Beleggingsupdate november 2018: uitverkoop!

Volgens mij heb ik een jubileum te pakken: mijn eerste volle jaar als actieve belegger. En met ‘actief’ bedoel ik dan een belegger die maandelijks inlegt. Na een aantal ‘losse flodders’ in aandelen, ben ik ergens vorig jaar overgestapt op trackers, met het idee om mijn geld eindelijk eens voor me te laten werken. En om die ontwikkeling een klein beetje te blijven volgen, plaats ik maandelijks een update met the good, the bad and the ugly. En in deze beleggingsupdate van november 2018 zit wél een beetje bad en ugly.

Actuele stand van zaken

Deze maand deed ik weer hetzelfde als altijd: ik wachtte even op de melding dat er weer 375 euro was bijgeschreven op mijn account van DeGiro.

Via deze gratis beleggingsrekening profiteer ik niet van speciale belastingvoordelen en hij telt gewoon mee voor mijn vermogen in box 3. Ik kies er bewust voor om hier maandelijks een bedrag in te storten, zodat ik:

1) gestaag een mooie beleggingsportefeuille opbouw – het zorgt voor ritme en ik hoef er dus niet steeds over na te denken of ik deze maand wel of niet koop;

2) niet verleid word tot het timen van de markt (want: onmogelijk); en

3) mijn aankopen automatisch een beetje middel. De ene keer koop ik ze misschien wat duurder, de andere keer weer wat goedkoper.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Als ik tegen die tijd in een lagere belastingschijf val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu. Uiteraard is het dan wel zaak om ervoor te zorgen dat er aan het einde minimaal genoeg in de pot zit om die belasting te kunnen betalen.

Het fiscale voordeel is fijn, maar het legt je ook wat vast. Daarom ben ik hier nog voorzichtig met het bijstorten. Waarschijnlijk stort ik aan het einde van dit jaar wat bij om weer tot een mooi rond bedrag te komen, maar voorlopig doe ik hier geen maandelijkse stortingen.

Tot slot heb ik een investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen en heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld.

Lees ook: Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Mijn activiteiten

Vorige maand kocht ik 5 stuks VWRL voor 73,93 per stuk. Ik had gehoopt dat ik er deze maand – onder meer dankzij mijn vrije ruimte – 6 kon kopen. Dat is gelukt. Ik kocht deze maand 6 x VWRL voor 70,22 euro.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand wederom niets bij. We komen nu wel richting het einde van het jaar, dus ik denk er wel over om nu inderdaad mijn inleg weer wat ‘af te ronden’.

Bij het crowdfundingsproject kreeg ik mijn maandelijkse terugbetaling weer netjes bijgeschreven op mijn rekening. De looptijd hiervan is 48 maanden, waarvan ik er nu 15 gehad heb. Het duurt nog ruim 2 jaar voor ik mijn investering terug heb. De laatste +- 8 maanden levert dit pas rendement op.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Maar: ook deze maand maakte weer iemand gebruik van de mogelijkheid om zelf 10 euro op zijn/haar account te krijgen, waardoor ik óók 10 euro bijgeschreven kreeg. Bedankt daarvoor!

Als je hier ook gebruik van wilt maken, installeer dan de app en verzilver vervolgens de code ADINELI4P. Deze code kan nog maar door 4 mensen gebruikt worden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Tot nu toe ging het dit jaar erg goed. Ik dipte een beetje in februari, maar zag daarna weer een stijgende lijn. Die lijn steeg zelfs zo hard, dat ik in mijn beleggingsupdate van vorige maand kon melden dat ik maar liefst 470 euro in de plus stond.

Net na het plaatsen van die update leken de markten echter ineens massaal in te kakken. Ik heb een aantal keer zelfs een dagverschil van -100 euro gezien. Vorige maand zei ik al dat ik me mentaal aan het voorbereiden was op een crash, en dat was achteraf gezien maar goed ook.

Deze maand gaf me in ieder geval de kans om mijn strategie van buy-and-hold flink uit te testen. Als de koersen omlaag gaan, kun je dat zien als een ramp. Maar je kunt het ook zien als uitverkoop. Ik betaalde nu bijvoorbeeld ruim 3 euro minder voor één stukje VWRL en die koers is zelfs nog rond de 69 euro (dus zo’n 5 euro minder) geweest. Door 6 stukjes te kopen, heb ik eigenlijk al een winst van 18 euro ten opzichte van vorige maand. Inmiddels staat de koers weer op bijna 71 euro, dus hoger dan mijn aankoop.

Gelukkig is de dip weer iets afgezwakt en sta ik nu toch weer in de plus. Geen 470 euro meer, maar wel een dikke 120 euro. Let wel: ik heb in de afgelopen maand ook nog zo’n 60 euro in de min gestaan. Dat zijn stevige schommelingen!

Het overzicht:

Beleggingsupdate november 2018

Ook het rendement bij BrandNewDay daalde deze maand. Ik kwam voor het eerst sinds het moment van inleggen op een bedrag uit dat minder was dan mijn inleg. Dit is ook precies de reden dat ik overweeg om wat extra in te leggen; ook hier is het uitverkoop.

Uitgaande van een historische markt is mijn eindbedrag op 01-11-2051 gedaald van 92.020 euro naar 86.263 euro. Het rendement, dat vorige maand nog 2,47 procent was, staat nu op -2,78 procent. Dit betreft dan de periode vanaf juni/juli dit jaar tot nu.

Peaks ging ook een klein beetje de min in. Deze maand kwam er weer 10 euro bij voor een gebruikte code (zie hierboven) en ging er weer 1 euro aan kosten af. Met een verlies van 1,89 euro staat het saldo hier nu op 98,11 euro. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, dus de schommelingen kunnen iets heftiger zijn. Eigenlijk valt me dat tot nu toe best mee. Als ik nog steeds een gratis abonnement had gehad, was ik niet eens in de min gekomen!

Dividend

Daarnaast kreeg ik in oktober weer dividend uitgekeerd. In totaal ging het om 17,29 euro, waar nog 0,56 euro aan dividendbelasting vanaf ging. Vorige maand gaf ik al aan dat ik erg benieuwd was naar het VWRL-dividend; dat was deze maand 10,94 dollar. In juli was dat nog 7,28 dollar. Keihard gaat het niet, maar misschien heeft dat ook te maken met de dip in oktober. Het is in ieder geval weer een leuk stukje extra inkomen.

Aandachtspunten voor komende maand

Mijn strategie is duidelijk: gewoon elke maand blijven inleggen en niet proberen de markt te timen. Ik ga dus ook niet ineens meer inleggen, nu er zo’n stevige dip is geweest. Wel overweeg ik om mijn inleg bij BrandNewDay nog een beetje op te hogen. Dit idee heb ik al vanaf het begin in mijn hoofd en we gaan nu natuurlijk richting het einde van het jaar. Dat de koersen nu wat slechter staan, is op zich dan alleen maar mooi meegenomen.

Helaas verwerken ze bij BND de inleg maar één keer in de maand, dus het heeft niet zoveel zin om dat nu op dit moment al te doen. Dan zou het nog tot ongeveer het einde van de maand helemaal niets doen en dat is natuurlijk zonde. Dan liever die halve procent rente 😉

Daarnaast wil ik deze maand nog eens een keer goed door het boek Unshakeable van Tony Robbins gaan. Ik denk dat die opfrisser wel even goed is, want ik kan me niet voorstellen dat deze oktober-dip helemaal op zich gaat staan.

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan gooi ik ‘m er toch weer even in: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook nog een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Hoi Adine,

  goed dat je gewoon stug doorgaat met inleggen! Ik zou dit nog nauwelijks een dip willen noemen. Misschien goed om eens terug te kijken naar een echt lange termijn grafiek. Die gaat uiteindelijk flink omhoog maar tussentijdse dalingen van 20% zijn heel frequent. 50% komt ook wel eens voor. Het zal dus nog wel eens veel meer uitverkoop worden dan nu. Mensen die nu al zenuwachtig worden hebben naar mijn mening niets te zoeken op de aandelenmarkt en gaan geheid verkopen als er een echte dip komt.

  Groet, Peter

 2. Mijn beleggingen deden zo’n -2,5% . Als het dan om een bedrag van ruim 100.000 euro gaat, dan gaat het om een maandsalarisje. Auw. Maar ja. Hoort erbij.

 3. Laatst las ik dit van iemand die al langer aan het beleggen is (ik heb het meteen voor mezelf gekopieerd en in mijn excel sheet opgeslagen, zodat ik bij elke aanpassing van de cijfers deze relativering ook weer even lees):

  “In 2008-2009 was het wel duidelijk dat we in een crisis zaten. Je moet dan echt tegen je gevoel in handelen.
  De koersen gingen zo hard naar beneden dat je verse inleg van de week ervoor binnen enkele dagen 10% minder waard was.
  Dan is het echt zaak om vertrouwen te hebben dat het op lange(re) termijn weer goed komt en dan toch weer inleggen.”

  Hoop dat jullie hier ook wat aan hebben, het lijken mij heel wijze woorden!

 4. Leuke update weer Adine! Goed om te zien dat ook jij lekker doorgaat met maandelijks inleggen, het gaat gestaag, en dat is goed 🙂 Hier deze maand ook swings, soms wel verliezen van >500 EUR per dag, ik heb ook iets voordeliger bij kunnen kopen.

 5. Ik ben zzper en zit ook te denken aan pensioen sparen. Maar verdien niet zoveel, dus zit nu al in de laagste schijf.
  Heeft het dan wel zin?
  En blijft het geld dan op een zakelijke rekening staan en telt het dan niet mee voor de vermogensbelasting?
  En heeft alleen brand new day pensioen sparen of heeft Bink dat ook.

  1. Geld wat je op de zakelijke rekening hebt staan, telt inderdaad in principe niet mee voor de vermogensrendementsheffing, mits het een beetje realistisch blijft qua bedrag. Als jij een reserve aanhoudt van 5 miljoen, terwijl je tekstschrijver bent, alleen werkt en alleen hoeft te investeren in een computer, dan zullen ze ongetwijfeld bij je aankloppen 😉 Binck heeft tegenwoordig ook pensioensparen, zoals je hier kunt zien (tabje bovenaan). Althans; het is pensioenbeleggen (maar dat geldt ook voor Brand New Day).

   Ik zou zeker op tijd beginnen met sparen voor je pensioen, op welke manier dan ook. Dat je nu nog niet heel veel verdient, maakt daarvoor in principe niet uit. Des te langer je de tijd hebt, des te meer je geld ook voor je kan werken en kan aangroeien. Wel zou je kunnen overwegen om pas gebruik te maken van zo’n fiscaal aantrekkelijke constructie op het moment dat je wél in een hogere schijf zit. Dit zou bijvoorbeeld een goede optie zijn als je verwacht een royaler pensioen te hebben dan het inkomen dat je nu hebt. Dan zou je namelijk door het uitstellen van de belasting wél in een hogere schijf komen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

   Dus in het kort: werken aan je pensioen; kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Fiscaal aantrekkelijk ‘officieel’ pensioensparen? Dat zou ik pas doen als ik ook echt voordeel kon behalen.

   Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten!

   P.S. Leuk dat je zzp’er bent! Wat doe je?

 6. Bedankt voor je snelle reactie! Ik volg je de laatste tijd en ik vind het super leuk wat je doet.Ik ben fotografe, Ik heb wel al diverse maatregelen genomen om te sparen voor pensioen of eerder te stoppen met werken. Mijn huis is afgelost en ik investeer in crowdfunding. Dat ik zei dat ik niet veel verdien, dat was meer met de vraag of het dan we fiscaal aantrekkelijk s om je belasting uit te stellen. Als je nu in een hoge schijf zit is dat voordeel duidelijker en dat heb ik dus niet en daarom vraag ik mij af of het wel slim is om te doen.
  adviseer jij om het pensioen sparen zakelijk te doen of is dat pensioen sparen sowieso op een prive rekening en kan je dus niet voorkomen dat je vermogensbelasting moet betalen?

  1. Dank je voor de complimenten, leuk!! En wow… dan heb je je zaakjes al behoorlijk goed op orde! Wat ik zelf heb gedaan met sparen; het staat op een privé-rekening vanwege hogere rente, maar is door de accountant aangemerkt als een zakelijke rekening. In principe is het dus gewoon een zakelijke rekening, zodat ik niet met de VRH zit. En omdat ik een eenmanszaak heb, heb ik natuurlijk over dat geld al inkomstenbelasting betaald, dus op het moment dat ik het wél privé wil gebruiken, neem ik het gewoon op.

   Het zakelijke pensioensparen met fiscaal voordeel gaat vaak via een geblokkeerde rekening. In jouw geval zou ik daar niet voor kiezen, omdat jij waarschijnlijk geen (extra) voordeel hebt bij dat fiscale stukje. Ik zou het sparen wél gewoon zakelijk doen, maar dan niet via een product dat je beperkingen oplegt. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is, laat het anders gerust weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.