In mei van dit jaar besloten we om toch eens te gaan kijken naar zonnepanelen. Ons driejarige energiecontract liep af en we weten allemaal wat de prijzen de afgelopen tijd hebben gedaan. De veel kortere terugverdientijd maakte het investeren nu ineens een stuk aantrekkelijker. Wel besloten we strak te onderhandelen over de plaatsing, omdat we veel verhalen hoorden over niet te leveren omvormers, etc. Laatst was het ‘eindelijk’ zo ver: de zonnepanelen zouden worden geplaatst. En toch niet. En toch wel.
In dit artikel:
Zonnepanelen plaatsen: de praktijk
De panelen zouden eigenlijk 15 juli al worden geplaatst. Toen werd het meteen ook extra zonnig, wat natuurlijk heel fijn was. Maar het sleutelwoord is ‘zouden’. Er bleek ziekte bij de monteurs en de overgebleven monteur zag het niet zitten om dit in z’n eentje te doen, vooral omdat hij dan ook met die panelen langs de overkapping moest werken.
Is iets voor te zeggen, ook al is die overkapping natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Die zit er al jaren. Maar goed, wat niet kan, kan niet. Het werd dus 10 dagen later.
Met een extra mannetje bleek het zo gepiept. Zeven panelen op het dak, een omvormer op zolder, een draad naar de meterkast, een extra routerachtig dingetje in de buurt en klaar. Ik vraag me trouwens af of we dat ding wel nodig hebben. De app werkt nog niet echt optimaal en wij hebben een kW-metertje in de meterkast (meteen laten plaatsen bij het ombouwen), dus kunnen daar in principe ook zien wat de installatie heeft opgewekt. Dat zou me bovendien misschien ook weer wat geruster stellen rondom dit bericht. Zul je altijd net zien hè…
Al met al was het in ieder geval amper een halve dag werk en voor de middag goed en wel begonnen was, was onze meter al lekker aan het draaien. Terug aan het draaien 😉
Wat kosten de zonnepanelen inclusief installatie?
Omdat dit blog natuurlijk over geld gaat en we dit zien als investering, is het ook handig om te weten wat dit nu precies kost.
Onze installatie bestaat uit 7 zonnepanelen van elk 400 Wp, waarbij we het dus hebben over een totaalvermogen van 2.800 Wattpiek. Dit zou een jaarlijkse productie op moeten kunnen leveren van 2.919 kWh. Plat teruggerekend is dat ongeveer 8 kWh per dag, maar dat zal uiteraard per dag verschillen.
Wij betalen voor de zonnepanelen, een omvormer en alle bijbehorende benodigdheden in totaal 3.648,76 euro, waarvan we 573 euro aan btw terug zouden kunnen krijgen. Dat is iets minder dan we aan btw betaalden, maar dat heeft te maken met een forfait. We moeten die teruggave dan wel aanvragen op naam van mijn man, omdat ik al een bedrijf op mijn naam heb staan. Ik kan de btw ook zakelijk terugvragen, maar dan moet ik jaarlijks weer wat opgeven voor wat betreft privégebruik en dat is administratie wat meer gedoe. Overigens moeten we even kijken of het terugvragen op naam van mijn man lukt, want al deze info + ons energiecontract staan op mijn naam. Dat is in ieder geval ‘in bewerking’.
Met de verwachte opbrengst en ons geschatte verbruik zou de besparing per jaar 934,08 euro zijn en de terugverdientijd 3-4 jaar. In de tabelletjes kon ik al zien dat dat nog uitging van een lager energietarief dan we nu betalen, dus ik verwacht dat die terugverdientijd eerder naar 2-3 jaar gaat.
Is het nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen?
Dat zal misschien per situatie verschillen, maar voor ons lijkt het momenteel wel heel rendabel. De installatie moet zichzelf natuurlijk nog bewijzen, maar onze panelen liggen op het zuiden, zonder slagschaduw of andere dingen die in de weg zitten en ze zijn geschikt om ons verbruik (momenteel zitten we steeds rond de 2.600 kWh per jaar) op te vangen. Er is zelfs nog wat ruimte om hier en daar iets meer stroom en wat minder gas te verbruiken.
In de afgelopen jaren is de capaciteit van zonnepanelen verbeterd, terwijl de prijzen naar beneden zijn gegaan. Combineer dat met de hoge energieprijzen en je hebt best een heel gunstig scenario.
Daarnaast kan ik me voorstellen dat panelen op een huis bijna standaard gaan worden in deze tijd, met de huidige energieprijzen. Het lijkt me niet heel aantrekkelijk om in een tijd met heftige huizenprijzen ook nog flink te moeten investeren in duurzaamheid, omdat je energierekening anders ook niet te betalen is.
Het kost natuurlijk wel geld. Heb je dat niet liggen, of wil je dat er nu niet aan uitgeven, dan zijn er momenteel gunstige mogelijkheden om dat te lenen, bijvoorbeeld via een energiebespaarlening.
Wat gaat het doen voor onze maandlasten?
Wat dit nu concreet gaat doen voor onze maandlasten blijft natuurlijk nog even afwachten. Met ons oude contract betaalden we 92 euro per maand voor alles. Ons nieuwe termijnbedrag zit op 282,21 euro, maar die heb ik net teruggezet naar 250 euro. Volgens de berekening zouden we namelijk naar ongeveer 190 euro kunnen, dus dat lijkt me genoeg speling. Nog steeds een beetje zuur natuurlijk, maar ergens ook wel weer ‘grappig’: onze energielasten zijn nu hoger dan onze hypotheeklasten.
Wij gaan in ieder geval de komende dagen, weken, maanden eens bijhouden wat er op een dag met de meter gebeurt. Gewoon om wat meer inzicht te krijgen in ons verbruik en in wat we opwekken. Ik heb er nu al zin in 🙂
Heb jij al zonnepanelen en kun jij daar ook zo blij van worden?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Ook wij zijn met zonnepanelen bezig. Verschillende offertes aangevraagd. We merken dat veel verkopers het doen voorkomen of ons hele verbruik door de zonnepalen wordt opgevangen. De capaciteit van de panelen is ruim voldoende, maar ze vermelden er niet bij dat alle stroom die je in de nacht verbruikt gewoon van de energie leverancier komt. ( koelkast, diepvries, afzuiging huis, pomp vloerverwarming etc. ) . Je levert weliswaar stroom terug, maar de vergoeding daarvoor wordt steeds lager. Het is dus wel zaak om kritisch te blijven kijken.
Ja, die vergoeding wordt steeds lager, hoewel er veel nog opgevangen zou moeten worden door de salderingsregeling. Dankzij onze terugdraaiende meter hebben wij hier gelukkig nog niet mee te maken, voor zolang als dat duurt.
Ik betwijfel of je BTW op naam van je man kan terugvragen de voorwaarden van de belastingdienst zijn namelijk:
Uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan. En op het energiecontract én de factuur van het energiebedrijf. Voor mezelf ben ik al jaren zeer tevreden over de panelen. Met de stroom die ik over heb verwarming elektrisch bij en daarnaast maak ik gebruik van infrarood panelen. Mijn termijn bedrag is zo laag (+/- 1,53 euro) dat ik van de energiemaatschappij maar één keer in het jaar mag afrekenen.
We gaan het zien, anders kunnen we altijd nog even andere facturen aanvragen. Tot nu toe lijkt alles qua aanvragen iig goed gegaan!
Ja, na zo’n 15 jaar aarzelen hebben wij ze vorig jaar gekocht en we zijn er superblij mee!
Hier nog geen zonnepanelen, ze zouden 29 juni geplaatst worden, nu pas eind deze maand. Ze hadden de verkeerde omvormers erbij geleverd gekregen.