Beleggen in dividendfondsen

Beleggen in dividendfondsen

‘Passief’ inkomen is over het algemeen niet heel passief. Meestal gaat er best een flinke dosis hard werken aan vooraf. Maar heel soms zijn er van die mogelijkheden die het verdienen blijkbaar wél iets makkelijker maken. Beleggen in dividendfondsen lijkt daar één optie van te zijn. Reden genoeg om me daar eens wat meer in te verdiepen. Want wat houdt dat precies in? En wat zijn de addertjes onder het gras?

Wat is een dividendfonds?

Een dividendfonds is een fonds dat belegt in aandelen die een hoog dividend uitkeren. Dividend is de winstdeling op een aandeel. Als een bedrijf het financieel gezien goed heeft gedaan, dan kan het ervoor kiezen om een deel van de winst uit te keren als dividend. Het kan dan gaan om een vast bedrag of om een percentage van de nettowinst van het bedrijf.

Als er bijvoorbeeld per aandeel 0,25 aan dividend wordt uitgekeerd en jij hebt 100 aandelen, dan krijg je 25 euro aan dividend. Sommige bedrijven keren één keer per jaar uit, andere bedrijven kiezen voor een andere frequentie (maandelijks, jaarlijks).

Het voordeel van investeren in zo’n fonds is dat je hier inkomsten uit kunt halen, zonder dat je aandelen hoeft te verkopen.

Welke dividendfondsen?

Een kort onderzoekje leert me dat er grofweg twee groepen in dividendfondsen te onderscheiden zijn:

• Fondsen met een voorkeur voor aandelen die een relatief hoog dividend uitkeren en een aantrekkelijke waardering hebben; en

• Fondsen die vooral gaan voor aandelen van bedrijven met een sterke marktpositie. Dat zijn veilige dividendbetalers, maar daarvoor betaal je vaak wel wat meer.

Een ander aspect dat belangrijk is om mee te nemen in je keuze voor een bepaald dividendfonds, is wide economic moat. Hiermee wordt in procenten aangegeven hoeveel procent van de portefeuille van een dividendfonds bestaat uit aandelen met een sterk concurrentievoordeel. Het gaat hierbij om een ‘duurzaam concurrentievoordeel’, waarbij het voor concurrenten moeilijk is om dat marktaandeel te verkleinen. Kortom; het geeft een bepaalde extra zekerheid.

Ook interessant: open zelf een gratis beleggingsrekening en ga direct aan de slag!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Uitkeren of herbeleggen

Als je een mooi dividendfonds gevonden hebt, dan kan het zijn dat je twee verschillende dingen kunt doen met je dividenduitkeringen:

• Laten uitkeren

Herbeleggen in het fonds

De eerste optie spreekt voor zich: je krijgt dan het dividend uitgekeerd op je beleggingsrekening en kunt kijken wat je ermee doet. Als je al wat ouder bent en wilt leven van je dividend, dan is dit een handige optie. Maar; het kan ook een goede optie zijn als je je dividend liever weer investeert in iets anders, zoals een huis (al dan niet voor verhuur), een bedrijf, gewone aandelen, enzovoorts.

De tweede optie zorgt ervoor dat je in feite voor elke dividendbetaling een groter stukje van het fonds krijgt. Kortom; als alles goed gaat, neemt op die manier de uitgekeerde dividend per keer steeds een beetje toe. Ook hierbij geldt weer: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Risico’s van focus op dividendrendement

Het klinkt natuurlijk heel mooi om op deze manier passief inkomen op te bouwen. En dat is het ook. Maar er zijn ook wel wat risico’s verbonden aan een te sterke focus op dividendrendement.

Een van die risico’s is dat je te sterk kijkt naar bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Dat is op zich fijn voor je portemonnee, maar voor bedrijven is het vaak ook goed om te blijven investeren. Elke cent die aan dividend wordt uitgekeerd, kan niet in het bedrijf worden geïnvesteerd. Dit kan resulteren in een mindere groei en daardoor een lagere waardering.

Het blijft hierom belangrijk om te diversificeren en goed in de gaten te houden waarin je investeert. Is je dividendrendement hoog vanwege een hoog dividend of vanwege een lage winst per aandeel? In dat laatste geval kan het zomaar zijn dat er straks een dividendverlaging aankomt. Let dus niet alleen op dividendrendement, maar ook op kwaliteit, winstgevendheid en de mate waarin het winst- en dividendniveau (duurzaam) houdbaar is.

En: let op de kosten! Dit geldt overigens voor elke activiteit die met beleggen te maken heeft. Volgens berekeningen betekent 1% meer aan kosten betalen, dat je in feite 10 jaar korter met je geld kunt doen. Dat kan dus het verschil maken tussen vervroegd met pensioen gaan, of doorwerken tot je een ons weegt!

Interessant of niet?

Op mijn (gratis) beleggingsrekening bij DeGiro heb ik momenteel een aantal producten die dividend uitkeren. Veel is het nog niet; ik heb het voor de grap even opgeteld:

ProductOntvangen dividend EURKosten EUROntvangen dividend USDKosten USDHerinvestering?
Vanguard Total Stock (US9229087690)1,700,25Nee
Voya Emerging Markets (US92912P1084)1,480,22Nee
Blackrock iShares (DE000A0F5UH1)2,380,63*Ja
Wisdom Tree (US97717W3152)0,850,15Nee
Emerging Markets (US3015058890)0,420,06Nee
Totaal2,380,63*4,450,68

Je ziet; ik ga mijn baan voorlopig nog niet opzeggen 😉 Overigens moet ik er wel bij zeggen dat de 0,63 aan kosten in het enige EUR-fonds ook weer bijgeschreven zijn, dus blijkbaar heb ik daarop uiteindelijk geen belasting betaald. Ook gaat het in dit geval om een relatief kleine portefeuille; ik heb nog geen 500 euro in deze producten zitten.

Ik merk wel dat ik graag wat meer wil weten van deze vorm van beleggen; het feit dat je tussentijds ook daadwerkelijk iets kunt cashen of herinvesteren, zonder te verkopen vind ik wel een belangrijk pluspunt. Kortom; ik ga me hier zeker verder in verdiepen!

Beleg jij in dividendfondsen? En waarom wel of niet? Goede tips zijn natuurlijk ook altijd welkom.

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Kijk ook eens naar (Nederlandse) index trackers, kortweg ETF’s. Zelf heb ik veel van Think, daarvan weet ik dat ze elk kwartaal dividend uitkeren in euro’s. Qua (bron)belasting is dat ook gunstig.

  En ken je de Morningstar sustainability index al? Ze geven fondsen/ETFs een duurzaamheidrating. Met hetzelfde rendement doe je dan meteen iets goeds met je geld.

 2. Het gevaarlijke van geld is dat je er steeds maar meer van wilt hebben en daardoor ook grotere risico’s neemt. Ik blijf lekker bij de indexfondsen zitten waar ik zit en los de hypotheek af. Dat is het voorlopig even :-).

  Fijn pasen!

 3. Focussen op dividendfondsen betekent dat je een groot deel van de markt links laat liggen, om de enige reden dat die bedrijven dan geen hoog dividend uitkeren. Maar hierdoor mis je dus een groot deel van de markt, waarin bedrijven zitten die minder uitkeren maar blijven innoveren en die daardoor in de toekomst een grotere kans hebben om winstgevend te blijven. En waarin bedrijven zitten die nog heel erg aan het groeien zijn en dus ook nog geen dividend uitkeren. Jammer dat je die dan misloopt.

  Daarom hou ik het bij gewone, wel duurzame, indexfondsen die breder gespreid beleggen. Ook deze indexfondsen keren soms wat dividend uit (omdat de bedrijven waarin ze geïnvesteerd hebben soms wat dividend uitkeren), maar dit is een laag percentage per jaar. Op dit moment kies ik ook als het mogelijk is voor onmiddellijk herbeleggen van dit dividend, als het al uitgekeerd wordt. Mijn portefeuille moet immers nog groeien.

  Later, als ik geld uit mijn beleggingen moet halen omdat ik er van ga rentenieren, dan zal denk ik 25% van het geld van dividend komen, en 75% van het geld van verkoop van aandelen. Dat “moeten” verkopen van aandelen zie ik zeker niet als een ramp. Als het goed is, zullen de aandelen namelijk wel gemiddeld in waarde toenemen, dus zie je de totale waarde van je beleggingen niet of nauwelijks dalen, ook al verkoop je wat aandelen.

  1. Mooie uitleg over hoe jij het aanpakt! Zeker iets om over na te denken, want inderdaad: je loopt zo wel een (harder groeiend?) deel van de markt mis. Zeker als je nog in de opbouwfase zit, dan kun je de focus ook wat gespreid houden, of in ieder geval minder op het ‘directe’ rendement.

 4. Ik vind het ook wel heel erg interessant. Zelf beleg ik tot op heden alleen maar in ETF’s die de hele markt volgen (VTI/VXUS en sinds kort VWRL).
  Wist je dat er ook zogenaamde dividend aristocraten bestaan? Dit zijn bedrijven die al minimaal 10 of 25 jaar elk jaar hun dividend weer verhogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.