Kun jij besparen met het halveringsprincipe? (en… wil je dat?)

Met het halveringsprincipe kun je een hoop geld besparen én het is vaak ook nog eens beter voor het milieu. Maar waar werkt het op?

Oorspronkelijk is hij volgens mij ooit eens gepubliceerd in de inmiddels illustere ‘Vrekkenkrant’, deze tip. Die Vrekkenkrant bestaat overigens niet meer; net als de Tightwad Gazette waarop die krant voor spaarzame mensen gebaseerd was, ging die al in de jaren 90 van de vorige eeuw ter ziele. Waar ik het over heb? Over het halveringsprincipe. Het idee dat je alles wat je gebruikt door de helft doet, waardoor je er twee keer zo lang mee doet en er dus maar de helft aan uit hoeft te geven. Het lijkt een beetje een extreme tip en ik vraag me ook af of hij voor iedereen en elke situatie praktisch is, dus ik dacht, ik duik er eens in.

Het halveringsprincipe in de praktijk

Ik heb dit principe in het verleden best wel regelmatig toegepast. Zo brak ik altijd mijn vaatwasblokjes doormidden en was ik ook best scherp in het gebruik van bijvoorbeeld shampoo of conditioner. ‘Een rondje ter grootte van een gulden, dat is meer dan genoeg!’ Dat leerde ik vroeger al, en volgens mij werd het zelfs beaamd door de kapper.

De eerlijkheid gebied me echter ook te zeggen dat ik er de laatste jaren wat lakser in ben geworden. Als het financieel niet meer hoeft, wint mijn Levensgenieter het op gemak toch best regelmatig van mijn Schatbewaarder. En als je vaatwasblokjes dan wat minder makkelijk breekbaar zijn en die Duitse fles shampoo zo makkelijk uitschiet…

Toch vind ik het niet erg om hier af en toe weer wat scherper naar te kijken. Meer gebruiken kost meer geld, maar het is ook lang niet altijd goed voor je óf milieuvriendelijk. Maar zomaar alles door de helft lijkt me ook wat kort door de bocht.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat kun je allemaal probleemloos halveren?

Porties snoep, chips en chocolade. Is nog gezonder ook. Als je dit soort dingen graag wat minder wilt eten, zou je ze voortaan eens in een kleiner bakje kunnen doen. Dan heb je alsnog een vol bakje (daar houden die beloningscentra in je brein van), maar wel: de helft.

Shampoo, conditioner, verzorgingsproducten. Je pakt hiervan gemakkelijk meer dan je nodig hebt. Voor shampoo en conditioner is dat rondje ter grootte van een gulden (of een euro) genoeg, iets als badschuim zou je zelfs helemaal kunnen skippen. En gebruik je crème? Dan kun je die hoeveelheid vaak ook makkelijk halveren. Als je te veel gebruikt, stop je namelijk je poriën dicht. Oh, en die sliert tandpasta is ook vooral voor de reclame; een klein bolletje is vaak ook genoeg.

Wc-papier. Die zou ik overigens niet direct halveren, maar je halveert je gebruik wel ongeveer, als je de rol ophangt en er daarna een klap opgeeft, waardoor hij niet zo lekker meer afrolt. Als je gewend bent veellaags papier te gebruiken, kan het je ook nog besparen op het ontstoppen van je riolering. Gebruik je keukenpapier? Dan zou je die rol zelfs door de helft kunnen knippen.

Water. Met een besparende douchekop en een waterbespaarder bespaar je zo de helft aan water tijdens bijvoorbeeld het douchen of het tanden poetsen (zet je dan de kraan uit of douche je de helft korter, dan scheelt het natuurlijk helemaal).

Schoonmaakmiddel. Je kunt geneigd zijn om te denken dat meer schoonmaakmiddel beter is, maar kaan kun je al toe met een eetlepel. Alles wat je meer gebruikt laat alleen maar een extra laagje achter, dat in de praktijk soms juist weer sneller vuil aantrekt. Wasmiddel kan trouwens ook door de helft, is ook nog eens beter voor je machine. In het verlengde daarvan kun je je kleding trouwens ook nog eens de helft vaker dragen. Zo vies wordt het in de meeste gevallen ook niet.

Wat je allemaal koopt. Houd jij het wel eens bij? Grote kans dat je elke maand ook wel een aantal dingen koopt die je op dat moment écht wilde hebben, maar vervolgens niet gebruikt. Als je die hoeveelheid door de helft doet, kun je ook de tijd die je zou spenderen aan schoonmaken en onderhouden weer wegstrepen.

Wat je koopt 2. Ook op de dingen die je wél koopt, kun je het halveringsprincipe toepassen. Ga eens wat vaker naar de kringloop, of kijk op Marktplaats. “Ik bied de helft!” lijkt daar de standaard te zijn 😉

Beleg. Denk je daar wel eens over na? Het kan zijn dat je gewoon heel graag dik belegde boterhammen hebt, maar het kan ook zijn dat je hierin vooral een gewoontedier bent. Kijk eens of je kunt minderen.

Koken. Ook tijdens het koken kun je het halveringsprincipe toepassen. Kook eens in wat minder water, voeg wat minder bakboter of olie toe, minder met het zout en kijk eens of je je echt wilt houden aan de ‘aanbevolen’ hoeveelheid vlees in een recept, of dat je ook wat kunt vervangen door een extra portie groente. Dat scheelt je dan niet in volume, maar wél in geld.

Koffie en thee. Ik las dat er mensen waren die de helft aan koffie in hun bakje deden. Nu ben ik geen koffiedrinker, maar dat lijkt me niet helemaal lekker. Tegelijkertijd doe ik zelf een eeuwigheid met een theezakje. Ik doop ‘m er een keer in en dan is mijn thee helemaal prima. Misschien is dat gewoon hetzelfde, maar dan anders. En je kunt natuurlijk ook wat je in de koffie en thee doet halveren. Suiker, melk, honing. Of gewoon helemaal schrappen.

Kan dit door de helft?

Dit waren zo even een paar voorbeelden, maar je kunt er zelf ongetwijfeld nog meer verzinnen. Kijk de komende tijd eens net iets anders naar wat je doet en vraag jezelf af: “Kan dit ook door de helft?” Gewoon om eens te proberen. Ik zou wel willen zeggen: zie het als een spel. Als het moet kun je veel makkelijker een bepaalde schaarste gaan ervaren, die niet fijn is voor je mindset. Als je benieuwd bent naar hoe dat zit, zou je deze podcastaflevering eens kunnen luisteren.

Gaat het allemaal moeiteloos door de helft? Dan kun je zelfs nog kijken of je het ook redt met de helft van de helft. Ook weer: gewoon omdat het kan.

Om af te sluiten wil ik trouwens nog even één belangrijk voordeel van het halveringsprincipe met je delen: je hoeft veel minder vaak naar de supermarkt! En als je niet bij een winkel om de hoek woont, maar daar echt eventjes voor in de auto moet zitten (of minimaal een kwartier moet fietsen), dan is dat zó fijn. Daar kunnen de financiële en milieubesparingen bijna niet tegenop 😉

Heb jij nog goede tips om het halveringsprincipe toe te passen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.