouden trackers weer veel interessanter zijn.

    1. Losse aandelen hoeven ook op lange termijn geen goede investering te zijn. Kijk maar naar KPN of naar AHOLD. Belangrijkste is en blijft spreiden van je inleg over verschillende aandelen en in de tijd. Natuurlijk is het leuk en spannender om individuele aandelen aan te schaffen, maar doe dat met een klein deel van je vermogen.

    2. Het is onwaarschijnlijk dat je op de lange termijn een beter resultaat behaald met het zelfstandig selecteren van aandelen in vergelijking met het beleggen in een wereldwijd gespreid tracker fonds. Keer op keer is aangetoond dat zelfs de echte specialisten het niet beter doen dan een bananen etende gorilla.

  5. Interessante blog weer Adine! Ik lees deze berichten graag. Ik hoop eind dit jaar en anders volgend jaar ook mijn stappen in de belegwereld te gaan zetten. Ik hoop door jou te volgen al een beetje een basis te hebben als ik ga starten 🙂

  6. Risicotolerantie heeft veel te maken met je beleggingshorizon. Als je nog lang te gaan hebt voordat je het geld nodig hebt kies je voor een offensieve portefeuille en naarmate het einddoel dichterbij komt bouw je je portefeuille langzaam om tot een meer defensieve variant.

  7. Ik ben helemaal niet bekend in de beleg wereld. Ik weet ook niet helemaal of ik het snel zou doen. Maar misschien vind ik het later wel iets om over na te denken.

  8. Grappig om aandelen dan weer in categorieën in te delen. Vol in de aandelen zitten is, zoals je zelf al aangeeft, gewoon ontzettend risicovol en offensief. Veel mensen doen momenteel niet anders omdat andere assetclasses weinig tot niets opleveren. Zelfs als je in plaats van losse aandelen ETF’s koopt ben je nog steeds zeer offensief bezig 😉

    De aandelenklasse van m’n losse aandelen zijn 4xA en 1xB ben ik zojuist achter gekomen, had er echt nog nooit aandacht aan besteed. Ik denk dat dit een één-op-één vertaling is van de ‘bèta’ van een aandeel. Het is overigens wel eens interessant om te lezen wat Warren Buffett denkt van bèta’s en risico.

    Mag ik je aanraden om voordat je nog meer losse aandelen gaat kopen wat meer te lezen over beleggen? 😉

  9. Goed artikel! Zelf ben ik fan van ETFs, goede spreiding tegen lage kosten (veel lager dan beleggingsfondsen!). We gaan zien wat het oplevert. Voor nu ben ik ook blij met de dividend die ik elk kwartaal ontvang, daar is het me eigenlijk het meest om te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.