7 x makkelijk geld besparen door niet te kopen

We kijken vaak naar besparen door iets voordelig te kopen, maar soms is niet kopen (en toch hebben) een veel betere bespaarmethode!

Hoe makkelijk vind jij het om ‘even wat nieuws te halen/te bestellen’ als iets kapot is? Of als je iets nodig hebt? Met winkels als de Action en de mogelijkheid van online bestellen is die drempel voor mij wel een stuk lager geworden, als ik heel eerlijk ben. Niet dat ik de hele dag in de Action rondloop (daar vind ik nog wel wat van), maar ik merk wel dat het soms mijn blik wat beperkter maakt. Want wie zegt dat je alles moet kopen? Je kunt juist heel makkelijk geld besparen door niet te kopen. En dat betekent niet dat je dan ook niet kunt hebben of gebruiken. Hier 7 tips om makkelijk geld te besparen door iets niet te kopen.

Waarom besparen door niet te kopen?

Ik denk niet dat dit uitleg behoeft, maar toch: als je iets niet koopt, bespaar je geld, ben je meestal wat beter bezig voor het milieu en in sommige gevallen is het ook nog eens een stuk makkelijker en sneller. Afhankelijk van je aanpak natuurlijk. Dus: hoe kun je 10 x makkelijk geld besparen door niet te kopen:

1. Kijk eerst eens naar gratis

Ik heb mijn toilettas vol met gratis shampoo-proefjes zitten, als ik die eens gebruik voor ik een nieuwe fles koop, scheelt dat behoorlijk. Gratis kan ook op andere manieren; via de Weggeefhoek (zoek even op jouw regio op Facebook) of via advertenties voor gratis producten op Marktplaats. Niet binnenhalen wat niet nodig is, maar kijk vooral even wat er kan. Freecycle is hiervoor trouwens ook een leuk platform.

2. Kijk naar wat je al hebt

Vaak kun je door even creatief te denken óók wel gebruiken wat je al hebt. Je hebt niet per se een kruimeldief nodig als je ook een stofzuiger hebt. Of een verfspuit als je een kwast hebt. Of een pizzarolmes als je een schaar hebt. En zo zijn er vast wel meer dingen te bedenken. En als je niet precies weet wat je allemaal hebt is dit een mooi moment om dat eens te inventariseren. Kun je het meteen combineren met een voorjaarsopruiming.

3. Ruilen

Als je weet wat je hebt, heb je ook ruilmateriaal. Dan kom je misschien niet tegen wat je nodig hebt, maar heb je wellicht wel iets te ruilen voor wat je wél nodig hebt. Kijk hiervoor ook eens naar ruilbeurzen bijvoorbeeld bij jou in de regio. Dan hoef je niet eens specifiek iets te zoeken, maar kun je wél geïnspireerd worden en jouw spullen een tweede leven geven.

4. Lenen

Vroeger had je gewoon één stofzuiger in de hele straat, waar iedereen gebruik van kon maken. Stel ik me dan zo voor 😉 Tegenwoordig moeten we alles allemaal maar zelf hebben. Enerzijds handig, anderzijds heb je dan in een blok huizen misschien wel 10 accuboormachines, die welgeteld 20 keer per jaar worden gebruikt. Vraag eens wat vaker of je wat kunt lenen als je iets maar kort nodig hebt. En bied het zelf ook eens wat vaker aan. Overigens helemaal niet erg als je dit selectief doet. Sommige mensen kunnen beter kopen. Of van een ander lenen 😉

Note to self: misschien toch eens afscheid nemen van die overtollige tuinstoelen die eens per jaar (tijdens de enige zomerse verjaardag) van stal worden gehaald en dan weer behoorlijk wat werk opleveren.

5. Elkaar helpen

Soms gaat het niet om dingen, maar meer om tijd of vaardigheden. Dat merk ik wel sinds onze dochter er is. Dan is het ontzettend fijn als je niet voor elke scheet opvang hoeft te regelen, maar ook wat hulp om je heen hebt. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen, maar ook voor huisdieren als je op vakantie bent, bijvoorbeeld. Ook hier geldt weer: dit werkt lekkerder (en langer) als je niet alleen neemt, maar ook geeft.

6. Delen

Je kunt natuurlijk wat lenen, maar je  kunt er ook voor kiezen om iets te delen. Je auto bijvoorbeeld, via een initiatief als Snappcar (dan kun je je eigen auto delen en ermee verdienen) of Greenwheels (dan kun je een deelauto huren). Of een elektrische fiets. Moet je het wel net even treffen met de dekking, maar zeker in grotere steden is die over het algemeen best wel goed. En natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt delen, op dat idee is het hele concept van de deeleconomie gebaseerd.

7. Laten rondgaan

Toen onze dochter geboren werd, hoefden we niet op zoek te gaan naar een wieg. In de familie van mijn man ‘zwierven’ er namelijk twee rond: eentje waar zo’n beetje elk kind, kleinkind en achterkleinkind van pake en beppe in had gelegen en nog een tweede (omdat die andere bij die geboorte in gebruik was). Ideaal, want zo hadden wij de eerste maanden beneden én boven een wieg én konden we ‘m gewoon weer doorgeven aan de volgende. Als weet wat je kwijt bent als je een wieg moet kopen, dan weet je ook dat we hierdoor flink konden besparen. Klein punt van aandacht: als jij met dit soort dingen ‘de laatste’ bent, dan kan het zijn dat zoiets wel héél lang op je zolder blijft staan voor jij het weer door kunt geven 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Niet kopen blijft verreweg de grootste besparing. We denken allemaal dat we duizenden euro’s per maand nodig hebben, maar als we gewoon al eens kijken naar wat we bezitten en echt nodig hebben hoeft het vaak niet zulk groot bedrag te zijn. De meesten onder ons leven beter dan koningen van 100 jaar geleden en toch vinden we het moeilijk gelukkig te zijn. De beste tip vind ik hier het lenen van spullen, zodat je op jouw beurt van iemand anders kan lenen. Het is inderdaad een feit dat we alles willen bezitten, maar waarom? Samen spullen delen kan de rekening aardig doen slinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.