Big rente bij BIG Bank – Icesave reminder

Ik had er nog niet van gehoord, maar er schijnt een nieuwkomer te zijn op de Nederlandse spaarmarkt: BIG Bank. Het is een Estlandse bank die hoge rentes aanbiedt, denk aan ruim 4% op een deposito. Het addertje onder het gras: deze bank valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Ook houdt de DNB geen toezicht op deze bank, want de bank heeft geen kantoor in Nederland.

Hoewel de rente interessant is, heb ik met Icesave mijn lesje wel geleerd. Toen had ik – vanwege de hoge rente, maar ook omdat die bank wél onder het depositogarantiestelsel viel – daar ongeveer €7000 staan. Van de ene op de andere dag ging de bank over de kop. Ik hield de berichten erover wel in de gaten, maar was toch te laat met het overboeken van het geld. Tenminste, ik had het wel overgeboekt, maar later bleek dat de dag ervoor alle transacties al stopgezet waren, ook al dacht je dan dat je geld elk moment op je (veilige) tegenrekening bijgeschreven zou worden. Uiteindelijk heeft het ongeveer twee maanden geduurd voor ik mijn geld terug had. Dat was te overzien, maar prettig was het zeker niet.

Ik heb mijn geld nu verdeeld over rekeningen bij de Rabobank en Moneyou. De Rabobank maakt volgens mij niet zoveel kans op omvallen (maar biedt ook achterlijk lage rente) en de overheid heeft moederbedrijf ABN ook niet zomaar gered. Voor mij echter zeker geen banken die buiten het depositogarantiestelsel vallen. Mijn (spaar)geld is me net wat te kostbaar om voor een paar centen rente zo’n groot risico te lopen.

Zouden jullie je geld stallen bij zo’n bank?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Nee! Ik ben nu aan het zoeken naar de hoogste rente omdat dat níet bij mijn eigen bank (ABN) is. 2,8 % is nu het hoogst haalbare. Of ga ik voor echt verantwoord en wordt het ASN? Ik wik nog even…

 2. Ik heb ook een ASN rekening gehad, maar dat vond ik niet prettig werken. Veel dingen duurde lang en het was lang niet zo overzichtelijk. Daar ga ik dus niet naar terug. Ik hoor wel dat Triodos een aanrader is, qua verantwoord…

 3. Nooit!!

  Ook wij hadden spaargeld bij Icesave. Het geld voor de aankoop van de reeds gekochte auto stond erop. Op 1 oktober heb ik nog getwijfeld om het op te nemen, een paar dagen later ging het niet meer.

  Ons geld staat nu bij LeasePlan Bank en Nibc.
  Een kleiner bedrag bij de ING. Als ik het snel nodig heb.

  Ik heb het verspreid. Als de ene omvalt, heb ik nog geld waar ik wel aan kan komen.

  Ik heb mijn lesje geleerd!

  Liefs Frederique

 4. ABN is gered omdat het een systeembank is. Niet omdat het zo'n gezonde club is, of was. Er zou te veel gedonder uitbreken toen in oktober 2008.

  Ben nu aan het overstappen naar Triodos. Gaat niet zo snel. Lag eerst aan mij, nu aan Triodos 🙂 Vind het wel fijn dat mijn geld straks niet wordt gebruikt voor wapenhandel / mijnbouw / foute energie / kinderarbeid enzovoort.

  Het eigen vermogen van de Rabobank is geloof ik ook maar 8%. Als ik de rabobank was, was ik lang failliet?

  Liever schulden aflossen en meer zelfvoorzienend worden. Gaan we nog hard nodig hebben in de toekomst denk ik…

 5. Na ICesave heb ik ook mijn lesje geleerd. Heb nu een spaarrekening bij mijn betaalrekening en ik heb ook bij Moneyou staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.