Review: Gevonden Geld – Annemarie van Gaal

Gevonden Geld Review

Normaal gesproken leen ik Nederlandstalige boeken altijd bij de bieb, maar toen ik nét voor ons jubileumweekendje zag dat dit nieuwe boek van Annemarie van Gaal uit was, besloot ik het te kopen. Enerzijds omdat ik het dan meteen mee kon nemen, anderzijds omdat ik vond dat ik op deze manier ook eens wat terug kon doen voor iemand die mij altijd enorm inspireert. De titel klonk al veelbelovend: Gevonden Geld. That’s my kind of money. Geld waarvan je je niet realiseert dat je het zó makkelijk binnen kunt halen. Het boek belooft 143 tips voor een financieel succesvol leven. Klopt dat ook?

Wie is Annemarie van Gaal?

Als je wel eens Dubbeltje op z’n kant hebt gekeken, of een oudere aflevering van Dragon’s Den, dan weet je vast wel wie Annemarie is. Ze begon ooit op haar 19e als alleenstaande moeder en schopte het tot succesvolle zakenvrouw.

In Rusland bouwde ze een compleet tijdschriftenimperium op en toen ze weer terugkwam naar Nederland, verdiende ze veel geld met haar investeringen en vastgoedbeleggingen.

Daarnaast werd ze eigenaar van een tijdschriftenuitgeverij, werkte (en werkt – ze gaat binnenkort samen met Herman den Blijker horeca-ondernemers helpen die geraakt zijn door de crisis) ze mee aan diverse tv-programma’s én schreef ze al verschillende financiële zelfhulpboeken, waarvan er inmiddels in totaal meer dan 200.000 zijn verkocht.

Dit is er daar één van.

Daarnaast zit ze nog in allerlei Raden en Commissies, geeft ze presentaties en trainingen én sinds ongeveer een jaar ook een mastermind, waar ik deel van uitmaak 🙂 Inmiddels heb ik haar dus ook persoonlijk leren kennen.

En ja: ook in het echt is ze heel vakkundig, sterk in out-of-the-box denken en doortastend, maar ook heel vriendelijk, behulpzaam (dankzij haar maakte ik in maart van dit jaar mijn tv-debuut!) en attent.

Je begrijpt: die mastermind-dagen zijn voor mij elke keer weer heel inspirerend.

adine mastermind annemarie van gaal
Al ‘onze’ Smartgirls op een rijtje
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Gevonden geld: 143 tips voor een financieel succesvol leven

En nu heeft ze dus weer een nieuw boek geschreven. Helemaal nieuw is het trouwens niet; je kunt op de achterflap al lezen dat in Gevonden Geld haar beste tips en financiële wijsheid worden gecombineerd.

Als je alle boeken van Annemarie al hebt gelezen, dan is de hoeveelheid compleet nieuwe informatie dus wellicht beperkt. Heb je ze niet allemaal al gelezen, dan kun je nu met één boek de belangrijkste tips tot je nemen. Bijgewerkt voor 2020, want zeker op het vlak van geld en wetgeving verandert er regelmatig iets.

Wat mij betreft is dat overigens géén reden om dit boek links te laten liggen, zoals je later ook zult lezen.

De opzet van het boek

Het boek is opgedeeld in 143 tips, die allemaal weer zijn verzameld in bepaalde categorieën. Je kunt alles vanaf het begin af aan doornemen, maar je kunt ook direct doorbladeren naar een onderdeel dat voor jou extra relevant is.

De verschillende segmenten in het boek zijn:

 • Een goede start
 • Trouwen en scheiden
 • Slim besparen
 • Naar meer inkomsten
 • Je huis
 • De overheid helpt
 • Op reis
 • Als het misgaat
 • Later begint vandaag

Kortom; je kunt op elk moment van je leven inhaken en ervoor zorgen dat je zelfs na je dood je zaken nog goed geregeld hebben.

Ik vind dit zelf wel heel overzichtelijk, omdat je het zo makkelijk als naslagwerk kunt gebruiken. Stel je voor dat je meer wilt weten over welke steun je van de overheid kunt krijgen. Dan hoef je niet op de website van de Belastingdienst te verdwalen, of het hele boek te lezen, maar kun je gewoon even gericht door de 13 tips over dat onderwerp heen.

Je kunt zo ook gemakkelijk voor jezelf een thema aanpakken. Misschien wil je de komende tijd je inkomsten wel verhogen. Dan kun je jezelf bijvoorbeeld een maand geven om alle tips over dat onderwerp te implementeren. Je maakt het dan concreet voor jezelf én hebt direct een actieplan.

De schrijfstijl

De schrijfstijl van Gevonden Geld is kenmerkend voor de boeken van Annemarie; je kunt merken dat ze ook gewend is columns te schrijven. Toegankelijk en to-the-point. Als ze in een alinea iets duidelijk kan maken, dan schrijft ze daarover geen twee pagina’s vol.

Vind ik trouwens best heel knap; beknopt schrijven en toch alles vermelden. Geloof me; dat is veel moeilijker dan uitgebreid schrijven.

Wat ook heel prettig is: ze is niet bang om eerlijk verhalen uit haar eigen leven of uit de praktijk te delen. Dat zorgt ervoor dat soms nét even weer iets andere kwartjes vallen. Bovendien leest het fijn.

Het is ook niet ‘droog’, zoals sommige financiële boeken soms wel kunnen zijn. Zelfs als je helemaal nieuw bent in de personal finance-wereld, denk ik dat dit boek je genoeg handvatten geeft om voor jezelf aan de slag te gaan.

Handige inzichten

Ik ga hier natuurlijk niet alle 143 tips herhalen, maar wilde wel drie handige inzichten met je delen. Deze staan niet letterlijk in het boek, maar de antwoorden en manieren om anders met dingen om te gaan wél.

Inzicht 1:

Besparen is niet voor sneue mensen of arme mensen. En het kost ook niet speciaal meer tijd (vaak zelfs minder). Het is simpelweg niet meer betalen voor iets dan jij het waard vindt, of dan nodig is, zodat je geld overhoudt voor dingen die je wél belangrijk vindt. Als je in de sportschool geen uren gaat wandelen als je eigenlijk armspieren wilt kweken, waarom zou je dan wel zo niet-doelgericht en achteloos met je geld omgaan?

Inzicht 2:

We zien tegenwoordig veel aandacht voor uitvaartverzekeringen; dat je je nabestaanden niet met een grote kostenpost wilt opzadelen enzo. Maar denk ook écht even goed na over je eigen erfenis – naast die kostenpost. Met de warme hand schenken is belastingtechnisch vaak gunstig. Mocht je dat liever niet doen of niet kunnen doen, dan kun je je nabestaanden soms met hele kleine aanpassingen in je testament dit soort taferelen besparen.

Inzicht 3:

We gaan er vaak anders mee om, maar liefdesrelaties hoeven op financieel vlak niet veel anders te zijn dan bijvoorbeeld een zakelijke relatie. Een kwestie van geven en nemen én je afspraken goed op papier zetten. Daar hoef je helemaal geen emotie aan te koppelen; net zo goed als een contract met je werkgever niet betekent dat je elkaar niet vertrouwt, betekent bijvoorbeeld trouwen op huwelijkse voorwaarden niet dat je je partner niet vertrouwt.

En vergeet niet: je maakt je afspraken voor het geval dat. Zo’n ‘geval’ betekent niet direct een scheiding; het kan ook zijn dat één van jullie komt te overlijden, of een ernstig ongeluk krijgt en zelf geen beslissingen meer kan nemen.

Conclusie review Gevonden Geld

Gevonden Geld leest lekker weg; ik had ‘m binnen een paar uurtjes uit. Het is trouwens geen boek dat je per se uit hoeft te lezen; je kunt het dankzij de overzichtelijke indeling ook gebruiken op het moment dat je het nodig hebt.

Als je de andere boeken van Annemarie al hebt gelezen, dan zul je misschien wat tips uit Gevonden Geld herkennen. Is dat erg? Vind ik niet. Het is namelijk vaak niet de vraag of je iets al weet, maar vooral of je het al doet. Herken je tips? Vraag jezelf dan eens eerlijk af of je ze al toepast. Zo niet, dan is het maar goed dat je ze nog een keer tegen bent gekomen.

Hardcore consuminderaars hebben misschien wat minder aan de tips – dan weet je vast al dat je bijvoorbeeld flink kunt besparen met overstappen, dat niet rood staan je veel geld kan schelen en dat een buffer toch wel héél belangrijk is. En je past het vast ook al toe.

Dat wil niet zeggen dat Gevonden Geld je dan niets meer te leren heeft. Het boek bestaat namelijk niet alleen uit praktische tips, maar ook uit mooie inzichten. Bovendien geeft het een kijkje in het brein en leven van een succesvolle zakenvrouw: zij is financieel volledig vrij, maar kijkt óók gewoon jaarlijks even naar overstapmogelijkheden.

Voor mij sluit dat heel goed aan bij money mindset en een stukje dankbaarheid: veel mensen hebben de neiging om geld extra te laten rollen als ze er veel van hebben. En voor je ’t weet is het dan ook weer verdwenen. Niet gek, want eigenlijk waardeerden ze het misschien wel niet zo erg (hier heb ik ook wel eens een podcast over opgenomen).

Door juist bewust met je geld om te blijven gaan, ook al héb je er veel van, blijft dat stukje dankbaarheid en waardering ook aanwezig.

Begrijp me niet verkeerd: bewust omgaan met je geld is niet hetzelfde als krenterig zijn en geen cent meer uitgeven. Het is je geld bewust toeleiden naar wat jij belangrijk vindt. Stemmen met je portemonnee.

En weet je: volgens mij is dat iets waar je nooit teveel reminders van kunt krijgen.

Heb jij dit boek al gelezen?

Je kunt ‘m hier bestellen:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Gevonden Geld - Annemarie van Gaal
 • Leesbaar, fijne inzichten
  8
The Good

Eerlijk; ze deelt echt ook haar eigen levenslessen

Leesbaar en niet belerend

Praktisch toepasbaar

Lekker to-the-point

The Bad

Je zou eventueel soms nog wat meer verdieping kunnen gebruiken. Maar: dit is een boek, geen encyclopedie

0
810
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. Klinkt als een leuk boek! Ook al staat er info in dat we al kennen, toch altijd fijn om te lezen als bevestiging. Ik zet ‘m op mijn lijstje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.