#FreedomFriday: werken aan meerdere inkomstenbronnen

#FreedomFriday: meerdere inkomstenbronnen en passief inkomen

Het zal je maar gebeuren: je hebt een leuke baan waar je alles voor doet, met bijpassend leuk salaris, waarvan je prima kunt rondkomen. En dan word je ineens ontslagen. Het overkwam politiek verslaggever Dorie Clark. Zij raakte van de ene op de andere dag haar baan én haar inkomen kwijt. Die gebeurtenis motiveerde haar om voortaan niet meer te vertrouwen op één inkomstenbron, maar op meerdere inkomstenbronnen. Hierover schreef ze het boek Entrepreneurial You. Ze adviseert anderen om hetzelfde te doen; we diversificeren in aandelen, waarom dan niet in inkomen? En daar heeft ze wel een punt. Zeker als je financieel onafhankelijk wilt worden, is het slim om niet al je eieren in één mand te stoppen.

Zeven inkomstenbronnen

In de afgelopen weken kwam ik een paar keer een artikel tegen waarin stond dat miljonairs zeven inkomstenbronnen hadden. Ik moet eerlijk zeggen; ik heb ze niet gelezen, maar die ‘zeven’ bleef hangen.

Dorie heeft er ook zeven. Zij verdient haar geld met:

 • het schrijven van boeken
 • spreken
 • lesgeven
 • advieswerk
 • coaching
 • online cursussen
 • haar website, via affiliate marketing

Als ik ze zo op een rijtje zie, dan sluiten ze mooi bij elkaar aan. Het zijn min of meer onafhankelijke inkomstenbronnen, die toch allemaal gebaseerd zijn op één centraal thema: haar expertise.

Het is niet vergelijkbaar met de bakker die in z’n vrije tijd ook vlees verkoopt, af en toe een klantje oppikt via Uber en tijdens de vakantie z’n huis verhuurt. En dan nog maar op 4 inkomstenbronnen komt 😉

Het hebben van meerdere inkomstenbronnen zorgt op een bepaalde manier voor stabiliteit. Ondernemers zoeken hier vaak al naar en werken voor meerdere klanten om hun risico’s wat te spreiden. Werknemers in loondienst doen hier vaak nog te weinig aan, terwijl zij mogelijk zelfs eerder het risico lopen om hun baan te verliezen.

Waarom zou je niet meerdere inkomstenbronnen hebben?

Ik denk dat veel mensen het idee van meerdere inkomstenbronnen wel aantrekkelijk vinden. Zeker als er ook passief inkomen om de hoek komt kijken.

Maar dat wil niet zeggen dat heel veel mensen ook daadwerkelijk meerdere inkomstenbronnen hebben.

Hoe komt dat?

De redenen die ik het vaakst hoor zijn:

 • te weinig tijd
 • liever op één ding focussen
 • geen ideeën hebben
 • geen zin
 • het is de tijd en moeite niet waard

Op zich legitieme redenen. Als je het druk hebt met je gewone baan, dan kan ik me voorstellen dat je niet altijd tijd en energie over hebt om er nog iets bij te zoeken.

Want hoewel het natuurlijk hartstikke leuk klinkt om bijvoorbeeld ondernemer te zijn of geld te verdienen met je blog; mijn ervaring is dat het écht wel wat van je vraagt. Misschien geldt dit niet voor iedereen, maar mijn eerste jaren als ondernemer waren echt tropenjaren. Heel vroeg op, heel laat in bed, geen sociaal leven en gewoon keihard werken.

Heel eerlijk gezegd: soms denk ik dat ik hier nu – jaren later – nog steeds op een bepaalde manier moe van ben. Nu had ik er natuurlijk ook nog lange tijd een baan bij; als ik daar niet voor gekozen had, was het waarschijnlijk allemaal wat minder intensief geweest.

Maar goed: ik zal dus de laatste zijn die vertelt dat extra geld verdienen of het aanboren van meerdere inkomstenbronnen makkelijk is. Je kunt het misschien treffen, maar ga er maar vanuit dat het je veel tijd en energie gaat kosten. En dat je moet inleveren.

Dan klinkt één vaste baan waarschijnlijk een stuk aantrekkelijk. Maar die maakt je ook kwetsbaar. Op het moment dat er iets met die baan gebeurt, of met jouw capaciteit om die baan uit te voeren, valt meteen je volledige inkomen weg. De tijd dat banen én een bepaalde garantie voor 40 of 50 jaar boden, is inmiddels wel voorbij.

En waarom wel?

Op lees je hierboven allemaal hele goede redenen om er niet aan te beginnen. Je tijd en energie zijn nu eenmaal kostbaar. En je wilt toch ook een beetje genieten van je leven! Maar ik kan je nog véél méér redenen geven om hier wél eens serieus naar te kijken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van baanzekerheid? Die is er tegenwoordig niet meer. Als jouw inkomen niet uit één bron komt, ga je nooit van hero to zero, om het zo maar even te noemen.

Het biedt je de mogelijkheid om geld te verdienen met dingen die je goed liggen of die je makkelijk af gaan. Zo kun je als het ware jouw ideale werkleven creëren. En dan is er ook nog eens een grote kans dat het voor jou niet eens aanvoelt als werk.

Daarnaast biedt het je unieke kansen om meerdere passies en dromen na te jagen. Misschien ben je wel hartstikke creatief en zou je graag schilderijen maken en verkopen, maar kun je daar niet van rondkomen. Dan is het toch hartstikke mooi als je naast je baan als administratief medewerker je eigen mini-galerie opzet om te kijken hoe dat loopt? Ik ben mijn onderneming jaren geleden ook gestart naast een loondienstbaan. En nu verdien ik geld met wat ik het allerliefste doe!

Het geeft je keuzemogelijkheden. Als je op je werk dingen moet doen die je steeds meer tegenstaan, voel je je vrijer om andere keuzes te maken.

En met je side hustles kun je misschien ook risico’s nemen die je normaal gesproken niet zou nemen. Hiervan kun je weer ontzettend veel leren. Bovendien kunnen ze ook nog eens heel goed uitpakken!

Ben je een millennial? Dan is de kans groot dat je pensioen lang niet zo goed geregeld is als dat van je ouders. En dat betekent dat je er zelf iets voor moet regelen. Meer inkomen kan daarbij helpen. En als een deel passief is, heb je er ook nog eens een leuke pensioenaanvulling bij.

Meer geld = meer mogelijkheden om kapitaal op te bouwen. En niet alleen omdat je dan dus meer inkomen hebt, maar ook omdat je bijvoorbeeld de overstap kunt maken van een loondienstbestaan naar het ondernemerschap en je niet meer gebonden bent aan loonschalen.

Je kunt eventuele schulden sneller aflossen, waardoor je veel sneller kunt beginnen met de opbouw van echt vermogen.

En het is gewoon makkelijker om bijvoorbeeld 100 euro extra te verdienen door 10 kleine klusjes te doen, dan één activiteit te vinden die je in één klap 100 euro oplevert.

Hoe kom je aan meerdere inkomstenbronnen?

Als je wél graag meerdere inkomstenbronnen wilt aanboren, dan zijn daarvoor talloze mogelijkheden. Je kunt actief gaan hosselen:

 • Groenten uit je tuin verkopen
 • Je aanmelden bij een dienst als Uber
 • Je huis verhuren via AirBnb
 • Schoonmaken of in de tuin werken bij andere mensen
 • Pakjesbezorger worden
 • Een extra baan erbij nemen
 • Huisoppasser worden
 • Hondenoppas worden
 • Spreker worden
 • Virtual assistant worden
 • Een blog starten
 • Social media gaan regelen voor kleine bedrijven in je omgeving
 • Pareltjes van de kringloopwinkel opknappen en verkopen

En je kunt op allerlei manieren passief inkomen verwerven:

Overigens is het niet zo dat passief inkomen komt aanwaaien; meestal gaat daar wel degelijk een investering in tijd en energie aan vooraf. Het verschil met het ‘actieve’ inkomen is echter dat het op een bepaald moment wél los komt te staan van jouw inspanning.

Gebruik jouw expertise

Als je wilt beginnen met het opbouwen van meerdere inkomensstromen, dan is het handig om eerst goed te bedenken wat je zou kunnen doen. Het is het mooiste als al je activiteiten rond één centraal thema hangen, zoals jouw expertise. Zo zit er tóch een rode draad in wat je doet.

Denk eens na over producten, diensten, advertenties/affiliate en overige mogelijkheden. Wat weet jij? Wat zou je daar voor product van kunnen maken? En wat zou je daar voor dienst in kunnen leveren? Met welke partners zou je hiervoor kunnen samenwerken? En welke mogelijkheden zijn er nog meer? Hoe zouden al deze opties je geld op kunnen leveren?

Probeer je eerst te focussen op passief inkomen. En dan bedoel ik die dingen die één keer om een flinke investering vragen, maar daarna geld kunnen blijven genereren. Op deze manier creëer je een bepaalde basis, die je (financieel en in tijd) de ruimte geeft om je andere inkomstenbronnen verder te ontwikkelen.

Ga daarna aan de slag met inkomstenbronnen die je bedrijf versterken. In het voorbeeld van Dorie zijn dat bijvoorbeeld het spreken en lesgeven. Ze krijgt hiervoor betaald én ze kan haar eigen bedrijf promoten.

Kies steeds één inkomstenstroom uit waar je je op wilt focussen, wacht tot die helemaal goed loopt en begin daarna pas aan de volgende inkomstenstroom. Probeer dus niet in één keer een boek te schrijven, spreekdeals te krijgen en ook nog je blog op te bouwen; dat is te veel. En krijg je een bepaalde inkomstenstroom gewoon niet van de grond? Laat het dan gaan en kies wat anders uit.

Mijn meerdere inkomstenbronnen

Eigenlijk wilde ik hier stoppen met schrijven, maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Wel vertellen hoe jij aan die meerdere inkomstenbronnen kunt komen, maar niets delen over mijn eigen ervaringen 😉

Ik heb al jarenlang verschillende inkomstenbronnen. Ik verdien natuurlijk geld met mijn onderneming; tot voor kort was dat vooral met schrijf- en vertaalwerk. Tot voor kort had ik er ook nog een dag werk in loondienst bij. Daarnaast heb ik een minuscuul inkomen in de vorm van dividend (dat gaat uiteraard nog groeien). En ik verdien geld via deze site.

En de laatste maanden werd me dat eigenlijk een beetje te veel. Niet dat geld (I wish ?), maar die versnippering. Ik doe graag veel, maar ik doe dingen ook graag goed. En die twee samenbrengen is soms een uitdaging.

Daarom ben ik nu mijn focus aan het verschuiven naar iets dat ik écht heel leuk vind én voor de lange termijn houdbaarder is: schrijven en praten over geld en daarin nog meer expertise ontwikkelen. Daar is de Money Mind Academy uit voortgekomen: een online platform waarmee ik mensen help met money mindset én de praktische kant. Je belemmerende overtuigingen, die ervoor zorgen dat je geld steeds als sneeuw voor de zon verdwijnt, oplossen én je geld slim voor je aan het werk zetten.

Doordat ik behoorlijk spaarzaam ben geweest, heb ik wat geld om mezelf hier ook de ruimte voor te geven. Wat dat betreft had ik dit artikel eigenlijk véél eerder moeten schrijven; dan had ik waarschijnlijk ook al veel meer gedaan aan passief inkomen. Ik zou zeggen: leer van mijn fouten 😉

Voor de toekomst denk ik dat mijn rijtje met inkomstenbronnen vergelijkbaar zal zijn met dat van Dorie, mogelijk aangevuld met vastgoed en die beleggingsportefeuille. Dan is er écht nog wel wat werk aan de winkel, maar het is een hele mooie stip op de horizon!

Waar zou jij graag geld mee verdienen? En als je dat nog niet doet; wat houdt je tegen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik werk nu 4 ipv 5 dagen als gastouder. Vaak lange dagen. E iets bij gaan doen heb ik geen energie voor. Juist een dag minder gaan werken. Eventueel ooit kijken naar vastgoed oid? Of crowdfunding? Voor nu houden we t bij sparen, beleggen en extra aflossen.

 2. Leuk en interessant artikel! Ik ben eens gaan schrijven en dan kom ik toch ook al op meer inkomstenbronnen dan ik in eerste instantie dacht! Ik kom er dan al op 8 (op dit moment even 7 omdat ik nu heel even geen werk heb in loondienst). Maar dat gaat dus al de goede kant op! Al zijn sommige van die bronnen nog wel echt nihil, dus eigenlijk telt dat misschien dan ook weer niet helemaal. Maar daar wordt aan gewerkt 😉

 3. Tja wat is later? Ik hoor mensen vaak klagen over dat ze later (misschien) minder pensioen krijgen, maar wat is minder en wat heb je nodig als je 75 bent, vaak kun je dan ook veel minder dan nu je nog jong bent.
  Als je pensioen 1000 p.mnd. is dan heb je dus 2100 p.mnd. met AOW, daar kun je toch wel van rondkomen?

 4. Nou Adine, je hebt me aan t werk gezet… en aan t denken… want inderdaad: met een baan van vijf dagen dacht ik dat alles wel okay was, maar als dat weg zou vallen, wat dan!? Dus ondertussen verdien ik (een beetje) geld met euroclix én heb ik m’n camperbus op een verhuursite gezet en maandag wordt ie voor de eerste keer verhuurd… Wel spannend maar dat levert toch makkelijk geld op! Ik verwacht dus nu dit jaar bijna een maandsalaris (netto) extra te verdienen met deze dingen… Ook een website gestart voor het werk van mn vriend, maar daar zie ik niet zo snel geld uitvloeien, da’s dus investeren, want wél heel leuk! (En elke keer weer denk ik: ohja, meer werk -lees tijd- dan ik inplan).

  1. Wat ontzettend gaaf!!! Ik ben heel benieuwd hoe het verhuren van je camperbus gaat bevallen. En die website voor het werk van je vriend, is daar op de termijn niet alsnog een verdienmodel aan te koppelen? Ik weet natuurlijk niet precies wat voor site het is, maar je hebt tegenwoordig online zoveel mogelijkheden! Zou natuurlijk mooi zijn als je volgend jaar voor twee netto extra maandsalarissen kunt gaan 😉

 5. @Marieke: goed bezig zeg en bedankt voor de tips. M.b.t. camper bus verhuur vroeg ik mij af via welke verhuurorganisatie dit gaat en welke ervaringen jij hiermee hebt?

  Ik hoor het graag van je:)

  Groetjes,

 6. Wat een goed artikel is dit. Ik had 7.5 jaar geleden een goede baan maar die ging failliet. We hadden net 2 jaar geleden een huis gekocht met een hoge hypotheek. Doordat we wat geld gespaard hadden konden we het een tijdje financieel nog wel redden. Het werk lag in die tijd niet voor het oprapen en het heeft totaal 1.5 jaar geduurd voordat ik weer werk kreeg. En geloof me……ik solliciteerde overal op. Helaas was ik al snel te oud (net 42) of werd ik afgewezen op lagere functies omdat ik teveel ervaring had. Vlak voordat ik werk kreeg stonden we op het punt om het huis te moeten verkopen, we konden het financieel niet meer bolwerken. Mijn wereld stortte toen in, dat laat maar zien hoe afhankelijk je bent van je inkomen.Gelukkig is mijn baan net op tijd op mijn pad gekomen en zag ik het weer rooskleurig in.
  Momenteel heb ik een fulltime baan maar ben wel bezig met een blog om via affiliate marketing extra inkomsten te genereren. Ik schrijf graag dus het bedenken van content lukt mij wel, het promoten van het blog vind ik lastiger. Ben pas vanaf half mei dit jaar bezig en haal er veel energie uit omdat ik het heel erg leuk vind. Stapje voor stapje en met geduld zal ik er wel komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik je ergens mee helpen?