Update cryptovaluta: HODL!

Update cryptovaluta

Je hoeft het nieuws niet echt gevolgd te hebben, om mee te hebben gekregen dat de markt voor cryptovaluta na een enorme piek richting het einde van 2017, ineens een keiharde daling inzette. Ergens in november kocht ik een aantal muntjes, wat is daar nu nog van over?

Bitcoin-hype

De bitcoin bestaat al ruim 7 jaar, maar de bitcoin-hype barstte in het najaar van 2017 pas écht goed los. De munt was toen al meerdere keren over de kop gegaan en leek per dag met honderden euro’s in ‘waarde’ te stijgen.

Ik noem het ‘waarde’, omdat we het hier toch vooral hebben over speculatie; de bitcoin an sich wordt niet per se meer waard, maar als er meer vraag naar is, dan kun je er wel meer voor krijgen.

Zelf had ik jaren eerder, toen de bitcoin nog vér onder de 1000 euro stond, al eens overwogen wat te kopen. Toen durfde ik het niet aan. Dat liet ik me dit keer niet gebeuren; ik kocht wat en zag de waarde ervan omhoog schieten.

Ik breidde mijn portefeuille uit naar wat andere cryptovaluta en hoopte dat daar hetzelfde mee zou gebeuren. Even ging het goed, tot begin van dit jaar. Het leek wel of iedereen ineens massaal zijn geld eruit haalde.

Vertrouwen in de technologie

Ik besloot nu eens niet toe te geven aan paniekvoetbal. Hoewel ik me realiseerde dat de extreme waardeverhoging meer te maken had met het spel van vraag en aanbod, dan met de intrinsieke waarde van een ‘muntje’, had ik wel vertrouwen in de technologie.

Volgens mij is er zeker een toekomst weggelegd voor cryptovaluta. Het is alleen de vraag welke munten overeind blijven staan.

Intussen zakten vrijwel alle munten weg. De bitcoin, die nog op dik 17.000 euro stond toen ik net ingestapt was, daalde tot ver onder de 5.000 euro. En de litecoin, die mij in de eerste instantie vooral een flinke winst op had geleverd door boven de 300 euro uit te schieten, zakte tot onder de 90 euro.

En om heel eerlijk te zijn: ik besloot om het toen maar los te laten en niet meer te kijken. Anders zou het wel héél lastig worden om niet heel snel overal vanaf te willen om het verlies in te perken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

HODL-strategie: werkt het?

Hoewel we nu pas een week verder zijn dan het – zoals het nu lijkt – ultieme dieptepunt, lijkt mijn HODL-strategie (Hold On for Dear Life a.k.a. NIET VERKOPEN!)  zijn vruchten af te werpen. Inmiddels kruipt alles weer wat omhoog. Het één vlotter dan het ander, maar dat was te verwachten.

Mijn portefeuille bij Coinbase zit inmiddels weer op het oude niveau. Een week of twee geleden was het saldo daar nog amper 250 euro en nu zit ik weer op ruim 500 euro.

De NLG (Nederlandse gulden) doet het minder goed; van de 100 euro die ik daar heb staan, is momenteel nog 55 euro over.

Mijn andere muntjes staan bijna allemaal bij Binance. Daar wordt de waarde aangegeven in Bitcoin, wat het iets lastiger maakt om te zien hoe goed het daar precies gaat. Maar; over het algemeen mag ik daar ook niet klagen. Toen ik alles net had omgezet, stond de waarde nog op zo’n 578 dollar. Nu is dat ruim 400 dollar. Maar: ook dát potje heb ik al op 230 dollar zien staan.

En dan hebben we gezamenlijk nog wat Ripples; daar hadden we een poosje terug een mooie winst op gemaakt. Inmiddels is de koers wel wat lager, maar de gedachte achter deze munt spreekt ons erg aan en daar hebben we wel vertrouwen in. Bovendien wordt de Ripple al gebruikt door grote financiële instellingen. Die laten we dus mooi nog even op Gatehub staan.

Conclusie: lekker laten staan

De grootste hype rondom de cryptomunten lijkt wel weer wat afgezwakt en eigenlijk vind ik dat ook wel prettig. Als je er steeds van alles over hoort, dan zie je toch steeds nieuwe ‘kansen’ voorbij komen. En iedereen heeft er wat van te vinden of over te zeggen.

Nu de rust wat is wedergekeerd, ben ik blij met mijn portefeuille. Ik heb wat ‘stabiele’ muntjes bij Coinbase en ik heb wat ‘kanshebbers’ bij Binance.

Voor de duidelijkheid: Coinbase en Binance zijn online wallets waarin je je muntjes kunt opslaan. Bovendien bieden ze daar de mogelijkheid om de muntjes in te wisselen voor andere muntjes. Bij Coinbase heb je alleen keuze uit LTC, BTC, BCH en ETH, bij Binance kun je tientallen muntjes opslaan en verhandelen.

Nu laat ik het gewoon staan. Wie weet blijk ik over een aantal jaar de nieuwe bitcoin in mijn wallet te hebben. En als dat niet het geval is, dan kan ik me ook niet voorstellen dat ik helemaal op 0 uit zou komen.

Merk jij ook dat de crypto-storm weer wat is gaan liggen? En ben je daar blij mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Grappig, zelf net ook een post gedaan over de crypto voorgang als per gisteren. HODL gaat bij mij niet meer op, ben ze aan het verkopen om wat winst te pakken, nu dat dit ook werkelijk kan. Lijkt erop dat we rond de €1000 winst gaan uitkomen (dus na aftrek van alle kosten). Niet slecht voor een gokje wagen! Weet nog niet wat de toekomst gaat brengen, misschien op een later moment nog weer wat doen, zie het wel.
  Jij ook sterkte!

 2. Juiste instelling HODL, zeker omdat je pas een paar maanden bezig bent en er kan nog een jaar van alles gebeuren. Zelf zal ik wel een deel van inleg uithalen nu alles bijna weer in de verdubbeling staat en met winst mag alles lekker doorgroeien. Ik zal vooral bij de munten met meest rendement wat uithalen. Maar met de grootste munten zeker HODL.

  In cryptoland wordt je van 25% niet echt warm terwijl je bij DeGiro er voor zou tekenen haha. In ieder geval is de zoveelste Tulpenmanie theorie voorlopig weer gepareerd en zijn de FUD berichten wat geluwd. Ondertussen maakt de crypto industrie zich niet zo druk die gaan gewoon door met waar ze mee bezig zijn en zolang zij dat doen zit je naar mijn idee goed.

 3. Volgens mij zijn Coinbase en Binance (even als tether) geen online wallets maar exchanges. Als in: je stuurt ze geld, dat zetten ze dan op je account en daar kan je dan bitcoin voor kopen wat dan weer in jou account staat. Als het goed is kan je naar verloop van tijd de bitcoin weer terug zetten naar euro/dollars op je account en dat weer over laten maken.

  Tenminste als het goed is….. en daar gaat het dus nog wel eens mis aangezien dat soort exchanges niet verplicht zijn jou euros/dollars/bitcoins ook echt verantwoord op de balans te hebben staan zoals banken. Voor een super goed uitleg (en inzicht in de koers schommelingen) lees https://www.ftm.nl/artikelen/ing-tether-miljardenfraude-cryptomunten?share=1

  Als je het echt veilig in eigen beheer wil doen zou ik eerder kiezen voor een wallet als https://wallet.bitcoin.com/ en kopen/verkopen via https://bitonic.nl/. Dan komen de muntjes ook echt in jou wallet en kan alleen jij erbij (mits je je beveiliging goed regeld natuurlijk) en staan ze niet bij een super betrouwbare tussen persoon als coinbase of tether

  1. In principe kun je in Coinbase ook gewoon een EUR-rekening aanhouden. Beiden fungeren inderdaad ook als exchange, maar je kunt er ook munten ‘opslaan’. Of dat net zo veilig is als een offline wallet, is natuurlijk weer een ander verhaal! Interessante leestip trouwens, die ga ik doornemen!

 4. De HODL instelling is wel wat je moet hebben voor de lange termijn denk ik. Zelf brand ik mijn vingers nog niet naar crypto currencies, voor mij is er te weinig onderliggende echte waarde. Ik zie het als gokken in een casino, en koop liever iets waarmee ik weet dat er waarde onderligt (zoals machines etc etc). Maar denk zeker dat je je portefeuille nog even moet aanhouden, zeker tot wanneer je weer quitte draait. Ga je daarna nog steeds aanhouden of weet je nog niet? Ben wel benieuwd!

 5. als ik naar de trend vanaf december kijk, dan zie ik alleen maar een daling, met af en toe een lokaal hobbeltje. Elke keer als er een tijdelijk piekje is, ruiken mensen hun kans om wat winst te pakken (of om hun verlies te beperken). De lokale piek van nu is nog niet uitzonderlijk.

  1. Het zou me ook verbazen als de piek van december binnen een jaar tijd (of misschien zelfs wel langer) nog een keer geëvenaard wordt.. Maar inderdaad; kleine opwaartse momentjes worden natuurlijk ook aangepakt om toch weer even uit te stappen. Ik ben heel benieuwd hoe alles er over een jaar bij staat. Of er dan überhaupt nog wel iets van crypto over is, of dat er juist wél weer sprake is van een impuls. Ik merk wel dat het in de omgeving een bepaalde periode écht een hot topic was, maar dat lijkt inmiddels weer weggeëbt te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.