Recensie: De psychologie van geld

recensie de psychologie van geld

Als er iets is waar ik dol op ben, dan is het wel op de psychologie van geld. De ‘regels’ van geld zijn heel eenvoudig, dus waarom iets voor de één wel werkt en voor de ander niet, is grotendeels terug te voeren op psychologie. Precies de reden dat ik met mijn klanten altijd in hun Geldarchetype duik. Je begrijpt: toen er een boek met de titel De Psychologie van Geld uitkwam, moest ik het natuurlijk hebben. Bij de eerste pagina ontdekte ik al wat interessants over mijn psychologie en geld. Namelijk dat ik de Engelse versie van dit boek al zo’n 3 jaar ongelezen in mijn ‘binnenkort-lezen’-boekenmandje had liggen. Tot zover mijn slimme geldacties van die dag. Maar: dat mag de pret van een recensie niet drukken.

Waar gaat De Psychologie van Geld over?

Laat ik eerst even bij de technische gegevens beginnen. De Psychologie van Geld is geschreven door Morgan Housel. Niet de eerste de beste, want hij heeft maar liefst twee keer een Best in Business Award gewonnen, en ook nog een New York Times Sidney Award. Ook werd hij in 2022 benoemd tot één van de 50 meest invloedrijke mensen in de markt. En: alles te danken aan dat ene boek: The Psychology of Money, ofwel De Psychologie van Geld.

In dit boek wordt – soms pijnlijk – duidelijk dat goed omgaan met geld veel meer te maken heeft met gedrag, dan met kennis. Het heeft veel meer te maken met gedrag. En dat gedrag, dat kan behoorlijk lastig aan te pakken zijn.

Vooral omdat dat gedrag op allerlei manieren van buitenaf beïnvloed wordt. Denk alleen maar aan alle reclames die je overal ziet. Of wat denk je van winkels?

Toen ik in mijn studententijd bij het Kruidvat werkte, kregen we op een gegeven moment wat nieuws: impulshaken. Dat waren de haken waaraan je iets hing dat redelijk voordelig was, gerelateerd aan het schap waar de haak hing, maar waarvan het eigenlijke product verderop lag. Denk bijvoorbeeld aan een verfkwast bij haarverf; de kwast hing normaal gesproken bij de haarborstels enzo. Maar: door de kwast ook bij de haarverf te hangen, werd je op het idee gebracht om die er ‘voor die paar euro’ ook maar bij te pakken.

Tegenwoordig is het trouwens nog wat gemener… onlangs was ik bij de Hema, staat mijn kind van 2 terwijl ik afreken ineens met 2 Kinder Surprise-eieren in haar hand. Stonden die daar bij de kassa, precies op haar ooghoogte. Een minuut later volgde mijn eerste kennismaking met kind dat uit protest op de grond ging liggen. Want nee, die eieren gingen niet mee.

Maar hoe makkelijk was het geweest om haar die eieren wél te geven. Niet omdat ik denk dat het slim is, maar omdat ik gewoon éven geen puf had om de verstandige ouder uit te hangen?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

We denken het één, en doen het ander

Die keuze en alles daaromheen leidt Housel tot één van de belangrijkste conclusies van het boek. Hij stelt dat we niet handelen vanuit kennis en vaak ook helemaal niet consequent zijn. We kunnen rationeel gezien allerlei overwegingen maken, maar als het gaat om de uiteindelijke beslissing, dan wordt die heel vaak nog vanuit een impuls genomen. Vanuit emotie. Vanuit gedrag, niet vanuit kennis.

Natuurlijk: gedrag wordt vaak sterk beïnvloed door kennis. Weet je ergens niets van, dan wordt het ook lastig om de ‘juiste’ gedragingen te kiezen. Tegelijkertijd betekent kennis niet automatisch dat je er ook iets mee doet. Denk alleen maar aan ‘kennis over gezond eten’. Ik denk dat iedereen wel de kennis heeft dat een wortel gezonder voor je is dan een Big Mac. Toch staan de rijen bij de McD vaak nog dubbeldik.

Veel verschillende onderwerpen

In het boek raakt Housel verschillende onderwerpen aan, van investeren tot beleggen en van gewoon dingen kopen tot alles rondom je persoonlijke financiën. Ik houd daar wel van, zeker omdat alle onderwerpen ook geïllustreerd worden door een kort verhaal, dat soms echt de meest interessante inkijkjes in het hoofd van een ander geven. We hebben immer allemaal een ander perspectief op geld. Alhoewel… als je hier leest, is de kans groot dat jij veel van jezelf herkent in het Innerlijke Geldtype De Schatbewaarder.

Wat ik ook een ontzettend interessante uitspraak in dit boek vind is dat financieel succes geen keiharde wetenschap is, maar een ‘soft skill’. Hoe je doet is belangrijker dan wat je weet.

Overigens is dat geen pleidooi om je maar helemaal niet in geldzaken te verdiepen; des te meer je weet, des te meer je kunt gaan integreren in je gedrag. En volgens Housel gaan financiële geletterdheid en een goed leven hand in hand. Daar kan ik wel in meegaan.

Lekker leesbaar

Ik moet zeggen: ik snap niet waarom ik die Engelse versie zo lang ongelezen heb laten liggen. De Nederlandse versie had ik binnen een paar uurtjes uit. Het boek leest lekker weg; het zijn eigenlijk allemaal gewoon korte verhalen die bepaalde wijsheden of lessen illustreren.

Hoopgevend en deprimerend tegelijk, want aan de ene kant is er dus voor iedereen kans op een fortuinlijk leven, aan de andere kant blijkt het behoorlijk uitdagend te zijn om die emotie daarin bijna uit te schakelen.

En zelfs als je het op één onderdeel kan, lukt het niet automatisch op het andere. Ik kan die emoties bijvoorbeeld prima uitschakelen als het gaat om beleggen. Maar als ik door een mooie boekwinkel loop, dan kom ik er 9 van de 10 keer weer met een dikke stapel boeken uit. En dat is niet omdat ik niets meer te lezen heb…

Het is niet ingewikkeld, het biedt interessante ideeën en het geeft je genoeg mogelijkheden om vanaf nu wellicht wat slimmere financiële beslissingen te nemen.

Kortom, een aanrader dus. Niet voor niets een boek dat in de Engelse versie al drie miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Kopen of inkijkexemplaar bekijken 👇

Heb jij dit boek al eens gelezen? Wat vond jij ervan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Toevallig gisteren aan begonnen! Leuk om je recensie te lezen, ik ben trouwens op je website beland dankzij ChatGPT, dacht vind je vast leuk om te weten 😅.

    Ik vroeg me af hoe ik zo snel mogelijk 100k kon sparen, altijd leuke vragen om jezelf af te vragen denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.