Hoeveel geld mag je meenemen in het vliegtuig?

Hoeveel geld mag je meenemen in het vliegtuig en wat gebeurt er als je 'te veel' meeneemt? Je leest er hier alles over.

Ik vind het leuk om regelmatig eens te kijken waar nu op gezocht wordt. Zal wel een afwijking zijn uit mijn tijd als zoekmachinebewust tekstschrijfster. Vaak zitten er onderwerpen bij die ik nóóit zou hebben bedacht, zoals de vraag: ‘hoeveel geld mag je meenemen in het vliegtuig’. Want heel eerlijk: ik neem zelden geld mee op vakantie. Als ik nog wat cash geld van het desbetreffende land heb, prima, maar anders vertrouw ik erop dat ik met mijn pinpas en creditcard heel ver kom. Maar… het maakte me natuurlijk wel nieuwsgierig. Want hoeveel geld mág je nu meenemen in het vliegtuig?

Hoeveel geld je mag meenemen in het vliegtuig

Eigenlijk zit er niet echt een grens aan hoeveel geld je mag meenemen in het vliegtuig. Maar: er zit wel een grens aan het bedrag waarvoor je geen aangifte hoeft te doen. Wanneer je minder dan 10.000 euro meeneemt, hoef je geen aangifte te doen in Nederland.

Dit betreft overigens niet alleen contant geld (in alle valuta, check dus vooraf hier even de wisselkoers), maar ook goud of gouden munten en waardepapieren (aandelen of obligaties).

Het kan wél zijn dat je aangifte moet doen in het land van bestemming. Of dat voor jou geldt, kun je het beste even checken via de douane van dat land. Persoonlijk zou ik dat vooraf doen, dan weet je het maar.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

10.000 euro of meer

Neem je 10.000 euro of meer mee, dan is de kans dat je aangifte moet doen een stuk groter.

Reis je met 10.000 euro of meer naar een EU-land, dan hoef je ook geen aangifte doen in Nederland, maar kan het wel zijn dat de douane je vraagt hoeveel je bij je hebt én dat je eventueel aangifte moet doen in het land waar je naartoe reist. Ook dit check je weer bij de desbetreffende douane.

Reis je naar een land buiten de EU, dan vul je dit aangifteformulier in. Dat geef je af bij de douane in Nederland, voor vertrek. Dit doe je voor je ruimbagage is ingecheckt en voor je door de beveiligingscontrole gaat. Heb je een overstap in een ander EU-land, dan doe je die aangifte in dat land.

Waarom moet je aangifte doen

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, hoef je géén belasting te betalen over geld dat je meeneemt in het vliegtuig, ook niet als het meer is dan 10.000 euro. De aangifte is bedoeld om witwassen tegen te gaan. Wanneer je aangifte doet, wordt die informatie doorgegeven aan de Financial Intelligence Unit Nederland. Dan wordt er dus in feite een registratie gemaakt van het feit dat jij dat geld hebt.

Wat als je geen aangifte doet?

Als je geen aangifte doet terwijl je dat eigenlijk wel zou moeten doen, dan kun je een boete krijgen van minimaal 1.000 euro en maximaal 21.750 euro. En soms kan daar ook nog een gevangenisstraf bij komen. Dit geldt overigens niet alleen voor geld dat je meeneemt in het vliegtuig, maar ook voor geld dat je meeneemt als je bijvoorbeeld met een boot reist.

Wist jij dat er zulke regels waren voor geld meenemen in het vliegtuig en hoeveel neem jij eigenlijk mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.