Bij duurzaam wonen hoort een duurzame tuin

duurzaam tuinieren duurzame tuin

Als we het hebben over duurzaam wonen, denk je (althans, dat heb ik wel) waarschijnlijk al heel snel aan het verduurzamen van je huis. Isoleren, zonnepanelen plaatsen, noem het maar op. En hoewel dat zeker duurzaam kan zijn, kun je met duurzaam wonen al een stap eerder beginnen: in je tuin.

Duurzaam wonen, duurzaam tuinieren

Toen ik van een enorme lap grond overging naar een nieuwbouwtuin, was het even slikken. Ik had geen ruimte meer voor een enorme moestuin en het veld met wilde bloemen was ook geen optie meer. Toch vond ik het wel enorm belangrijk om ook op een kleiner oppervlak ruimte te maken voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Vooral omdat ik het mooi vind, maar ook omdat dat behoorlijk duurzaam blijkt te zijn.

Net als al deze andere manieren om je tuin te verduurzamen. Je leest ze hier >>

Belangrijk pluspunt: in tegenstelling tot bijvoorbeeld isoleren of zonnepanelen plaatsen hoeft het verduurzamen van je tuin helemaal niet zoveel geld, tijd of energie te kosten. Win-win-win!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Ik heb mijn tuin ook verduurzaamd door zo goed als niets uit te geven. Mijn regenton komt bij de kringloop van daan , kosten? 12,50 euro. De tegels die eruit gingen in de voortuin dienen nu achterop mijn plaatsje alsvehoging voor mijn plantenbakken daar ik hier te weinig ruimte heb voor een border. Bij regen vang ik in de achtertuin ook regenwater op met emmers. In de voortuin moest door het verdwijnen van de tegels wel een en ander geplant worden. Naar het tuincentrum om planten te kopen??? Nee hoor , gewoon stekken van wat er al stond en bij bekenden gevraagd of ik stekken van hun struiken mocht , dat mocht en ik kreeg van mijn buurman een paar struiken die bij hem in de weg stonden. Verder vond ik na de kerst een afgedankt kerstboompje naast de afval container en deden ze op mijn werk een boompje wat binnen gestaan had weg. Een cementbak die ik bij het grofvuil vond doet dienst als minivijver en met wat oud hout maakte ik in een hoek van mijn tuin een rommelhoekje voor insecten etc. Verder vond ik bij de kringloop een afgedantkt vogelhuisje en een aantal insectenhotels, niet de mooiste meer , maar nog functioneel en insecten en vogels komen er gewoon in wonen en eten die zal het een zorg zijn of het 2e hands of nieuw is. Duurzaam hoeft dus echt niet duur te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.