Peaks review: beleggen met je wisselgeld

Peaks: beleggen met je wisselgeld

Het lijkt wel of er de laatste tijd steeds meer laagdrempelige manieren komen om te beleggen. Aan de ene kant vind ik dat een heel goed initiatief, aan de andere kant kan dat ook de schijn wekken dat er altijd goed geld mee te verdienen is. Mijn kijk daarop is iets genuanceerder: beleggen biedt een heel mooi rendement, maar je moet vooral niet gaan proberen om de markt te timen of fanatiek te gaan handelen. In ieder geval vind ik het natuurlijk wel leuk om af en toe wat van deze initiatieven te bekijken. Dus vandaag: een review over beleggen met je wisselgeld via Peaks.

Peaks review: wat is het?

Peaks is een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Je kunt elke aankoop die je doet naar boven laten afronden en het geld dat ‘extra’ is dus beleggen.

Koop je bijvoorbeeld een ijsje van 2,40 euro, dan kun je dit automatisch af laten ronden naar 3 euro. Er gaat dan 3 euro van je rekening af, waarvan 2,40 euro wordt betaald aan de ijsboer en 60 cent wordt ingelegd op je beleggingsrekening.

Hoef je verder niet over na te denken.

Eerste kennismaking

Peaks is een initiatief van de Rabobank en op die manier hoorde ik er ook van: via de ledenmail die af en toe rondgaat. Toen ik de mail kreeg, hadden ze een speciale actie. Als je op dat moment een account opende, kreeg je 20 euro van hen. Voorwaarde was wel dat je het geld minimaal 6 maanden liet staan en dat je in de 8 weken na opening minimaal 20 euro op het account zou storten. Daarnaast moest ik de actiecode die ik had binnen 48 uur verzilveren.

code verzilveren peaks review beleggen met je wisselgeld
Als je je aanmeldt via een andere gebruiker, kun je hier zijn of haar code verzilveren. Dan krijgen jullie allebei 5 euro in je account. Ik had het maximale aantal codes bereikt en heb geen account meer, maar je kunt deze codes écht overal op internet vinden. En je kunt me altijd even mailen, dan kan ik je zeker doorverwijzen naar iemand die er nog eentje voor je heeft.

Dezelfde dag nog stond er dus 40 euro van mezelf op mijn Peaks-account: 20 euro van mezelf en 20 euro van de Rabobank.

Mijn idee was om dit te beleggen volgens een ‘scherp’ profiel, zoals ze dat dan noemen en het na 6 maanden over te hevelen naar mijn gewone beleggingsrekening.

Peaks kost 1 euro per maand en de eerste drie maanden zijn gratis, dus van die 20 euro zou ik dan ongeveer 17 euro kunnen overhouden. Hoeveel het precies wordt, hangt natuurlijk een beetje af van wat de beleggingen doen.

Daarnaast zou ik natuurlijk een review over Peaks kunnen schrijven, zodat jullie ook weten of het wel of niet wat voor je is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Gebruiksgemak

review peaks beleggen met wisselgeld portfolio
Met ‘Heet’ beleg je voor 90 procent in aandelenfondsen en voor 10 procent in obligatiefondsen. Des te ‘milder’ je portfolio wordt, des te minder er in aandelenfondsen zit en des te meer in obligatiefondsen. Je kunt via deze optie je portfolio ook herbalanceren, bijvoorbeeld als de aandelen het zó goed hebben gedaan, dat de verhouding niet meer 90/10 is, maar bijvoorbeeld 92/8.

Peak is erg makkelijk in gebruik. Je kunt inloggen met je vingerafdruk of een code en het beleggen gaat – nadat je een beleggingsprofiel hebt ingesteld, vanzelf. Dat instellen is overigens heel eenvoudig; je geeft dan gewoon aan hoeveel risico je wilt lopen en word op basis daarvan ingedeeld in ‘mild’, ‘pittig’, ‘scherp’ of ‘heet’.

Omdat dit voor mij vooral een experiment is, waar ik zelf dus slechts 20 euro in heb zitten, zet ik ‘m op Heet.

Ik had in de eerste instantie ook nog de koppeling gemaakt met mijn bankrekening, zodat ik ook écht met wisselgeld kon beleggen, maar dat vond ik toch wat onhandig. Dat is een mooie optie als je anders misschien geen geld apart zet om te beleggen, maar het is geen handige optie als je – zoals ik – tot de nul budgetteert.

Voor deze review heb ik het binnen Peaks even getest en het werkt prima, maar voor de lange termijn is het voor mij niet handig.

Lees ook: Zero-based budget: budgetteren tot de nul

Kosten en de opbrengsten

review peaks beleggen met je wisselgeld
Na het inloggen zie je direct wat jouw saldo is. In dit geval heb ik ruim 1.300 euro aan beleggingen, waarvan ruim 90 euro winst. Een torenhoog rendement van 31,4 procent dus. Maar in werkelijkheid nóg hoger; ik heb namelijk zelf slechts 20 euro ingelegd.

Naast het gebruiksgemak, vind ik vooral de kosten en opbrengsten belangrijk. Ik heb – vooral ook omdat de helft van het saldo niet mijn eigen geld is – bewust gekozen voor het meest risicovolle beleggingsprofiel. Op mijn DEGIRO-account beleg ik vrij behouden en het leek me wel leuk om dit ook eens uit te proberen.

Tot nu toe gaat dat goed, zoals je aan de rechterkant kunt zien.

Maar: ik zou dit zeker niet aanraden als je met grotere bedragen wilt gaan werken. Meer risico is nu eenmaal ook gewoon een grotere kans op verlies.

Wat kost het

De eerste drie maanden is het gebruik van Peaks gratis. Daarna kost het 1 euro per maand. Dat klinkt als een laag bedrag, maar in het jaar tikt dat best aardig aan. Zeker als je bedenkt dat de opbrengst met een relatief laag bedrag – we hebben het immers over wisselgeld – niet zo snel loopt.

Loopt het wél hard op, dan moet je gaan opletten. Als je portefeuille namelijk meer dan 2.500 euro waard is, dan betaal je 0,5 procent op jaarbasis, wat per maand wordt verrekend. Bij die 2.500 euro totaal is dat nog steeds ongeveer 1 euro per maand, maar daarna kan het dus gaan oplopen. Dit bedrag vervangt dan de 1 euro per maand. Het is dus of-of en niet en-en.

Daarnaast betaal je fondskosten. Dit is ongeveer 0,25 tot 0,33 procent, afhankelijk van het profiel dat je hebt. Deze kosten worden niet apart in rekening gebracht, maar verrekend met je rendement.

Het kost je niets om geld in te leggen of op te nemen.

Lees ook: Mijn beleggingsupdates

Conclusie review Peaks: wel of niet beleggen met je wisselgeld?

Peaks is een leuke manier om eens wat kennis te maken met beleggen en om meer gestructureerd aan de slag te gaan. Je kunt het hele beleggen automatiseren en hoeft eigenlijk alleen zelf aan te geven of je weinig (Mild) of veel (Heet) risico wilt lopen. Of iets er tussenin – Pittig of Scherp. Dat is fijn, want dan kun je ook beginnen met beleggen als je er nog niets van weet.

Heb je dat hele automatisch sparen en/of beleggen wel onder controle, dan is het misschien teveel gedoe. Je moet immers ook je budget dan aanpassen of kunt minder goed budgetteren tot de nul. Bovendien is die euro per maand bést veel, zeker als je het moet hebben van rendement op je wisselgeld.

Overigens was het mijn idee om na zes maanden mijn account op te schorten en m’n saldo over te boeken naar m’n gewone beleggingsrekening. Dat heb ik een poosje uitgesteld, vanwege de actiecodes.

Maar: daar komt verandering in. In 2020 ga ik alles gewoon weer overhevelen naar mijn normale beleggingsaccount. Waarom? Omdat de actiecodes ineens – zonder communicatie én zonder dat dat duidelijk in de voorwaarden staat – een ‘limiet’ hebben.

Kijk, ik houd van rendement, maar ik houd ook van eerlijk, duidelijk en open. En daar valt deze actie wat mij betreft helaas niet onder.

Het systeem: superleuk. De introductie tot beleggen: ook superleuk. Maar in die communicatie en de acties kan dus nog wel wat verbeterd worden 😉

Kende jij beleggen met je wisselgeld via Peaks al? En heb je het misschien al uitgeprobeerd?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik was dit ook al tegen gekomen, maar vraag me ook af of dit nou een succes wordt. Zeker als je als doel hebt om wat ervaring op te doen met beleggen is dit veel te duur. Ken je Bux? Leuke app waarmee je met fictief geld kunt beleggen, hier hebben we allebei eerst een tijdje dat gedaan voordat we met het echte werk bij degiro begonnen. Het doet toch wat minder pijn als het niet je eigen geld is.

 2. Ik ben nu een paar maanden met Peaks begonnen en het bevalt me echt goed. Ik heb er in het begin meteen een paar honderd euro op gezet, en daardoor zijn de kosten relatief laag. De eerste drie maanden betaal je trouwens helemaal geen kosten, dus dat is een mooie meevaller. Ik heb me op de website van Peaks goed ingelezen en hierdoor weet ik dat je bij Peaks het beste kan beleggen voor de lange termijn. Dat is wel lastig, omdat het een app is die je elk moment van de dag kunt openen. Een vriend vertelde me dat als de beurs omlaag gaat, je niet meteen moet schrikken als je wat verliest. In februari had ik bijvoorbeeld 30 euro verlies, en nu zit ik op 40 euro winst. Je moet gewoon niet afhankelijk zijn van 1 bepaald moment om eruit te stappen, maar kunnen wachten op goede resultaten. Dus ik leg nu regelmatig kleine beetjes in en wacht geduldig af…

  1. Klopt, regelmatig checken is niet erg, maar je moet je vooral niet te snel druk maken. Soms daalt iets snel en dat hoeft niet veel te zeggen. En soms stijgt iets snel en dat kan even goed niets zeggen. Zolang je de tijd maar neemt, is de kans op een goed rendement het allergrootst. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor een systeem als Peaks, maar ook voor alle andere beleggingsplatformen.

 3. Wel een leuke manier om het eens te proberen. Ik ben benieuwd hoeveel winst je uiteindelijk gaat maken (stiekem ga ik gewoon van het positieve uit 😛 )

 4. Dit lijkt me een heel leuke app! Ik vind beleggen maar eng, dus een app als deze lijkt me heel leuk om kennis te maken met deze wereld. Ik vind de euro per maand kosten ook wel wat hoog, maar ik ga er misschien toch eens naar kijken!

  1. Met zo’n extra tegoed is het dan nog leuk om te proberen. Als ik er na die zes maanden mee stop, heeft het me – tenzij de markt echt ineens énorm keldert – niets gekost en waarschijnlijk nog geld opgeleverd (ik had een extra tegoed van 20 euro en de eerste drie maanden gratis, dus dan ben ik uiteindelijk 3 euro aan kosten kwijt -/+ winst of verlies van de beleggingen én heb ik m’n eigen 20 euro gewoon weer terug).

 5. Ik gebruik de app al bijna vanaf het begin. November 2017. Ik wil toch graag wat aanvullen en nuanceren. Ik vind het redelijk flauw om vanwege limieten omtrent actiecodes te stoppen. Gratis bestaat niet. Tenzij je zelf wil beleggen en keuzes maken via bv de kernfondsen van DeGiro. Daarnaast zijn de kosten laag afhankelijk van het te beleggen bedrag. Ook, of beter gezegd, juist die 0,5%. Ik ben begonnen met 100,- en daarna het wisselgeld, in 2019 de kinderbijslag elk kwartaal er bijgestort. Vergelijk het met een beleggingsportefeuille bij een willekeurige bank of verzekeraar en je bent meer kwijt. Daarnaast wordt er duurzaam belegd. Duurzaam beleggen betekent wel wat anders dan wat de meesten onder duurzaam verstaan maar het is een stap in de goede richting. Ben werkzaam bij een grote bank en heb veel kennis van beleggen. en toch kies ik voor Peaks.
  Leuke site heb je overigens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.