Boodschappen doen in Duitsland: tips om maximaal te besparen

Boodschappen doen in Duitsland kaufland kleve

Woon je in het grensgebied of kom je om wat voor reden dan ook regelmatig door Duitsland? Dan kan het best slim zijn om daar ook eens een keer lekker te shoppen voor boodschappen. Een keertje naar de Kaufland in Kleve, de DM in Meppen of naar een andere grote supermarkt in Duitsland. Veel producten zijn daar namelijk aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast heb je regelmatig ook nog eens een groter assortiment, bijvoorbeeld als het gaat om biologische producten. Om je een beetje wegwijs te maken in de mogelijkheden die boodschappen doen in Duitsland heeft, heb ik hier wat praktische informatie op een rijtje gezet.

Waarom boodschappen doen in Duitsland?

Er zijn genoeg redenen voor boodschappen doen in Duitsland. Een aantal daarvan zijn:

 • Veel producten zijn goedkoper
 • Het assortiment is groter
 • Meer biologisch, voor minder geld
 • Als je in het grensgebied woont, kost het bijna geen extra tijd/brandstof
 • Het hoge btw-tarief is lager, waardoor zelfs producten met dezelfde prijs goedkoper zijn. Duitsland kent het standaard tarief van 19%, een verlaagd tarief van 7% (dat is iets hoger, maar wordt bij ons straks nóg hoger) en een nultarief.

En: als je een grote supermarkt in Duitsland bezoekt, kun je er vaak voor meer terecht dan bij de gemiddelde supermarkt in Nederland. Het biedt dus meer mogelijkheden voor one stop shopping.

Heb je trouwens géén tijd of zin om naar Duitsland te rijden, maar wil je wél profiteren van het prijsvoordeel? Check dan ook eens de Duitse Amazon. Meer informatie over hoe het kopen bij Amazon vanuit Nederland werkt, lees je hier.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Winkelen in Duitsland in corona-tijd

Sinds corona heeft toegeslagen, is het niet meer helemaal vanzelfsprekend om lekker even over de grens te gaan winkelen in Duitsland. Je hebt nu ook rekening te houden met de geldende maatregelen. Sinds eind juni 2021 geldt Nederland niet meer als risicogebied voor Duitsland, dus je kunt weer de grens over zonder in quarantaine te hoeven.

Let op: dit geldt niet als je in de tien dagen ervoor in een risicogebied bent geweest.

Wil je ook meteen wat in Duitsland gaan eten, of maakt je winkeltrip deel uit van een weekendje weg? Dan kan er worden gevraagd om een recente coronatest of een vaccinatiebewijs. Elke deelstaat mag hierin zelf beslissingen nemen, dus laat je even vooraf informeren zodra je precies weet waar je heen gaat.

Shoppen in Duitsland: waar doe je dat?

Als je je boodschappen wilt doen in Duitsland, rijd je natuurlijk niet zomaar het land in, op zoek naar een grote supermarkt of drogisterij. Het is handig om een beetje te kijken wat voor jou gunstig ligt. Het slimste is om een dorp net over de grens te pakken en niet te wachten tot je in een stad bent. Denk aan Kleve, Leer, Bunde en Meppen. Dorpen hebben vaak óók grote supermarkten, maar zijn toch weer wat goedkoper.

Wanneer je je bezoekt wilt afstemmen op de aanbiedingen, kun je de app of website Marktguru gebruiken. Dit is een soort Voordeelmuis voor de Duitse winkels. Let op: het aanbod van Rewe staat hier niet meer op.

Van noord naar zuid

Bunde

Bunde ligt ongeveer 50 km (30 minuten) van Groningen. Je vindt hier vrij dicht bij elkaar een Aldi, een Combi en een Lidl (even verderop lees je meer over deze winkels).

Leer

Shoppen kun je ook prima in Leer, net iets voorbij Bunde. Toen ik hier voor het eerst van hoorde, was dat omdat kennissen daar graag goedkope drank gingen halen. Maar: je hebt er veel meer. Je vindt hier ook de Lidl, Aldi, Netto en de dm-drogerie, om een paar voorbeelden te noemen. Het winkelcentrum Famila is onlangs grondig verbouwd tot EmsPark Leeren daarin zit nu ook een Kaufland.

Meppen

Als je bij Emmen de grens overgaat, kom je na een minuut of 20 uit in Meppen. Dit is een iets groter stadje waar je prima kunt shoppen. Hier vind je onder meer de Meppener Einkaufspassage, met een Media Markt, DM Drogerie, verschillende kledingwinkels en een Edeka. Ga je liever alleen naar de supermarkt, dan kun je hier naar toe voor Kaufland, Marktkauf en Rewe.

Emlichheim

Bij Coevorden over de grens vind je Emlichheim. Hier kun je boodschappen doen bij de Aldi, Lidl, en de Rewe, maar vind je ook winkels als Rossmann. Hier gaan wij wel eens shoppen als we een weekendje in Beerze verblijven.

Nordhorn

Iets lager, ongeveer ter hoogte van Ommen en Almelo, kun je de grens over om te shoppen bij supermarkten en andere winkels in Nordhorn. In het winkelcentrum Vechte Arkade shop je vooral kleding; daar heb je bijvoorbeeld een Jack & Jones, H&M, Esprit, Only en StreetOne. Voor je drogisterijproducten ga je shoppen bij Rossmann, of iets verderop bij dm-drogerie markt (praktisch in de Marktkauf). Bij het winkelcentrum kun je gratis 2 uur parkeren. Wil je langer, dan moet je bijbetalen (of gewoon een nieuw kaartje uit de automaat trekken). De supermarkten in Nordhorn:

 • Marktkauf
 • Lidl
 • Aldi
 • Kaufland
 • Netto
 • Rewe

Boodschappen doen in Nordhorn

Gronau

Net over de grens bij Enschede ligt Gronau. Je kunt hier – als je toch toevallig aan het verbouwen bent – niet alleen terecht voor goedkope keukens, maar ook voor Edeka, Lidl, Penny en de Aldi. Voor je drogisterijproducten ga je hier naar de dm drogerie, Rossmann of Die Grenze (dat is meer een cosmeticawinkel).

Emmerich

Onder Doetinchem en wat ten noordoosten van Nijmegen vind je Emmerich. Met name de Rijnpromenade is hier een grote publiekstrekker. Het winkelcentrum beslaat ongeveer twee straten en is behoorlijk divers. Hier kun je ook prima shoppen voor kleding (er is bijvoorbeeld een kleine C&A-vestiging) of huishoudelijke artikelen (Tchibo).

Als je bij Emmerich nog even een kilometer of 10 doorrijdt, kom je bij het stadje Rees. Hier vind je een Real, Aldi en Lidl dicht bij elkaar. Bij de Real kun je voordelig tanken.

Kleve of Kleef

Over de grens bij Nijmegen ligt Kleef of Kleve. En Kleve is vooral populair vanwege de keten Kaufland. Daar vind je namelijk maar liefst twee van deze winkels. Deze zijn – in ieder geval doordeweeks – tot 22:00 geopend, dus daar kun je ook gemakkelijk na je werk even shoppen. Dit geldt overigens ook voor heel veel andere (grote) supermarkten in Duitsland.

Kranenburg

Ook over de grens bij Nijmegen ligt Kranenburg. Hier vind je onder meer een Penny, een Aldi en een dm drogerie, op korte afstand van elkaar.

Kaldenkirchen

Nog wat lager, bij Venlo, ligt Kaldenkirchen. In dit kleine plaatsje kun je onder meer terecht voor de DM Drogerie, Lidl, de Getränkemarkt, Rewe en de Fressnapf, een grote dierenspeciaalzaak.

De Aldi, Lidl, Rewe, Trinkgut en DM zijn allemaal in één straat te vinden. Je kunt je auto gemakkelijk parkeren bij de Lidl of Aldi en vervolgens de rest te voet bezoeken.

Even verderop vind je nog een Penny en een Centershop (een soort Action). Als je ook nog een rondje in de regio wilt maken, heb je Viersen (met Kaufland en Real), Nettetal Hinsbeck (met een Edeka) en Amern (met een HIT supermarkt).

Tanken kan hier ook vrij goedkoop in de regio.

Tüddern

Dit plaatsje, net over de grens bij Sittard, heeft een prachtig winkelcentrum met verschillende supermarkten, kledingwinkels, dierspeciaalzaken en meer. Oh, en ook een DM Drogerie – heel fijn.

Herzogenrath

Bij Heerlen/Kerkrade kun je de grens over naar Herzogenrath, waar je onder meer een grote Kaufland vindt, maar ook een DM Drogerie en een Rewe.

Aken

En als je helemaal onderin Nederland woont, dan is Aken misschien ook nog een goede optie voor je. Hier kun je onder meer terecht voor shoppen bij de Aldi, Lidl, Kaufland, HIT, Real en nog veel meer.

Winkels in Duitsland

Een kort overzicht van de meest bekende (en geliefde) winkels in Duitsland om uitgebreid te shoppen:

 • DM-drogerie: een supergoedkope drogist – hier ben ik echt fan van! Hier doen ze overigens niet aan ‘speciale’ aanbiedingen. Wel hebben ze hier bijvoorbeeld een rijk assortiment aan vegan/bio cosmetica.
 • Müller: drogist, duurder dan DM-drogerie, maar ze hebben hier wel aanbiedingen die alles goedkoper kunnen maken
 • Rossmann: ook een drogist die normaal gesproken ook duurder is dan de DM-drogerie, maar ook wel eens hele voordelige aanbiedingen heeft. Mét verantwoorde cosmetica.
 • Marktkauf: een grote supermarkt, neigt bijna naar Makro, ook met pannen en elektronica e.d.
 • Kaufland: ook een grote supermarkt, net als Marktkauf, hebben vaak ook leuke spaaracties. Zelf kom ik hier liever dan bij Marktkauf. Over het algemeen is Kaufland ook een stuk goedkoper (vandaar dat ik er liever kom 😉 ) En als je dol bent op Kaufland, kun je dus het beste naar Kleve of Kleef gaan, waar je er twee vindt!
 • Edeka: supermarkt
 • Penny: supermarkt
 • Netto: discount supermarkt
 • Aldi: die ken je vast wel 🙂
 • Lidl: en deze ook
 • Combi: supermarkt, zetten sterk in op verse producten
 • K+K: goedkope supermarkt, deze heeft vaak ook online een of meerdere coupons staan!
 • Famila: warenhuis
 • Real: warenhuis, o.a. met speelgoed. Je hebt hier echter ook dranken en eten.
 • Denn’s biomarkt: biologische winkel
 • Haka-markt: een soort Max of Budget Food, zoals we die in Nederland kennen. Hier heb je ook vaak eten, maar moet je ook echt wel op de houdbaarheidsdatum letten!
 • Klahsen: deze kleding- en schoenenwinkel is te vinden in Aschendorf, in de buurt van Papenburg (en net iets ten zuiden van Bunde). Deze winkel maakt geen deel uit van een keten, maar is wel een aanrader qua kleding en schoenen.
 • Fielmann: voor brillen en optiek, er zit er onder meer eentje in Leer. Vergelijkbaar met de Nederlandse Hans Anders.
 • HIT: supermarkt

Onder alle namen zitten de linkjes naar de homepages van die winkels, zodat je gemakkelijk de aanbiedingen kunt checken.

Wat koop je het beste in Duitsland?

Tenzij je écht heel dicht bij de grens woont, moet je voor boodschappen doen in Duitsland wat moeite doen. Het kost wat extra tijd en extra brandstof. Voor mij zijn de eerste drie opties (Bunde, Leer en Meppen – of Kleve/Kleef als we een weekendje weg zijn in ons favoriete park) allemaal net wat minder dan 2 uur, terwijl we hier in het dorp een winkel hebben.

Dat is best even een verschil. Dus: hoe weet je of het zin heeft om te gaan shoppen in Duitsland? Wat haal je daar goedkoper dan in Nederland? Best veel, zo blijkt.

Eten en drinken

 • Alcoholische dranken
 • Wijn
 • Amandelmeel
 • Biologische producten (o.a. pasta)
 • Noten (o.a. macadamia, cashewnoten en paranoten)
 • Kruiden
 • Kokos
 • Agar-agar (vervanging voor gelatine, soms lastig te krijgen)
 • Kokosolie
 • Bakproducten (o.a. amandelspijs)
 • Vitamines
 • Rijst
 • Chocolade (vaak ook veel andere varianten, bijv. van Milka)
 • Diepvriesgebak
 • Brood
 • Bindmiddelen
 • Dressing
 • Jus (voor over de aardappels e.d., niet het sap)
 • Frisdrank
 • Vlees
 • Eieren
 • Bouillon
 • Babyvoeding (veel meer keuze)
 • Dierensnoepjes
 • Dierenvoeding (ik heb vooral ervaring met kattenvoer; zowel nat (Felix) als droog (Purina One) is het daar véél goedkoper)
 • Pakjes en zakjes (Maggi, Knorr)
 • Groenten in pot (vaak lekkerder én meer keuze)
 • Suikervrije producten, zoals (zakjes) pudding

Verzorging

 • Scheermesjes
 • Shampoo en conditioner (vooral bij de dm-drogerie; geweldige winkel)!
 • Waspoeder en wasmiddel
 • Homeopathische producten (zeker zinvol als je er hier geen vergoeding voor krijgt)
 • Deodorant
 • Bodylotion
 • Wasverzachter
 • Tampons
 • Tandpasta
 • Haarverf
 • Dagcrème
 • Douchegel
 • Luiers
 • Babyspullen, o.a. billendoekjes
 • Droogshampoo

Overig

 • Vuurwerk
 • Elektronica
 • Speelgoed (o.a. Lego)
 • Ondergoed
 • Brillen en optiek (ook verrekijkers)

Parkeren

Parkeren bij een grote supermarkt in Duitsland is meestal gratis. Zeker bij Aldi’s en Lidl’s, waar je gewoon op een normaal parkeerterrein staat. Op sommige plekken is het gratis parkeren wel beperkt tot bijvoorbeeld één of twee uur.

Dit was bijvoorbeeld het geval bij de DM in Meppen, die gevestigd is in een winkelcentrum. Als je daar voor minimaal 10 euro koopt, kun je bij de kassa een kaartje krijgen waarmee (een deel van) je parkeerkosten vergoed worden. Het is handig om voor de zekerheid even 1 of 2 euro mee te nemen, mocht je toch ergens moeten betalen. Pinnen kan namelijk niet standaard bij de parkeerautomaten.

Tips voor boodschappen doen in Duitsland

Nog wat algemene wetenswaardigheden die ervoor kunnen zorgen dat je dag je shoppen in Duitsland nóg succesvoller wordt:

 • In Duitsland hebben ze een lager ‘hoog’ btw-tarief. Dat is één van de redenen dat bijvoorbeeld elektronica daar goedkoper is. Dit merk je echter ook bijvoorbeeld in keukens. Vaak is de kwaliteit dan ook nog eens beter!
 • Vanwege de coronacrisis gaat die btw van 1 juli tot en met 31 december ook nog eens extra omlaag: het hoge btw-tarief gaat van 19 naar 16 procent en het lage btw-tarief van 7 naar 5 procent.
 • Tanken in Duitsland scheelt altijd geld! Zeker als je dat in een dorpje doet of ergens anders NIET langs de snelweg (of bijna bij de grens). Hier kun je zien hoeveel de prijzen in Duitsland gemiddeld ongeveer verschillen met Nederland. In Duitsland dalen de prijzen bovendien in de loop van de dag, dus tank het liefst pas op de terugweg! Tip: gebruik de app Clever Tanken om de goedkoopste tankstations in de buurt te vinden.
 • Bekijk vooraf de aanbiedingen; net als in Nederland, hebben ook Duitse supermarkten online hun folders staan. Hierboven vind je de linkjes ervan. Ook kun je hiervoor dus de website Marktguru gebruiken. Weet je zeker dat shoppen in Duitsland je écht maximaal voordeel oplevert.
 • Als je in Nederland altijd bij de Aldi of Lidl gaat shoppen, kun je dat in Duitsland al snel voor 25% minder doen.
 • Wanneer je in de winter shopt: kijk of je over de juiste winterbanden (of all-seasonbanden) beschikt. Een brandblusser, EHBO-doos en veiligheidsdriehoek zijn officieel ook verplicht om in je auto te hebben…
 • Kijk ook eens om je heen als je op een andere plek bent. Wij gaan met de familie bijvoorbeeld wel eens naar Center Parcs in de buurt van Nijmegen en kunnen dan zonder veel extra tijd/kosten even de Kaufland in Kleve bezoeken.
 • Check of het geen nationale feestdag is in Duitsland. Dan zijn alle winkels helemaal of heel vroeg gesloten. Wij hadden dit bijvoorbeeld met ons weekendje Bremen tijdens de jaarwisseling 2016/2017. Toen we om half twee nog even de stad in wilden gaan, bleek alles om 2 uur dicht te gaan…
 • Als je er toch bent: zo’n Duitse currywurst 😀

Heb jij nog goede tips voor het shoppen van boodschappen in Duitsland, die nog in dit overzicht ontbreken?

Slim inkopen doen in Duitsland
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

80 Comments
 1. Ik mis vlees en eieren, frisdrank, babyvoeding (veel meer keuze!!). En mis d’r drogisterijen in gronau!! Verder leuk stukje, ga bijna wekelijks de grens over, deden m’n ouders vroeger al, en jullie nog steeds trouwens!

 2. De winkel Klashen in Ashendorf vindt ik een aanrader. Schoenen en kleding, alle grote merken vindt je onder 1 dak. Niet afgeprijsd vaak ook goedkoper dan in Nederland. Veel keus ook in damesschoenen met een kleine of juist grote maat

 3. De benzineprijzen dalen meestal in de loop van de dag.
  Eigenlijk moet je dus zo laat mogelijk boodschappen gaan doen en op de terugweg pas tanken.
  😉

  Groet, Erna

 4. Ook een goede tip: check voor vertrek even of het een nationale feestdag is in Duitsland. Daar hebben ze er in Duitsland nogal wat van en dan zijn alle winkels gesloten.
  Een tijdje geleden gingen wij op de bonnefooi naar Duitsland om daar goedkoop drank en drogisterijwaren in te slaan. Eenmaal voor de deur van de Lidl was het er toch wel verdacht stil. En bij de rest van de winkels ook. Bleek het de ‘hervormingsdag’ te zijn, een éénmalige nationale feestdag in verband met het reformatiejaar. Daar sta je dan. We hadden anderhalf uur gereden, dus dat was doodzonde. Wel nog even getankt over de grens, scheelde op dat moment bijna twintig cent per liter!

 5. Brillen en optiek ( ook verrekijkers etc) bijv https://www.fielmann.de goede kwaliteit. Goede service tegen hans andersprijzen. In Leer zit er één in de winkelstraat niet ver van het station. Er is ook een medewerker die nederlands spreekt. Wil je in het Nederlads geholpen worden dan is het wel aan te raden af te spreken

 6. Leuk artikel Nadine, maar er zitten een paar foutjes in. De Edeka is zeer zeker geen discount, eerder een Albert Heijn. De Penny is wel een discount. Marktkauf hoort bij Edeka en hoewel de prijzen in vergelijk met Nederland wel goedkoop zijn, is het voor Duitse begrippen duur. Bovendien zou ik nooit verzorgingsprodukten niet bij de Edeka kopen, die zijn daar (voor Duitse begrippen) hartstikke duur. De Kaufland is meestal net zo groot als Marktkauf en Real, maar stukken voordeliger, de Kaufland heeft dezelfde prijzen als een discount.
  Ik ben een hele grote fan van de DM, nadeel is wel dat ze daar nooit aanbiedingen hebben. Bij de Müller en Rossmann, alletwee drogisterijen, hebben ze vaak hele goede aanbiedingen waardoor verzorgingsproducten nog goedkoper worden, vergeleken met Nederland.
  Het grootste prijsverschil, vergeleken met Nederland, vind je bij de verzorgingsproducten en pakjes en zakjes (Maggi, Knorr etc.)
  Ik hoop dat het een beetje leesbaar is, ik woon in Duitsland en praat niet meer veel Nederlands 😛
  Groetjes Marjolein

 7. De sortering groenten in pot is er ook groter en bv de bietjes zijn zo der blub ingemaakt. Ook de tuinboinen vinden we er veel lekkerder.

  Veel zakjes voor pudding zijn zonder suiker.

 8. Leuk! Helaas woon ik in de buurt van Amsterdam dus kan ik niet “even” naar Duitsland maar een vriend van mij is vertegenwoordiger en als hij in de buurt is gaat hij altijd even naar de DM voor babyspullen en heel veel droogshampoo. Scheelt zo veel met Nederland.

 9. DM drogist is echt top: merk lavera is oa goedkoop zonder parfum en andere troep. Billendoekjes idem dito: zooiloos voor een goede prijs. In Nederland niet te vinden in die combi. Zo fijn. Ik ga altijd naar emmerich. 25 min rijden vanaf Arnhem. Zeker de moeite waard om eens per 3 maanden te doen

 10. Leuk dat je er (weer) aandacht aan besteed. Wij gaan ook zeker 4 keer per jaar uitgebreid op pad naar Duitsland. Ik heb wel regelmatig na gerekend hoeveel we bespaard hebben. Dat liep over de 100 euro, met spullen die we anders in Nederland hadden gekocht. De impulsaankopen er weer afgetrokken.
  Een keer problemen gehad met pinnen in het weekend. Er wordt een bedrag geclaimd op de rekening na pinnen en weer vrijgegeven als de betaling is afgerond. Soms duurt dit (in het weekend) wat langer. Nu hebben we wel altijd contanten mee voor de zekerheid. Wij gaan vaak naar Vreden. DM en de K+K vlak bij elkaar. En in het centrum ook allerlei winkels.

  Autostoelen voor de kinderen zijn ook behoorlijk goedkoper. Net als allerlei ander aanverwant spul. Verder ook wandelschoenen en andere ‘gezonde’ schoenen en slippers. In Oeding zit 1 meter over de grens een schoenenwinkel. Oeding is een klein dorp maar alles is er te krijgen. Wij vinden de Rewe een fijne winkel. Er is ook een Aldi en een K+K.

  Ook zijn er bij de apotheek allerlei medicijnen zonder recept te krijgen. Dit is ook het uitzoeken waard. Heb je bijvoorbeeld hoge dosis vitamines nodig (aan het einde van het jaar en je hebt je eigen risico nog niet op) en kan ze zonder recept halen scheelt dat recept, afhandelkosten bij de apotheek in Nederland. Onze huisarts denkt hier ook graag over mee. 1 keer per jaar veel halen in Duitsland vindt hij juist mooi. Zonder de medicijnen kan ik toch niet, en scheelt zoveel administratie (bij huisarts, apotheek en verzekeraar).

   1. Het gaat om allerlei verschillen die er zijn. Er is soms wel een recept nodig. Maar lang niet zo vaak als in Nederland. Een Nederlans recept is vroeger ook geaccepteerd. Hoe dat nu werk weer ik niet. Ik haal nu alleen wel eens voor familielid. Er is online wel meer info over te vinden. Als je belt helpen de apotheken je graag.

 11. Hier nog een reactie van een schippersvrouw. Regelmatig doen wij boodschappen in Duitsland. Maar vooral in een wat kleinere plaats kan het wel gebeuren dat je niet kunt pinnen, ook al heb je een internationale pas. Dus dan moet je eerst op zoek naar een bank….

 12. Tsjonge jonge, het is ook niet raar dat het niet zo goed gaat met het milieu en het klimaat: lekker 100km extra rijden (4x per jaar) voor goedkope tandpasta en biologische (?!) producten. Ga lekker op de fiets naar je eigen supermarkt, dat is pas goedkoop en laat niet onze kinderen voor de kosten van milieurampen opdraaien.
  Nog een tip: in New York zijn spijkerbroeken en Uggs veel goedkoper, lekker besparen op zo’n manier, bah.

  1. Hallo Marijke. Is niet helemaal waar wat u zegt. Ten eerste als u regelmatig daarheen gaat kunt u, als u met uw auto kunt, met E10 tanken. Dat is milieuvriendelijker als NL die volgens mij E5 is. En tot 20ct goedkoper per liter ook. Dus uw reis kan soms helemaal niks kosten. Verder zijn alle plastic flessen ook die van 500ml van frisdrank en blikken en sommige glazen potten met statiegeld verkocht, dus u en uw gezinsleden zullen ze niet weggooien maar terug naar Duitsland brengen Ik kan u vertellen dat wij de grijze container hoeft meestal maar een keer per jaar op straat hoeft. Dus reken maar uit. Die extra rijden in vergelijking met de geld besparen en beter afval scheiden.

 13. Wij gaan af en toe ( 3x per jaar) naar Duitsland om groots in te slaan. Daar wij verder nooit uitstapjes maken en nooit vliegen, vind ik dit nu qua milieu ook wel meevallen. We proberen het te combineren met een weekend weg in de buurt van de grens wanneer dit toevallig zo uitkomt. Dus in alle genoemde plaatsen zijn we wel eens geweest. Hoewel Edeka misschien voor Duitse begrippen duur is, kun je er tegen heel goede aanbiedingen aanlopen. Ik vind het ook wel eens fijn om gewoon eens ergens anders in te kopen en niet altijd bij de plaatselijke supermarkten. Biologisch, vegan en minder schadelijke producten zijn daar wel betaalbaar en daar nemen we dan altijd veel van mee.

 14. binnen 15 min sta ik met mijn klein autotje ( 1 op 18,8 ) met mijn big shoppers in duitsland.
  Ik tracht altijd een tankbeurt mee te pakken, let wel op vanaf 17.00-18.00 wordt daat de benzine duurder, let ook op dat je Auto tegen de E10 kan, anders kun je beter 98 tanken.

  verzorgingsproducten schelen inderdaad behoorlijk veel, tot zo’n 50 %. heb je ook al eens naar de dierproducten gekeken bij de DM. kauwstaafjes voor mijn doggies voor 55 ct ipv de 79 ct in Nederland.
  tevens kun je een kaart pakken waar je zoiezo 1% op krijgt, tja moet je het daarvoor doen. moh, toch wel naar mijn Idee, op sommige producten krijg je 5 maal, of 10 maal de punten.
  ieder punt is 1 ct, das prettig als je scheermesjes voor manlief moet halen en je draait je coupon uit van 9 euries.
  ook met feestdagen, zijn de giftsets beduidend goedkoper, dus sla ik flink in.
  opeens naar een verjaardag. Chips niks gehaald, wegens drukte, geen zin, oh de kippenren moest nog schoongemaakt worden of wat dan ook, Dan pak ik gewoon een set ( euro of 4-5) , pak het in en men is blij met 2 flessen Kneipp.

 15. Hoe zit het met parkeren?
  Is het vrij parkeren of betaald,is het beter on een parker garage te nemen en wat zijn dan de tarieven?
  Kan er gepint worden of liever met munten betalen…

  1. Ik heb het even toegevoegd in het artikel, maar ook even zo: de supermarkten waar ik tot nu toe ben geweest, boden allemaal gratis parkeerterreinen aan. Bij de DM in Meppen moest ik na het eerste uur betalen. Dus als je een beetje slim timet, dan kun je daar in feite ook gratis staan. Wel moet je dan even vragen om een parkeerkaartje bij de kassa (of eigenlijk bieden ze dat altijd wel aan, mits je voor meer dan 10 euro koopt). Die winkel zit echter in een overdekt winkelcentrum, dus dan heb je waarschijnlijk wel sneller dat je moet betalen.

 16. Kattenvoer, Purina One zakken zijn 2€ per zak goedkoper vergeken met Nederland. Blikjes Gourmet in de reclame slechts 28 cent.
  Dit bij de Kaufland in Kleve. En natuurlijk is de sterke drank in de supermarkt vele malen goedkoper dan bij ons.
  Wij hebben alleen door bv Purina One daar te kopen ons ritje er al uit en daar komen de overige besparingen nog bij.

 17. Kattenvoer, Purina One zakken zijn 2€ per zak goedkoper vergeken met Nederland. Blikjes Gourmet in de reclame slechts 28 cent.
  Dit bij de Kaufland in Kleve. En natuurlijk is de sterke drank in de supermarkt vele malen goedkoper dan bij ons.
  Wij hebben alleen door bv Purina One daar te kopen ons ritje er al uit en daar komen de overige besparingen nog bij.

  1. Dat is inderdaad een hele goede; die heb ik daar vorige keer ook heel goedkoop vandaan. Toen dacht ik dat het misschien een aanbieding was (omdat het zoveel scheelde), maar dat is dus niet zo. Sla ik de volgende keer even extra in! Overigens wil onze kat niet de Duitse Felix (brokjes) hebben, terwijl hij de Nederlandse versie daarvan wel opschrokt. Of opschrokte; hij is soms wel héél wisselvallig, dus misschien ligt het niet aan de herkomst, maar aan de kat…

  2. Misschien wel een tip. Voor mensen die naar Duitsland via de A12 komen is er ook een Kaufland in Emmerich-Noord, de Normannstraße, geloof ik. En verder op richting het centrum op de Speelburgerstraße is een van de goedkoopste tankstations in de buurt.

 18. Hallo leuk stukje! Wij gaan ook regelmatig richting Leer, misschien weet je het al maar als nog een leuk alternatief voor famila leer is multi sud in leer vergelijkbaar met het winkelcentrum van famila.

 19. Hoi,
  mischien moet jij ook even vermelden, dat Kaufland een dochter van Lidl is.Dus, die twee scheelen niet veel qua prijs.
  Ik ga het liefst naar Real, maar daar zitten verschillen in.Bijna elke Real is ander qua aanbiedingen.Kaufland Kleve ga ik niet meer, is mij te klein geworden qua vlees en zo.Ik wil geen troep meer, meer biovlees, dus ik zoek nu een (nieuwe) slager in de buurt.Maar, voor drank en Knorr ben ik er. 🙂

  1. Als je je bij Facebook Real Rees meldt (nederlands site), is er vaak bonnetjes dat je uit kan printen voor gratis producten. Gisteren hebben wij een doos 250g Merci gratis gekregen.

 20. Een ding ik koop is tabak. Halfzware bij de Aldi of Lidl is €1,75 per 40g pak goedkoper. NL €6,30, DE €4,55 Als je zware shag wil hebben, kan je bij de tabakwinkel bij bijna alle Kaufland en Real panden. Daar hebben ze een merk die Buffalo heet. Die is €4,60 per 40g tegenover de €6,30 bij de Aldi/Lidl in NL. Dat is al gauw €17,00 per slof goedkoper. Wij gaan regelmatig naar Bocholt, maar wij gaan de grens over bij Dinxperlo/Suderwick, want daar kan je LPG tanken voor op dit moment voor €0,469 per liter. In vergelijking NL is boven de €0,60 per liter. Ook in Suderwick was het gisteren €1,399 per liter E10.

 21. Hoi!
  Leuke blog om te lezen! Ik heb misschien nog wel een interessante toevoeging voor mensen die iets vaker in Duitsland komen/kopen. Er bestaat namelijk een (gratis) spaarsysteem genaamd Payback (www.payback.de). Hiermee spaar je met elke uitgegeven euro punten bij heel veel verschillende winkels (oa Penny, Rewe, DM en Aral tankstations) en met die punten kun je dan weer je boodschappen betalen. In de app kun je coupons activeren voor bonus punten waardoor het sparen extra hard gaat. Niks moeilijks, gewoon je pasje scannen en that’s it. Ze hebben speciaal voor Nederlanders een manier gevonden op het postcode dingetje waardoor het eerder lastig was om te registreren (zet een 0 voor de 4 Nederlandse postcode cijfers) Zo kun je nog een extra beetje besparen.

 22. Wij gaan regelmatig naar Kleef en vorige maand voor het eerst naar Kranenburg.
  Ik koop graag kleding voor mijn kinderen bij Ernsting’s family. Niet super veel keuze, maar wel leuke kleding voor een goede prijs (en heel goede kwaliteit).
  Kinderschoenen kopen wij bij Bause fabrieksverkoop in Kleef. Leren schoenen tussen 36 en 43 euro. Voor de meisjes heel erg leuk. Voor de jongens zien ze misschien minder modern uit, maar zoon vindt de schoenen echt lekker lopen.

  De luiers van de dm merk zijn trouwens ook erg goed, bijna zo goed als Pampers en zeker beter dan de luiers van Kruidvat. En ze zijn zo veel goedkoper!

  1. Ja, dat klopt! Een koopzondag is eerder een uitzondering dan een regel. Overigens zijn er wel iets meer koopzondagen in de periode najaar/winter, omdat ze dan gecombineerd worden met herfst- en kerstmarkten. Maar sowieso is het echt wel even belangrijk om dit te checken voor de plek waar jij heen gaat.

 23. Top artikel. Ik ben Duits maar ik had het niet zo overzichtelijk zamen kunnen vatten ? Ik maak regelmatig gebruik van all je tips, vooral de DM drogerij en benzine zijn mijn favorite stop punten als ik in Duitsland ben. Fijn dat je de BTW nog een keer benoemde.

 24. Leuke blog heb je!

  Voor mensen in Midden-Limburg is Heinsberg een goede optie. Real en Aldi liggen dicht bij elkaar (met nog wat schoenenwinkels, een Takko en wat andere winkels bij elkaar) en een DM in het centrum dat ook niet ver weg ligt.

 25. Ik vind Vreden leuk net over de grens bij Winterswijk en Bocholt zowat tegen Aalten aan. Bocholt heeft alles wat hierboven bij de diverse plaatsen genoemd wordt en Vreden mist de C&A maar heeft een Woolwerth.

 26. Ter hoogte van Roermond ( vlakbij de outlet) ligt Niederkruchten waar je aan de Gewerbering een Aldi, Lidl, DM en Trinkgut bij elkaar hebt. Ook goedkoop tanken in het dorp.

 27. eoc center kleve :

  Bij de edeka zit ook een hele grote bakker, büsch.
  Deze is echt de moeite waard als je van duits en traditioneel brood houd.
  Ook hebben ze een grote koffiehoek en kan je lekkere belegde broodjes en gebak kopen.
  https://www.baeckerei-buesch.de/

  Kleve: Polo motor rad store

  Voor de motorrijders een hele leuke zaak met mooie aanbiedingen in motorkleding en accesoires.
  https://www.polo-motorrad.de/cms/store/details/polo-store-kleve/

  En ik zag hiervoor iemand vrij zuur reageren omdat je “helemaal naar duitsland rijd voor een paar goedkope tubes tandpasta”.

  Wij rijden om de twee weken vanuit dordrecht voor grote boodschappen heen en weer, kopen bijna niks meer in Nederland. (120km- +/- )
  Drogisterij producten van het eigenmerk bij de dm zijn zeer goed en spotgoedkoop, scheel ons tientallen euro’s per rit.
  Alle etenswaren, drank , limonade komen bij de kaufland en/of edeka vandaan., scheelt ook weer tientallen euro’s
  Zonder dat je het door hebt koop je automatisch heel veel duurzame en/of bio producten die je in Nederland alleen bij de reform of helemaal niet kan verkrijgen.
  Plus wij tanken altijd de e10, Rijden op een halve tot kwart tank heen.
  Veel goedkoper en verantwoorder.

  Wij doen dit al een hele tijd zo en scheelt en bakken vol met geld, zeker nu je Rutte drie helemaal word uitgeknepen is dit een super besparing voor ons huishouden.
  We verrijden +/- 30e benzine maximaal en halen dat aan besparing er dik uit en je hebt veeeeel meer kwaliteit in huis.

 28. Weet je wat ik heel graag zou willen weten, waar in west duitsland een grote dm vestiging zit.
  Voorheen kwam ik voor werk door heel duitsland en deed al mn boodschappen daar en ik mis de DM echt sindsdien.
  Ik ben nu al een paar keer naar duitsland gereden maar heb nog geen hele grote DM vestiging kunnen vinden.
  Iemand daarvoor de gouden tip?

 29. Ik ga voortaan elke week naar de kaufland in straelen, slechts 15 minuutjes rijden, ben gemiddel per week voor een gezin met 2 kinderen 50,- goedkoper uit in combi met tanken.
  Eens in de zoveel tijd haal ik ariel wasmiddel a 130 wasbeurten 17,- per pal goedkoper dan in Nederland.
  Coca cola 1.5 liter, hier in aanbieding 4 voor 7,50 bij kaufland echte coca cola 4 voor 4,-
  Ik spaar per jaar ongeveer 2400,- uit

 30. Als je 10 km doorrijdt bij Emmerich dan kom je bij het stadje Rees.
  Daar vind je een Real, Lidl en Aldi dicht bij elkaar. Tanken doe je goedkoop bij de Real. Afgelopen zaterdag € 1,32

 31. Bij Multi Süd in Leer kochten we altijd Playmobil, scheelde vaak wel 25-50%. Lego scheelt er niet zoveel. We combineren boodschappen doen vaak met uit eten gaan. O.a. Bij Uwes Grill in Aschendorf. Heerlijk eten, royale porties en veel goedkoper dan in Nederland.

 32. Kaldenkirchen (Nettetal) kan nog wel wat aanvulling gebruiken. Aldi, Lidl, Rewe, Trinkgut en DM liggen alle in 1 straat. Parkeer je auto bij de Lidl of Aldi, deze liggen in het midden ongeveer, en je loopt zo naar de rest. Daarnaast is er nog een eindje verderop een Penny. Vlakbij de Penny is er nog een Centershop. (beetje te vergelijken met Action?) Daarnaast vind je in deze regio nog een Kaufland en Real (Viersen), een Edeka in Nettetal Hinsbeck, en in Amern een Hit supermarkt. Net als in Nederland heb je in Duitsland ook reclamefolder apps. Ik gebruik Marktguru. (helaas mogen die om redenen mij niet bekend, de folder van de Rewe sinds kort niet meer tonen.) Tanken is goedkoop in deze regio. Om het goedkoopste tankstation te vinden maak ik gebruik van de app Clever tanken.

 33. Vanuit Beerze rijden we meestal naar Uelsen voor boodschappen en tanken. We bezoeken de Aldi, Lidl en Rossman. Als we met onze kleinzoon de dierentuin in Nordhorn bezoeken ( entreegeld maar 8€50 ) gaan we ook graag even naar het centrum met mooie winkels.
  Ook een bezoek aan het outletcentrum Ochtrup is een bezoek meer dan waard!

 34. Nederland eindigt niet bij Venlo 😉
  Net over de grens bij Sittard ligt een prachtig groot winkelcentrum, met 4 supers, kledingwinkels/schoenen/huishoudelijke spullen/ dierenspeciaalzaak/DM etc Ook kun je er tanken, eten en je auto wassen. Tüddern is echt super.
  Nog lager, ook Nederland 😉 ligt bij Heerlen over de grens Übachs over Worms, met ook 3 supers/DM/Kleding (oa. C&A) huishoudelijke artikelen en even verder ligt een enorme REAL.
  Nog dieper, Heerlen/Kerkrade schiet je zo naar Herzogenrath met alles drop en dran en een grote Kaufland.
  Aken is en niet direct over de grens en niet “en route”.

 35. Weet u of iemand anders een supermarkt in Duitsland die in Nederland bezorgt? Wij gingen tot de coronamaatregelen er kwamen altijd 2 keer per jaar naar een supermarkt in Duitsland, maar durven nu niet zo goed. Hoor het heel graag.

 36. Waar het gezellig shoppen is is in Lingen. Veel leuke kleding- en schoenwinkels, media markt en ook een Woolworth, een winkel beetje als action. Verder veel leuke plekjes voor een kopje koffie en heerlijke taart ?
  Als je dan Lingen weer richting Emmen uitrijdt kom je langs Lidl, Aldi, Postenbörse en nog een Getrankemarkt.
  Wat ik meestal doe als ik naar een nieuwe plaats wil is via google maps naar winkels zoeken en kijken of het de moeite waard is om te gaan

 37. Interessant artikel. Binnenkort vertrek ik naar Duitsland. Dus dit artikel komt goed van pas. Weet jij misschien of er één van die winkels in de buurt van Morsdorf zitten?

 38. In Nederland gaan we regelmatig weekendje weg met goedkope bonnetjes etc van Fletcher …zo rond €30,00 2 personen 1 overnachting is er misschien ook zo’n soort actie of hotel keten in Duitsland ?

 39. Bedankt voor de tips. Ik ga het zeker eens proberen, wel even sparen om dan gelijk een grotere hoeveelheid mee te nemen.

 40. Emmerich heeft veel meer dan wat hier staat vermeld, namelijk: Penny, Aldi, Lidl, Kaufland, DM, Netto. Ook zit er in Kleve een Fressnapf, Action, DM op meerdere plekken. Het centrum van Kleve is ook leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.