Hoeveel moet je sparen voor je pensioen?

Hoeveel moet je eigenlijk sparen voor je pensioen? En is dat voor jou al goed geregeld, of moet je daar nog actie op ondernemen?

Afgelopen week kreeg ik via de mail een leuke vraag binnen, waarvan ik dacht: laat ik er ook een podcast over opnemen. En toen bedacht ik: waarom eigenlijk ook geen artikel? Net zo makkelijk voor mensen die de Money Mind Podcast nog niet volgen óf die gewoon liever lekker luisteren. Want hoe zit het eigenlijk met je pensioen; hoeveel moet je sparen voor je pensioen? En hoe weet je of je genoeg hebt? Daar kun je namelijk betrekkelijk makkelijk achterkomen. In dit artikel vertel ik je hoe.

Drie pijlers van het pensioen

Het pensioen kent in Nederland drie pijlers. Dat wil zeggen: je pensioen bestaat hier uit grofweg drie onderdelen. Dit zijn:

 1. AOW*, een vast basispensioen waar iedereen die in Nederland woont recht op heeft. Vermogen of inkomen zijn hierop niet van invloed; zelfs koningin Beatrix krijgt AOW. Dit is een vast bedrag van pak ‘m beet 1.350 euro, dat elk half jaar kan worden aangepast. Nog iets meer nog trouwens dan ik dus benoemde in de podcast 😉
 2. Opgebouwd pensioen bij een werkgever. Of je dit hebt en hoeveel kun je checken via MijnPensioenoverzicht.nl. Daar staat precies bij wat je tot nu toe hebt opgebouwd en wat je kunt verwachten rond je pensioengerechtigde leeftijd.
 3. Je eigen voorzieningen. Denk aan spaargeld, beleggingen, passief inkomen, etc.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!


Hoeveel heb je nodig?

Hoeveel je moet sparen voor je pensioen en of je überhaupt meer moet sparen, is eigenlijk heel persoonlijk. Want: hoeveel heb jij eigenlijk nodig? Probeer voor jezelf een projectie te maken op basis van je huidige uitgaven. Houd waar voor jou van toepassing rekening met:

 • Inflatie, dingen zullen (nog) duurder worden
 • Stijgende kosten voor gezondheid, vanwege ouderdom
 • Lagere kosten in verband met uitvliegende kinderen
 • Stijgende kosten voor leuke dingen, omdat je meer vrije tijd hebt
 • Lagere woonlasten als je tegen die tijd je hypotheek (verder) hebt afgelost
 • Of je nog door wilt werken na je pensioengerechtigde leeftijd
 • Of er (passief) inkomen is dat door blijft lopen

Dit blijft een beetje nattevingerwerk, maar het geeft je iets om van uit te gaan. Uiteraard kun je je plan altijd aanscherpen of elk jaar aanpassen op basis van veranderingen.

Red je het dan? Hoeveel moet je nog sparen voor je pensioen?

Als je weet wat je sowieso al krijgt én wat je ongeveer nodig hebt, dan is het vrij makkelijk om te ontdekken hoeveel je nog moet sparen voor je pensioen. De som is simpel: als je alles optelt, red je het met wat je tot nu toe hebt opgebouwd en/of met wat je nog gaat opbouwen? En is dat royaal, of wordt dat krap? Als het krap wordt, dan zou ik zeker kijken naar mogelijkheden om je pensioen tóch aan te vullen. Des te eerder je begint, des te meer impact je kunt maken – ook als je maar kleine bedragen opzij zet.

Hoe je dat pensioen kunt aanvullen? Wat ideeën:

 • Beleggen, dat kan ‘gewoon’, maar je kunt ook gaan voor speciaal pensioenbeleggen
 • Passief inkomen creëren
 • Sparen, tegenwoordig kruipt de rente weer wat op
 • Iets doen met een levensverzekering. En dan natuurlijk idealiter een kapitaalverzekering bij leven, waarbij je een bedrag uitgekeerd krijgt als je er gewoon nog bent op een bepaalde leeftijd

Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog kijken naar mogelijkheden om je lasten te verlagen, bijvoorbeeld door je hypotheek af te lossen. Denk er wel aan dat er oneindig veel geld bij te verdienen is, maar er slechts beperkt de mogelijkheid is om in je lasten te snijden.

Even nieuwsgierig; weet jij hoe je ervoor staat als je toe bent aan je pensioen?

* Het is natuurlijk altijd mogelijk dat AOW niet meer bestaat tegen de tijd dat je als nu-twintiger-dertiger-veertiger aan je pensioen toe bent, maar laten we hopen dat het zo ver niet komt.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.