Pas op voor Marktplaats-oplichting

Pas op voor Marktplaats-oplichting

Gebruik jij ook regelmatig een website als Marktplaats om je spullen te verkopen? Dan is het goed om te weten dat je niet alleen als koper, maar ook als verkoper opgelicht kunt worden. Een week of twee geleden werd bij mij een (gelukkig onsuccesvolle) poging gedaan. Eerst had ik het niet eens in de gaten, tot zich vanmorgen een zelfde soort incident voordeed.

Net bericht

Twee weken terug kreeg ik op één van mijn advertenties een heel net bericht:

Beste LLMM,

Ik heb een vraag over ‘[jouw advertentie]’. Ik neem het graag over voor de vraagprijs als het opgestuurd kan worden. Ik maak het geld dan vooraf over en doe er €6,95 extra bij voor de verzendkosten. Als dat goed is hoor ik graag waar ik het geld naar over kan maken, dan stuur ik mijn adresgegevens door en mag je het opsturen zodra je het geld hebt ontvangen.

Met vriendelijke groet, Anne

Ik slaakte even een zucht van verlichting. Eindelijk eens iemand die niet kwam met een actie als ‘ik bied de helft’. Het bericht kwam om 5 uur ’s morgens, wat ik wel wat vreemd vond. Ik reageerde rond een uur of 7 en kreeg daarna geen reactie meer. Ik stuurde nog een berichtje na, maar hoorde daar ook niets meer op. Daarna gaf ik het op en dacht ik er niet teveel meer over na.

Tot ik dus vanmorgen (voor een andere advertentie!) dit bericht kreeg:

Beste LLMM,

Ik heb een vraag over ‘[je andere advertentie]’. Ik wil het graag overnemen voor de vraagprijs als u het kunt versturen. Ik zal het geld dan vooraf overmaken en ik doe er €6,95 bij voor de verzendkosten. Als dat goed is graag uw telefoonnummer en de rekening waar ik het geld naar over kan maken, dan stuur ik mijn adresgegevens door en dan kunt u het opsturen zodra u het geld heeft ontvangen.

Met vriendelijke groet, Thomas

Beetje vreemd, niet?

Lees ook: Tips om meer te verkopen via Marktplaats

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Op onderzoek

Ik besloot eens even op onderzoek uit te gaan. Wat me dit keer wel opviel en vorige keer niet, is dat de potentiële koper in het bericht het product helemaal niet noemt. Die eerste zin is standaard als je reageert op iets dat op Marktplaats staat. Het kan dus net zo goed een generiek bericht zijn. En dat blijkt het dus ook te zijn.

Toen ik de tekst van mijn berichtjes googlede, kwam ik uit op een topic op Tweakers. Daaruit bleek dat dit gewoon weer een nieuwe manier van oplichting is. Er zijn een aantal manieren waarop dit verkeerd kan gaan:

1. Ze willen je bankrekening en ID checken, om er zeker van te zijn dat het geld ‘goed’ aankomt. Dan kunnen ze je ook vragen om een cent over te maken.
2. Ze geven jouw gegevens aan een derde persoon, die maakt het naar je over, jij hebt je geld en stuurt het product naar de oplichter en de ‘echte’ koper is de Sjaak (en die krijg jij mogelijk achter je aan). Dit heet driehoeksoplichting.
3. Ze bellen je op en ontfutselen je andere gegevens, bijvoorbeeld een code om bij je bank naar binnen te komen

Kortom; het blijft opletten geblazen.

Wat doe je hiertegen?

Wat doe je hier nu tegen? Zoals ik al zei: ik had in de eerste instantie niet eens door dat het een oplichter was. Er zijn genoeg mensen die relatief nieuw op Marktplaats zijn en niet tot de helft gaan afdingen. En als je iets graag wilt hebben… Ik bied zelf ook wel eens gewoon de vraagprijs.

Krijg je zelf dit bericht, dan zou ik er sowieso gewoon niet op ingaan. Een gewaarschuwde eekhoorn telt voor twee enzo. Negeren is dan de beste methode. Ik heb in deze twee gevallen nog niet meegemaakt dat iemand ook daadwerkelijk via de site een bod uitbrengt, dus dat verwijderen of rapporteren bij MP heeft niet veel zin.

Daarnaast is het verstandig om heel alert te zijn op het volgende:

• Een bieder is nog maar 1 dag of 1 week actief op Marktplaats
• Een bieder vraagt je om iets ‘onlogisch’ te doen, zoals vooraf geld over te maken naar hem/haar of persoonlijke gegevens te sturen die niet nodig zijn om de transactie te voltooien
• Iemand stuurt je een screenshot van een betaling; wacht voor de zekerheid gewoon liever tot het geld binnen is
• Het ‘Veilig oversteken’ van Marktplaats is een leuk initiatief, maar ook een beetje een wassen neus; de koper moet wel bevestigen dat diegene het gehad heeft. Bovendien betaal je voor het versturen van zo’n betaallink, dus je winst wordt ook kleiner
• Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Ook als het bericht dat je ontvangt niet in steenkolen-Engels is.

Kende jij deze nieuwe vorm van Marktplaats-oplichting al? En ben je wel eens opgelicht via Marktplaats?

Laat je niet oplichten op Marktplaats
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Wat verzinnen ze toch telkens weer rare methoden he?? Onlangs had ik iets te koop staan op Marktplaats, was een kostbaar apparaat (600 EUR), iemand wilde het graag overnemen. Ik kreeg een berichtje, met het verzoek of ik eerst 50 EUR wilde overmaken naar die persoon, zodat hij zeker wist of ik te vertrouwen was….hahahaha

 2. Ik neem aan dat jullie die personen ook melden bij Marktplaats? Zodat zij er ook wat mee kunnen, blocken ofzo?

 3. Pff echt zo zielig zulke mensen! Ik zat laatst weer voor niks te wachten. Diegene zou iets komen ophalen maar is nooit komen opdagen, nou doei dan. Normaal doe ik dat nooit, maar dit was veel te groot om te versturen, dus dan moet je wel. Een telefoonnummer geven doe ik sowieso nooit. Daar hebben ze niks mee te maken denk ik dan altijd. Het kan prima zonder.
  En donderdagavond zei iemand tegen me dat ze (voor weer iets anders) het geld gelijk over zou maken en vandaag staat er nog steeds niks op mijn rekening, of het is iemand die gewoon probeert of je het alvast opstuurt, of ze is het vergeten, dat ga ik nog even checken door een berichtje te sturen, maar als er geen reactie komt is dat de zoveelste…. Dat soort mensen verpesten het echt voor de mensen die wel serieus zijn. Ik krijg daardoor ook steeds meer een hekel aan marktplaats, echt zonde.

 4. Ik heb zo’n zelfde bericht laatst gehad, maar toen kreeg ik vrij snel een bericht van Marktplaats dat het een oplichter betrof en dat diens account verwijderd was gelukkig.

 5. Laatst had ik ook zo’n akkefietje. Niet direct oplichting maar tot overeenstemming komen over de prijs. Het was ophalen en zodra mijn adresgegevens doorgegeven waren kreeg ik een mailtje dat het toch te duur was en ze van de koop afzagen. Dan zakt mijn broek af. Dat bedenk je toch van tevoren. Stelletje mutsen. Opsturen doe ik al niet. Boter bij de vis.
  Groetjes,
  Jenna

 6. Ik had dit weekend precies hetzelfde. Maar de persoon die mij benaderde had al 13 jaar een account… Dus dat vertrouw je. Maar toen ik inderdaad een app kreeg met de vraag haar betaalverzoek te betalen. Had ik mij twijfels. Ik heb gereageerd met :Marktplaats voor mij op basis van vertrouwen gaat en ik niet in ging op haar betaalverzoek. Ze kon me betalen en anders geen zaken met me doen. Niets meer van gehoord en de profiel foto van de app was ook gelijk verwijderd. Dus het lijkt er ook op dat ze accounts hacken….

 7. Direkt na het plaatsen van een advertentie reageerd iemand uit het verenigd koninkrijk.Op marktplaats zijn naam opgezocht en hij is 1 dg aktief op marktplaats.
  Hij vraagt wat de verzend kosten zijn die hij natuurlijk wilt betalen.Ik stuur hem een betaalverzoek waarop hij reageerd dit niet te snappen.
  De betaling zal via een bank transfer gaan dit is veilig en snel meldt hij.
  Daarop zeg ik hem dat de verkoop alleen via een een betaal verzoek plaats vind en anders gaat de verkoop niet door.
  Hij antwoord met ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.