Wat gaat de koers van VWRL in 2023 doen?

De koers van VWRL, wat gaat die in 2023 doen? En in hoeverre houd ik daar rekening mee in mijn beleggingsstrategie? Je leest het hier.

Misschien is het je opgevallen: ik heb al een tijdje geen VWRL bijgekocht. Daar kreeg ik de laatste tijd steeds meer vragen over, over zowel het waarom daarvan, als over wat mijn verwachting is dat de koers van VWRL gaat doen. Nu kan ik daarover natuurlijk helemaal geen advies of waarheden verkondigen: ik ben van mening dat je de markt niet kunt timen. Maar: ik houd natuurlijk voor mezelf wel een aantal dingen in het achterhoofd. Die deel ik in dit artikel met je, misschien heb je er iets aan.

VWRL, hoe zit dat?

Even bij het begin beginnen. Misschien ben je namelijk helemaal niet bekend met ‘VWRL‘. Dit is de afkorting van de naam van een ETF, een ‘mandje’ aandelen dat je in je portefeuille kunt opnemen. Aan de hand van zulke afkortingen kun je makkelijker het juiste product vinden. Als iemand het namelijk over ‘Vanguard’ heeft en je gaat daarop zoeken, zul je door de bomen het bos niet meer kunnen zien 😉

Toen ik begon met beleggen, ben ik bijna meteen VWRL gaan kopen. Toen lag de koers nog rond de 60-70 euro – we hebben het dan over eind 2016, begin 2017.

Ik heb hier om verschillende redenen voor gekozen. Het is een ETF, wat je meteen al een hele fijne spreiding en minder risico geeft. De prijs was haalbaar – ik begon met 100 euro in de maand en dan kon ik per maand 1 ETF kopen én hield ik nog een beetje over. De kosten waren relatief laag; doordat ze in de kernselectie van mijn eigen broker zitten, betaal je wel de geïntegreerde kosten (kosten die zijn opgenomen in de koers), maar geen extra transactiekosten. En tot slot: deze ETF werd heel veel benoemd in gesprekken die ik had met personal finance-bloggers uit Amerika, tijdens één van mijn bezoeken aan FinCon. Nu houd ik zelf van uitzoeken, maar vind ik het ook helemaal fijn om zo wat gerichter in de materie te kunnen duiken.

In de afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat VWRL bijgekocht; ongeveer een derde van mijn belegde vermogen zit in die ETF. En de laatste tijd koop ik daar wat minder van bij, waar heeft dat mee te maken?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom ik nu minder VWRL koop…

Het is eigenlijk veel meer een samenloop van omstandigheden, dan een specifieke keuze. Hoe fijn VWRL ook is; ik wilde op gegeven moment ook wat meer balans tussen aandelen(ETF’s) en obligatie(ETF’s). Dus staakte ik mijn aankoop van VWRL-etf’s en focuste ik meer op het aanbrengen van die balans.

Maar… ik houd de koers van VWRL wél goed in de gaten. Die is in het afgelopen jaar namelijk flink gestegen, tot stevig over de 100 euro per stuk (een reden dat ik soms ook wat andere keuzes maakte), maar hangt nu steeds weer een beetje rond de 95-99 euro. En hoewel het kopen tegen die koers mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) van 78,48 flink omhoog stuwt, blijf ik dit een fijne ETF vinden. Bovendien is er nog iets dat ik in mijn achterhoofd houd…

Maar straks wel weer bij koop

Dat is de reden dat ik – nu de balans tussen aandelen(ETF’s) en obligatie(ETF’s) in mijn portefeuille er alweer een stuk beter uitziet – straks wel weer ga voor VWRL.

Ik heb namelijk gehoord dat er plannen zijn om de VWRL-ETF te gaan splitsen. En voor je nu meteen je hele fortuin in die ETF’s steekt: dit heb ik al een paar jaar geleden gehoord en het is nog steeds niet gebeurd. Nul garantie dat het nog gaat gebeuren hè. Maar: als dat bij VWRL wél gebeurt, doet dat meestal veel goeds voor de koers.

Dit is bijvoorbeeld ook wel eens bij Apple gebeurd; toen werd de koers van de aandelen ’te hoog’ en is gekozen voor een splitsing. Dat maakte de aandelen beter bereikbaar voor het grotere publiek, waardoor er meer vraag ontstond en de koers van twee gesplitste aandelen opgeteld binnen no time hoger lag dan het origineel.

Nu vind ik zo’n gerucht natuurlijk niet reden genoeg om risico te lopen met mijn geld, maar als ze op de rest goed scoren (kosten, dividenduitkering, spreiding), dan is zoiets natuurlijk wél weer een leuk pluspunt. Ik ga er nog steeds niet ineens mijn strategie voor omgooien, maar het is wel iets waar ik rekening mee houd bij mijn maandelijkse aankoop.

Wat gaat de koers van VWRL in 2023 doen?

Ik heb natuurlijk geen glazen bol, dus ik kan je niet precies vertellen wat de koers van VWRL in 2023 gaat doen. Maar: als ik afga op de ontwikkelingen in de afgelopen jaren, dan denk (hoop) ik dat er aan het einde van het jaar toch weer een structurele 5-10 euro op de VWRL-koers geplakt is. Da’s toch weer 800-1600 euro, tegen het aantal dat ik nu heb staan. En kakt de VWRL-koers toch ineens enorm in? Dan kan ik misschien nog wel bijkopen en mijn GAK verlagen 😉

Heb jij VWRL en wat denk jij dat de koers gaat doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Waar is bekend dat WRL mogelijk gaat splitsen? Klinkt interessant, maar ik heb hier verder nergens wat over gelezen/gehoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.