Over het kwaad dat ‘Action’ heet

Over het kwaad dat 'Action' heet

Nee, ik vind de Action geen ‘kwaad’. Ik vind het best een leuke winkel, waar je, als het nodig is, voor weinig geld leuke dingen kunt halen. Maar die mening wordt niet door iedereen gedeeld. De laatste tijd zag ik op Facebook verschillende links langskomen naar een artikel over de komst van een nieuwe soort Action; de Deense discounter Normal. De conclusie: dat is verschrikkelijk. Want we kopen daar allemaal spullen die we niet nodig hebben, terwijl we al verzuipen in de spullen. En dat is misschien wel waar. Maar is dat de schuld van de Action?

Waarom wij spullen kopen die we niet nodig hebben

De Action verkoopt leuke dingen, voor heel weinig geld. En omdat je weet dat ze elders duurder zijn, ben je snel geneigd om wat meer mee te nemen. Aan de kassa merk je dan weer dat je toch wat uit de band gesprongen bent. Oké, je hebt een winkelwagen vol voor die 30 euro, maar je hebt wel 28 euro meer uitgegeven dan je eigenlijk van plan was.

Volgens Peeter Verlegh, een hoogleraar marketing aan de VU in Amsterdam, komt dat grotendeels door die lage prijzen. Daardoor hebben we geen remmingen meer. En zo’n lage prijs is ook niet echt een risico, dus waarom zou je het niet doen?

Omdat je het niet nodig hebt, bijvoorbeeld. Maar dat werkt dan weer niet zo gemakkelijk, want volgens een een andere hoogleraar aan de RuG is iedereen wel een beetje prijsgevoelig.

Een andere reden dat we weinig weerstand kunnen bieden, is dat het assortiment regelmatig wisselt én de kwaliteit heus zo slecht nog niet is. Eigenlijk valt zo’n bezoekje dus altijd mee. Er is altijd wel iets om te kopen, waardoor je altijd een gevoel van bevrediging hebt. Je komt nooit voor niets.

Normal

En waar veel mensen al moeite hebben met weerstand bieden tegen één winkel, komt daar nu nog een extra verleiding bij. In mei wordt op Hoog Catharijne in Utrecht de eerste Normal geopend. ‘Normale producten voor abnormale prijzen’, zo luidt de slogan. En daarna moeten er snel veel vestigingen bijkomen in andere delen van het land.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Verander de wereld, begin bij jezelf

Omdat het al moeilijk genoeg is om die Action te weerstaan, komt er behoorlijk wat kritisch geluid op de komst van de Normal. Om eerlijk te zijn vind ik dat een beetje makkelijk. Zo’n winkel beantwoordt een vraag uit de markt. Als die vraag er niet is, dan komen er straks ook geen tientallen of honderden vestigingen en sterft die hele Normal een stille dood.

Maar blijkbaar is er wél vraag. En die vraag wordt echt niet alleen gestimuleerd door mensen met een koopverslaving. De Action is ook een mooie oplossing voor mensen die niet veel geld te besteden hebben. Die daar hun toiletpapier kopen, in plaats van een, twee of drie euro meer betalen in de supermarkt. Of mensen die hun huis inrichten voor een fractie van het bedrag dat je in de woonwinkel kwijt bent. En waar je ook écht niet gegarandeerd kwaliteit krijgt.

Op het moment dat je de Action gaat afkraken omdat je er teveel koopt, dan heeft niet de Action – of zo’n soortgelijke winkel – een probleem. Dan heb jij een probleem. En als je dat niet aanpakt, dan maakt het op een gegeven moment ook niet meer uit of zo’n winkel goedkoop is of niet. Dan vind je wel een manier om alsnog toe te geven aan je impulsen.

Want laten we eerlijk zijn: je hebt dat leuke decoratieve vogeltje van 0,69 van de Action niet nodig, maar je hebt dat nieuwe horloge van 69 euro, of die telefoon van 199 euro óók niet nodig. Of elk jaar nieuwe kerstballen in een andere kleur.

Duurzaamheid

Er zijn natuurlijk ook genoeg valide redenen om niet bij Action en consorten te kopen. Hebben ze bijvoorbeeld wel een goed duurzaamheidsbeleid? (Action zegt ‘ja’, partijen als ‘Rank-a-Brand‘ zeggen ‘nee’). Worden die goedkope jurkjes niet door kinderhandjes gemaakt? (Action zegt ‘nee’, ‘winkeldeskundige‘ zegt ‘ja’). En zijn het echt allemaal restpartijen die gekocht worden, waardoor het eigenlijk heel duurzaam is? (Zelfs de Action zegt van niet; ze krijgen tegenwoordig gewoon hele scherpe prijzen, omdat ze zoveel afnemen).

Meestal wordt er gedacht dat een lage prijs betekent dat je te maken hebt met ‘slecht’ spul. Of het nu gaat om spul dat niet duurzaam is, spul dat gemaakt is door kinderen of spul dat van slechte kwaliteit is. Maar die mening kan ook heel kortzichtig zijn. Ik heb net zo vaak iets goedkoops gekocht dat verrassend goed was, als iets duurs dat verrassend slecht was. Ik kan me niet voorstellen dat ik daar de enige in ben.

Bovendien is in de afgelopen jaren wel gebleken dat ook duurdere bedrijven bijvoorbeeld kinderarbeid gebruiken. Neem Victoria’s Secret of zelfs Apple en Disney. En ik denk dat niemand zou beweren dat die producten goedkoop zijn.

De oplossing?

Zelf koop ik niet zo heel veel bij de Action. Niet omdat ik zo principieel ben of een geweldige impulscontrole heb, maar meer omdat hij 1) niet héél dicht in de buurt zit en ik 2) een hekel heb aan schoonmaken. Meer spullen in huis = meer schoonmaken. En ik kom er nu vaak al amper aan toe. Met die gedachte in mijn achterhoofd, weet ik me altijd aardig te beheersen op de momenten dat ik er wél kom.

En ik denk dat dat ook het beste is. Niet speciaal mijn insteek, maar dat je je aankopen niet doet op basis van prijs, maar op basis van wat JIJ wilt en waar jij achter staat. Je koopt iets niet omdat het goedkoop is, je koopt het omdat je het kunt gebruiken. En omdat je dat zo graag wilt hebben, dat je het terecht vindt dat het geproduceerd is en dat jij er niet alleen je geld aan uitgeeft, maar het straks ook gaat onderhouden.

Dat je weet waar iets vandaan komt en daar achter kunt staan. Er zijn namelijk altijd alternatieven. Als je denkt dat de Action niet duurzaam is, maar je hebt geen geld voor duurdere spullen, dan kun je ook naar de kringloop gaan. Of je kijkt rond op weggeefhoeken, vraagt eens rond in je omgeving of kijkt of je iets via Marktplaats op de kop kunt tikken. En wil je dat niet, dan is dat ook jouw keuze. En daar moet je gewoon vrij in kunnen zijn. Zonder dat je direct verantwoordelijk wordt gesteld voor de achteruitgang van de wereld. Maar dat is mijn mening.

Wat is de jouwe, op dit punt?

Over het kwaad dat 'Action' heet
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik denk dat je in je blog een heel belangrijk element mist van waarom mensen tegen de action zijn (al is wat je schrijft zeker ook waar): nml het effect van zulke winkels op onze economie: het vervallen van de middenstand en de cirkel waarin we terecht komen waardoor we geen keuze meer hebben anders dan goedkoop bij Action inkopen. Bekijk eens het drieluik documantaires de Prijsvechter van de VPRO, zeker een aanrader over dit onderwerp.

 2. Ik vind jouw beschrijving van manier van consumeren prachtig!
  Mijn probleem met de Action is, dat doordat zij door hun formule dingen heel goedkoop kunnen aanbieden, andere winkels onderuit gaan. Zoals bv de Xenos nu, de Hema zit in de problemen etc. En dat vind ik wel ontzettend jammer.
  Ik zou graag alleen maar duurzaam kopen maar dat zit er ook niet altijd in, dus ben zeker niet Roomser dan de Paus, maar wel zo min mogelijk en idd vaak tweedehands. En wat jij zegt verbaas ik me altijd over, dat mensen zeggen “ja maar mensen met een kleine beurs”
  Marktplaats is geduldig denk ik dan maar 🙂

  1. Wat jij en Roxanne aangeven klopt inderdaad: het heeft ook invloed op de ‘gewone’ middenstand. Ik vind als ondernemer dat daar nog wel een kans ligt om op een bepaalde manier toch meer toegevoegde waarde te bieden dan een Action bijvoorbeeld doet, maar ik realiseer me ook wel dat mensen toch vaak kijken naar het bedrag onder de streep, dus dat dat ook bijna onbegonnen werk is. En je hebt helemaal gelijk; je kunt heel veel spullen gewoon via Marktplaats, de kringloopwinkel of een weggeefhoek scoren. Dan hoeft er ook niet extra geproduceerd te worden en vaak heb je dan toch meer kwaliteit voor minder geld.

 3. Ik koop er wel eens wat. Deo van een bekend merk maar dan voor veel minder, vuilniszakjes, schoonmaakdoekjes, dat soort dingen. De prullen blijf ik ver van want wil mijn huis eigenlijk alleen maar leger. Ik vind persoonlijk die goedkope prullen ook niet aan te zien en vooral een modedingetje, volgend jaar moeten we blijkbaar weer iets anders. Zonde van het geld, het milieu en gewoon onnodig.
  Tja en als iemand het niet kan weerstaan en met karren vol uit die winkel komt, dan moet je er wellicht maar niet meer heen gaan. Een alcoholist gaat ook niet naar de kroeg. 😀

  1. Haha, inderdaad! Dat denk ik dan ook 🙂 Je moet ’t niet opzoeken als je er niet mee om kunt gaan en je moet dan al helemaal niet de winkel (of de kroeg) de schuld geven. Vind ik dan. Als de vraag afneemt, dan neemt het aantal filialen vanzelf ook af.

 4. Ik kom er echt alleen maar als ik wat nodig heb. Ken mensen die een hele Action inrichting hebben maar wij zijn juist aan het minimaliseren en doen juist meer weg dan erin komt. Zo kocht ik er van de week nog 2 broodblikken voor €10. Bij de Blokker was ik €20 kwijt geweest. Voor het verschil kan ik weer 10 broden bakken :-). Wel is dochterlief gek op de dierenboekjes en daarvan heb ik er een paar in de kast staan.
  Gelukkig komt koningsdag er weer aan zodat ik daar mijn slag kan slaan

 5. Heel goed geschreven! Ik ben het hier zo mee eens. Soms heb je een moment dat je in de Action (en alle soortgelijke winkels) van alles en nog wat kan kopen, de andere keer denk je: wat doe ik hier?! Zelf vermijdt ik die winkel nu voornamelijk. Ik ben het ook met je eens op gebied van duurzaamheid. Je moet niet iets kopen om het een paar weken later vervolgens weer weg te gooien. Dat is zonde voor hetgeen wat je weggooit en voor je portemonnee!

  Zelf kom ik niet meer zo vaak in de stad om te shoppen maar doe ik het meeste online, dit voorkomt veel impuls aankopen bij mij 🙂

 6. Ik vind dat winkels zoals Action wel degelijk bijdragen aan de ondergang van de wereld. Een individuele consument kan nooit daadwerkelijk iets veranderen; in plaats daarvan zouden ondernemingen zich wel wat meer mogen richten op het werken aan een circulaire economie ipv een lineaire. Het zou helpen als overheden hierop reguleren, en we niet meer uitsluitend de goedkoopst mogelijke prijs betalen, maar gewoon verplicht betalen wat iets daadwerkelijk kost (“the true cost”, of “de verborgen impact”, en de prijsvechter inderdaad).

  Uiteraard staat Action niet alleen en geldt voor heel veel andere grootgrutters dat zij echt niet beter zijn. Gelukkig zijn er wel steeds meer uitzonderingen.
  Ik word eigenlijk altijd een beetje verdrietif van dit soort dingen, als ik er over nadenk vind ik de mens maar een imbeciel volkje dat zonder na te denken kiest voor instant behoeftebevrediging. En ik ben niet Roomser dan de Paus hoor, ik trap er zelf ook te vaak in.

 7. Zulke winkels en ondernemingen bestaan alleen maar bij de gratie van consumenten. Hen de schuld geven is natuurlijk onbenullig. Zonder vraag geen aanbod. Als wij massaal zulke ondernemingen mijden verdwijnen ze vanzelf. Helaas is dat een utopie. Zelf probeer ik zoveel mogelijk 2e hands te kopen als ik dan toch iets nodig heb.

 8. Ik koop er ook wel eens Bij ons zit er wel een in de buurt, maar ik kom er alleen voor hele specifieke dingen.
  Ergens is het inderdaad jammer dat door winkels zoals de Action de middenstand het moeilijker krijgt. Aan de andere kant noemt Ineke met de Hema een winkel die dat ook wat … Aan zichzelf te danken heeft klinkt zo hard, maar is wel wat zo. Die zijn ‘verhipt’, maar waar ze vroeger juist op scoorden – de kwaliteit – is enorm achteruit gegaan. Als ik een notitieboekje van 2 euro bij de Action koop ben ik blij verrast over de kwaliteit, hetzelfde met de washi-tape van 59 cent. Als ik bij de Hema een vergelijkbaar notitieboekje koop kost het twee keer zoveel, is het papier dunner en ligt al snel de kaft eraf. De washitape is ook twee keer zo duur, en scheurt vaak schuin af als ik het van het rolletje af probeer te halen. Als ik die dingen niet bij de Action zou kopen, zou ik ze waarschijnlijk sneller niet meer kopen (terwijl ik ze nu echt wel gebruik) dan bij de Hema.

 9. Ik heb de Action eigenlijk pas onlangs ontdekt… Koop er tegenwoordig lijmstiften (een stuk goedkoper dan elders).
  En ook: een tweetal beeldscherm-pennetjes. Ik had een dure van de computerwinkel waarvan het rubber losliet, dus dat ding was in één klap onbruikbaar geworden. Voor ongeveer 10% van dat bedrag kocht ik een nieuwe bij de Action. Als dát misgaat, is het een stuk minder sneu. En… zelfs bij de kringloop waren die dingen nog net iets duurder! Ik bedoel maar.
  Alleen, tja, ik zoek het item in kwestie op en loop naar de kassa: punt uit. Kost me geen enkele moeite, mijn koopziekte leef ik uit in de kringloop.

 10. Ik heb een paar vaste producten die ik er koop zoals luchtkussenenveloppen en biozakken voor de groene container. Dus meestal maak ik een lijstje en daar hou ik het dan wel bij. Die verleiding heb ik gelukkig overwonnen. 😉

  1. Ik ook. Alleen dan andere producten. Voor mij zijn het de stofzuigerzakken en knoopcelbatterijen. Kosten maar 1/3 van de prijs van de Hema / Blokker. Soms een LED-lamp, slippers voor de kinderen oid. En wat knutselpapier. 🙂

 11. koop wel eens wat bij de action alleen als ik het nodig heb . Ben aardig aan het ontspullen en dat is begonnen een paar jaar geleden toen ik kleiner ging wonen . Liefs ga ik naar kringloop winkels of marktplaats . En dan heb je kans dat je zo tegen iets leuks an loopt . En doe ik wat spullies weg gaat het weer naar de kringloop ziet het er nog goed uit.

 12. Wat ik standaard bij de Action koop zijn boxershorts voor mijn mannen. 3,99 voor 2 stuks. Ze doen er heel lang mee! Stukken langer dan met die van de Hema, die 2 keer zo duur zijn maar ook sneller kapot.
  Verder kan ik tegenwoordig prima de Action in en alleen kopen wat ik nodig heb. En dat is weleens anders geweest!!

 13. Mooie uiteenzetting en absolute waarheid: wij als consument zijn uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk voor wat we kopen. Zelf kom ik zo nu en dan bij de Action als ik een bepaald “prul” denk nodig te hebben, en neem dan standaard ook kaarsjes, wasmiddel en wc papier mee. Action heeft een bestaansrecht zolang vraag en aanbod dit blijven bepalen. Ditzelfde geldt dus ook voor het effect op andere concurrerende bedrijven – zorg dat je concept goed (genoeg) aansluit op de marktvraag en blijf je hierin onderscheiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.