Binnenkort gasvrij wonen?

Gasvrij wonen

De laatste tijd is er steeds meer te doen rondom gasvrij wonen. Want: het is de bedoeling dat Nederland na een krappe 60 jaar weer van het aardgas af gaat. In 2050 moeten we helemaal gasvrij zijn en dat wordt nog flink doorpakken. Eergisteren besteedde Radar (wederom) aandacht aan de overstap naar bijvoorbeeld elektriciteit. Best interessant!

Energieneutraal

Wij gebruiken momenteel elektriciteit en gas. Elektriciteit als in ‘stroom’ en gas om op te koken en voor de verwarming. Maar: als we een nieuw huis zouden hebben, dan willen we gaan voor energieneutraal. Ik zie dat zelf voor me met een systeem van een warmtepomp, misschien een pelletkachelsysteem en zonnepanelen. Vooral zonnepanelen, want al die andere dingen die kosten natuurlijk elektriciteit. En die elektriciteit wek ik dan het liefst zelf op.

De uitzending van Radar (je kunt ‘m via deze pagina terugkijken) leerde me dat er bovendien nog opties zijn voor een zonneboiler en dat je bijvoorbeeld ook ruimtes kunt verwarmen met infraroodpanelen. Alle vervangers voor gas kosten een hoop elektriciteit, maar die kun je dus zelf opwekken.

Duur grapje

Tot nu toe gaat het echter nog niet zo heel hard met de actie ‘Nederland van het gas’. Er zijn een aantal woningcorporaties die het voortouw nemen, maar in de afgelopen 5 jaar zijn we niet verder gekomen dan zo’n 2000 gasvrije woningen. Om de ‘deadline’ straks te halen, moeten er straks 2000 woningen per dag van het gas af.

Een belangrijke reden waarom dit tot nu toe nog niet zo hard gaat, is geld. Hoewel er wel verschillende subsidies en voordelige leenmogelijkheden zijn, is je huis gasvrij maken gewoon een duur grapje. In deze Radar-aflevering zag je een stel dat hun appartement helemaal gasvrij gemaakt had. Zij hadden daarvoor zo’n 11.000* euro betaald. Mogelijk kregen ze nog ongeveer 5.000 of 6.000 subsidie. Zij hadden echter nog geen idee wat hun energierekening nu ging doen; zonnepanelen hadden ze niet, dus alles ging nu via (gekochte stroom).

Een ander gezin dat in beeld kwam, had wél ‘nul op de meter’. Zij hadden daar echter zo’n 35.000 euro aan uitgegeven. Volgens hen wel een hele goede investering, want zij zouden dit binnen een jaar of 15 terugverdiend hebben.

Maar: het is wel geld dat je moet hebben én eigenlijk zou je geen verhuisplannen moeten hebben. Anders haal je je geld er toch écht niet uit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Actuele subsidies

Hoewel ze niet concreet zijn, hebben wij wél verhuisplannen. En dus wordt onze huidige woning voorlopig niet gasvrij. Voor het milieu zou het goed zijn, maar ik vind het gewoon echt zonde van het geld. Dan let ik liever wat meer op verbruik. Wel verdiep ik me vast in de mogelijkheden en kijk ik af en toe even of er nog subsidieregelingen lopen. Tot eind 2020 lijken we in ieder geval van de landelijke investeringssubsidie Duurzame Energie gebruik te kunnen maken 😉 En – als ik het stel uit Amsterdam mag geloven – per gemeente kan dat ook nog verschillen. Wie weet wat er straks nog bij komt in onze mooie Friese gemeente!

Denk jij wel eens na over het gasvrij maken van je woning?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Wij hebben een koophuis op het oog waar nog van alles aan moet gebeuren: nieuw dak, nieuwe vloer, nieuwe kozijnen én nieuwe radiatoren. Dus denken wij na over een energieneutraal huis, een gasloos huis en het hergebruiken van regenwater. Dat je de investering er mogelijk niet uit krijgt in de tijd dat je er woont vinden wij niet erg. We zien het als investering in het milieu.

 2. Nog een maandje en dan wonen we gasloos. Omdat we het idee hebben dat ‘all ellectric’ nog best wel eens prijzig zou kunnen zijn (zeker als de salderingsregeling stopt), hebben we gekozen voor een pelletketel, zonneboiler en zonnepanelen. De pelletketel verwarmt ons warme water zodra de zonneboiler niet genoeg rendement levert. En de ruimtes verwarmen we via lage temperatuur radiatoren zodat we makkelijk over kunnen stappen op een warmtepomp als we dat zouden willen.
  Denk dat je, als je zoveel mogelijk milieuwinst wil, het beste zo min mogelijk kunt gebruiken. Elektriciteit moet ook ergens vandaan komen en vooralsnog is er maar weinig echte groene elektriciteit. En al zou je al je milieuvriendelijke gewonnen elektriciteit op willen slaan, de milieubelasting van accu’s is ook niet mis.

 3. Wat grappig dat je hier over blogt vandaag, ik deed hetzelfde. Maar goed, niet zo héél toevallig natuurlijk wanneer je binnen afzienbare tijd een keertje gaat verhuizen en die uitzending gezien hebt…..

  Ik denk dat er meer verplichting en stimulatie moet komen om mensen te doen besluiten om van het gas los te komen. Want anders gaat die doelstelling voor 2050 écht nooit lukken…. ben benieuwd (maar mocht ik hiervoor gaan, dan komen eventuele extra stimuleringsmaatregelen en -subsidies voor mij waarschijnlijk te laat… 😉 ).

 4. Ik vraag me echt af hoe dat hier gaat, flats met 9 verdiepingen uit 1974… De afgelopen 2 jaar hadden we een verhoging van de vve-bijdrage van 54 euro per maand (!) door vernieuwde wetgeving voor asbestverwijdering. Ik ben absoluut voorstander van gasvrij wonen, maar ik hoop wel dat hier goed over na- en meegedacht wordt om te voorkomen dat de vve-bijdrage te hoog wordt en je beter kunt verhuizen.

 5. Ik vind het een absurd waanidee om alle huizen van het gas te halen. In landen om ons heen wordt met grote verbazing gekeken naar dit idiote plan.
  Het elektranet is er niet op voorzien. Zo’n warmtepomp geeft vaak herrie en kost een boel elektra. Je moet vloerverwarming aan laten leggen, je ramen vervangen. Zo’n warmtepomp heeft ook niet het eeuwige leven. Straks hebben mensen 30.000 of nog meer euro’s moeten investeren en dan zit je daarna alsnog in de kou en in het donker, vanwege stroomtekort. Weliswaar met een goed gevoel, want dan is het echt goed voor het milieu. Een heel duur luchtfietserijplan waar een kleine groep zeer veel geld aan gaat verdienen. In de donkere, koude en dan vaak windstille dagen krijg je weinig aan duurzaam opgewekte energie.
  Er zijn nu al stroomstoringen. Laatst net op tijd voorkomen en werd er duur energie ingekocht. Mensen hadden de verlichting iets eerder aan gedaan. Tja, en over een aantal jaren weer het bekende verhaal ‘met de kennis van nu bladiebla…’
  Maar wel een nieuw vliegveld in Lelystad, melkproducten en kalfsvlees promoten in China, geen tax op vliegreizen. Dan geldt het CO2 verhaal in een keer niet.
  Groningen verbinden met van het gas af is absurd. We stoppen toch ook niet met bananen eten omdat we ze hier niet kunnen verbouwen? Gas genoeg in Rusland en Noorwegen. Rusland wordt gezien als een dubieus land om mee te handelen. Saoudi Arabie dan weer niet?
  Sorry, ik kan hier zo kwaad om worden en soms slaap ik er ook slecht van.

  1. Dat werd inderdaad ook gezegd, dat het elektriciteitsnet daar helemaal niet op berekend is. Ik denk wel dat het milieuvriendelijker en vooral duurzamer is om energie te gebruiken die opgewekt kan worden, maar het is idd niet zo dat gas alleen maar onder Groningen vandaan gehaald hoeft te worden. Daar zijn ook genoeg andere opties voor. Dus een combinatie van meer duurzaam opwekken (voor zover haalbaar) en gas uit andere landen is ms ook niet gek…

 6. Belachelijk plan, gaat gewoon over geld ivm dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Net een (wat ouder) huis gekocht, komt de regering opeens hiemee. In oudere huizen gaat dat niet eens lukken (ivm inefficiency ervan en volledig isoleren risico’s geeft). Dat gaat veel huishoudens grof geld kosten. En dan te bedenken dat rond 1960 (toen de gaskraan openging) mensen werden gemotiveerd (!) om cv‘s te kopen op gas.

 7. Mijn rijtjeshuis uit 1974 is al een paar jaar gasloos. Aan rolluiken, isolatie, glas en apparaten heb ik ruwweg 25.000 euro uitgegeven. Mijn totale energierekening is nog geen 15 euro per maand. Maar ik wilde dit zelf, maakte mijn eigen keuzes (die soms goed en soms minder goed uitpakten) en had zelf de regie. De kans dat maatregelen minder goed worden uitgevoerd dan zou moeten, is aanzienlijk als je ziet hoe slordig er vaak door installateurs, bouw- en klusbedrijven wordt gewerkt. Dan kan het in de praktijk wel gaan tegenvallen.

 8. Al het gas dat huishoudens gebruiken is de spreekwoordelijke druppel. Als de overheid echt het gasverbruik wil verminderen moeten ze ze de grootverbruikers, fabrieken e.d. overhalen om alternatieve energie te gebruiken. Dat zet een stuk meer zoden aan de dijk. Ben het verder helemaal eens met Veggiemo. Om volledig gasloos te bekostigen moeten we massaal grote leningen afsluiten, maar we moesten toch juist onze hypotheekschuld aflossen??
  Warmtepompen zijn verder lang niet voor ieder huis geschikt, zeker niet voor ons huis uit 1870 wat we al voor een groot deel hebben geïsoleerd, maar ruimtes 3m hoge plafonds en een houten vloer krijg je niet warm met een pomp. Zonnepanelen hebben we al wel een paar jaar, maar die houden ons niet warm in de winter… totdat er een goed opslagsysteem is voor de opgewekte stroom is van het gas af waanzin. We hebben nog even tot 2050… en tegen die tijd wonen we niet meer in dit huis.

  1. Dat is zeker ook een heel goed idee. Hoewel er vast winst te behalen is als consumenten minder verbruiken, vind ik het idd heel logisch klinken dat dat in het niet valt bij het verbruik van fabrieken. Als ze daar eerst eens mee gaan testen, ook qua belasting op het energienet, dan kunnen wij als consumenten daar vast nog wel ons voordeel mee doen 🙂

 9. Wel heel erg grappig is dat wij in 2009 ons vrijwillig van het gas lieten afsluiten. Iedereen (bijna) verklaarde ons voor gek. Het huis ging in de verkoop in 2016 en ons werd geadviseerd om voor een betere verkoop een cv installatie op gas te installeren ?. Gelukkig hebben we dat toen niet gedaan.

  1. Dat is inderdaad grappig! Waren jullie toen je tijd al ver voorbij. Hebben jullie dat huis toen ook nog een beetje vlot verkocht, of bleek dat in de praktijk ook op dat moment een nadeel? Ik denk dat het nu zeker als voordeel had gewerkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.