Hoe onzekerheid je ontzettend veel geld kan kosten

Hoe onzekerheid je bergen geld kost

Onzekerheid: iedereen heeft er wel eens last van. Sommige onzekerheden zijn vrij onschuldig en hebben niet zoveel impact. Terwijl andere je serieuze problemen kunnen opleveren. Zo kan onzekerheid je bijvoorbeeld heel veel geld kosten. Hier lees je hoe dat zit en wat je eraan kunt doen.

Onzekerheid heeft invloed op hoe je geld uitgeeft

Misschien ben je je er niet van bewust, maar onzekerheid kan invloed hebben op de manier waarop je geld uitgeeft. Die onzekerheid hoeft niet per se op het financiële vlak te liggen. Sterker nog; daar ligt die vaak juist helemaal niet.

Op zich hoeft onzekerheid geen ramp te zijn. Het is eigenlijk vrij normaal; bijna iedereen heeft er wel eens last van.

Er zijn verschillende vormen van onzekerheid.

Onzekerheid over wat je doet en hebt

Vooral tegenwoordig, met social media. Dat is immers een aaneenschakeling van hoogtepunten uit het leven van andere mensen. Zelfs met een paar vrienden zit je bijna de hele week naar vakantiefoto’s, lachende kinderen (want die kinderen die al jouw zwarte kleding onder de Sudocrème smeren zetten ze er natuurlijk niet op), prachtige trouwjurken en nieuwe auto’s te kijken.

En als je dan zelf nooit op vakantie gaat, stugge pubers, géén partner of een 37-jaar oude Fiat Pinda hebt, kun je daar stiekem best een beetje ontevreden van worden.

Misschien voelt het zelfs wel of je dan bepaalde dingen moet kopen, om het gemis wat te verzachten.

Of over hoe je eruit ziet

Of wat dacht je van onzekerheid over je uiterlijk. Tegenwoordig zien we steeds meer foto’s van ‘echte mensen’ in tijdschriften, maar ook die ‘echte mensen’ hebben vaak een mooie huid, een enorme bos haar en een figuur dat – of het nu met wat kilo’s meer is of niet – mooi in verhouding is.

Niet vreemd als je er wat geld tegenaan zou willen gooien om dat bij jezelf ook waar te maken. Of in ieder geval een beetje het idee te hebben dat je dat zou kunnen.

Met name vrouwen zijn hier heel gevoelig voor; volgens een onderzoek van Brené Brown (je kent haar misschien wel van die mooie docu op Netflix) heeft maar liefst 90 procent van de vrouwen wel eens schaamtegevoelens over hun eigen lichaam.

Dat zijn er héél veel.

En dat zorgt ervoor dat ze gemiddeld jaarlijks duizenden euro’s uitgeven aan producten om dat te verbeteren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geld uitgeven is niet erg, maar lost je onzekerheid niet op

Nu is het helemaal niet erg om geld uit te geven aan vakanties, nieuwe auto’s, trouwjurken, kleding of schoonheidsproducten. Of van die andere dingen die je misschien een beter gevoel geven.

Maar het is wel heel belangrijk om je te realiseren dat geld uitgeven je onzekerheid niet oplost.

Ze vergroten die onzekerheid misschien zelfs nog wel.

Want je kunt al die dingen wel kopen of geld uitgeven aan de dingen die je eigenlijk niet belangrijk vindt, maar er is altijd wel iets anders. Er zijn altijd wel mensen die dan tóch meer hebben. En zo blijf je jezelf vergelijken met anderen, blijf je je ontevredenheid en onzekerheid voeden en blijf je geld uitgeven aan dingen die eigenlijk helemaal niet belangrijk voor je zijn.

Je weet wel: dingen kopen die je niet nodig hebt, met geld dat je niet hebt, om indruk te maken op mensen die je niet eens aardig vindt.

Bovendien: als je geen cent te makken hebt, kun je je dáár ook weer knap onzeker over voelen.

Doe jij dit ook? Ik wel…

Toen ik laatst een leuke video zag over dit onderwerp, werd de tip gegeven om je bankrekening eens te bekijken. Hoeveel geld heb jij de laatste maand uitgegeven aan dingen die je niet per se nodig had en misschien ook niet speciaal héél graag wilde.

Of in ieder geval de uitgaven die niet echt weloverwogen waren, maar mogelijk een klein beetje werden ingegeven door emoties of de verwachtingen van anderen?

Ik kan nu heel heilig zeggen dat ik dat niet doe. Maar dan zou ik niet helemaal eerlijk zijn. En daarvoor hoef ik niet eens op mijn bankrekening te kijken.

Hoewel ik niet speciaal extreem gevoelig ben voor de verwachtingen van anderen op dit gebied, kan ik wel een beetje een emotie-spender zijn.

Dus op momenten dat ik net even wat minder lekker in m’n vel zit, komt de postbode hier soms net even wat vaker aan de deur.

En het stomme is: dat kwartje viel eigenlijk pas een klein jaar geleden, toen ik begon met de voorbereidingen voor de Money Mind Academy en me meer ging verdiepen in money mind(set). Bewuster kijken naar wat ik uitgaf, wanneer en waarom hielp daar ontzettend bij.

En het grote voordeel is: zodra je weet dat je iets doet, kun je het ook anders doen.

Mijn oplossing

Wat voor mij heel goed werkt, is bij zo’n ‘koopdrang’ stil te staan en te bedenken of ik nu écht wat nodig heb, of dat ik me eigenlijk stiekem niet zo heel goed voel.

Als dat laatste het geval is – zeg maar: 99 procent van de keren – dan kan ik veel beter even tijd voor mezelf nemen, dan iets kopen.

Zo simpel is het.

Lekker in bad, sporten, een avondje Netflix, een leuk uitje plannen, een boekje lezen, uitgebreid koken, vroeg naar bed.

En dat geldt ook voor onzekerheid: als je het gevoel hebt dat je ergens geld aan uit wilt geven, sta dan even ene momentje stil.

Waarom wil je dat geld uitgeven? Wil je op iemand lijken? Welk gevoel of welke onzekerheid wil je ‘oplossen’ door er geld tegenaan te gooien?

Stel jezelf vervolgens deze vragen:

  1. Lost dit ook daadwerkelijk die onzekerheid of dat gevoel op? (En waarschijnlijk is dat antwoord ‘nee’)
  2. Wat zou je wél kunnen doen om die onzekerheid of dat gevoel op te lossen?

En als je twijfelt over het antwoord op die laatste vraag: dat komt vrijwel altijd neer op leren tevreden te zijn. Jezelf en je leven te accepteren voor wat het is. En gewoon tevreden zijn met wat er is.

De gelukkigste mensen zijn over het algemeen niet de mensen die het allerbeste hebben, maar overal het allerbeste van weten te maken.

Maar wat als je denkt dat geld je onzekerheid wél oplost?

De bovenstaande methode vraagt wel van je dat je héél héél eerlijk tegen jezelf bent. Veel aankopen die je niet hoeft te doen, kun je namelijk prima verantwoorden. Het is heel makkelijk om te denken: als ik dít doe, dan ben ik er. Dan is het helemaal perfect.

Dat kan soms zo zijn. Ik weet nog wel dat er jaren terug op Net 5 een programma was waarbij mensen zich konden opgeven voor plastische chirurgie. Het Lelijke Eendje heette het volgens mij.

Daarin kwamen best heel dramatische gevallen naar voren, van mensen wiens uiterlijk bijvoorbeeld door ziekte of rampspoed dusdanig was veranderd, dat ze zich verschrikkelijk onzeker voelden.

De operatie gaf hun zelfvertrouwen zo’n enorme boost, dat hun hele leven veranderde.

Maar dat zijn toch vaak de uitzonderingen.

Interne onzekerheid kun je niet met externe dingen oplossen.

Als je sterk de behoefte voelt om ergens geld aan uit te geven, dan is dat vaak een symptoom van een onderliggend probleem. Misschien merk je die onzekerheid bij jezelf wel helemaal niet op. Of is het bij jou geen onzekerheid, maar een ander probleem dat je probeert op te lossen.

Dus zelfs als je denkt dat geld het probleem of je onzekerheid wél gaat oplossen, kijk dan nog eens even héél goed in de spiegel en stel jezelf die vraag opnieuw.

Blijft het antwoord ‘ja’? Doe het dan gewoon. En kijk wat er gebeurt. Lost het je probleem op? Geweldig! Doet dat het niet, SCHRIJF DIT DAN OP! Zodat je jezelf de volgende keer niet wéér voor de gek houdt.

Als jij eens goed naar je uitgaven van de komende maand kijkt, geef jij dan wel eens geld uit om onzekerheid of een ander probleem op te lossen, dat eigenlijk niet met geld op te lossen is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Interessant onderwerp om over na te denken. Ik denk dat het mij eigenlijk niet zo vaak (meer) gebeurt, omdat ik de laatste tijd echt heel bewust geld uitgeef.

  2. Goed onderwerp! Onzekerheid doet veel met mensen. En dat kost heel wat mensen denk ik echt heel veel. Ik denk ook dat het verder gaat dan je hier omschrijft. Dat mensen te hoge hypotheek nemen omdat ze denken dat het hoort. Of voor een te dure buurt kiezen om te wonen enz. Ook auto’s (ter compensatie of zo), ik denk dat dit heel veel mensen echt veel kost.

    Er was ook een programma dat je samen met anderen bijvoorbeeld je familie-neus aan kon laten pakken. Mij bekruipt dan het gevoel, dat je dan hoopt dat je er dan een nieuwe familie krijgt. Maar het helpt helemaal niets. Je moet het zelf doen, het leven leuk maken.
    Ik heb ook wel af en toe mijn onzekerheden. Maar behalve accepteren dat het zo is, wil ik er niet naar handelen. Van fouten wil ik wel leren. Dus dat bespreek ik dan ook.
    Dat levert mij wel eens het probleem op, dat ik kei hard over andermans onzekerheden heen stap. Oh, is dat zo, en hup weer verder. Ik vergeet dan ook dat anderen vissen naar complimenten met een nieuwe dure jas of zo, terwijl ik alleen in de ogen kijk van een onzeker iemand. Dan kan ik direct uit de hoek komen. Hup bespreken, en weer verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.