Toch maar aan de zonnepanelen

Het heeft even geduurd, maar wij gaan toch maar aan de zonnepanelen. De terugverdientijd is namelijk flink verkort.

Toen ik ergens vorig jaar voor het laatst uitgebreider schreef over de verwachting dat de energietarieven zouden stijgen, hoopte ik dat die tarieven wel weer zouden dalen vóór ons vaste contract ten einde liep. Inmiddels is het bijna (morgen) zo ver en ik denk dat we het allemaal wel weten: de tarieven zijn nog niet echt heel erg gedaald. Dus hebben wij besloten om ook aan de zonnepanelen te gaan. Ook al wilden we daar jaren juist NIET aan.

Waarom wij géén zonnepanelen wilden

Mijn man en ik hebben behoorlijk uiteenlopende wensen als het gaat om alles wonen-gerelateerd, maar één ding zijn we het sowieso over eens: het lijkt ons geweldig om een compleet energieneutraal huis te hebben. Nul op de meter. Lekker duurzaam. En natuurlijk lekker lage maandlasten qua energie.

Dan zou je denken: waarom liggen die zonnepanelen nog niet op jullie dak?!

Dat heeft er alles mee te maken dat wij helemaal niet verwacht hadden hier zo lang te wonen. Nadat ik hier in 2016 bij gekomen ben, wilden we even settelen, om vervolgens naar een vrijstaand huis uit te kijken. Om er dan zonnepanelen op te leggen, terwijl die terugverdientijd rond de 7 jaar ligt… Nee, niet handig. Bovendien was bijvoorbeeld de meterkast er ook helemaal niet geschikt voor.

En toen begon het steeds gekker te worden op de huizenmarkt, kregen we een dochter tussendoor, werd de huizenmarkt nog gekker en *poef*. Dan ben je bijna 6 jaar verder en had je eigenlijk net zo goed die panelen wél kunnen plaatsen, want dan waren ze inmiddels al bijna terugverdiend en was je nu al klaar geweest. Maar ja, zo gaat dat dan hè.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dus nu investeren we wél in zonnepanelen

Die panelen komen er nu wel. Ons driejarige energiecontract loopt namelijk van de week af, waardoor ons maandbedrag ineens keer 3,5 gaat. Het voordeel daarvan is wél dat de terugverdientijd ineens een stuk korter is. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kun je je set al binnen 2 tot 3 jaar terugverdiend hebben. Tja, dat maakt het wel aantrekkelijker. En we weten inmiddels hoe handig wachten is 😉

We hebben hier in de buurt een bedrijf gevonden dat dat kan regelen. Dan kiezen we voor een beetje een gemiddelde set (we gaan hier écht niet nog 20 jaar wonen!), die opwekt wat we nodig hebben en zelfs nog een beetje meer, zodat we ook nog kunnen kijken of we ergens anders meer via elektra kunnen doen dan via gas. Scheelt toch ook weer, want uiteindelijk is gas natuurlijk helemaal duur op het moment.

De investering voor zonnepanelen

Dat vraagt wel even om een flinke investering:

 • de panelen (7 panelen, dit is exclusief de btw die we terugkrijgen): ongeveer 3.000 euro
 • de meterkast ombouwen: ongeveer 500 euro
 • een dakraam vervangen (dat prehistorische exemplaar zit ons nu niet in de weg, maar als de panelen eenmaal liggen, zou je bij vervanging eerst weer de panelenboer moeten vragen om de panelen aan de kant te leggen, wat weer voor extra gedoe + kosten zorgt): ongeveer 1.350 euro

Totaal: 4.850 euro.

Die zonnepanelen zouden ons op ons nieuwe contract (we verruilen Greenchoice voor Coolblue, omdat het écht een achterlijk verschil in prijs was – wél bewust voor de voordeligste ‘groene’ gekozen, ipv de voordeligste) een besparing van ongeveer 1.200 euro per jaar opleveren. Uiteraard afhankelijk van hoe de prijs zich verder ontwikkelt. Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel heel fijn om ook bij te dragen aan een meer duurzame opwekking van energie, ook al is het dan op hele kleine schaal.

Gas erop

We hebben het nu maar wél meteen doorgezet. De meterkast is inmiddels omgebouwd – wij hadden nog een ouderwetse stoppenkast met onvoldoende groepen, dus nu is alles mooi met schakelaars, met extra groepen en zelfs een aansluiting voor een generator – en de volgende stap is het vervangen van het dakraam. De zonnepanelen worden dan nog voor de bouwvak geplaatst, waardoor we hopelijk nog flink wat zon kunnen meepakken.

Ons dak heeft geen last van schaduw en ligt op het zuiden, dus áls er zon is, staat die er van een uur of 9/10 tot 16 uur pal op.

Dan kunnen we maar gaan besparen 😉

Nou ja, relatief dan. Want in de praktijk investeren we dus 4.850 euro en gaat ons maandbedrag alsnog met 220 euro omhoog naar ruim 300 euro. Maar goed, dat zou dus met die panelen wél weer flink naar beneden moeten gaan.

Heb jij al zonnepanelen? En zo niet, overweeg je het eerder in deze tijd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik heb ze nu ruim een jaar. Gaat al aardig hard met wat het oplevert. Wij hebben wel meteen heel veel panelen neergelegd, omdat we ook aan de elektrische auto gaan op termijn. Dit jaar is er al wel een plugin hybride gekomen en het is heerlijk om in ieder geval alle korte afstanden gratis te kunnen rijden.

 2. Hoeveel kubieke meter gas verstook je per jaar?
  Toen ik hoorde dat de energieprijzen omhoog zouden gaan ben ik wel geschrokken.
  Wij hebben geen zonnepanelen en willen deze ook nog niet. (als we hier toe overgaan hoop ik dat er milieuvriendelijker panelen op de markt zijn )
  We hebben drastisch de thermometer naar beneden gezet.
  Dat heeft geleid dat we bijna de helft minder verstookt hebben, terwijl het hier nooit warmer dan 19/20 graden is ge weest. Dit is opgevangen door in de winter wollen kleding te dragen.
  Als er bezoek is gaat de thermometer wel omhoog.
  Vorige week kreeg ik een overzicht van de energiemaatschappij, met een bericht dat we in juni geld terug krijgen.
  Hadden wij geen maatregelen genomen dan zouden we 400 euro per maand moeten gaan betalen. Nu blijft het een maandbedrag op 173 euro staan. Of ons dat volgend jaar weer gaat lukken is afwachten. Ik wil er wel bijzeggen dat wij het als een spel hebben gezien. Ik geloof zeker dat wij als mensen kunnen wennen aan een temperatuur van 16/17 graden Groeten Astrid

  1. Wat fijn dat jullie geld terug krijgen! Ik geloof zeker dat je eraan kunt wennen. Ik heb ooit een bijbaantje gehad in een koelcel en na een aantal weken liep ik daar ook gewoon met korte mouwen rond.

   Wij zitten nu op ongeveer 1300 kuub per jaar. En we gaan zeker nog wel kijken naar mogelijkheden om dat te verlagen, hoewel we ook nog een kleintje hebben dat ik natuurlijk niet in de kou wil laten zitten. Zij kan nog niet aangeven of ze het (te) koud heeft.

 3. Door mijn zonnepanelen gebruik ik de stroom die over is om elektrisch en infrarood bij te verwarmen.
  De energiemaatschappij int 1x per jaar daar ze voor 1,53 per maand innen vinden dat ze dat teveel kost.

 4. Ik heb nu drie weken zes panelen op het zuiden (360 kw) en heb al 210 kwh opgewekt (47 euro) dus dat gaat lekker!
  Mijn verbruik is 530 p,j dus met zes heb ik meer dan genoeg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.