Gas besparen? Met deze tips kun je meteen aan de slag

gas besparen tips

De energieprijzen zijn hoger dan ooit en met name de gasprijs springt eruit. Eind mei betaalden wij via het oude contract nog zo’n 70 cent voor een kuub gas, om vervolgens een nieuw contract aangeboden te krijgen voor maar liefst 2,70 euro per kuub. Nu de winter voor de deur staat en de gasprijzen voorlopig nog niet lijken te dalen, is er maar één oplossing om nog wat geld over te houden: gas besparen. En met deze tips kun je meteen aan de slag.

Je standaard herzien

Ik kan hiermee eindigen, maar ik kies ervoor om ermee te beginnen. We hebben allemaal een standaard. Die standaard, daar wijken we liever niet vanaf. Na mijn pre-pelletkachel periode wil ik dus bijvoorbeeld niet meer in de kou zitten. Maar ik zet de kachel wél alleen aan als ik dat nodig vind.

Mijn man heeft daarin een andere standaard: die komt naar beneden en draait ‘m standaard op 21 graden. Of hij het nu koud heeft of niet.

Wat we beiden doen is niet goed of fout; het is wat we gewend zijn. En we zijn ook gewend daar een bepaalde prijs voor te betalen. Die prijs gaat nu echter ineens x3, terwijl de standaard niet ineens x3 verhoogd wordt.

Dan kun je dat natuurlijk ‘gewoon’ betalen, maar je kunt ook nog eens kijken of je je standaard misschien wilt herzien. Houd die gedachte vooral in je achterhoofd bij het lezen van alle onderstaande tips om gas te besparen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zet de verwarming een graad lager (of meer)

De verwarming een graad lager zetten scheelt je per jaar zo’n 120 kuub gas. Tot voor kort leverde je dat een tientje per maand aan besparing op, zo’n 120 euro per jaar. Inmiddels is dat dus ruim 300 euro per jaar geworden. Afhankelijk van wat je standaard is, zit je me die ene graad lager niet meteen in te vernikkelen in huis. Het is gewoon even wennen.

Dat zeg ik uit ervaring; ik heb in mijn tienerjaren in een koelcel gewerkt. En waar ik eerst nog standaard met winterkleding aan kwam zetten, raakte ik er eigenlijk vrij snel aan gewend en kon ik er ook prima functioneren in zomerkleding.

Denk trouwens niet alleen aan het terugschakelen overdag, maar ook in de nacht. De verwarming helemaal uitzetten is meestal niet handig, omdat je met stevige kou het risico loopt op bevroren leidingen en het opwarmen van je hele huis óók weer veel energie kost, maar terugdraaien naar 15 of 16 graden kan prima.

Zet de verwarming later aan en eerder uit

In het verlengde van de vorige tip: zet de verwarming later aan. Misschien heb je wel dezelfde routine als mijn man: beneden komen, aan de knop draaien. Afhankelijk van wat je doet als je wakker wordt, is dat meestal helemaal niet nodig. Als ik beneden kom, dan ben ik eerst zo druk met dingen opruimen, klaarmaken, etc., dat ik helemaal geen last heb van kou. Dan kan ik het inschakelen van de verwarming prima even uitstellen, zonder dat het ten koste gaat van mijn comfort.

Zodra je stil gaat zitten, ga je het voelen. Dus misschien kun je nu wel je kans grijpen om de ochtend te beginnen met een lekkere wandeling. Heb je je beweging al gehad én warm je vanuit jezelf op. En dan ga je natuurlijk pas later zitten 😉

Daarnaast kun je de verwarming ook prima een uur voordat je naar bed gaat naar de nachtstand zetten. Als je huis een beetje geïsoleerd is, is de warmte niet meteen weg. Zoek voor jezelf naar een mooie middenweg, die je niet het gevoel geeft dat je alleen maar hoeft in te leveren. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar persoonlijk vind ik tips om gas te besparen het leukst, als je er bijna niets van voelt.

Gas besparen met goede isolatie

“Als je huis een beetje geïsoleerd is”. Wel een flinke ‘als’. Maar zorg daarvoor. Je huis isoleren heeft altijd al geld opgeleverd, maar het rendement is nooit eerder zo groot geweest als nu. Denk aan kleine klusjes als het dichten van kieren en naden, maar ook aan grotere klussen als gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, etc.

Er zijn nog diverse mogelijkheden om subsidie te krijgen op isolerende maatregelen en je kunt daarnaast ook nog gebruik maken van voordelige leningen. Nu zou ik normaal gesproken niet snel een lening aanprijzen, maar in dit geval levert het je zo snel rendement op én waarschijnlijk veel minder stress, dat ik de optie wel wilde noemen. Zolang je geen onverantwoorde risico’s neemt, kan het een fijne optie zijn voor je cashflow.

Gas besparen met (extra) zonnepanelen

Ook zonnepanelen kunnen een interessante optie zijn. Wij hebben de aanschaf zelf lang uitgesteld, omdat we niet wisten hoe lang we hier nog zouden wonen en we daarmee aanhikten tegen de terugverdientijd van 7 jaar. Inmiddels is die terugverdientijd teruggeschroefd naar zo’n 2-3 jaar. Dat maakte de keuze voor ons een stuk makkelijker.

Wij wekken nu met onze panelen meer op dan ons jaarlijkse verbruik en kijken daarom ook naar mogelijkheden om minder gas en meer stroom te verbruiken. Denk aan de waterkoker gebruiken om water te koken voor je maaltijden, in plaats van het gasfornuis. Of verwarmingspanelen op stroom, in plaats van een (gas)kachel. Misschien loont het wel om – als je de ruimte hebt – een paneel extra neer te leggen. Toegegeven; je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling, maar voorlopig blijft die nog wel even actief.

Heb je al zonnepanelen? Check ook eens of ze nog voldoende rendement opleveren, of dat daar nog in te optimaliseren valt.

Douche korter

Een van de grote ‘sluipverbruikers’ van gas is douchen. Grote kans dat je dit regelmatig doet en dat je ook lekker even onder die sproeier blijft staan. Ik wel, in ieder geval. Nu heb ik als excuus dat het ook even duurt voor mijn haar helemaal goed gewassen is, maar ik zou er nog best wat in kunnen snijden.

Even ter illustratie: 10 minuten douchen kost je ongeveer 0,4 kuub gas. Tegen een tarief van 2,70 euro per kuub is dat dus 1,08 euro per douchebeurt.

Klinkt niet heel gek. Maar stel je voor dat je:

  • elke dag doucht
  • en je partner ook
  • en jullie staan er regelmatig toch al snel 15 minuten p.p. onder

Dan heb je het ineens over 3,24 euro per dag en bijna 1.200 euro per jaar.

Ga je terug naar bijvoorbeeld die 10 minuten, of zelfs de ‘besparende’ 8 minuten en kies je ervoor om bijvoorbeeld om de dag te douchen (dit zal niet voor iedereen haalbaar zijn, maar laten we eerlijk zijn: hoe vies word je nu écht op kantoor?), dan bespaar je daarmee ruim 885 euro per jaar. Dat maakt dit ineens één van die tips die toch best hard aantikken.

Kook slim

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verbruik je met koken niet eens zoveel gas. Ik geloof dat het zo’n 5 procent van je gasrekening is. Maar toch: alle kleine beetjes helpen.

Nu gaf ik net al de tip van water opwarmen met de waterkoker in plaats van het gasfornuis. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon wat vaker eenpansgerechten maken, of zelfs koken met de hooikist. Lekker makkelijk (die eenpansgerechten dan) en heel voordelig (die hooikist).

Welke tips pas jij al toe of ga jij toepassen om gas te besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. In het verlengde van de hooikist: Als je pasta aan het koken bent, dan kan je gerust halverwege de kooktijd het gas uitdraaien. Als je dan de deksel op de pan laat, en er een minuut (of twee) bij op telt dan is je pasta ook gaar.

  2. Leuk Marina, dus in de winter kan je om half 5 al naar bed…. 🙂
    Bij het koken doe ik dit al jaren: volgens mij heet het nudgen. Als je iets aan het koken bent en het moet nog bijv. 2 tot 3 minuten koken, dan zet ik het gas al uit (met deksel op de pan). Het wordt heus wel gaar op de restwarmte.

  3. Sij hadden de cv op 60 gezeg em lager zelfs op 50 graden. Nu staat ie op 30 graden want kk gebruik ‘m nog niet. Pas als we de cv gaan gebruiken gaat de temperatuur weer naar 50 graden.

    Verder: dekentjes, poncho’s, kat op schoot en wennen aan lagere themperaturen. Oh ja en de gordijnen wijd open als de zon schijnt in herfst en winter ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.