Besparingstips van de elektricien

(Advertorial)

Ondanks dat ik voornamelijk alleen in mijn huis woon, verbruik ik behoorlijk wat energie. Dat komt volgens mij door een wat ongelukkige combinatie van (voornamelijk) thuis werken, een groot huis hebben (niet dat ik overal van alles aan heb, maar buitenverlichting is b.v. wel een dingetje dat iets breder is dan voor een gemiddeld rijtjeshuis) en een groot vraagteken. Ik ben namelijk volgens mij best bewust met energie, heb vrijwel overal in huis LED, maar blijf gemiddeld op een verbruik van een gezin van tenminste 3 mensen zitten.

Vorig jaar ging mijn voorschot wat omhoog. Daar lijk ik nu precies mee uit te komen, maar helemaal lekker zit het me nog niet. Want ik ga natuurlijk liever naar een nog lager verbruik! Dat scheelt me namelijk toch weer in de maandlasten. Overigens geldt dat natuurlijk niet alleen voor stroom, maar zeker ook voor gas. Net toen ik het idee had dat ik mijn eigen mogelijkheden wel een beetje uitgeput had, kreeg ik hulp van de professionals van Elektriciens Lelystad. Zij gaven een aantal handige tips.

Zorg voor meer bewustzijn

Je zult het misschien niet snel denken, maar de grootste besparingen worden juist gerealiseerd met de kleinste veranderingen. Een kleine verandering (het liefst wel in de vorm van een gewoonte), zoals licht uitdoen in ruimtes waar je niet bent en elektrische apparaten uitschakelen in plaats van ze op standby zetten, besparen bij elkaar al snel tientjes op jaarbasis. Bovendien word je op die manier bewuster van je verbruik, waardoor je ook alweer winst maakt. Tenminste, ik verbruik meestal minder als ik ergens wat extra bij stil sta.

Gebruik het weer

Je kunt het hele jaar door de verwarming aan laten staan op een bepaalde temperatuur. Maar waarom niet op slimme momenten je gordijnen open doen en de zon je kamer laten verwarmen? Op het moment van schrijven (gisteren, laat in de ochtend) nog in het zonnetje en had ik – eigenlijk geheel tegen mijn gewoonte in – de pelletkachel nog niet aangezet. Als ik dit met deze temperaturen elke dag een paar uur later pas doe, scheelt het niet alleen in pellets, maar ook in stroom. In de zomer kun je natuurlijk regelmatig de ramen open zetten, zodat je geen ventilator of airco nodig hebt. De natuur biedt veel groene energie die gebruikt kan worden, ook zonder zonnepanelen en windmolens!

LED- of spaarlampen

Misschien een open deur, maar eentje die steeds aantrekkelijker (lees: betaalbaarder en gezelliger) wordt: gebruik LED- of spaarlampen! Daarmee kun je tot wel 80% energie besparen ten opzichte van gewone lampen. Ze zijn vaak wel iets duurder in aanschaf dan de gloeilampen, maar gaan veel langer mee en verbruiken dus minder energie. Het vervangen van verlichting in huis is heel eenvoudig, maar zorgt wel voor een langetermijnbesparing. Ik geloof dat ik ook nog maar eens een extra rondje ga doen, kijken of er niet nog een paar gloeilampen zijn die vervangen kunnen worden!

Hoe bespaar jij stroom? En hoe ga jij om met apparaten die niet makkelijk helemaal uitgezet kunnen worden en juist vooral op standby blijven staan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Wij hebben zo goed als overal in huis ledverlichting. De leds zijn wel duurder in aankoop maar verbruiken een pak minder of gewone gloeilampen of halogeenlampen. Dat een ledlamp veel langer meegaat, betwijfel ik. Wij kochten ongeveer drie jaar geleden leds merk Philips voor in onze keuken en van die ledspots zijn er al twee kapot en een derde zal het eerstdaags wellicht ook begeven aangezien die regelmatig 'flikkert'. De kostprijs van die kapotte leds is zeker niet gecompenseerd door het lagere verbruik aangezien die twee ledspots ongeveer 2 en een half jaar gefunctioneerd hebben. Eigenlijk hebben ze het geen twee en een half jaar uitgehouden want de verlichting in de keuken brandt maar enkele uren per dag.
  In woonkamer en salon hebben we lusters met ledvlamlampen en van de 14 was er één lamp die na een jaar kapot was.
  't Kan natuurlijk zijn dat wij 'toevallig' een paar slechte lampen getroffen hebben maar de terugverdientijd van onze investering door minder stroomverbruik wordt er wel ene pak langer door.

  Toen wij ons huis zetten, hadden we een elektrische warmwaterboiler die het sanitair warm water gedurende de daluren opwarmde. Ongeveer 4 jaar geleden hebben we onze boiler, die op dat moment al 25 jaar was, vervangen door een warmtepompboiler die geprogrammeerd staat om enkel op nachttarief op te warmen.

  Aangezien ik al jaren wekelijks de standen van meters vna elektriciteit, water en gas noteer, kan ik duidelijk vergelijken hoeveel ons elektriciteitsverbruik daalde door de aanschaf van ledlampen en de warmtepompboiler.

  Als onze elektrische toestellen aan vervanging toe zijn, kopen we zuinige toestellen met een lager verbruik.
  Toen wij onze 25 jaar oude diepvriezer vervangen hebben door een zuiniger toestel, zagen we ook een daling in het verbruik.

  We hebben digitale tv en vroeger stond de decoder altijd in standby maar een aantal maanden geleden, heb ik mijn man gevraagd om een schakelaar te plaatsen zodat we gemakkelijk het toestel kunnen uitzetten. Het duurt wel even om het toestel terug op te starten maar hebben daardoor minder elektriciteitsverbruik. Sommigen zeggen dat het volledig uitzetten van het toestel de levensduur van het toestel verkort maar onze decoder is gehuurd. Is hij defect, dan wordt hij gratis vervangen door een ander toestel.

  Ik gebruik bewust maar één keer per week de stofzuiger om het verbruik te beperken. De andere dagen veeg of dweil ik en ons huis ligt er altijd netjes bij.

  Ik bak wekelijks brood gedurende het weekend (daltarief) en ik combineer het broodbakken met de bereiding van een ovenschotel, maken van gebak,…. zodat ik, als het brood uit de oven komt, direct een andere bereiding in de oven kan plaatsen omdat ik dan de ovenwarmte direct benut voor de andere bereiding.
  In de winter levert de overwarmte ook nog eens gratis warmte op en moet de centrale verarming minder aanslaan omdat de keuken deels opwarmt door de ovenwarmte.

  Wat niet hoeft gestreken te worden, strijk ik niet : bespaart tijd en elektriciteit.

  Ik douche zeer kort om het waterverbruik en de kost voor opwarmen van het water te beperken. Mijn man kan zich gratis douchen op het werk en de werkgever stelt gratis handdoeken en washandjes ter beschikking die na gebruik op het werk mogen achtergelaten worden en naar de wasserij gaan. Voordeel : minder water, minder elektriciteit want minder op te warmen water en minder was van handdoeken en washandjes. Allemaal voordelen…..

  Als ik beslis wat we de dag nadien zullen eten, leg ik de voedingsmiddelen die uit de diepvriezer komen in de koelkast om te laten ontdooien. De koude die de diepvrieswaren afgeven zorgt ervoor dat de koelkast minder moet koelen. Bovendien is het beter om een product in de koelkast te ontdooien of erbuiten aangezien er minder kans is op ontwikkeling van bacteriën.

  Ik probeer zoveel mogelijk te besparen op elektriciteit want de elektriciteit die je niet verbruikt, is nog altijd de goedkoopste….

  liesbet

 2. Ook wij zijn bezig met energie besparen! Stap 1 led lampen is gezet en stap 2 de kleine dingen is nu gaande. Mijn doel is energie minderen en straks investeren in zonnepalen. Ook fijne tips in de reactie hierboven zoals het combineren van diverse acties 🙂

 3. Bedankt voor deze slimme tips om te besparen op je energierekening. Ik gebruik tegenwoordig ook alleen nog maar spaarlampen. Dit scheelt echt! Ook is het verstandig om af en toe te kijken of je nog apparaten gebruikt die veel stroom nodig hebben omdat ze oud zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.