28 Comments
  1. Ik ben ook heel tevreden met Degiro waar ik investeer in dezelfde ETF als jij. Mijn obligaties (DBZB) heb ik op een gegeven moment verplaatst naar Flatex omdat ik die daar ook zonder transactiekosten kan inkopen en dat scheelt weer zo’n 4 euro per maand (plus 100 euro cadeau bij het aanmaken van het account destijds).

    1. Slim, om die obligaties daarheen te verplaatsen! Bij Flatex rekenen ze trouwens als het goed is wel kosten, maar die zijn in de prijs verwerkt. Je hebt het misschien wel gedaan, maar het is dus vaak wel handig om even te kijken of de aankoopprijzen niet meer verschillen dan je als voordeel hebt. Ik kan me overigens bijna niet voorstellen dat dat 4 euro per maand zou zijn, dus wat dat betreft lijkt het me een prima keuze.

      De combinatie die jij noemt klinkt inderdaad ook interessant. Weet je toevallig hoe zij zitten met fondskosten? Die worden overal natuurlijk wel meegenomen in het tarief. Van Vanguard weet ik dat ze die bewust heel laag houden, maar ik heb nog niet uitgezocht hoe dat bij NN zit.

      Als ik trouwens dat overzicht uit jouw Reddit-link bekijk, baal ik er stiekem toch wel weer even extra van dat VTI/VXUS bij ons niet meer verkrijgbaar is 😉 Scheelt toch weer mooi!

  2. Overigens, ik wil deze maand starten met een maandelijkse storting in een andere ETF/Indexfonds. Onze VWRL kopen mijn vriendin en ik met gezamenlijk geld, en ik wil mijn prive-inleg graag gescheiden houden. Dat had ik ook altijd bij BND; dat vond ik fijn omdat je daar de ‘groene’ ETF van Vanguard kan kopen, maar de kosten van zowel dat fonds als BND zijn eigenlijk veel te hoog.

    Na wat research vond ik het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund (https://www.fitvermogen.nl/fondsdetail/NN-Enhanced-Index-Sustainable-Equity-Fund/useFilter/1) & https://www.fitvermogen.nl/fondsdetail/NN-Enhanced-Index-Sustainable-Em-Markets-Eq-Fund/useFilter/1.

    Via fitvermogen betaal je voor deze fondsen ook geen transactie- en beheerkosten. Bovendien hebben deze fondsen geen dividendlek wat je 0,3% scheelt in vergelijking met VWRL.

    Als ik het goed begrijp komen de totale kosten (incl. dividendlek) van VWRL uit op 0.569% (gebaseerd op deze post; https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/comments/bnh6ce/overzicht_kosten_populaire_fondsen/) en zijn de kosten van bovengenoemde fondsen slechts 0.18%.

    Met een combi van de emerging markets en de world tracker heb je een vergelijkbare spreiding als met VWRL en wordt er bij de fondsen ook nog eens een ‘groene’ selectie toegepast.

    Via fitvermogen kan je ook volledig automatisch laten bijkopen, dus na het instellen heb je er geen seconde werk meer aan.

    Zou dit niet een veel betere optie zijn dan de VWRL bij Degiro?

  3. De lopende kosten van NN zijn 0.18% vs. 0.22% bij Vanguard, dus dat scheelt niet zoveel. Het is met name de 0.3% van het dividendlek wat het de moeite waard maakt voor mij.

    Qua obligaties bij Flatex: de inkoopkosten van DBZB zijn nagenoeg hetzelfde. Op ’t moment van kijken is Flatex 2 cent duurder.

  4. Thanks for the guide, great review on DeGiro.

    I didn’t understand the promotion,
    The 10e a day are covering Transaction COSTS only, or the actual trade?
    Because if we stick to the Core Selection of ETF’s, there’s no Transaction costs involved.

    1. No, it’s transaction costs only, which is why I included the pink thingy in the part of the costs. If you’re only working with Core Selection, it wouldn’t be an additional benefit. However, if you want to experiment a bit, it might be very useful. Before I found the strategy that works for me (and which includes the core selection), I did dabble with some other products and made transaction costs. It would’ve been nice if those were covered back then 😉

  5. Als je vandaag de dag begint met beleggen, mede n.a.v. bovenstaande duidelijke en goed begrijpbare verhaal, waar moet je dan mee beginnen. Of juist nog wachten?
    Wat zijn dé ETF’s in deze tjden? En zijn obligaties handig (omdat ik hoorde dat deze momenteel massaal worden opgekocht)…

    1. Hi Danny,

      Qua timing is dit artikel van gisteren misschien ook nog wel interessant. Ik pas m’n keuze niet speciaal aan op deze tijden; die waar ik in zit (voornamelijk VWRL) heeft een geweldige spreiding qua aantal bedrijven + wereldwijd, dus voor mij is dat goed zo. Wie weet denkt iemand anders daar anders over? Obligaties zijn fijn om wat meer balans in je portefeuille te krijgen; meestal doen die het slecht als de aandelen het goed doen, en andersom. Voor mijn pensioenportefeuille houd ik een balans aan van mijn leeftijd in obligaties en de rest in aandelen.

      Hopelijk heb je daar wat aan!

  6. hoi, even een domme vraag misschien maar ik wil een openstaande aandelenorder sluiten.

    ik krijg nergens gevonden hoe dat moet bij de giro…

    Wie helpt me?

  7. Hoi Adine,

    Mooie blog en nog mooiere levensovertuiging!

    Zelf beleg ik ook via DeGiro, en ben daar tevreden over.
    Mijn enige probleem met DeGiro is dat bepaalde goud ETC’s niet meer beschikbaar zijn of aangekocht kunnen worden binnen het Custody account.

    Ik zou de lezers hier ook het boek ‘De basis van het beleggen’ door Holland Invest willen aanbevelen.
    Dit boek sluit goed aan bij een passieve beleggingsstrategie.
    Key takeaways van dit boek:
    1. Hou je beleggingshorizon in de gaten. Ga bijvoorbeeld niet met geld beleggen in aandelen (of ETF’s) als je dit geld mogelijk binnen 5-10jaar nodig hebt. De kans dat je de belegging dan met verlies moet verkopen is aanzienlijk.
    2. Blijf bij het beleggen in ETF’s (of beleggingsfondsen) of een voldoende gespreide aandelenportefeuille wanneer je niet de tijd of kennis hebt om een gedegen fundamentele analyse van een aandeel uit te voeren.
    3. Minimaliseer de beheerkosten van je beleggingen, zodat je het rente op rente effect maximaliseert.
    4. Kopen wanneer de markt daalt en verkopen wanneer de markt stijgt, ondanks dat dit mogelijk tegen je gevoel in gaat.
    5. Mogelijk loont het om te wachten met het doen van je belegging tot een moment dat de markt niet te (veel) overgewaardeerd is. Hierdoor vergroot je het aantal momenten in de toekomst waarbij je de belegging met winst van de hand kan doen. In hoeverre de markt overgewaardeerd is kunt je naar eigen inzicht inschatten met de statistieken: Tobins Q en CAPE.

    Deze punten moet je natuurlijk niet van mij aannemen maar zelf onderzoeken mocht je het boek willen lezen.

    Grt,
    Konrad

  8. Als je bijv. via justetf.com fondsen vergelijkt als VWRL & VECP, dan zie je bij ‘de parameters’ dat VWRL wel uitleent en VECP niet.

    Kennelijk is het wel/niet uitlenen niet alleen aan brokers voorbehouden ongeacht basic of custody account.

    Mocht je kiezen voor niet uitlenen via bijv. de Giro, gebeurt dit dan alsnog fondsafhankelijk?

  9. Hoe bepaal je voor welk bedrag je het aandeel wilt kopen bij limit order? Kijk je dan naar het laagste bedrag waarvoor het de afgelopen dagen verkocht is?

    1. Meestal kijk ik naar wat er op dat moment wordt geboden en gevraagd (dat kun je ook zien in de video). Soms schiet ik ook doorlopende orders in voor bedragen die ik – op basis van de historie – aantrekkelijk vind. Dat zijn dan niet mijn maandelijkse aankopen, maar aankopen die wellicht nooit doorgaan. Gaan ze wel door, dan is dat bijvoorbeeld van het saldo dat nog over was na mijn laatste aankoop. Als dat logisch klinkt 😉

  10. Ik sta op mijn portefeuille -9 euro. En mijn vrij te besteden brdrag was een paar duizend euro. Nu kon ik geen Euro omwisselen naar USD. Ik kon wel EUR aanklikken maar ik kon niks invullen bij het vakje voor waar ik USD wil invullen. Komt dat omdat mijn portefeuille in de min staat? Hoe kan ik dat bedrag weer positief maken? Als ik geld bijstort komt dat bij die duizenden euros te staan.

  11. Ik onderschrijf wat je reviewed over de giro. Toch kom ik helaas niet verder met de giro. Effecten aangekocht via werkgever wil ik transferren na verloop van tijd naar mijn eigen effecten depot. Niet mogelijk met de giro , wel bij ING. Schenkingen doe ik ook het liefst in effecten. Ook niet mogelijk via de giro, enkel via ING

  12. Hoi, je schrijft ‘Dat uitlenen is overigens weer heel gebruikelijk bij brokers, maar het brengt toch een klein risico met zich mee’. Wat is precies dit risico? Ook omdat in de volgende alinea staat dat je verzekert bent van je beleggingen in geval de Giro failliet wordt verklaard.
    Alvast bedankt voor je antwoord!

    1. Als iedereen (lenende partij en broker) failliet gaan en er is niet voldoende onderpand, dan loop je als klant ook risico, maar die kans is minimaal. Het beleggerscompensatiestelsel is actief tot 20.000 euro, dus ook daar zit een risico in – hoewel je dat dan weer zelf in de hand hebt.

  13. Vraag over DeGiro: als ik per maand uit de kernselectie 3 verschillende EFT’s wil aankopen, is dat nog steeds gratis, of gaat het om echt 1 keer aankopen of verkopenn? En de tweede keer moet het meer dan 1000 euro zijn?

  14. Ik ga voor het eerst beleggen en jouw artikelen hebben me veel geholpen, dank daarvoor! Voordat ik mijn eerste koop ga doen heb ik nog drie vragen over VWRL. Hopelijk kun je me daar nog mee helpen.

    1) De basisvaluta van VWRL is USD. Klopt het dat er dan sprake is van valutarisico? En is het dan juist gunstig of ongunstig om te kopen als de dollar goedkoop is t.o.v. de euro?

    2) Ik las ergens dat er een VWRL fonds en een VWRL tracker is.

    3) Ik meen dat bij VWRL divident wordt uitgekeerd (i.p.v. herbelegd). Klopt dat? En heeft dat ook jouw voorkeur. Ik las over iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUr) IWDA, die ook in de kernselectie van DeGiro zit en waar het dividend wordt herbelegd. Is dat evt een goed alternatief voor VWRL wat jou betreft?

    1. Hi Peter,

      Ik koop zelf alleen VWRL aan de EAM, dan koop (en verkoop) je in euro’s en is er voor zover ik weet geen extra valutarisico. VWRL is een indexfonds, dat is in dit geval een tracker; het is een fonds, maar die volgt de index. En dividend wordt idd uitgekeerd, maar je kunt het natuurlijk zelf herbeleggen. Ik vind het allebei prima. Als het herbelegd wordt, dan bouwt het door, wordt het uitgekeerd, dan kun je het zelf doen of je haalt er iets uit zonder aan je beleggingen te komen. IWDA heb ik zelf niet in mijn portefeuille zitten, dus daar kan ik geen ervaringen over delen, maar wellicht iemand anders hier wel?

  15. Mooie website! Ik heb hier al veel van geleerd. Zelf beleg ik ook in VWRL bij de Giro, maar ik ben op het punt gekomen dat ik als tegenhanger ook graag wat obligaties/ obligatie trackers zou willen kopen. Hebben jullie tips welke interessant zijn? En zitten deze ook in de kernselectie van de Giro?

  16. Ik heb de indruk dat ESG-beleggen over de lange termijn lucratief kan zijn. Klimaatverandering staat hoog op de Europese agenda en ook Joe Biden heeft hier een speerpunt van gemaakt. En ik meen dat ook China klimaat belangrijker is gaan vinden. Bedrijven die ESG hoog in het vaandel voeren hebben als groep ook goed gepresteerd tijdens de pandemie.

    Zie jij ook een goede toekomst voor ESG-beleggen? En welke trackers zou jij hierin aanbevelen?

  17. Hoewel ik de uitleg van de kosten door DEGIRO zelf wat onder de maat vindt, werkt de app erg goed. Het vinden en aankopen van aandelen en ETF’s werkt super makkelijk. Inmiddels ben ik m’n hele portefeuille van andere brokers naar DEGIRO aan het verplaatsen.

  18. Hoi, bedankt voor dit artikel.
    Ik wil zelf gaan starten met beleggen via de Giro, nu lijkt me in ETF’s een aantrekkelijke optie alleen wat is het juiste instapmoment? Ik wil in 1 keer een wat groter bedrag beleggen en dan maandelijks aanvullen wanneer het kan. Ik heb al naar verschillende beleggingen gekeken en er veel over gelezen. Bij andere beleggingen krijg je het verwachte rendement te zien en een uitbetaling per maand, kwartaal of jaar hoe zit dit bij FTE’s?

    Alvast bedankt voor de reactie en blijf ons informeren ?

    1. Mijn uitgangspunt (en ervaring) is dat je de markt niet kunt timen, dus dat er niet zoiets is als het perfecte instapmoment. Starten is beter dan dat afwachten. Maar: momenteel staat de markt wat lager. Mijn persoonlijke indruk is wel dat die nog wat verder omlaag gaat. Als je die indruk deelt, kun je er ook voor kiezen om het grotere bedrag dat je in gedachten hebt over een aantal maanden gespreid in te leggen en vanaf daar verder regelmatig te doen. Mijn ervaring is wel dat wachten uiteindelijk meer rendement kost, dan dat het oplevert als je net precies iets op de juiste momenten doet. Zeker als het gaat om ETF’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.