Alsof ik nog niet genoeg beleggingsrekeningen heb 😉 Maar ik vond het wel weer eens tijd worden voor een experiment. Zo kwam Trade Republic al een paar keer op mijn radar. Het bedrijf beschrijft zichzelf als het grootste beleggingsplatform in Europa, voor periodiek beleggen. En, ook niet onbelangrijk: zegt iedereen makkelijk en veilig toegang te geven tot het financiële systeem zonder vaste kosten. Je begrijpt vast waar ik op aan ging 😉
In dit artikel:
Over Trade Republic
Zoals ik zei, had ik Trade Republic al een paar keer voorbij zien komen, maar ik had nog niet echt het idee dat het iets toe kon voegen aan de dingen die ik al deed/had. Maar: onlangs heb ik besloten om nog wat meer te spreiden en ook wat meer nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Dus ik besloot een account te openen.
Maar voor ik daar verder in duik, eerst nog even wat cijfers op een rijtje. Op het moment van schrijven heeft Trade Republic naar eigen zeggen 4 miljoen klanten in 17 landen en 35 miljard in activa. Oftewel: die 4 miljoen klanten hebben bij elkaar 35 miljard euro op de rekening staan. Dat is gemiddeld zo’n 8.750 euro per persoon. Gewoon, om even een indruk te hebben.
Het bedrijf bestaat inmiddels zo’n 5 jaar en valt – via de partnerbanken – onder het toezicht van zowel de Deutsche Bundesbank en BaFin (een soort Duitse AFM) en de Centrale Bank van Ierland.
Dit maakt dat geld op de Trade Republic-rekeningen tot 100.000 euro per belegger wordt gedekt door het depositogarantiestelsel. De effecten op je effectenrekening worden niet uitgeleend, maar op ‘bewaarplaatsen’ gezet. Die zijn dus van jou en daar kan niemand aan komen. Die vallen dan ook niet onder het depositogarantiestelsel.
Je kunt een account bij Trade Republic openen als je een smartphone met iOS of Android hebt (want alles gaat via de app), minimaal 18 jaar oud bent, permanent in Nederland verblijft, daar belastingplichtig hebt en in het bezit bent van een Europees mobiel nummer en een SEPA-bankrekening.
Een Trade Republic account openen
Ik voldoe aan al die eisen, dus ik besloot een account te openen. Via de site werd ik vakkundig naar de te downloaden app geleid, waar ik het account aan kon maken.
Hier werd uiteraard gevraagd om wat persoonlijke gegevens. Als één van de laatste stappen moest ik mijn legitimatiebewijs uploaden. Ja, die had ik natuurlijk net niet bij de hand. Bovendien zag ik geen knop voor tussentijds opslaan in de app.
Ik besloot een beetje creatief te zijn en een foto van mijn paspoort te gebruiken. Die heb ik wél vrijwel altijd bij de hand.
Even leek het erop dat dat ook geaccepteerd werd als verificatie, want ik kon mijn registratieproces voortzetten.
Een klein uurtje later bleek dat dat niet het geval was (wat uiteraard goed is, want je wilt niet dat iemand zo’n account gaat openen met een foto van jouw paspoort!), maar kreeg ik wél in de mail een rechtstreekse link naar de volgende poging. Heel fijn, want ik denk dat ik anders dus alles opnieuw had moeten invullen.
Geld storten
Eenmaal thuis kon ik de registratie afmaken en besloot ik ook meteen geld te storten. Misschien kun je je nog wel herinneren dat ik een tijdje terug een bedrag van mijn Meesman-account had gehaald, om dat tijdelijk uit te lenen. Nu had ik dat bedrag inmiddels alweer teruggekregen, deels in crypto gestoken en verder op de spaarrekening gezet.
Daar kon ik voor dit experiment wel een plukje van pakken, dus ik besloot 500 euro te storten. Vreemd genoeg werd er – ondanks het feit dat hier geen kosten op in rekening gebracht zouden moeten worden – 505 euro van mijn creditcard (Euroclix, of course) afgeschreven. Daar heb ik uiteraard even een berichtje aan gewaagd en Trade Republic heeft aangegeven écht niets te rekenen, dus dat moet ik nog even opnemen met mijn creditcardmensen. Wel een pluspunt: ik kreeg binnen een paar minuten al reactie.
Je kunt je geld trouwens storten via Apple Pay, creditcard of Bankoverschrijving. Ik gebruikte dus een combinatie van die twee; ik heb Apple Pay aan mijn Euroclix-creditcard gekoppeld.
Trade Republic geeft rente!
Vervolgens krijg je eigenlijk meteen al de mogelijkheid om rente te ontvangen op je storting. Op dit moment 3,75 procent op jaarbasis (of eigenlijk zelfs ietsje meer, omdat het dus per dag berekend wordt). Deze rente wordt dagelijks opgebouwd en maandelijks uitbetaald. Dit geldt overigens op een saldo tot 50.000 euro.
Dit wist ik vooraf niet, dus het was voor mij wel een aangename verrassing. Je moet de rente dus wél even aanzetten. Je krijgt hiervoor een melding in de app, met het rentetarief van dit moment. Die moet je dan even, met de bijbehorende voorwaarden, accepteren.
Geen rente, maar wel mogelijk rendement: op dit moment krijg je ook nog een bonus van 30 euro in aandelen als iemand zich via jou aanmeldt. Mocht dat willen doen, dan is dit mijn referral-link 😉
Periodiek investeren
Nu was dit natuurlijk niet bedoeld als een puur spaar-experiment – ik wilde er ook wat mee doen. (Maar: als je alleen je geld daar wilt parkeren om te sparen tegen die rente, kan dat dus ook).
Als je echter bij je Portefeuille kijkt, zie je eerst een grote boodschap met ‘Upgrade om toegang te krijgen tot rekening functionaliteiten’. Dat heb ik eerst nog niet gedaan, want dat klinkt of het geld kost. Niet erg als ik ook weet dat het wat oplevert, maar zo ver ben ik nog niet.
Als je echter iets verder naar beneden gaat, zie je een + staan met daarbij ‘Voeg item toe’. Als je daarop klikt, kom je op een scherm met de tabbladen:
- Aandelen
- ETF’s
- Derivaten
- Obligaties
- Crypto
Bij mij zijn momenteel Derivaten en Crypto niet zichtbaar. Althans, de tabbladen wel, maar er laadt niets. Ik denk dat dat te maken heeft met de nu nog wat beperkte functionaliteiten.
Ga je echter naar een product dat wel zichtbaar is, dan heb je de mogelijkheid om periodiek te investeren. En dat vind ik dus een interessante.
Je kunt namelijk gaan voor per week, per twee weken, per maand of per een andere periode.
Voor nu heb ik drie periodieke beleggingen ingesteld:
- Eens per maand 25 euro in aandelen
- Eens per maand 25 euro in een ETF
- Eens per twee weken 25 euro in een ETF
Zo heb ik dus 100 euro per maand aan periodieke investeringen, die vanaf nu automatisch aan de slag gaan. Als het goed is zijn we dan vijf maanden verder voor ik door mijn saldo heen ben en ik weer opnieuw kan evalueren. Bovendien: in die vijf maanden, als nog niet alles geïnvesteerd is, krijg ik gewoon die rente. Ook mooi.
Trade Republic kosten
Voor nu heb ik – behalve die spookkosten – nog geen kosten gehad aan Trade Republic. Maar: dat betekent niet dat ze er niet zijn.
Het volgende is gratis:
- Maandelijkse kosten voor een (virtuele) kaart
- Opnames geldautomaten wereldwijd (met die kaart, maar wel pas vanaf 100 euro, anders betaal je een euro per opname)
- Commissie voor beleggingsorders
- Aankopen periodiek beleggen in ETF’s/aandelen
- Dividenden of corporatieve acties
Je betaalt:
- 1 euro vaste kosten per transactie
- 10 euro voor registratie voor aandeelhoudersvergadering EU
- 1 euro bij opnamen onder de 100 euro
Dat laatste was voor mij nieuw, maar voor zover Google kan vertellen is daar sprake van als je wilt aansluiten bij een aandeelhoudersvergadering. Die kosten zouden dus niet zomaar in rekening gebracht moeten worden.
Waar ik nog even nieuwsgierig naar ben, maar wat ik over een paar weken pas kan zien: tellen mijn periodieke transacties nu óók voor de vaste kosten, of niet? Bij het inschieten werd aangegeven dat de kosten 0,00 euro waren, maar als hij straks wordt uitgevoerd, kan het natuurlijk zijn dat er wél een euro in rekening wordt gebracht. Maar goed, dat is even afwachten. Dat kan ik nu niet duidelijk uit de informatie halen.
Trade Republic: de eerste indruk
De eerste indruk van Trade Republic is dus positief. Hoewel ik het jammer vind dat het alleen via een app toegankelijk is, vind ik het periodiek kunnen investeren zonder kosten echt wel een groot voordeel.
Het is wel even de vraag of dat dus ook geldt op het moment dat de periodieke transactie wordt uitgevoerd (het zou echt zo’n kleine-lettertjes-ding kunnen zijn om dan het plannen gratis te maken, maar de uitvoering niet).
Nu is het eigenlijk met dit soort dingen altijd een kwestie van proberen. Testen wat werkt, testen wat niet werkt. Kijken welke kosten er toch nog bij komen, of welke meevallers er zijn. Voor nu is het in ieder geval fijn om dit geld aan het werk te hebben én ondertussen ook nog rente te verdienen. Zeker als het 2,05 procent meer is dan ik krijg op mijn gewone Rabo-rekening én alles wel gewoon valt onder het depositogarantiestelsel.
Ben jij al bekend met Trade Republic? Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!