Hoogste spaarrentes

Het maakt eigenlijk niet uit of de spaarrentes hoog of laag staan; het is altijd zinvol om voor de hoogste spaarrentes te gaan. Vooral omdat je over het algemeen wel voor betaalrekeningen betaalt, maar NIET voor spaarrekeningen.

Zelf heb ik diverse spaarrekeningen bij verschillende banken, nog stammend uit de periode 2008-2009, toen de banken nog met elkaar concurreerden op (hoge!) rentes. In de praktijk heb ik mijn spaargeld echter al jarenlang bij MoneYou staan, omdat ze daar meestal de hoogste spaarrentes bieden en ik het ook niet om de haverklap wil verschuiven (en ze handig zijn voor potjessparen!). Dat geschuif kost me immers ook rentedagen.

Toch loont het om scherp te blijven; ik zit nu al jaren prima, maar er staan natuurlijk ook steeds weer nieuwe partijen op. Daarom houd ik hier een overzicht bij met de 10 hoogste spaarrentes van dit moment:

RekeningRenteVrij opneembaar?Aanvullende info
LeasePlan Bank Deposito1,05%Nee, 5 jaar vastDeposito kan ook voor 3 maanden tot 4 jaar, maar dan krijg je minder rente
MoneYou Deposito0,40%Nee, 6 maanden of 1 jaar vastVaste rente, minimale inleg van €500, basis- met bonusrente
LeasePlan Bank Internetsparen0,35%JaRente wordt elke maand bijgeschreven
Knab Kwartaalsparen0,32%NeeJe krijgt sowieso 0,12% rente. Laat je dit een kwartaal lang staan, dan komt er 0,20% bonusrente bij, waardoor je dus op 0,32% uitkomt
Knab Flexibel Sparen0,27%Ja3 maanden gratis proberen, daarna betaald!
Alfa Slimmer Sparen (Andolubank)0,25%JaValt onder het NL depositogarantiestelsel
MoneYou Sparen0,25%JaVariabele rente
Argenta Internetspaarrekening0,25%JaValt onder een (vergelijkbaar) Belgisch depositogarantiestelsel
Alfa Rente Direct Spaarrekening0,20%JaRente wordt per dag bijgeschreven (rente-op-rente-effect)
Nationale Nederlanden Internetspaarrekening0,20%Ja

Waar let je bij het openen van een rekening?

Spaargeld zou je in principe geld op moeten leveren. Daarom zijn er altijd een paar dingen waar ik op let bij het openen van een spaarrekening:

? Hij moet gratis zijn (sorry, Knab! Als je er al zit, betaal je niets extra’s, dus dan kun je dit prima doen. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat je per maand meer betaalt dan je aan rente krijgt)

? Ik wil het geld op elk moment op kunnen nemen, of het voor korte tijd tegen een aantrekkelijke rente vastzetten. Ik heb bijvoorbeeld af en toe ook een (half)jaardeposito lopen. Dat doe ik echter alleen als de rente daarop hoger is dan op de gewone rekening

? De rekening moet vallen onder het (bij voorkeur Nederlandse) depositogarantiestelsel. Dan is je spaargeld tot €100.000 ‘verzekerd’. Voor mij geen Icesave 2.0 meer!

Kortom; maximaal voordeel met minimale addertjes onder het gras.