Beleggingsupdate april 2024

beleggingsupdate april 2024

Jaja, het moet niet veel gekker worden: twee beleggingsupdates achter elkaar! Met de vorige was ik laat, dus vandaar dat ik nu direct in beweging ben gekomen. Bovendien heeft het een extra voordeel; je kunt heel duidelijk het verschil zien tussen afgelopen financiële maand, en deze. In deze beleggingsupdate van april 2024 deel ik hoe het ervoor staat met mijn beleggingen, wat ik precies doe en waarom.

Beleggingsupdate april 2024

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. Vandaar dat ik nu dus in maart al schrijf over april. Op 24 maart ging er een automatische afschrijving van mijn bankrekening naar mijn beleggingsrekening. Daarna kreeg ik per mail bericht dat er geld gestort is, ga ik een opdracht inplannen en probeer ik zo snel mogelijk de beleggingsupdate te schrijven. Dit keer ben ik héél vlot, want mijn transactie is gisteren pas doorgeschoten.

Laten we weer beginnen met het overzicht. Oh, en let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus mijn maandelijkse storting heen.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stortte ik af en toe een FOR-reservering. Helaas bestaat de FOR nu niet meer, maar dat potje natuurlijk wel.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Coinmerce. Dit stond eerder bij Binance, maar die zijn van de NL markt af.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd (deze actie is verlengd en kan je momenteel 125 euro opleveren).
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In april deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd van eenvoud én maximaal rendement tegen minimale kosten. Daarom let ik op een aantal dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op? Dat is immers een vorm van passief inkomen.

Qua beleggingen stak ik deze maand geld in  Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc (ISIN: IE00BK5BQT80). Ik kocht er 3 van, voor 117,54 euro per stuk. Daarvoor betaalde ik 1 euro aan transactiekosten.

Misschien herken je de naam wel een beetje; dit is een iets andere variant van de welbekende VWRL die ik in mijn portefeuille heb zitten. De ‘Acc’ erachter geeft aan dat het dividend dat op deze ETF wordt uitgekeerd, meteen weer geherinvesteerd wordt. Dat is iets waar ik op het moment ook iets meer naar kijk, omdat er dan geen tijd verloren gaat.

Tegelijkertijd was het ook een praktische overweging om hiervoor te kiezen; de koers hiervan lag nét iets lager dan voor de ‘gewone’ VWRL. Bovendien zit ik al op de Duitse XET-beurs, waardoor deze transactie me niet ineens extra kosten oplevert (je betaalt namelijk bij DEGIRO jaarlijks een vast bedrag voor aansluiting op een beurs. Dit is niet veel, maar ik let er wel op, want je moet het wél terugverdienen).

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro642,35+ 120,35
DEGIRO32.378,81 euro45.903,08 euro+ 13.524,53 euro
Pensioenrekening17.844 euro24.506 euro+ 6.662 euro
Meesman1.000* euro2.507 euro+ 1.507 euro
Goud800 euro875,61 euro+ 75,61 euro

* De crypto’s heb ik uit het overzicht verwijderd. De inleg daarvan had ik sowieso nooit goed geregistreerd en nu met een ledger + verschillende accounts is dat bijna niet bij te houden.

In de afgelopen weken is er weer zo’n 1.000 euro bijgekomen. Fictieve winst dan natuurlijk, want het is pas echte winst als je het laat uitkeren. Dat geldt overigens ook voor verlies; het is pas écht verlies als je het laat uitkeren.

Je ziet hier overigens geen extra inleg aan goud; dat heeft ermee te maken dat dat altijd op de eerste van de maand gebeurt. Oftewel: die inleg stond er in de update van maart al bij.

En net als altijd blijft mijn strategie gewoon weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik betaalde dit keer 1 euro transactiekosten.

Deze periode ontving ik een kleine 2 euro aan dividend, van mijn VTI (inmiddels niet meer verkrijgbaar in NL) en de paar Shell-aandelen die ik heb.

Aandachtspunten voor volgende maand

Nog steeds kijk ik om me heen of ik nog slimmere, handigere, leukere manieren zie om mijn geld voor me te laten werken. Maar: dat is niet per se iets dat deze maand moet.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Gratis eBook Beleggen voor Beginners of training?

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.