Kosten pelletkachel en: wat levert het op?

Pelletkachel: hoe bevalt het en wat kost het?

Na een jarenlang verwarmingsprobleem in mijn prachtige woonboerderij, besloot ik het anders aan te pakken. In plaats van voor een fortuin gas te verstoken waar ik in de woonkamer niets van voelde, schafte ik een pelletkachel aan. Met extra veel vermogen, zodat hij ook wat van de gangen kon meenemen. Dat kost even wat, maar dan heb je ook wat. Een pelletkachel levert namelijk veel op. Comfort, gezelligheid én een leuke besparing. Hier vertel ik je graag meer over mijn ervaringen.

Belangrijkste voordelen van een pelletkachel

De pelletkachel staat nu ongeveer een maand te draaien. Ik heb inmiddels al veel vragen gekregen over hoe het bevalt, wat het bespaart, enzovoorts, dus vandaag even een blogje over de kachel. De belangrijkste voordelen die ik tot nu toe heb ervaren:

 • Het vlammenspel is heel gezellig
 • De warmte is lekker, die wordt de ruimte in geblazen
 • Het is een vrij schone manier van stoken, je hoeft geen hout te hakken, maar kunt gewoon een zak legen in het reservoir
 • Het aansluiten is relatief eenvoudig; als je een beetje handig bent, zou je het zelf kunnen doen
 • Je voelt de warmte direct, zodra de kachel aan het branden is, begint het op te warmen
 • Je kunt de kachel ook makkelijk aan laten staan als je weg moet, het vuur levert geen gevaar op
 • Er komt praktisch geen rook vanaf
 • De gasmeter loopt op het moment bijna niet
 • Je kunt hem programmeren, waardoor hij dus lekker aan kan staan als je uit je bed komt (of vanzelf uitgaat als je op de bank in slaap valt)

Met een pelletkachel krijg je dus heel veel comfort en warmte, zonder dat je later een hoge gasrekening hoeft te verwachten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Nadelen van een pelletkachel

Een pelletkachel heeft ook wel wat nadelen.

 • Je moet hem regelmatig schoonmaken. Het ruitje mag elke dag wel en het brandreservoir/de aslade moeten elke 2-3 dagen wel aan de beurt komen, afhankelijk van hoeveel je stookt (en hoeveel afval er dus is). Met een asstofzuiger is dit zo gedaan, maar het moet wel gebeuren.*
 • Hij heeft een minuut of 20 nodig om ‘aan’ te gaan als je met het programma werkt
 • Hij verbruikt stroom.
 • Af en toe (volgens mij als hij het te warm krijgt) trekt hij heel hard aan, wat tijdelijk gepaard gaat met best een hoop geluid
 • Je moet in één keer een vrij stevige investering doen

* Na deze maand kwam ik tot de ontdekking dat mijn kachel niet helemaal juist geïnstalleerd was. Hierdoor moest ik veel vaker schoonmaken. Nadat dit opgelost was, hoefde het ruitje bijna nooit meer en kwam de aslade meer in de buurt van één keer in de 1-2 weken. Het ‘heel hard aantrekken’ gebeurde hierna ook veel minder vaak.

Wat kost een pelletkachel?

Pelletkachels zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Je hebt al exemplaren van 700 euro, maar dat kan oplopen tot het tienvoudige. Wat ik vooral belangrijk vond:

 • Voldoende capaciteit, liever wat meer dan minder
 • Aanschaffen bij een bedrijf dat ook de installatie kan verzorgen
 • Italiaanse makelij, schijnt aanzienlijk beter te zijn
 • Stille motor, dit is geen luidruchtig huishouden en dan had ik geen zin in een storend geluid op de achtergrond

Aansluiting op de CV-installatie speelde voor mij even geen rol. Dat systeem lijkt me super, maar ik zag de verbouwing die daarmee gepaard gaat niet zitten. Bovendien kosten kachels die die mogelijkheid hebben ook veel meer. Misschien nog eens voor ‘ooit’, maar dus niet voor nu.

Uiteindelijk een goed idee, want een paar jaar later verkocht ik dit huis. De pelletkachel ging overigens mee!

Qua budget ben ik voor mezelf langzaam naar boven gegaan. Ik had wat prijzen opgevraagd en kwam eerst bij kachels terecht van 700-800 euro. Die bleken echter Chinees te zijn, wat volgens de kenners geen aanrader is. De volgende stap wordt dan snel gemaakt richting €1500. Met installatie erbij gaat dat al snel weer richting de €2000. Uiteindelijk vond ik in een winkel in de buurt een mooie kachel. Zij verzorgden ook de installatie, maar het hele plaatje was wel boven het budget wat ik voor mezelf bedacht had. Na zorgvuldig de afweging te hebben gemaakt, rekening houdend met het feit dat zij snel konden plaatsen en dat het steeds kouder werd, zeker in dit huis, én dat de kachel wel een stuk robuuster was dan de exemplaren die ik tot dan toe gezien had, heb ik toch besloten om voor hun aanbieding te gaan.

Inclusief installatie en installatiemateriaal was ik nu ruim €3000 kwijt. Een stuk meer dan ik in de eerste instantie beoogd had en voor mij echt wel een stevige investering. Daarnaast heb ik nog €400 uitgegeven aan een voorraad pellets.

Wat levert het op?

De hamvraag is natuurlijk: wat levert het op? Eerst maar in geld. Dat voordeel blijkt bij mij snel op te lopen. Door de combinatie van groot/oud/niet overal even goed geïsoleerd huis, draait de gasmeter hier dat het een lieve lust is, ook als het dan niet eens warm is. In de eerste instantie liet ik de thermostaat op 15 staan. Overdag sprong hij dan niet aan, maar ’s nachts bleek ik dan toch snel 5 kuub per nacht te verbruiken. Toen ik de thermostaat op 10 zette, was het ’s morgens maar 14-14,5 graden. Kortom; die 5 kuub werd verbruikt om het huis een halve tot hele graad warmer te houden. Hoewel ik voorgaande jaren wat minder trouw was in het bijhouden van mijn meterstanden, kan ik nog wel wat destilleren uit de standen van eind 2012. Daarvoor was het volgende van toepassing:

Situatie 2012: matige isolatie, over het algemeen koud, bijverwarming met elektrische kachel van 3000W, gemiddeld verbruik in de maand december (per dag!): ruim 17 kuub

Dat is dus een stevig gasverbruik voor weinig comfort én daarbij moet nog rekening gehouden worden met bijverwarming via een elektrische kachel. Alleen voor gas kom ik dan ongeveer op €11 per dag, in een periode waarin het nog niet eens zo heel koud was.

Situatie met thermostaat op 15 + pelletkachel: iets betere isolatie, geen bijverwarming, thermostaat op 15, pelletkachel overdag aan met comfortabele temperatuur: 5 kuub per dag, ongeveer €3,25 + 1 zak pellets van €2,70, is totaal €5,95.

Situatie met thermostaat op 10 + pelletkachel: comfort overdag, ’s nachts koelt het huis wat harder af, vanmorgen was het bijvoorbeeld 12 graden op de thermostaat. De koudere delen koelen nu – vanwege dalende buitentemperatuur – wat meer af. Gemiddeld verbruik per dag: 0,5 kuub + 1 zak pellets = €3,05

Update 2019: de pellets zijn door de jaren heen wat duurder geworden; de zakken die ik altijd kocht, zijn inmiddels 4,60 euro. Gas is inmiddels ook (flink) duurder geworden. Het verschil is dus nog steeds aanwezig, maar je bent voor beide opties tegenwoordig dus hoe dan ook meer geld kwijt.

Pelletkachel: ja of nee?

Ik breng de pelletkachel niet meer terug. Mijn grootste winst zit in comfort; waar het stoken eerst duur was, zonder dat het echt resultaat opleverde, is het nu gewoon snel heerlijk warm te krijgen in b.v. de huiskamer. Door de deuren open te doen, pak ik de gang ook mee. Dat comfort is eigenlijk niet in geld uit te drukken. Warmte geeft een huis een heel andere sfeer en ik merk het ook direct in bijvoorbeeld mijn gewrichten (want met kou zit ik sneller ineengedoken, wat uiteindelijk niet heel ontspannend is). Bovendien is het prettig als je voor er bezoek komt niet een halve dag moet stoken om de woonkamer tenminste op een acceptabele temperatuur (lees: 18-19 graden) te krijgen. Dat vind ik zelf ook echt heel vervelend voelen. 

Als je wel alleen naar geld kijkt, dan lijk ik nu een redelijk goede balans gevonden te hebben voor de huidige temperaturen. Ik houd er wel rekening mee dat ik de thermostaat wat hoger zal moeten zetten als het nog kouder wordt, omdat de buitenmuren natuurlijk weer kouder zijn dan binnen, ik leidingen in buitenmuren heb en het huidige gasverbruik letterlijk voor 0% te maken heeft met verwarming en voor 100% met koken en warm water. In de delen van het huis die niet met de kachel verwarmd worden, stapelt de kou zich dus wat op. Als ik de stroom even buiten beschouwing laat, dan bespaar ik ten opzichte van de oude situatie nu ongeveer €8 per dag. Alleen in de winterperiode kan dat al oplopen tot bijna €500, als ik uitga van een week of 9 in de kou. Met zo’n besparing is de kachel binnen een jaar of 6 terugverdiend. Door verbeteringen aan het huis, met name qua isolatie, kan die terugverdientijd nog verder verkort worden, en het comfort verbeterd.

Als je alles zo op een rijtje ziet, lijkt een pelletkachel jou dan wat, of zou je er niet zoveel mee opschieten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

37 Comments
  1. Ja, ik merk dat het comfort voor mij echt onbetaalbaar is. Het is een hele investering geweest, maar het geeft naast warmte ook veel meer duidelijkheid qua kosten. Met gas kun je hooguit een schatting doen, maar is het de vraag hoe bewust je je daarvan bent. Met pellets weet ik precies dat het met €2,70 kost als ik er weer een zak inkieper. En ik weet ook dat ik waarschijnlijk voldoende voorraad heb om deze winter makkelijk door te komen, dus mijn verwarmingskosten heb ik in feite al betaald.

 1. Mooi,duidelijk stukje. Wij zitten er ook al een poos over te denken. Maar wel op de lange termijn. Eerst de zonnepanelen die al op ons dak liggen kopen.
  Heb je bij de pelletkachel ook een lange schoorsteen?

  nomoskar

  1. Nee, hij heeft anderhalve meter hoogte nodig om voldoende trek te hebben. Ik heb de buis van achter de kachel omhoog en daar gaat hij naar buiten. Buiten steekt hij ongeveer 20 centimeter uit vanwege de dakgoot. Dat hoeft echter niet; als je geen dakgoot hebt, dan volstaat een roostertje op de muur al, heb ik me laten vertellen. Mijn pijpje is misschien 10 centimeter doorsnede. Als je het niet weet, valt het eigenlijk niet op. Door de buis in huis te houden, heb je daar ook weer warmte van. Je kunt die buis echter evt. ook buiten op de muur doen.

 2. Wat een gezellige en mooie kachel. En zo te lezen ook een goede investering.

  Het zou hier niet uit kunnen, de investering zou overbodig zijn. Soms denk ik er wel eens aan een elektrische sfeerhaard aan te schaffen. Puur voor de gezelligheiden het vlammenspel.

  Geniet van de behagelijke warmte in je huis!

  1. wij hebben ook een hout kachel , en al 3 jaar gratis hout , ik heb er eigenlijk al uit qau geld , maar hout is altijd wel veel gesleep

   Gerd

 3. Toch wel kostbaar stook hier nooit meer dan 3 m3 gas per dag dus misschien was het raadzamer om huis beter te isoleren had in ieder geval weer extra kosten gescheeld zo'n pellet kachel zorgt toch ook voor een roet/fijn stof die je ook weer terug ziet in je woning 🙁

   1. Wij hebben in sommige ruimtes ervoor gekozen om een voorzetmuur te plaatsen. Met geluidsisolatie erachter. Dat isoleert ook prima warmte, maar is wel wat duurder dan snkel warmte isolatie.

    Dit scheelt astronomisch in comfort. Echt een aanrader. Een goede aannemer heeft dit er vrij snel in, en het hoeft niet duur te zijn. Kost wel +-10cm ruimte.

 4. of zon pelletkachel nu wel iets voor je is of niet ,na het lezen van een berichtje in het nieuws , over het feit dat de nederlandse gasvelden over een jaar of 10 zo goed als uitgeput zijn, het is toch verstandig om na te gaan denken over andere alternatieven dan gas.iedereen maakt zich nu alleen maar druk over kosten e.d. maar beschikbaarheid van brandstoffen zal in de toekomst een steeds grotere problematiek te worden. waarschijnlijk maken we ons dan niet meer druk wat de goedkoopste energie maatschappij is maar welke brandstof er nog is.

 5. Heerlijk dat je het nu voor relatief lage kosten zo goed behagelijk hebt.
  Twintig minuten om hem aan te doen is best veel, maar je hoeft misschien niet echt twintig minuten er mee bezig te zijn.
  Aslade regelen is een klus, maar daar kun je een speciale zuiger voor gebruiken.
  Goede beslissing, al was ik wel verbaasd dat je dit geld had, na de uitkoop enz. Geniet er van, zeker als je al last hadvan je gewrichten. Goede koop.

  1. Dat was dus een keuze die ik moest maken; deze investering doen en wat langer over het terugbetalen van die andere schuld doen (want: die is natuurlijk groter als spaargeld hiervoor gebruikt wordt) of eerst terugbetalen en dan de kachel. Normaal had ik eerst terugbetaald, maar in dit geval is het voor mij heel goed geweest om het op deze manier te doen.

 6. Wij hebben een speksteenkachel ( houtkachel ) Deze hebben we nu 20 jaar en ik wil hem nooit meer kwijt. Wij kopen per jaar voor 150 euro hout en hier kunnen wij vanaf september tot mei mee stoken. Het is een hele zuinige kachel. Om ongeveer 22.00 uur gaat er nog een keer hout in en de volgende dag om een uur of 11 steken we hem weer aan. Eerder is beslist niet nodig want tot die tijd is het nog behaaglijk in de woonkamer. De cv is hier alleen aan als het matig vriest i.v.m knappen van leidingen. Schoorsteenveger komt 1 keer per jaar kost 45 euro. Speksteenkachel koste 20 jaar geleden 3000 gulden. Heb al veel verhalen over de palletkachel gehoord. Vooral de ontsteking schijnt regelmatig kapot te gaan. Voor het schoonmaken van de ruitjes gebruik ik gebruikte theezakjes worden ze prachtig schoon van.

  1. Een spekstenen kachel vind ik ook heerlijk en prachtig. Die schijnt inderdaad nog heel lang warm te blijven. Bedankt voor de tip van de theezakjes, in principe zou dat volgens mij voor een pelletkachel ook moeten werken, dus dat ga ik eens proberen!

  2. de raam van een pellet kachel maken we schoon door een stukje keuken papier vochtig maken,in de as stippen en over de ruit wrijven, met droog doekje of keuken papier droog maken , werk prima, as heb je altijd bij de hand

 7. Hallo,

  Wij stoken ook met een pelletkachel en vragen ons af wat voor pellets jij stookt aangezien wij voor een zak van 15 kg 4 euro betalen zijn we benieuwd hoeveel gewicht een zak pellets van jou bedraagt omdat jij hiervoor maar 2.70 euro rekent.

 8. mn'n ouders heben pas zo'n palletkachel aangeschaft, ze zijn in de 80
  !! ze hebben er veel plezier van. Zelf hebben we een houtfornuis, italiaans en stoken hout ons hele huis warm, gebruiken geen verwarming. heerlijk , geniet ervan , liefs marion

 9. Ja ik zou ook wel graag weten waar jij je pellets koopt, wij betalen voor een zak van 10 kilo €3,50.
  Ik heb altijd al het idee gehad dat het ergens goedkoper zou kunnen maar waar……………??

 10. Ook sinds een halfjaar een pelletkachel en net nieuwe pellets gehaald, zak 15 kilo voor € 3,75 (afhaalprijs) dus 25 ct/kilo. Pallet met 70 zakken thuisbezorgd in heel Nederland kan ook. Zakken van 25 kilo zijn nog iets goedkoper maar veel zwaarder en dus onhandiger. Bedrijf zit in Someren.

 11. Ik ben er ook over na aan het denken. Ik heb nu een zibro hybris kachel. Dus op stook olie. Ik stook nu voor €570 per jaar. Maar ik hoor dat een palletkachel nog voordeliger is. En je krijg er nog meer warmte van. Maar hoeveel wat is dat motortje wat erin zit? En ik heb een tussenwoning. Dus ben bang dat een pijn helemaal doorgetrokken moet worden naar het dak toe

  1. Hier levert de pelletkachel veel warmte op. Ik verstook ongeveer voor €400 per jaar, maar ben ook vrijwel alle dagen thuis. Een pijp naar het dak is voor een pelletkachel juist vaak niet nodig; bij mij gaat hij bijvoorbeeld gewoon boven het raam naar buiten. In tegenstelling tot bij een houtkachel, kun je voor een pelletkachel een dunnere pijp gebruiken, die niet dubbelwandig hoeft te zijn en die ook in bochten gebruikt kan worden, zelfs bochten van 90 graden. De installatie is daarmee een stuk minder ingrijpend dan je misschien zou denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.