Leesvoer week 23

Leesvoer week 23

Sinds ik weer lid ben van de bieb, lees ik behoorlijk veel. Meestal reserveer ik alles waar ik tegenaan loop, zodat ik in de bieb zelf alleen nog maar het stapeltje met mijn naam erop hoef te pakken. Ik krijg ook regelmatig leuke leestips van lezers, zowel hier als in de Facebook-groep van LekkerLevenMetMinder. Het leek me ook wel eens leuk om te delen wat ik daar inmiddels al van gelezen heb en hoe dat bevallen is. Hierbij dus een mooi overzicht van de boeken die ik afgelopen week (uit) las.

Heks – Camilla Läckberg

Deze werd me aangeraden door Saskia. Het boek vertelt eigenlijk drie verhalen door elkaar. Het eerste verhaal speelt zich af in de 16e eeuw. Als de man van Elin omkomt, krijgt ze een betrekking als werkster voor haar zus, die met een predikant getrouwd is. In die tijd iets om blij mee te zijn, want anders zouden zij en haar dochtertje zeker op straat zijn geëindigd. Het tweede verhaal speelt zich een jaar of 30 geleden af. Toen verdween de destijds 4-jarige Stella Strand. Het meisje werd even later vermoord teruggevonden. In het ‘nu’ lijkt de geschiedenis zich te herhalen: de 4-jarige Linnea Berg wordt ontvoerd en – vrijwel op dezelfde plek als Stella – óók vermoord teruggevonden. Wat hebben deze verhalen met elkaar te maken?

Ik vond dit een ontzettend leuk boek en heb het vrijwel in één ruk uitgelezen. Ik was vooral heel benieuwd naar hoe het verhaal uit de 16e eeuw in het geheel paste. Als ik een minpuntje moet noemen, dan was het dat ik – weliswaar pas richting het einde van het boek – op een gegeven moment wel doorhad hoe het allemaal in elkaar zat. Maar: het bleef héél lang spannend!

4,5/5

 

Laat je niet kisten door de commercie – Marieke Henselmans

Boeken van Marieke Henselmans zijn eigenlijk altijd leuk. Deze sprak me vooral aan vanwege de titel. Ik las er al eens over bij Zuinigaan en besloot ‘m nu maar eens aan te vragen. Het thema: hoe je (niet!) geflest wordt tijdens het regelen van een uitvaart. Want als er één moment is waarop mensen graag misbruik maken van je, dan is dat het blijkbaar wel. In het boek lees je niet alleen behoorlijk schrijnende verhalen, maar zie je ook wat een begrafenis ongeveer kost. En wat je allemaal zelf kunt doen, waar je op kunt besparen en hoeveel je nu écht aan zo’n uitvaartverzekering hebt.

Ik vond het een verhelderend verhaal. Je bent voor iets van een uitvaart al snel 2000 euro kwijt, maar als je niet oplet, wordt dat wel een veelvoud daarvan. En dan heb je écht niet automatisch een circusuitvaart met stijlvolle witte duiven. Nee, dan heb je nog steeds weinig bijzonders. Het leuke aan dit boek is dat het een toch een beetje taboe-onderwerp neemt en het ineens bespreekbaar maakt. Hoe vaak ik tijdens het lezen wel niet heb geroepen: ‘Oh, doe me dit maar!’ (kartonnen dooskist) of ‘Oh, dit kun jij mooi doen!’ (uitvaartfiets in plaats van auto. Vriend: ‘Nope’.) 😉 Ik ga ervan uit dat ik hier voorlopig nog niet mee te maken krijg, maar het is zéker interessant om eens te lezen wat er allemaal kan.

4/5

 

Lof der Luiheid – Tom Hodgkinson

Valhalla adviseerde me ‘The Freedom Manifesto’ van Tom Hodgkinson eens te lezen. Die staat nog steeds op mijn boekenlijstje, maar ik vond bij de bieb wel een ander boek van hem, ‘Lof der Luiheid’, of ‘How to be Idle’. Dit hele boek is eigenlijk een pleidooi voor luieren en niets doen. Want: elk uur van de dag is daar – op geheel eigen wijze – geschikt voor. In je bed krijg je de beste ideeën en het heeft geen zin om je helemaal af te matten, als dat betekent dat je bijvoorbeeld niet meer ’s avonds gezellig uit kunt gaan met je vrienden.

In het boek laat Hodgkinson zien dat hij niet de enige is die ‘voor’ luiheid is. Ook grootheden als Sherlock Holmes, John Lennon. Nietzsche en – jawel – Winnie de Poeh dankten hun grootheid juist aan het luieren. Luieren is een vorm van protest tegen het idee van ‘nu werken en straks plezier’.

Het zette mij wel aan het denken: de 24 uur die in het  boek beschreven worden, zijn niet 24 uur waarin iemand in bed ligt. Er is dus véél meer te doen dan alleen werk. Sterker nog; er is zóveel te doen, dat je eigenlijk niet eens aan werken toe zou komen. Waar Hodgkinson dan verwacht dat we geld mee verdienen om bijvoorbeeld te feesten of te borrelen, is me weer niet helemaal duidelijk 😉 Maar: al met al wel vermakelijk. Op het laatst schoot ik er wel wat sneller doorheen, dan is z’n punt wel duidelijk.

3,5/5

Heb jij nog leuke leestips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Leuk! Ik lees nu ook meer sinds ik een kobo abonnement heb. Zo fijn even een momentje alleen met een goed boek. Laatst Rich dad, Poor dad gelezen, vond het enorm inspirerend! Zeker een goede financiële aanrader 😉

  2. Oh, alles van Camilla is spannend (geen idee hoe ik een a met puntjes op mijn Noorse toetsenbord maak)!

    Die met die uren van Tom Hodgkinson vind ik ook wel een beetje *jaahaa*. Zijn andere boek is veel leuker. Gaat (met lichte verromantisering van de middeleeuwen) in op hoe het is gekomen dat we nu ehm… doen wat we doen.
    Hij heeft trouwens ook een boek over waar je dat geld vandaan haalt: Business for Bohemians 😀

  3. Leuk dat je Heks hebt gelezen! Andere tips: Conclaaf van Robert Harris (eigenlijk alles van hem), de boeken van Robert Gailbraith (pseudoniem van Rowling, heerlijke whodunnits) en een boek van een heel andere orde (al wat ouder) Jonathan Strange & Mr Norrel. Heel magisch.

  4. De zeven zusters, iemand raadde hem aan op Instagram. Heerlijk boek over zes meiden die geadopteerd zijn door 1 man. De man overlijd en laat voor elk zusje een brief achter waarin ze meer kunnen vinden over hun afkomst. Deel 1 heb ik in 1 ruk uitgelezen, deel 2 over zus 2 ligt nu klaar voor mij bij de bieb 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.