Creatief met je creditcard

creatief met creditcards

In Amerika is het een heel ‘ding’, creatief doen met je creditcard, om zo de meest mogelijke miles, rewards, bonussen en weet ik niet wat te verzamelen. Nu ben ik daar zelf lang niet zo heel erg mee bezig geweest. Ik heb de Euroclix-creditcard, en dat is het dan. Maar: geïnspireerd door vriendin Christel (HetRijkeWijf.nl) besloot ik om toch eens wat creatiever te worden met die creditcard. Hier de uitleg over wat ik precies heb gedaan en waarom – wellicht heb jij er ook iets aan. 

Rewards en creditcards

Eerst even over die rewards (beloningen) en creditcards. Een creditcardmaatschappij heeft natuurlijk het liefst dat je zo’n kaart aanschaft, er dingen van koopt en dit vervolgens op afbetaling – met een hoge rente – terugbetaalt. Geloof me; er is geen reward die op kan tegen dat soort rentetarieven, dus dat moet je vooral niet doen. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je de creditcard niet als betaalmiddel kunt gebruiken.

Zoals gezegd heb ik al jaren de Euroclix-creditcard. Dat kost me 15 euro in het jaar (kaartbijdrage, dat is best acceptabel in vergelijking met sommige andere kaarten) en dan krijg ik over al mijn aankopen clix, die ik op een later moment weer kan inwisselen voor geld. Veel grotere aankopen betaal ik met die creditcard, om vervolgens direct via de app en iDeal ‘af te lossen’. Met zo’n aankoop spaar ik dan clix én zijn ze ook nog verzekerd. Best handig.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Crypto Card

Christel wees me dus op wat leuke alternatieve mogelijkheden, om er soms net wat meer uit te halen. Dat begint bij Crypto.com. Dat is een soort combinatie van een crypto-marketplace, een wallet en dus een creditcard. Ik heb het voor mezelf zo simpel mogelijk gehouden. Ik heb eerst een account geopend. Omdat ik dat via haar link deed, kreeg ik daarvoor een aanmeldbonus van 25 dollar. Die kun jij ook weer krijgen als je je via de mijne aanmeldt.

Die 25 dollar krijg je in CRO (Cronos). Daar doe ik nu nog niet zoveel mee, maar is leuk om te hebben. Vervolgens heb ik de Crypto Card aangevraagd. Die is er in een aantal varianten. Vanaf de Ruby Steel-kaart levert je op elke transactie cashback op, van 1 procent tot 5 procent. Daarnaast zitten er nog extra voordelen op; zo kun je bijvoorbeeld Netflix, Spotify en Prime vergoed krijgen én kun je korting krijgen op bijvoorbeeld boekingen via Expedia en Airbnb.

Maar: dat is niet allemaal voor niets. Ze willen namelijk het liefst dat je voor een bepaald bedrag CRO aankoopt, en dat een bepaalde tijd ‘vast’ laat staan (‘staken’). Doe je dat, dan kun je afhankelijk van het bedrag (dat gaat in stappen van 350 euro tot 350.000 euro), extra voordelen krijgen.

Heel eerlijk: ik vond dat voor nu even te veel gedoe. Ik koos dus voor de Midnight Blue-kaart. Daarmee hoef je niets te staken en krijg je wel 1 procent cashback op al je aankopen. Geen Spotify en Netflix, maar dat hebben we toch niet. En het is voor mij sowieso goed om wat minder tv te kijken.

Goed om te weten: de Crypto Card is eigenlijk geen échte creditcard, maar een debitcard. Dat betekent dat je er eerst geld op zet en daarna betaalt. Je kunt hier bijvoorbeeld je boodschappenbudget op zetten en je boodschappen ermee betalen. Dan krijg je mooi 1% (of meer) cashback op alles wat je koopt.

Curve

Ook meldde ik me aan bij Curve. Curve is een soort wallet, waar je óók een kaart van kunt krijgen. Die kaart koppel je weer aan andere kaarten. Ik heb bijvoorbeeld mijn Euroclix-creditcard aan Curve toegevoegd, maar ook de Crypto-kaart. De Curve-kaart heb ik weer aan mijn Apple Wallet toegevoegd.

Via Curve kan ik instellen met welke kaart ik wil betalen, als ik de Curve-kaart via de Apple Wallet selecteer.

En dan denk je misschien: wat heb je dáár dan weer aan? Nou, ook daar krijg je weer gratis geld.

In de eerste plaats krijg je al 5 pond (£) cadeau als je binnen de eerste week 5 transacties van minimaal 5 pond uitvoert. Wij waren afgelopen weekend op Vlieland, dus ik heb de kaart op elk terrasje en in elk restaurantje gebruikt, dus die 5 pond was zo binnen.

Daarnaast kun je nog cashback krijgen, maar: dat is niet helemaal zonder haken en ogen. Als je namelijk bij Curve voor de gratis kaart kiest, krijg je die cashback alleen bij een specifiek aantal aanbieders, zoals Booking.com, Thuisbezorgd, Uber en Groupon.

Kies je voor een betaalde kaart, dan kun je ook nog 1% cashback krijgen op aankopen bij 3-6 online shops naar jouw keuze. Voor mij kan dat niet uit: de goedkoopste kaart is 9,99 euro per maand. Dan moet ik al voor 1.000 euro online shoppen wil ik het met commissies redden. Dat werkt alleen als je ook nog slim bent met geld schuiven (een andere vriendin van mij doet dat altijd, waardoor ze eigenlijk al haar vaste lasten via zo’n cashback-kaart laat lopen en daar maandelijks flink mee scoort). Ik zeg heel eerlijk: dat wordt me al snel te veel gedoe. Voor nu ben ik hier wel heel blij mee.

Als je dezelfde strategie als ik kiest, dan lijkt het of je met Curve niet zoveel opschiet; alleen die 5 pond gratis. Maar: je kunt daar dus ook je Crypto-card in plaatsen. Die wordt namelijk nog niet ondersteund door Apple Wallet en kan dus niet rechtstreeks in je wallet worden toegevoegd. Door Curve te gebruiken kun je dus ook  via je wallet met die debitcard betalen en zo je cashback ontvangen. Handig voor als je fysieke kaart nog niet opgestuurd is of als je het makkelijk(er) vindt om digitaal te betalen.

Al met al even een half uurtje goed kijken en zo 5 pond + 25 dollar in CRO + 1 procent cashback op al mijn toekomstige aankopen verdiend. Niet gek, voor een beetje creatief zijn.

Hoe verhoudt de cashback zich tot de Clix van Euroclix?

Dan is het natuurlijk ook nog wel even interessant om te kijken hoe de cashback van 1 procent zich verhoudt tot de cashback van Euroclix.

Even een rekenvoorbeeld waarbij ik een geweldige (dat mag wel, voor dat geld) jas koop voor 1.000 euro.

Koop ik die via Curve/Crypto, dan krijg ik 10 euro aan cashback (1%).

Koop ik die via Euroclix, dan krijg ik 200 clix (2 clix per 10 euro). Die 200 clix zijn minimaal 2 euro waard en maximaal 3,40 euro (bij Euroclix is het namelijk zo dat je een hogere wisselkoers krijgt naarmate je meer clix hebt om in te wisselen. Bij de laagste ’trede’ krijg je 100 procent = 1.000 clix voor 10 euro en bij de hoogste trede krijg je 170% = 50.000 clix voor 850 euro).

Dan kan ik er niet onderuit; dan is die Curve/Crypto-optie aantrekkelijker.

Geld overmaken van je creditcard naar je betaalrekening

Tot slot nog even heel praktisch: je kunt je creditcard niet alleen gebruiken om punten en geld te scoren, maar ook gewoon om te betalen. Of om er geld vanaf te halen. Nu zou ik dat laatste niet zo snel doen; als je geld overmaakt van je creditcard naar je betaalrekening, terwijl je kaart niet in de plus staat, dan betaal je daarover een bedrag aan kosten. Hoeveel dat is, verschilt per provider. Maar: het kan ook zijn dat je in de plus staat. Ik bestel bijvoorbeeld wel eens wat bij de Bijenkorf en betaal dan met mijn creditcard. Als ik dan weer iets retourneer, wordt het geld teruggestort.

Soms is die timing net ongelukkig; dan komt de terugbetaling net op het moment dat de afrekening van de creditcard al is geweest. Dan sta ik dat bedrag dus in de plus. Dan kun je gemakkelijk dat geld van je creditcard naar je betaalrekening overmaken, zonder dat je hiervoor kosten hoeft te betalen. Let op: bij ICS/Mastercard kan dit alleen wanneer je inlogt via de browser, niet via de app.

Ik ben even benieuwd: doe jij al creatief met je creditcard? En heb jij misschien nog wel veel slimmere hacks om hier wat mee te verdienen/besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Ik heb jarenlang de Bijcard gehad en met veel plezier gebruikt. Door de punten te besteden bij de Bijenkorf voor nuttige dingen en nooit op de pof te kopen, had ik die feitelijk gratis. Inmiddels is de kaart een ICS Goldcard geworden. Nog steeds niet duur en ronduit goedkoop voor de partnercard. Onze dochter heeft ook een partnercard van ons omdat ze dat een veilig gevoel vindt als ze op reis gaat of bij grote aankopen en eerder, als student, kreeg
    ze geen kaart. Ik spaar geen punten meer. Ik heb wel gezien dat er flinke kortingen aanhangen bij sommige bedrijven en de verzekering is zonder extra kosten standaard een jaar. Voor dit moment ben ik te lui om te gaan veranderen.

  2. Krijg op de Midnight Blue card van Crypto nog steeds 1% cashback? Ik lees het namelijk nergens terug. De 25 dollar heb ik wel gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.