Waarom passief inkomen?

Vrijheid en passief inkomenOp deze website kom je op verschillende plekken de kreet ‘passief inkomen’ tegen. Waarom zou je dat willen, iets waar je niet voor hoeft te werken? Ik probeer het hieronder een beetje uit te leggen. Een verhaal in bewerking, maar dat maakt voor het idee niet uit.

Een van de belangrijkste waarden die ik heb, is vrijheid. Als je het Wikipedia vraagt, dan is vrijheid ‘de mogelijkheid om te doen en laten wat men wil, terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin.’ Voor een deel hebben we dat natuurlijk in Nederland al; je kunt hier – binnen wat redelijk en fatsoenlijk is – alles doen wat je wilt. Je hoeft niet speciaal ergens je mond voor te houden, je kunt ook als vrouw carrière maken en je mag geloven in wat je wilt. Al is het dat vierkoppige spaghettimonster.

Hoewel ik echt wel denk dat je zelf in veel dingen een groot verschil kunt maken, heb je op zoiets volgens mij relatief weinig invloed. Je woont in een land waarin dat kan, of dat woon je niet.

Mentale en financiële vrijheid

Dan zijn er nog twee kanten van vrijheid waar je wél invloed op hebt. En daarover schrijf ik hier. Dat zijn mentale en financiële vrijheid. Als mensen (en zeker als vrouwen) leggen we onszelf graag allerlei beperkingen op. Vraag me niet waarom, maar we doen het. ‘Wat zullen de buren hier wel niet van denken?’ ‘Dit kan ik niet doen, dat is niet gebruikelijk!’ ‘Wie zit er nu op mijn mening of advies te wachten?’ En noem ze maar op. Ik denk dat je er zo wel een paar kunt bedenken. En het verraderlijke is; soms kún je ze niet eens bedenken, omdat ze zo ontzettend ingebakken zitten in je systeem.

Hier heb ik er natuurlijk ook genoeg van. Het is niet voor niets dat ik in de eerste instantie anoniem begon met bloggen.

Omdat ik mijn eigen leven natuurlijk het liefst zo mooi mogelijk heb, lees ik daar veel over. Ik heb een paar jaar terug een cursus NLP gedaan, die ook veel inzicht hierin heeft gegeven. En ik merk dat ik steeds stapjes verder kom, als het gaat om mentale vrijheid.

Financiële vrijheid dan?

Een ander praktisch aspect is financiële vrijheid. Geld maakt niet gelukkig, maar – zoals Tony Robbins zegt – het geeft je wel opties. En opties zijn fijn. Want met opties kun je kiezen wat je het beste past. Nu kun je natuurlijk werken tot je een ons weegt.

Dat lijkt me dus niets.

Ik ben absoluut niet vies van werken, maar als geld een manier is om je opties te geven, zou werken voor dat geld dan ook niet beperkt moeten zijn tot een bepaalde periode? Zodat je daarna van je opties kunt genieten?

Dit is geen wereldschokkend of revolutionair nieuw idee; er zijn genoeg mensen die niet meer hoeven te werken. En niet per se omdat ze fabelachtig rijk zijn. Sterker nog; je ziet juist vaak dat hele rijke mensen ook moeten blijven werken, omdat hun levensstijl ook behoorlijk kostbaar is. Financiële vrijheid is voor iedereen weggelegd, maar het kan wel zijn dat je je levensstijl aan moet passen aan je mogelijkheden. Of dat je je mogelijkheden vergroot door meer te doen dan je tot nu toe gedaan hebt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ideaalbeeld

Wat mij ideaal lijkt, is een comfortabel, prettig leven, waarbij er elke maand genoeg geld binnenkomt om de vaste lasten te betalen en er genoeg over is om bepaalde luxe dingen te doen. Denk aan mooie reizen maken, een auto kunnen rijden, enzovoorts. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als we voor die basis niet meer hoefden te werken, zodat alles wat we wél aan betaalde arbeid zouden verrichten bijdraagt aan ‘extra’. Dan kun je daar ook veel bewuster voor kiezen.

Mogelijkheden die ik tot nu toe zie voor manieren om passief inkomen te vergaren:

  • Beleggen (indexfondsen, met name voor de lange termijn)
  • Investeren (o.a. crowdfunding, maar mogelijk ook vastgoed)
  • Online onderneming (ik kan ontzettend geïnspireerd raken door de ‘Freedom Entrepreneurs’ van deze wereld)

Daarnaast gaat het natuurlijk niet alleen om de inkomsten, maar ook om de uitgaven. Een hypotheekvrije woning scheelt wat dat betreft bijvoorbeeld al honderden euro’s in de maand. Als je die wel verdient, maar niet hoeft uit te geven, dan tikt dat lekker aan.

Inmiddels heb ik al best wat stappen gemaakt; ik besloot na 7 jaar toch mijn enorm dure woning te koop te zetten en in te trekken bij vriend. Samen zoeken we de komende jaren naar een leuk optrekje voor ons samen, waarbij we ons richten op zo snel mogelijk hypotheekvrij en zelfvoorzienend zijn. En zo elke keer een stapje verder zetten.