Beleggingsupdate december 2018: rustig?

Beleggingsupdate december 2018

Naar aanleiding van mijn beleggingsupdate van vorige maand, besloot ik toch eens te kijken wanneer ik eigenlijk begonnen ben met beleggen. Ik ontdekte dat ik in oktober 2016 de rekening geopend had. Daarna duurde het nog bijna een jaar voor ik écht structureel ging inleggen. Als je het hebt over een langzame start… Inmiddels zijn we in ieder geval weer toe aan de beleggingsupdate van december. En na die uitverkoop/dalingen van vorige maand was ik wel héél benieuwd wat ik zou aantreffen als ik weer in zou loggen. Kijk je mee?

Actuele stand van zaken

Nadat ik vorige maand mijn geld had ingelegd en had gezien hoe stevig de beurs gezakt was, besloot ik om niet te veel te gaan kijken. Dat is de makkelijkste manier om een Buy & Hold-strategie vol te houden. Ik wachtte dus geduldig op het bericht dat er weer 375 euro was bijgeschreven op mijn account van DeGiro.

Deze gratis beleggingsrekening levert me géén fiscaal voordeel op, maar geeft me daardoor wel meer vrijheid. Sinds twee jaar bouw ik hier gestaag aan een mooie beleggingsportefeuille. Ik leg maandelijks rond dezelfde tijd in. Dan vermijd ik de verleiding om de markt te willen timen én middel ik mijn aankopen automatisch een beetje. De ene keer betaal ik wat meer, de andere keer wat minder.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Als ik tegen die tijd in een lagere belastingschijf val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu. Uiteraard is het dan wel zaak om ervoor te zorgen dat er aan het einde minimaal genoeg in de pot zit om die belasting te kunnen betalen.

Het fiscale voordeel is fijn, maar het legt je ook wat vast. Daarom ben ik hier nog voorzichtig met het bijstorten en bekijk ik dit echt per maand/jaar.

Tot slot heb ik sinds de zomer van 2017 een 4-jarige  investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen en heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Zie ook meer informatie hieronder.

Lees ook: Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Mijn activiteiten

Vorige maand kocht ik 6 stuks VWRL voor 70,22. Dat vond ik al een koopje ten opzichte van de maand daarvoor. Deze maand lukte het me echter om 5 x VWRL te kopen voor 69,90 euro per stuk.

Normaal gesproken koop ik meestal via de optie market order, waarbij ik aangeef hoeveel ik er wil hebben. De producten worden dan automatisch gekocht voor de prijs van dat moment. Nu gebruikte ik een keer limit order. Ik keek hiervoor naar het orderboek en besloot dat 69,90 euro wel een mooie prijs leek.

Orderboek van DeGiro
Het orderboek bij DeGiro; hier zie je welke orders er momenteel openstaan, voor welke bedragen. Deze foto is dus niet van het moment dat ik kocht, maar van het moment van schrijven. Zoals je ziet staat de koers voor dit product (VWRL) inmiddels weer wat hoger.

Na een paar uur kreeg ik een mailtje dat mijn aankoop geslaagd was! Dit ga ik vaker op deze manier doen; zo voelt iets toch nét even wat meer als een koopje!

Bij BrandNew Day stortte ik nog niets bij, maar dat wil ik voor het einde van deze maand nog wel doen.

En bij het crowdfundingsproject kreeg ik mijn maandelijkse terugbetaling weer netjes bijgeschreven op mijn rekening. Dat geld heb ik dit keer overgemaakt naar mijn potje voor de zorgverzekering; die loopt nog wat achter op schema.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Maar: ook deze maand maakten maar liefst 3 mensen gebruik van de mogelijkheid om zelf 10 euro op zijn/haar account te krijgen, waardoor ik óók 10 euro bijgeschreven kreeg. Bedankt daarvoor!

Als je hier ook gebruik van wilt maken, installeer dan de app en verzilver vervolgens de code ADINELI4P. Als je de code binnen 48 uur invoert, dan krijg  je een tientje bijgeschreven op je Peaks-rekening.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Vorige maand was het even schrikken. Toen ik de update plaatste, was alles alweer wat meer rechtgetrokken, maar halverwege oktober stond ik gewoon heel dik in de min.

Na de update van vorige maand gingen de koersen wéér naar beneden. Ik besloot om er vooral maar niet naar te kijken. Soms is je kop in het zand steken dom, in dit geval is het redelijk essentieel. Overigens deed ik niet helemaal niks; ik las Unshakeable van Tony Robbins opnieuw, wat me een héél goed gevoel gaf over niets doen.

Toen ik eergisteren weer inlogde, werd ik best even blij: ik stond weer 225 euro in de plus. Nog niet de ruim 400 euro van de maand dáárvoor, maar toch. En toen kwam 4 december en ging er weer héél veel af. Gelukkig zien we een kleine plus ten opzichte van vorige maand: de teller staat nu op 127,54 euro in de plus.

Het overzicht:

Beleggingsupdate december 2018

Bij BrandNewDay had ik na de vorige update helemaal niet meer ingelogd. Hoewel het rendement weer een klein beetje opgekropen is, naar –2,08 procent, is het eindbedrag op basis van de historische beurs wél gezakt, namelijk naar 85.204 euro. Ik denk dat ik dit rendement pas écht goed kan bekijken op het moment dat ik hier minimaal een jaar mee bezig ben.

Peaks stond dit weekend nog mooi in de plus, maar dook gisteren óók ineens weer in de min: 3,53 euro om precies te zijn. Dat is overigens ook wel logisch; ik gebruik hier het pittigste profiel. Dan kun je ook wat schommelingen verwachten. Daarnaast moest ik deze maand ook weer 1 euro aan kosten afrekenen; dat zit ook bij dit bedrag inbegrepen. Per saldo maak ik overigens wel stevige winst; mijn ingelegde 20 euro is inmiddels 146,47 euro geworden.

Dividend

Daar kan ik heel kort over zijn: niets.

Aandachtspunten voor komende maand

Afgelopen maand las ik Unshakeable nog een keer en dat bevestigde mijn gedachte over een goede strategie: blijven inleggen en niet proberen te timen. Alleen die inleg bij BrandNewDay mag nog wel een beetje omhoog. Het vervelende is dat ik eigenlijk weer nét te laat ben voor die verwerking… Ik heb de betaling nu ingepland voor 20 december, als het goed is kan ik ‘m dan straks wél meenemen in het overzicht van januari.

En verder vind ik het qua activiteiten wel even genoeg. Het enige dat ik eigenlijk nog graag wil doen, is het eBook Beleggen voor Beginners updaten. Maar als dat uiteindelijk pas in januari wordt, kan ik daar ook wel mee leven 😉

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan gooi ik ‘m er toch weer even in: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Hi Adine, is het proberen net iets onder de prijs te kopen niet stiekem toch timen? Als de prijs niet daalt mis je je aankoop. Momenteel niet zo’n probleem want het daalt af en toe flink 😉 Knap dat je niet vaker kijkt om de rust te bewaren. Ik kijk elke dag meerdere keren.

    Groet, Peter

  2. Het ligt er denk een beetje aan.. als je echt onder de prijs gaat zitten denk ik wel. Ik heb dit nu één keer gedaan en heb gewoon het middelste bedrag gepakt, dus niet het laagste, maar ook niet het hoogste.

    En dat dagelijks kijken deed ik ook toen het omhoog ging. Maar ik ben er nu aardig vanaf 😉

  3. Hier een beetje een zelfde maand gehad Adine. Logisch ook met dezelfde aandelen 🙂 Mooi om te zien hoe jouw portefeuille groeit. Mag ook wel met die maandelijkse inleg van €375. Hier gaat het een stuk minder hard in elk geval.

    1. Ik probeer het steeds een beetje op te bouwen, begonnen met 100 en nu zit ik dus op 375 in de maand. Ik denk dat er voor volgend jaar niet weer +100 in zit, maar misschien is afronden naar 400 wel mogelijk. Nog even aan de slag met de budgetten 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.