Indexbeleggen: saai maar effectief

indexbeleggen

Een gezonde dosis adrenaline is niet verkeerd. Het zorgt ervoor dat er meer zuurstof en energie naar je spieren gaat, zodat je sneller en krachtiger kunt handelen. En je hersenen gaan er ook nog eens extra effectief van aan de slag, waardoor je je beter kunt concentreren en denken. Hoewel ik niet continu vol adrenaline hoef te zitten – is ook niet zo goed voor je lijf en je brein – kan ik best genieten van dit soort ‘kick-momenten’. Bijvoorbeeld als ik lekker in flow werk of iets bijzonders meemaak. Waar ik ze NIET hoef te hebben, is in mijn geld. Zeker niet als het gaat om beleggen. Dan kies ik liever voor indexbeleggen: saai, maar effectief. Omdat ik daar regelmatig vragen over krijg, leek het me handig om hier toch nog eens op in te gaan. 

Wat is indexbeleggen?

Bij ‘gewoon’ beleggen koop je aandelen. Je koopt dan een stukje van een bedrijf. Bij indexbeleggen koop je geen aandelen, maar beleg je met elke euro die je stort in duizenden aandelen en/of obligaties tegelijk. Je kunt hierin zelf je fondsen samenstellen, maar je kunt ook kiezen voor een modelportefeuille. In dat geval kies je voor de mate van risico dat je wilt lopen (van bijna niet tot heel veel) en krijg je automatisch te zien wat daar dan de opties voor zijn.

Ik doe dat bijvoorbeeld via Brand New Day, zoals je in mijn beleggingsupdates ook kunt doen. Ik ben daar begonnen met een Modelportefeuille Offensief (dat is de op één na hoogste risicocategorie) en in de loop der tijd heb ik dat aangepast naar vrij beleggen. Ik doe namelijk mijn leeftijd in obligaties (procentueel gezien dan) en de rest in aandelen.

Offensief zit nu namelijk op 30 procent obligaties en 70 procent aandelen. Dat kwam destijds precies mooi uit, maar inmiddels ben ik bijna 38 en mogen er dus wat meer obligaties bij komen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom vind ik indexbeleggen zo fijn?

Ik zeg het wel vaker: ik wil graag dat mijn geld voor mij aan het werk is. Het is de bedoeling dat mijn geld steeds meer voor mij gaat werken, zodat ik dat steeds minder hoef te doen. Nu kan ik natuurlijk heel veel tijd en energie steken in het ontdekken van de juiste markten, de beste opkomende bedrijven, de grootste groeiers en de meest bijzondere buitenkansjes. Ga een weekendje op Reddit of op Discord zitten en je komt aan de lopende band ‘geweldige kansen’ tegen.

Daar kan ook echt wel een kern van waarheid in zitten hoor, zo is het niet. Maar er gaat behoorlijk wat tijd in zitten en je gaat er érgens dan toch nog vanuit dat je de markt kunt timen of voorspellen. Daar geloof ik dus niet in. Je kunt natuurlijk een aantal knallers maken, maar voor mij is dat geen duurzame optie. Ik zou af en toe misschien tijd en zin hebben om daar helemaal in te duiken, maar niet om het continu bij te houden.

Tegelijkertijd wil ik natuurlijk ook liever geen geld kwijtraken. Dus: indexbeleggen. Dan heb je met één spreekwoordelijke druk op de knop een énorme spreiding, tegen lage kosten.

Indexbeleggen in de praktijk

In de praktijk is dit dus megasaai. Als iemand mij vraagt om uitleg te geven over wat ik daarin doe, ben ik ook binnen twee zinnen één zin klaar: “Ik stort elke maand automatisch geld op mijn beleggingsrekening en dat steek ik in een index tracker (ETF).”

Meer kan ik er niet van maken.

Maar dat maakt het voor mij ook zo geniaal. Ik ambieer geen carrière als beleggingsexpert: ik wil gewoon dat mijn geld op een zo veilig mogelijke manier wat voor me doet. In ruil daarvoor ben ik bereid het de tijd te geven (da’s wel belangrijk met indexbeleggen, want net zo goed als dat je nooit helemaal naar 0 gaat, heb je ook geen 100% rendement de volgende dag) en op spreiding en kosten te letten.

That’s it. 

Kosten in de gaten houden

Op de kosten letten is natuurlijk nog wel een beetje een dingetje, gecombineerd met spreiding. Als je kiest voor indexbeleggen, heb je vaak (maar niet altijd) te maken met de volgende kosten:

  • Fondskosten (die al meegenomen zijn in de koers, hier zie je dus niets van)
  • Beheerkosten (een percentage over je portefeuille dat je betaalt aan de partij waar je je account hebt, dit zijn in feite je servicekosten plus je fondskosten)
  • Stortingskosten (als je geld op dat account stort)
  • Opnamekosten (als je er weer geld vanaf haalt)
  • Aankoopkosten (als je iets koopt)
  • Transactiekosten (als je bv van de ene modelportefeuille overstapt naar de andere)

Dat zijn er best een hoop, zeker als ze allemaal in rekening worden gebracht. Onder die eerste twee kom je meestal niet uit (die betaal ik zelf ook op mijn BND-accountde stortingskosten hebben ze er begin dit jaar gelukkig vanaf gehaald), maar probeer er wel op te letten dat je niet ook nog heel veel van die andere kosten maakt.

Is indexbeleggen ook iets voor jou?

Ik denk dat het wel duidelijk is: ik vind indexbeleggen een hele fijne manier van beleggen. Het is niet spannend, het is niet uitdagend, er is niet zoveel over te vertellen, maar het werkt wél. En dat is uiteindelijk waar het mij om gaat. Dan – op de korte termijn 😉 – maar wat minder interessante gespreksstof op feestjes.

Is het ook iets voor jou? Dat zou je voor jezelf moeten bepalen. Wil je überhaupt beleggen? Heb je genoeg tijd? Heb je wat geld dat je ook voor langere tijd kunt missen? Indexbeleggen is namelijk wel iets van de wat langere adem.

Als je dat hebt en je kunt je adrenalinekick ergens anders krijgen, dan zou ik zeggen: probeer het eens. Kun je ook eens verbaasd zijn over hoe leuk saai kan zijn.

Wat vind jij van indexbeleggen? Doe je het al?

Misschien ook interessant voor je:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Leuk artikel, ben ook al een tijdje naar deze optie te kijken. Maar mijn enige vraag, waar ik niet vaak een antwoord op zie, is dat je het op den duur natuurlijk wil gebruiken (bv. tegen pensioen oid) maar wat als dan toevallig de koers onwijs is gezakt? Of als je een deel van je hypotheek wilt afbetalen op een bepaald moment? Want het kan zomaar jaren duren voordat het terug is rond plusminus hetzelfde niveau (als dat al gebeurt).

    1. Ja, dat is een risico dat je loopt. Zoals ik het zie voor mezelf: ik zit erin voor de lange termijn, denk aan 30+ jaar. In die tijd kunnen er een paar dips komen (ik ga zelf grofweg uit van 7 jaar op, 7 jaar af), maar over de hele lijn wordt de basis steeds een stukje hoger. Idealiter is zelfs een dip aan het einde van die periode nog hoger dan de start aan het begin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.