Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

De laatste tijd zie ik het steeds vaker; mensen die hun geldverkeer steeds meer verplaatsen van digitaal naar fysiek. Oftewel: die (weer) met cash gaan betalen, in plaats van pinnen. Dat heeft natuurlijk ook verschillende voordelen; zo heb je meer besef van geld en geef je het minder makkelijk uit. Bovendien zijn er altijd nog plekken waar je alleen cash (of chartaal geld) kunt betalen; ook dan is het fijn om contant geld te hebben. Maar als je steeds meer met cash gaat doen, krijg je dan niet met allerlei regels te maken? Hoeveel contant geld mag je bijvoorbeeld in huis hebben? Ik dook er eens in.

Gemak vs. bewust

Voor ik dat doe, eerst even kijken waar ik zelf sta. Ik heb jarenlang vrij weinig met cash gedaan, maar merk dat ik de laatste tijd weer meer contant doe. Nog niet dusdanig veel dat ik elke week aan het geldautomaat sta, maar toch.

Mijn reden om heel veel digitaal te doen, is dat het gewoon veel makkelijker is. Je hoeft nergens over na te denken en kunt gewoon altijd je pinpas trekken. Ook als je onverwachts ergens terechtkomt. Andere voordelen die ik ervaar zijn 1) geen wisselgeld (dus als je scherp op je geld wilt blijven, lekt er niet van alles weg in stuivers en dubbeltjes) en 2) als je ergens alleen cash kunt betalen, dan kun je het gewoon niet kopen. Heel fijn bij van die friettentjes waarvan het sowieso al beter is dat ik er niet koop.

Maar… al dat digitale betalen gaat wel enorm ten koste van bewustzijn rondom geld. Want of je nu 2 euro of 2.000 euro afrekent; de handeling is hetzelfde. En dat maakt dat je veel minder stilstaat bij hoe lang je bijvoorbeeld eigenlijk wel niet moet werken voor die 2.000 euro. Of wat het je op een andere manier kost.

Ik kan me nog herinneren dat het dak van mijn oude huis vervangen moest worden. Daarvoor moest 19.200 euro neergeteld worden. En dat moest contant gebeuren. Dat is precies de reden dat ik nog het exacte bedrag weet, ondanks dat het in 2012 was. Naast dat het helemaal bij elkaar gespaard moest worden, moest het óók in meerdere keren gepind worden. Want ja, die geldautomaat leverde per dag of per week (dat weet ik dan niet precies meer) ‘maar’ 5.000 euro.

En geloof me, toen die envelop zo vol zat met 19.200 euro aan knisperende briefjes, deed het écht wel even flink zeer toen die overgedragen moest worden. Ja, het was het waard. Maar. AU.

Daarna heb ik nooit meer zoveel contant geld in huis gehad 😂 het bewustzijn kwam misschien een beetje te hard binnen 😉

Gelukkig trouwens, want dat is wel een mooi bruggetje naar hoeveel geld je nu eigenlijk contant in huis mag hebben…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoeveel geld mag je contant in huis hebben?

Als het gaat om hoeveel geld je contant in huis mag hebben, zijn er een paar dingen belangrijk om te weten.

 1. We leven in een vrij land, dus je mag elk bedrag aan contant geld in huis hebben, maar…
 2. Als je meer dan 560 euro (of samen met een fiscaal partner) 1.120 euro contant in huis hebt, moet je dat bedrag wel opgeven bij de Belastingdienst. Cadeaubonnen tellen hier ook in mee én
 3. Het risico dat je ermee loopt valt onder de inboedelverzekering en de dekking daarvoor is beperkt. Die dekking kun je checken bij je eigen verzekeraar, maar daarbij gaat het meestal om een range van tussen de 250 en 1.500 euro. Oftewel: als je meer dan dat bedrag in huis hebt en je huis brandt af of je krijgt onverwacht bezoek van inbrekers, dan is de rest van het verlies voor eigen rekening. Mijn verzekeraar zit momenteel op 1.250 euro en dat is dus relatief aan de hoge kant

Daarnaast is het ook nog even goed om te weten dat dit om privé geld gaat, want je inboedelverzekering is (meestal) een particuliere verzekering. Gaat het om (verbrand/gestolen/verdronken) geld uit je zaak, kan het zijn dat je verzekering ook niet uitkeert.

Dus wat nu?

Ben jij zo iemand die het liefst veel met cash doet en daardoor ook meer contant geld in huis heeft? Dan is het handig om rekening te houden met de bovenstaande punten. Daarnaast kun je natuurlijk van alles doen om je risico te verminderen. Denk aan een kluis, bijvoorbeeld met brandwerende eigenschappen, het liefst ergens vergrendeld, zodat hij ook niet zomaar meegenomen kan worden 😉

En wil je het uitgeven aan grotere dingen, houd er dan rekening mee dat het ook een beetje ingewikkeld wordt. Als je namelijk een flink bedrag op je rekening stort (denk aan 10.000 euro of meer) dan wordt daar door de bank vaak al melding van gedaan. Doe je dat niet, omdat je denkt: “dan betaal ik die auto wel cash”, dan loop je weer tegen een regel aan dat je aankopen van meer dan 10.000 euro niet meer cash mag betalen. Gaat het bedrag over de 20.000 euro, dan moet het ook nog gemeld worden bij de Finance Intelligence Unit.

Bovendien is er een wetsvoorstel in de maak om die grens van 10.000 euro zelfs naar 3.000 euro te verlagen

Misschien zijn juist dat soort regels wel de reden dat steeds meer mensen tóch weer teruggrijpen naar cash 😉

Even nieuwsgierig; ben jij meer van cash of meer van digitaal?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wat een onzinnige regeltjes allemaal ik heb 300.000 cash in een brandwerende kluis. En ik geef helemaal niets door aan de belasting. Ik heb dit geld netjes vanaf mijn 15e gespaard en gewerkt ik ga hier helemaal geen belasting voor betalen. Belastingdienst steelt al genoeg van me hard verdiende centjes

 2. Leuk xo n maatschapppij dat je op alles gaat controleren terwijl datcde privacy al n illusie is.
  Besef wel dat zonder contant geld de economievpas echt in n depressie zit.
  Op zwart of niet aangegeven geld draait n vroot deel van onze dagelijkse economie.
  Electronische storingen heb ik nog niet voorbij cien komen maar deze komen ook veelvuldig voor.
  Kluizen idd verankerd maar brandwerend is elke kluis,mazr geen enkele kluis kan de hoge temperaturen van n brand weerstaan aange,ien dat zelfs staal smelt.
  Ik ben dus n fervent voorstander van vontant geld, mevrouw Kaag heeft er geen zak mee te maken of ik mijn geld uitgeef aan smoothies of aan hoertje in de drugszone.

  1. Even ingaand op die brandwerendheid: dat is inderdaad een goed punt. Er zijn wel kluizen die brandwerende opties bieden, maar dan is het wel maximaal een half uur of een heel uur. Waarschijnlijk inderdaad vanwege die enorme hoge temperaturen naarmate een brand langer brandt.

 3. Yes cash is normal and i make my one dissision how much cash i have. And not the gouvernent and cash havecto stay i pay cash in shops and if i can not pay in cash then i go to another store

 4. Meer van cash. Al de regeltjes die erover zijn, is in mijn inzicht alleen om de controle over je te houden. Wat en waar je het aan uitgeeft. In Duitsland kan je gewoon koffie afrekenen met 200 euro, hier in Nederland ben je een crimineel.

 5. Je kunt gewoon groote aankopen doen boven de 10.000,00 euro je krijgt alleen van de overheid een mailtje of je wat vragen wilt beantwoorden. Ik heb laatst een auto gekocht bij een dealer van 20.000,00 plus doordat de dealer verplicht is dit te melden krijg je zo een mail, ik heb die niet beantwoord en heb van de overheid ook niks meer gehoord. Dit is nu 9 maanden geleden.

 6. Mensen die ergens niet willen kopen waar ze alleen kunnen pinnen of met creditcard betalen…. prima hun keuze. Ik koop dan weer niks bij een zaak die alleen contact accepteert. Mij te lastig! O ja ik ben geen millennial naar 65.

 7. De regering wil TEVEEL van de mensen in dit land weten. Komt de Belastingdienst soms geld te kort en gaat ze nu zoeken waar ze het kan halen? Via Belasting aangifte eten ze al genoeg.

 8. Al het contant wat ik in huis heb is mijn salaris waarvan ik belasting heb betaald dus waarom zou ik dat nogmaals op moeten geven ? Plus die 2 cadeaubonnen van Douglas hahaha echt hoor belachelijk

 9. De regering bemoeit zich met zaken waar ze niks mee te maken hebben, ik loop al sinds 2012 tegen het UWV te vechten om afgekeurd te worden, heb zelfs de koning een brief gestuurd hieromtrent! Kreeg een brief van zijn secretariaat dat de koning zich er niet mee kon bemoeien daar moest ik voor bij het ministerie aankloppen, wat ik al gedaan had! Sociale zaken zei dat ik daarvoor bij het UWV moest zijn!
  Dus ik doe ook weer aan cash horten, en ik geef het vooral in Duitsland uit voor boodschappen, daar is het 1/3 tot de helft goedkoper. Ik heb met de Nederlandse staat niks meer!
  Vertrouwen is er niet meer, en de privacywet stelt geen k** voor!

 10. Ik wil geen controle van de overheid. Dus contant als ik dat wil. Kan het ergens perse niet dan laat ik mijn spullen staan en ben ik weg!
  Iedereen zou weer gewoon contant moeren gaan betalen dan is het geneuzel van onze KKaag snel afgelopen.

 11. In België is die regel van Max 3000 euro cash betalen al een tijdje geleden ingevoerd. Ook verdwijnen steeds meer ATM’s.
  Geld wordt door electronisch betalen steeds minder waard. Hoeveel is je 50 euro met de kaart afgerekend nog waard als die 10 keer doorverkocht is? Hoeveel transactiekosten zijn er na 10 handelingen al verrekend? Cash behoudt je briefje van 50 ook voor de ontvanger z’n waarde. Ik betaal dus ook weer steeds vaker cash

 12. Men zou bij de mensen van de politiek dus het kabinet een inval moeten doen. Zij zijn de grootste schurken. De mensen werken hard voor hun geld hebben jaren lang gewerkt en gespaard en
  netjes belasting betaald. En nu zelfs van hun zuur verdiende geld ook nog weer belasting betalen. Komop zeg.

 13. Dat de overheid het gebruik van contant geld wil terugdringen heeft alleen maar met controle te maken. Wat men niet ziet kan men niet controleren echter contant heeft wel degelijk een functie plus daarbij is het een nog steeds een geldig betaalmiddel. Bij een eventuele landelijke , Europese of wereldwijde storing bij pinbetalingen kan je niet betalen op de onze bekende elektronische wijze. Het hebben van contant geld als consument en het aannemen daarvan als ondernemer stelt je dan in staat om je boodschappen te betalen en/of omzet te genereren. In een wereld waarin alles digitaal gaat heb je als consument veel minder controle en overzicht over je bezittingen maar daar heeft de overheid geen boodschap aan.

 14. Ik denk niet dat er nog iemand in Nederland is die zich druk maakt om wat de Fiscus vindt van jouw contante geld. De regering investeert immers toch alleen maar in bommen en raketten. Een half miljoen mensen in Nederland zitten letterlijk in hongersnood en ontvangen bonnen van het Rode Kruis. Het is dan toch wel het moment om eens echt “wakker” te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.