Ben jij al scherp op krimpflatie?

pas op voor krimpflatie

Dat er momenteel behoorlijk sprake is van inflatie kan je bijna niet ontgaan zijn. Inflatie, waarbij de prijzen hoger worden en je dus minder kunt kopen voor hetzelfde geld, merken we bijvoorbeeld aan de tank en in de supermarkt. Maar op die laatste plek merk je ook steeds meer ‘krimpflatie’. Belangrijk om daar scherp op te zijn, want dat kost je soms nog méér geld dan inflatie.

Wat is krimpflatie?

Inflatie is vrij merkbaar: je bent misschien normaal gesproken elke week voor de boodschappen 75 euro kwijt en in de afgelopen weken is dat ‘ineens’ naar 90 euro gegaan.

Ik heb heel lang mijn auto volgetankt voor maximaal 45 euro en nu heb ik zelfs al een keer de 63 euro aangetikt. Ik kreeg niet meer brandstof, ik was gewoon alleen meer geld kwijt.

Dat merk je heel duidelijk: je ziet dat je meer betaalt. Op een bepaalde manier is dat heel transparant.

Krimpflatie is minder transparant. Dat is wanneer je hetzelfde blijft betalen, voor minder. Een pak meel waar eerst een halve kilo in zat en nu 400 gram.

Een pakje vleeswaren; normaal gesproken hangt dat rond de 100 gram, nu ineens rond de 80 gram.

Wasmiddel; minder inhoud (soms nog verpakt onder het mom van ‘supereffectief dus je hebt minder nodig’), in dezelfde verpakking.

Zakken chips; zelfde verhaal.

Kijk maar eens in de supermarkt, grote kans dat je zelf ook wel wat voorbeelden kunt vinden. Als je er alert op bent, want daar gaat men natuurlijk vanuit. Dat je dat niet bent.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is er nu zo sneaky aan krimpflatie?

Krimpflatie is dus veel minder overduidelijk dan inflatie. Je houdt namelijk dezelfde verpakking. Er zit gewoon minder in. Dus terwijl jij denkt dat je hetzelfde koopt als altijd, omdat je ook dezelfde prijs betaalt, krijg je veel minder.

In sommige gevallen werkt het ook nog eens dubbelop, dan wordt de inhoud verminderd en gaat de prijs alsnog omhoog.

Prijsstijgingen die verpakt worden via krimpflatie kunnen wel oplopen tot gemakkelijk 20 procent. Dat tikt natuurlijk behoorlijk aan.

In sommige gevallen is het natuurlijk minder erg. Die zak chips waar normaal 200 gram in zit en nu 180 gram… tja, dan eet je er ook minder van.

Maar als het gaat om iets waar je echt het gewicht van nodig hebt – bakmeel, babymelkpoeder, boter – dan is het wel heel vervelend. Dan kan het namelijk óók nog eens zijn dat je voor je recept niet 1 verpakking nodig hebt, maar twee. Ben je nóg meer kwijt.

Wat doe je er aan?

Ik houd er altijd van om praktische oplossingen te geven. Om überhaupt oplossingen te geven. Hiervoor vind ik dat een uitdaging. Je kunt er namelijk zelf niet zo heel veel aan doen als die prijzen omhoog gaan, of de verpakkingen kleiner worden.

Wat je wél kunt doen:

  • heel bewust zijn van wat je koopt; welke inhoud heeft het, wat is de prijs per liter/kilo, hoe verhoudt zich dat en vind jij het dat waard?
  • je beklag doen bij de klantenservice van de fabrikant; ik zeg niet dat het helpt, maar krimpflatie wordt vooral toegepast omdat het minder opvallend is dan de prijzen verhogen – als gemerkt wordt dat het wél opvalt en niet gewaardeerd wordt, kan dat wellicht toch zorgen voor een koerswijziging
  • kijken naar andere manieren om je spullen te kopen – rechtstreeks via de boer, verpakkingsvrij, meer in grote hoeveelheden
  • je eigen eet- en drinkgewoonten weer eens onder de loep nemen om te kijken of je nu – op basis van geld én gezondheid – niet andere keuzes wilt maken

Heb jij deze krimpflatie ook al bemerkt in de supermarkt? Concrete voorbeelden zijn altijd welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ik realiseer me ineens: fabrikanten zetten wél groot op de verpakking als er meer inhoud in zit – als ze dat nou ook eens gewoon zouden doen als er MINDER in zit? Wel zo eerlijk…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.