Koopjeskalender: wanneer is … het goedkoopst?

Koopjeskalender: wanneer is ... het goedkoopst?

Tegenwoordig is het bijna niet meer nodig om ergens het volle pond voor te betalen. Er zijn bijna altijd wel kortingsacties, uitverkopen, aanbiedingen en andere manieren om meer waar voor je geld te krijgen. Soms is het een kwestie van geluk, maar vaak is het een kwestie van timing. Als je de aanbiedingen een beetje in de gaten houdt, dan kun je namelijk een patroon zien in bepaalde aanbiedingen. En als je dat patroon eenmaal gespot hebt, dan hoef je nooit meer te veel te betalen. Het enige wat je dan nodig hebt, is af en toe een beetje geduld. Om dat patroon te ontdekken, hoef je niet een jaar lang niets te kopen. Je kunt gewoon deze koopjeskalender bekijken!

Januari

 • Bedden, matrassen, beddengoed
 • Fitnessapparatuur: winkeliers spelen in op de goede voornemens en geven vaak extra korting
 • Vliegtickets: begin januari heeft KLM traditiegetrouw Werelddeal Weken en dat kan behoorlijk wat geld schelen
 • Elektronica: eind januari heeft MediaMarkt meestal een aantal dagen btw-korting. Zorg er wel voor dat je ruim vóór die tijd weet wat de prijzen ongeveer zijn, want het komt wel eens voor dat ze net van tevoren de prijzen juist weer wat omhoog doen, zodat de korting eigenlijk lager is dan je zou denken. Overigens hoef je niet alleen bij de MediaMarket te winkelen; veel andere grote winkels (denk aan Bol.com) doen hier tegenwoordig ook aan mee
 • Kleding: de uitverkoop van de wintercollectie. Als je het niet erg vindt om er even voor te reizen: de wintersolden in Antwerpen schijnen indrukwekkend te zijn.
 • Kantoorartikelen: dit is de perfecte tijd om je voorraad kantoorartikelen aan te vullen
 • Brillen: opticiens gaan ervan uit dat je weer een nieuwe vergoeding hebt voor brillen en doen hun best om ervoor te zorgen dat die vergoeding naar hen gaat!
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Februari

 • Kleding: de uitverkoop van de wintercollectie. Laat je niet verleiden tot het vroegtijdig aanschaffen van de lentecollectie; meestal duurt de winter na februari nóg wel een maand of twee. Bovendien kun je veel kleding vanaf oktober/november alweer aan.
 • Meubels
 • Witgoed: in februari komen er vaak nieuwe modellen van bijvoorbeeld wasmachines geïntroduceerd. Dat betekent korting op de oudere modellen!
 • Vakantie: vind je het niet erg om vroeg je vakantie vast te leggen? Dan is dit de tijd om een mooie vroegboekkorting te scoren.

Maart

 • Wintersportartikelen: het seizoen is nu eigenlijk al bijna voorbij, dus de laatste dingen worden goedkoper verkocht
 • Koffers: voor de vroegboekers
 • Televisies: in het voorjaar komen vaak de nieuwe televisiemodellen op de markt, dus kun je korting krijgen op de oudere modellen.

April

 • Stofzuigers: in het kader van de voorjaarsschoonmaak krijg je op producten als stofzuigers in deze periode vaak wat extra korting.
 • Tweedehands fitnessapparatuur: in het voorjaar wordt vaak wel duidelijk of de goede voornemens wel of geen zin hadden. En als je toch nooit op die loopband staat, kan hij ook wel weg. Wil jij er eentje hebben? Kijk dan rond deze tijd eens op Marktplaats.
 • Klusmaterialen: het begin van het voorjaar maakt vaak ook verbouwingskriebels los, dus daar spelen winkels rond deze tijd slim op in
 • Paasdecoratie: voor het volgende jaar

Mei

 • Tweedehands tuinmeubelen: wil je geen nieuwe tuinmeubelen? Ga dan rond mei eens op Marktplaats kijken. Veel mensen gebruiken hun vakantiegeld voor een nieuwe set en doen hun oude set van voor een habbekrats van de hand.
 • Digitale camera’s: in de zomer komen de nieuwe modellen, dus in mei maken winkeliers vast ruimte.
 • Vakanties: voor echte vroegboekkorting lijkt het misschien te laat, maar in mei kun je nog steeds profiteren van veel vakantievoordeel: lastminutes naar de Middellandse zee zijn vaak goedkoop en dat geldt ook voor vakanties naar net geopende locaties.

Juni

 • Bouwmaterialen: in de zomer hebben mensen vaak toch nét even wat meer tijd om te klussen
 • Zomerkleding: nu de nieuwe collecties vaak al in maart in de winkel hangen, kun je middenin de zomer alvast profiteren van de zomeruitverkoop. Winkeliers willen nu alweer ruimte maken voor de herfstcollectie.
 • Koffiezetapparaten: in de zomer drinken mensen vaak wat minder koffie en daarom worden koffiemachines in deze periode extra aangeprezen.

Juli

 • CV-ketel: deze periode is voor installatiebedrijven vaak wat rustiger. Om de werklast wat te spreiden, kun je in deze periode vaak voordelig een nieuwe cv-ketel aanschaffen. Als het weer winter is, betaal je meestal de volle prijs.
 • Isolatie: hiervoor geldt hetzelfde; je huis laten isoleren doe je goedkoper in de zomer, dan in de winter.
 • Barbecues: juli is dé topmaand om te barbecueën. En als er meer aanbod is, dan moeten winkeliers wel wat doen om hun aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat betekent: korting!
 • Kleding: de hele maand juli is het ‘zomersolden’ in Antwerpen. Daarnaast verkopen veel ‘gewone’ winkels hun collecties rond deze tijd ook met korting.
 • Sandalen

Augustus

 • Vliegtickets: eind augustus heeft KLM traditiegetrouw Werelddeal Weken en dat kan behoorlijk wat geld schelen. Via Skyscanner kun je trouwens op elk moment goedkope tickets boeken én reminders instellen.
 • Zwemkleding: als je qua maat niet teveel schommelt, dan kun je in augustus mooi je zwemkleding kopen. Vaak krijg je dit al met stevige korting en kun je ook nog profiteren van een ruime keuze.
 • Zonnebrandcrème: de meeste mensen zijn nu tóch al op vakantie geweest en de zomer loopt in Nederland vaak ook al aardig op een einde
 • Kampeer- en tuinspullen

September

 • Sportschoolabonnement: na de vakantie kun je vaak profiteren van speciale acties en/of kwijtschelding van het inschrijfgeld
 • Schoolspullen: het college-/schooljaar begint weer
 • Fietsen: na de zomer wordt er weer wat minder gefietst, vaak ook in combinatie met ‘back to school’-acties

Oktober

 • Tuinmeubelen: het is verleidelijk om deze eerder aan te schaffen, maar in deze periode heb je vaak stevige kortingen! Soms begint dit overigens al in september. Check hiervoor niet alleen je plaatselijke tuincentrum, maar ook online winkels. Wordt het nog thuisbezorgd ook.
 • Nieuwe iPhone: dit blijft altijd wat opletten, maar meestal worden in september/oktober nieuwe Apple-producten aangekondigd. Die aankondigingen gaan meestal gepaard met prijsverlagingen op de ‘oudere’ producten.
 • Elektrische fietsen en scooters
 • Woordenboeken: de meeste studenten hebben hun woordenboeken al gekocht. Ben jij een late student? Dan heb je daar in ieder geval nog een beetje voordeel van.

November

 • Elektronica: en dan specifiek op Black Friday (in 2020 is dat 27 november). Je kunt dan rekenen op hoge kortingen op onder meer laptops en spelcomputers.
 • Cabrio’s: na de zomer beleven mensen vaak ineens veel minder plezier aan een cabrio. Tijd voor jou om je slag te slaan!
 • Energie: rond deze tijd kun je vaak mooie bonussen krijgen als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Kijk of jouw contract een overstap toelaat en vergelijk waar jij het voordeligst uit bent.

December

 • Sportschoolabonnement: in aanloop naar het nieuwe jaar kun je vaak profiteren van speciale acties en/of kwijtschelding van het inschrijfgeld
 • Geuren en cosmetica: in december krijg je hier – in het kader van sinterklaas en kerst – vaak extra korting op
 • Auto’s: omdat een auto van 2023 nu eenmaal minder snel verkoopt dan eentje van 2024, willen veel dealers nog voor de jaarwisseling nét even een beetje meer korting geven.
 • Kerstversieringen: en dan vooral nét voor en na de kerst. In januari is het meeste vaak al op, dus wacht niet te lang. Ook een perfect moment om je kunstboom te kopen.
 • Speelgoed: ook dit gaat vaak stevig in de uitverkoop rond de feestdagen. Sla gerust vast in voor verjaardagen in het komende jaar.
 • Zorgverzekeringen: zet alle verzekeringen op een rijtje en zorg ervoor dat je ook het komende jaar weer voordelig uit bent

Wacht jij bewust op aanbiedingen voor je iets koopt? Goede aanvullingen op deze koopjeskalender zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Koopjeskalender: wanneer is ... het goedkoopst?
Koopjeskalender: dit koop je nu het goedkoopst
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Na de kerst –> kerstspullen. In januari koop ik vaak voor een habbekrats oliebollenmix, ik maak daar zelf krentenbrood van. Je kan het ook gebruiken om pannenkoeken mee te bakken.
  Ook in januari speelgoed.

 2. Een heel nuttig en volledig lijstje! Weet bijna zeker dat sportscholen ook in januari nog doorgaan met hun acties. Weleens aan kerstspullen kopen in januari gedacht? Het is een rare hobby van mij, maar wordt er dolblij als ik de nieuwe doos in december pas openmaak en weet dat ik hier veel minder voor heb betaald.

  Verder koop ik voordelige treinkaartjes voor jaarlijkse dagjes uit in november en april/mei via: https://goedkoop-treinkaartje.nl Is voor mij een must, want heb zelf geen auto en je kan echt alle kanten op met deze acties.
  Ben op dit moment weer bezig met verzekeringen en abonnementen controleren. Vaste kosten blijven naast boodschappen de grootste kostenpost.

 3. * Maart – Airco en Horren –> Het muggen en hitte seizoen is in zomer. Daarom in de winter kopen, zodat installateurs nog wat te doen hebben.

  * Januari – Transactiedeals voor online beleggingsplatformen zoals degiro –> Mensen zijn vaak blut in januari en hebben daarom minder geld om te beleggen. Daarom vaker gratis transactietegoed cadeau in Januari

  * Juni – Juli – Witgoed –> Mensen hebben geen geld over voor huishoudapparaten in de zomer, want de vakantie is al duur genoeg. Omdat de bedrijven toch hun target willen halen zijn er vaak goede cashback deals en kortingen in de zomer op witgoed.

  * Oktober – In aanvulling op Black Friday, Cyber Monday –> Adidas & Reebok doen op alle aanbiedingen van de “Black Friday Week” nog eens 30% extra korting op Cyber Monday. Ze willen de laatste spullen echt weg hebben, voordat het met verlies naar een recycle traject gaat of een land in oost europa.

  *September – Mei – Een nieuwe baan in de B2B B2C sector. Daar kun je ook voor shoppen 😉 . Dit is business season. Corporates moeten of het budget opmaken voro het einde van het jaar. Of ze hebben net nieuw budget voor nieuwe werknemers en willen deze heel het jaar gebruiken om zo de nieuwe doelstellingen mee te halen. In de zomer ligt het vaak wat stil.

  *Januari – Februari – Een ras puppy die herplaatst wordt. Alleen doen als je hem echt wilt houden. Helaas worden huisdieren nog steeds als cadeau gegeven. Nadat het “schattige” er af is en mensen er achter komen dat de hond niet in 2 weken kerstvakantie zindelijk is, of alleen thuis kan blijven, worden ze na 2 maanden herplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.