Beheerd beleggen vs. zelf beleggen: wat is het verschil?

beheerd beleggen of zelf doen

Afgelopen week mocht ik spreken op een avond die georganiseerd werd door Feminer. Hartstikke leuk natuurlijk, want hun missie sluit helemaal aan op die van mij. Dat was me het ritje naar Amsterdam wel waard 😉 De avond werd georganiseerd in samenwerking met een vermogensbeheerder, die daar die avond ook een mooie presentatie hield. Zij vertelden vooral over beleggen en kwamen aan het einde (uiteraard) tot de conclusie dat beheerd beleggen beter is dan zelf beleggen. En ineens realiseerde ik me: voor veel mensen is wat er gezegd wordt, dan waar. Terwijl beheerd beleggen en zelf beleggen natuurlijk beide hun voordelen en nadelen kennen. Tijd voor een artikel 😉

Beleggen om je vermogen te laten groeien

Beleggen kan een geweldige manier zijn om je vermogen te laten groeien en financiële doelen te bereiken. Maar als je nog niet veel ervaring hebt met beleggen, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Er zijn twee belangrijke opties om te overwegen: beheerd beleggen en zelf beleggen.

Beheerd beleggen verwijst naar het beleggen van geld via een professionele vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. In dit geval geef je je geld aan een professionele belegger. Die investeert het in een portefeuille die is afgestemd op jouw wensen, je eisen en je toekomstdromen.  De vermogensbeheerder is verantwoordelijk voor het nemen van investeringsbeslissingen en het beheren van de portefeuille om een bepaald rendement te behalen. Dat wil niet zeggen dat beheerd beleggen je garanties oplevert. Niemand kan de markt timen, ook niet iemand die er dagelijks mee bezig is.

Zelf beleggen is redelijk voor-zich-sprekend: je belegt dan zelf. Je koopt en verkoopt via een platform zelf je aandelen, je obligaties, je ETF’s of wat je ook maar wilt. Dat maakt jou dus verantwoordelijk voor je investeringsbeslissingen en het beheer van je portefeuille.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voordelen van beheerd beleggen

Laat ik beginnen bij de voordelen van beheerd beleggen. Want: hoewel ik hier niet speciaal fan van ben, heeft het natuurlijk wel degelijk een aantal voordelen.

Allereerst heb je er zelf dan een stuk minder tijd en kennis voor nodig. Je hoeft niet dagelijks met het beheer van je portefeuille bezig te zijn en je hoeft ook niet steeds te zoeken naar de beste producten om in te investeren. Een ander houdt in de gaten of je in ieder geval op koers bent om een bepaald rendement te behalen. Nogmaals; geen garanties, maar toch.

En: het kan natuurlijk ook fijn zijn om gewoon de kennis en ervaring te kunnen gebruiken van iemand die al jaren in het vak zit en die misschien wat meer kennis of inzicht heeft dan jij, als het gaat om de markt en de economische omstandigheden. Tot slot: het kan heel fijn zijn om advies te krijgen over hoe jij je portefeuille tijdens elke levensfase het beste kunt inrichten.

Nadelen van het laten doen

Een van de belangrijkste nadelen van beheerd beleggen – en eentje die ook tijdens deze presentatie een beetje werd gebagatelliseerd – is dat het meer kost. Vaak véél meer. Het lijkt niet zoveel, 0,9 tot anderhalf procent, maar als je dat uitrekent op de lange termijn, dan tikt het wel degelijk aan.

Laten we eens een rekensommetje maken.

Stel; je legt van je 20e tot je 67e maandelijks 200 euro in en maakt in die periode een rendement van 6 procent. In totaal is je inleg 112.800 euro.

Doe je dit met zelf beleggen, dan is je inleg van 112.800 na die 47 jaar uitgegroeid tot 537.077 euro.

Doe je dit met beheerd beleggen en houd je rekening met beheerkosten van anderhalf procent, dan is je inleg van 112.800 euro uitgegroeid tot 366.455 euro.

Dat is toch een verschil van 170.622 euro. Lijkt me niet direct een gevalletje van ‘dat valt heel erg mee’.

Een ander nadeel is dat je iets minder invloed hebt op de exacte inhoud van je portefeuille. Als je heel specifiek ergens in wilt investeren, kan dat vaak niet.

Voordelen van zelf beleggen

Het grootste nadeel van beheerd beleggen is meteen het grootste voordeel van zelf beleggen: het is vaak een stuk goedkoper. Je bespaart op de kosten van een vermogensbeheerder en houdt zelf de controle.

Bovendien kun je dit dus ook heel specifiek doen; als jij besluit dat je in elke dierentuin in Europa wilt investeren, dan kan dat. Mits ze aandelen uitgeven natuurlijk 😉 Dit maakt je portefeuille heel persoonlijk, maar het zorgt er vaak ook voor dat je zelf veel meer leert over beleggen. Dat vind ik sowieso een belangrijke, want zelfs als je iets uitbesteed, denk ik dat het goed is om te weten hoe het werkt.

Dat kun je trouwens ook leren in dit gratis eBook of in deze mooie cursus, Beleggen voor Beginners 😉

Nadelen van zelf doen

Maar… zelf beleggen brengt ook nadelen met zich mee. Je gaat ongetwijfeld een keer de mist in. Je moet je er vooraf wel een beetje in verdiepen, zodat je steeds betere keuzes gaat maken. En: je moet helemaal in je eentje je emoties onder controle houden. Niemand die tegen je zegt: “Wacht het maar even af, het komt wel weer goed.”

Daarnaast kan het ook best een beetje verslavend zijn. Ik ken wel mensen die het idee hadden tóch de markt te kunnen timen, om vervolgens de hele dag achter het scherm te zitten om te kopen en te verkopen. Dat hoeft niet en levert je zelden enorme winsten op, maar ben je een beetje verslavingsgevoelig, dan is dat misschien wel het spek op de kat binden.

Oké, dus hoe kies je tussen beheerd beleggen en zelf beleggen?

Kiezen tussen beheerd beleggen of zelf beleggen kan uitdagend zijn. Wees je ervan bewust dat je in principe helemaal niet hoeft te kiezen. Ik beleg zelf actief, maar heb ook redelijk passief nog wat beheerd belegd. In mijn geval staat mijn pensioenvoorziening bij BrandNewDay en heb ik ook nog een lump sum staan bij Meesman.

Maar: als je mijn maandelijkse beleggingsupdates volgt, dan weet je dat die niet beter renderen dan mijn eigen acties.

Ik zou zeggen: kies voor beheerd beleggen als je er écht helemaal geen verstand van hebt, er ook niets van wilt weten, er niet mee bezig wilt zijn, en het je een veiliger gevoel geeft om het geregeld te hebben. Oftewel: als het alternatief is dat je niet belegt. Want ik geloof echt wel dat op de lange termijn het altijd meer oplevert om wel te beleggen.

Maar durf je er ook wel zelf in te duiken, heb je de tijd, geduld, en een beetje gezond en kalm verstand? Probeer het dan zeker ook eens zelf. Al is het maar om jezelf die vaardigheid eigen te maken.

Hoe beleg jij, beheerd of zelf? En wat heeft jou bewogen tot die keuze?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Ik beleg zelf een beetje en ik laat een gedeelte beleggen. Aangezien ik maar een amateur ben voelt het laten beleggen veiliger en het bedrag is ook groter. Het gedeelte dat ik zelf beleg is kleiner en ik neem wat meer risico. Soms kijk ik regelmatig naar mijn portefeuille en soms ook weken niet dan is het een geruststellende gedachte dat ik niet hoef om te kijken naar het beheerd beleggen. Soms verbaasd het mij wel hoe kalm ik reageer op dalingen maar dat kan heel anders zijn als je vlak voor de datum zit dat je het wil laten uitkeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.