Wat levert dat nu op, zo’n huis?

Hoeveel buffer moet jij hebben?

Eigenlijk was ik niet van plan om dit ook op mijn blog te zetten, maar ach, zoveel maakt het ook weer niet uit. Ik kreeg een paar keer de vraag hoe het nu zat met mijn restschuld. Daar kan ik heel kort over zijn: die heb ik niet.

Maar dat ik die niet heb, is niet bepaald uit de lucht komen vallen.

Zoals een aantal van jullie ongetwijfeld weten, kocht ik dit huis op het hoogtepunt van de crisis, is er door de jaren veel geld in gestoken om te verbouwen (waaronder goede isolatie en een heel nieuw dak, veel van het geld dat in de verbouwing is gegaan, had niet eens veel met smaak te maken, maar meer met het comfortabel maken van het huis) en heb ik door de jaren heen ook flink afgelost.

En daar heb ik nu de vruchten van geplukt.

Had ik niets gedaan en ook nog geleend voor de verbouwing, dan had ik nu twee keuzes gehad:
1) Voor ongeveer €200.000 het schip in gaan
2) Hopen op een wel héle rijke koper of betere tijden

Beetje zuur, maar het is niet anders

Beide opties leveren niet echt een fijn toekomstperspectief op. En hoewel het er eigenlijk helemaal niets mee te maken heeft, vond/vind ik ook dat ik beide toekomstperspectieven helemaal niet verdiend heb. Ik heb me, ook onder minder fijne omstandigheden, altijd een slag in de rondte gewerkt om de boel draaiende te houden en als je dan na zulke tropenjaren ook nog eens op die manier ‘eindigt’, dan is dat wel heel zuur. Dat overigens terzijde, want de economie houdt niet echt rekening met wat een mens wel of niet verdient.

Maar… de verbouwing is wél met eigen geld betaald, ik heb destijds de kosten koper zelf betaald én ik heb stevig afgelost in de afgelopen jaren. Daardoor had ik nu twee keuzes:

1) Verkopen zodra ik de kans had
2) Wachten op een iets betere tijd en nog een beetje van mijn geld eruit halen

Ik heb volmondig voor de eerste optie gekozen. Na het allemaal wat aan te hebben gekeken, kreeg ik toch wel een beetje het idee dat ik in deze tijd nog niet de prijs ging krijgen die me door de makelaar was voorgespiegeld en als ik binnen het jaar/anderhalf jaar (vanaf vorig jaar dus) wilde verkopen, dan zat er misschien nog een keer 10.000 euro extra in. Maar goed, als je daar een half jaar op moet wachten, zonder zekerheid, kost het in ieder geval minimaal de helft aan hypotheeklasten, nog zonder aflossing, en raken ook weer dingen achterstallig, kunnen er dingen kapot gaan, enzovoorts. Dus ik besloot gewoon om de laagste prijs die ik acceptabel vond te accepteren, om er een punt achter te kunnen zetten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ik houd zelfs een beetje over

Onderaan de streep betekent dat dat er nog ongeveer een kleine €25.000 overblijft om in het nieuwe huis te stoppen. Niet de €60.000 tot €80.000 waar ik (en de makelaar) op gehoopt had, maar ik vind het goed zo. Wat ik verkoop en achterlaat is meer dan een huis en wat ik ervoor terug krijg is meer dan geld. En dan klinkt het misschien wat verwend, maar die €10.000 extra was het me gewoon niet waard om nog langer in onzekerheid te zitten. Dat is dan ook een luxe die je je kunt veroorloven als je flink hebt afgelost.

Op papier blijft het natuurlijk een beetje een domper. Zeker als je bedenkt dat ik nog niet eens mijn eigen koopprijs heb teruggekregen. Aan de andere kant heb ik ook jarenlang op een prachtig plekje gewoond. Ik weet nu héél duidelijk dat zo groot enzo voor mij niet meer hoeft (ook voordelig, want de meeste mensen gaan juist steeds groter). En ik kan er straks wel definitief een punt onder zetten. Bovendien had het erger gekund; er zijn genoeg mensen die wél met een restschuld eindigen. You win some, you loose some en uiteindelijk is dit alleen maar geld.

Heb jij ook wel eens gewoon je verlies genomen, omdat de opbrengst (of juist de kosten) op een gegeven moment niet echt meer in geld uit te drukken waren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

48 Comments
 1. We hebben onze huizen gelukkig met winst kunnen verkopen. Deze beslissing vind ik best wel verstandig. De verbetering van de economie is heel fragiel. Wie weet wat er gebeurt met de Brexit of wanneer Donald Trump en Poetin straks hun neuzen gaan snuiten.

  1. Nou, daar zeg je ook nog wat. Het is niet zo dat ik daar alles voor zou laten, maar die mensen die de vorige crisis voorspeld hebben, zeggen dat er nog een ergere komt. Met alles wat er dan op het spel staat (en dan heb ik het even vooral over toekomst/emotioneel) moet er wel héél veel geld tegenover staan, wil ik op dat moment nog in dit huis zitten.

 2. We hebben onze huizen gelukkig met winst kunnen verkopen. Deze beslissing vind ik best wel verstandig. De verbetering van de economie is heel fragiel. Wie weet wat er gebeurt met de Brexit of wanneer Donald Trump en Poetin straks hun neuzen gaan snuiten.

 3. Wij verkochten ons huis met 37.000 restschuld door aflossen bleef er nog 20.000 duizend euro over die we na verkoop moesten aflossen. Dit is inmiddels gebeurd. En het is me elke euro waard geweest. Ik was totaal niet gelukkig in de wijk waar we woonde. Klinkt misschien verwend maar nachtelijke feestjes( 4-5 nachten in de week) van de buren en veel overlast van de wijk deed mijn emmer overstromen.

  Het huis was wel helemaal af. Daar hadden we de jaren dat we er woonde echt ons thuis van gemaakt. Dat huis mis ik wel eens maar niet de locatie en ach. Langzaam aan word het huis waar we nu wonen ook ons thuis.

  1. Ik denk dat het mij ook zo zal vergaan. Ik vond dit vanaf het begin af aan een mooi huis, dat moet bijna wel, want als ik nu wel eens foto's zie vraag ik me echt af hoe ik daar in hemelsnaam doorheen heb kunnen kijken. En nu roep ik wel eens dat het groot is, wat ook zo is, maar is het nog steeds als een jas. Alleen dan net niet meer mijn model misschien? Ik weet niet of ik met restschuld had kunnen leven, dat had ik echt – zeker na alles wat ik er al in heb gestoken, qua tijd, energie en geld – heel erg oneerlijk gevonden. Maar met dit restant kan ik leven. Het is nog een laatste keer flink afrekenen, want alles wat erin zit ben ik straks definitief kwijt, maar dan is het ook klaar.

 4. Als je alles van te voren wist was het allemaal erg makkelijk natuurlijk. You win some, you lose some… Wel goed dat je er zo in staat. Heel veel kun je er toch niet aan doen.

  1. Nee, je moet het hiermee doen. En dan ben ik blij dat ik er al zoveel heb ingestoken, want anders was ik het denk nog niet kwijt geweest. Daarvoor staan hier net even teveel huizen in dezelfde (of lagere) prijscategorie in de buurt. Verbouwd loopt het nog wel, maar in oude staat moet het of heel goedkoop zijn, of het staat gewoon lang te koop.

 5. Wij hebben ook op een gegeven moment het appartement verkocht. Vooral omdat de dubbele lasten gingen doorwegen. En als we een jaar gewacht hadden hadden we voor meer kunnen verkopen, maar dan hadden we ook een jaar langer dubbele lasten gehad.
  En de restschuld was bij ons het stukje kosten koper die we rond de jaarwisseling helemaal hebben afgelost.

 6. Bij mij ook een verhaal van financieel verlies en emotionele winst. In 2010 een appartement gekocht van 65m2 voor € 140.000,00. Daarbij € 20.000,00 eigen geld ingelegd (meegenomen na de scheiding van ex-partner).
  In 2015 wegens aanhoudende overlast door de bovenbuurvrouw dit appartement verkocht voor € 105.000,00 Doordat ik zo zuinig leefde in die tijd (en nog) toch nog kunnen sparen waardoor ik met een restschuld bleef van 'maar' € 11.000,00.
  Deze ben ik nu binnen één jaar aan het aflossen. ondanks dat ik hierdoor rond moet komen van ongeveer € 1250,00 pmnd is het me dat allemaal waard. Mijn huidige huis van 53m2 is stiller, warmer, zonniger en gelegen op een veel fijnere plek.
  Als de restschuld is afgelost dan ga ik verder met de hypotheek aflossen, want ik wil heel graag op termijn 3 dagen per week gaan werken en dat gaat zeker lukken als mijn woonlasten sterk verlaagd zijn. Voor mij dus emotionele winst in de vorm van rust en een fijn huis om in te wonen 🙂
  Groetjes, Astrid C.

  1. Het zal misschien voor iedereen anders zijn, maar die emotionele winst lijkt me onbetaalbaar. Natuurlijk is restschuld zuur, en helemaal als je die overhoudt vanwege een ander, of dat nu is door overlast of door iets anders. Maar als je er iets kunt doen dat 'alleen' geld kost, dan geloof ik dat ik het altijd zou doen.

 7. Wij wilden ons vorige huis zo snel mogelijk verkopen omdat het reizen vanwege manlief zijn werk niet meer leuk was en we niet wilden dat hij er nog een winter mee door moest. Als we meer geduld hadden gehad, dan hadden we er denk ik zeker 10.000 euro meer voor gekregen. We hadden ons vorige huis gekocht in de jaren negentig en het was in waarde verdubbeld. Het kon ons niets schelen dat we dat geld misliepen. Maar we konden dus ook makkelijk praten vanwege die overwaarde.
  Voor jou vind ik het echt super en ik heb er heel veel respect voor hoe je het voor elkaar gekregen hebt om geen restschuld aan je huis over te houden!

  1. Dank je! En op zich is het misschien makkelijker praten met zo'n overwaarde, maar dan nog: veel mensen rekenen zich financieel rijk en kijken niet naar wat het ze op andere vlakken kost. Jullie hebben wat dat betreft dan (in mijn ogen tenminste) ook een dappere, goede keuze gemaakt!

 8. Ik geef je groot gelijk! Als je een huis wilt verkopen, wil je er vanaf, zo simpel is het… Ik heb vorig jaar precies hetzelfde gedaan, hoewel ik wel een kleine restschuld had, gelijk afgelost, weg ermee en klaar. Op dat huis heb ik heel veel geld verloren en met heel veel moet je denken aan meer dan een ton… Maar… daar tegenover staat dat ik er 10 jaar met veel plezier heb gewoond met alle woongenot en comfort die ik me maar had kunnen wensen. Ook heb ik er enorm veel van geleerd en volgens mij jij ook! Bepaalde keuzes zou je nu niet meer maken en dus kun je dit leergeld noemen… Superknap van je dat je geen restschuld hebt, maar zelfs nog centjes overhoudt! Verder snel vergeten en lekker fris opnieuw beginnen! ♥

  1. Ja, inderdaad, veel geleerd en ook veel van genoten. Maar ik zou ook nooit weer zo'n groot huis/bijna landgoed willen hebben, dat heb ik gewoon niet nodig. Dus wat dat betreft is het al goed. En als ik dan ook nog bedenk dat deze verkoop ervoor zorgt dat de toekomst weer helemaal open ligt, dan zie ik eigenlijk geen nadeel. Ja, jammer van dat geld. Maar het voelt als een rijkdom dat ik in staat ben geweest om hier ooit te komen wonen, later het alleen te kunnen blijven doen en nu het dus eigenlijk als het ware op mijn eigen voorwaarden heb kunnen verkopen.

 9. Wij zitten in ons eerste huis, dus ik heb geen ervaring met verkopen, maar ik denk dat je het juiste hebt gedaan, er is volgens mij heel wat gebeurt in dit huis en je kunt alles achter je laten. Goede en slechte tijden en nu een nieuw begin, dat is meer waard dan geld!

 10. Mijn vorige huis een appartement kocht ik ook op het hoogtepunt van de markt. In 1976 Ik woonde er 14 lange jaren. Uiteindelijk kon ik het verkopen aan de gemeente en kreeg er inclusief verhuiskostenvergoeding hetzelfde voor waarvoor ik het 14 jaar eerder voor had betaald

  Waarom niet eerder weg? De gemeentelijke plannen met deze flat zorgde er voor dat ik niet kon verkopen.
  Ik liet voorzetramen plaatsen, moderniseerde de badkamer en de keuken, moederhart met cv Flinke investeringen.

  Toen ik aan de gemeente kon verkopen was ik de eerste van het complex die het verkocht. Weg was ik. Daaaag.

  Geen winst wel kosten en de rente was een tijd lang 12,75% geweest.

 11. Ik heb daar geen ervaring mee aangezien ik nog steeds in het zelfde in mijn eerste huis woon.

  Ik denk wel dat je er goed aan doet dat je je huis verkocht hebt (de economie zal er de komende tijd niet op vooruit gaan ben ik bang) en 10.000 euro is toch ook een mooi bedrag, wellicht niet wat je had gedacht maar toch nog mooi meegenomen.

  Groetjes Sas

  1. Die €10.000 had ik misschien nog extra kunnen krijgen als ik had gewacht. Maar nu haal ik er dus, als ik de annuïteiten die ik nog moet betalen en de verkoop van spullen die straks dubbel zijn erbij optel, toch nog ongeveer €25.000 uit. Dat is een mooi begin weer, zeker opgeteld bij het spaargeld dat ik inmiddels ook weer opgebouwd heb 🙂 En met lagere lasten moet dat straks alleen maar vlotter gaan.

 12. Ons vorige huis hebben wij met een enorme winst verkocht. Daardoor konden wij ons huidige huis kopen. Het geld hebben wij hierin gestoken. Wel een hogere hypotheek genomen. Wij hebben alle aankoopkosten van badkamer, keuken, aanbouw allemaal daarvan kunnen betalen. Ook de dubbele woonlasten tijdens de bouw en de aankleding van tuin, alles daarvan betaald. Inmiddels zijn wij onze woonlasten stevig aan het verlagen en bij leven en welzijn zijn wij over 14 jaar hypotheekvrij.

 13. Ik ben het ook met alle voorgaande reageerders eens! Goede beslissing!
  En al lijkt het op de consuminderblogs wel eens anders, maar echt niet alles is meetbaar in geld. Daar leef je tenslotte niet voor, om met minimale kosten de maximale financiële winst in je leven te behalen.
  Goed gedaan! En 25.000,- is een zeeeeer mooi begin voor een nieuw huis. Dus ook ALS dat hoger had kunnen zijn, gefeliciteerd met de goede start die je jezelf nu bezorgd hebt in deze levensfase. Chapeau!
  Hanna

  1. Dank je! En inderdaad, ik heb niet graag GEEN geld, want van armoede wordt ook niemand gelukkig, maar het is niet het grootste goed. Ik geef mijn geld het liefst zo min mogelijk uit aan dingen waar ik niets voor terug zie, zodat ik geld over heb voor dingen die er wél toe doen. Dus hoezee voor de theezakjes drie keer gebruiken (ik drink lichte thee en ben lui, dus eigenlijk plusplusplus voo rmij), besparen met isolatie en halve centen verdienen met klikken op mailtjes, zodat ik nu dus de mogelijkheid heb om gewoon, ondanks het geld, door te gaan met mijn leven. Of op andere momenten: gave reizen te maken waar ik altijd met plezier op terug kan kijken.

   En je hebt ook gewoon gelijk over die €25.000 hoor! Ik heb wel wat aanpassingsstappen moeten doen (eerst leek het erop dat er wel eens €75.000 over kon blijven, toen zakte het al naar €40.000, €30.000..), maar uiteindelijk merk ik dat het me eigenlijk niets uitmaakt, ik ben er blij mee zo.

 14. Toen mijn moeder stierf, stond er een huis dat praktisch instortte maar de locatie was goed. Ik sliep niet meer van de stress door de wetenschap dat het nog niet opgeknapt en verkocht was en het alleen maar geld zou kosten. Dus ik heb mij door mijn broertje uit laten kopen. Natuurlijk heel voordelig voor hem want hij is een goed zakenman maar ik maakte een dansje door de kamer want ik was meteen van de stress af en kon met dat geld ons huis aflossen waardoor ik kon stoppen met werken. Mijn fysieke klachten van werk zijn opgelost na 3 jaar en ik heb een eigen plekje, dan maar minder winst.

  1. Ik kan me dat heel goed voorstellen! Fijn dat je het op die manier met je broertje kon regelen. Anders moet je het misschien als grond verkopen, maar volgens mij krijg je dan ook minder dan wanneer er een huis op staat. En verbouwen kost zo. veel. geld. En energie en tijd, dat valt altijd tegen.

 15. Toch een mooi nieuw begin, 25000 Euro! Gewoon blij mee zijn. Wij verkochten ons huis met flink verlies. Afrekenen bij de notaris en we hadden ook al 3 jaar max afgelost. Au… Tja we wilden daar weg en waren er klaar mee. We denken altijd maar zo; dit nieuwe huis kochten we dus ook voor een bodemprijs en daar profiteren we nu ook van. Dus op een gegeven moment gewoon besloten om er niet meer aan te denken. Het is ook 'maar' geld.

  Goede keus geweest van je, denk ik.

 16. Ik heb eens een vrij hoog geldbedrag geleend aan een vriendin met problemen. Ze betaalde niet terug maar maakte wel buitenlandse reizen…. Na een paar jaar vragen/bedelen/smeken van mijn kant had ik nog steeds het volledige bedrag niet terug 🙁
  Ik heb de vriendschap verbroken en hoop dat ze gelukkig is geworden. Hoewel ik het zelf financieel ook niet breed heb, wilde ik niet langer de stress er van hebben.

  1. Dat lijkt me helemaal heel erg zuur. Wel goed dat je de knoop daarvoor hebt doorgehakt, dat zal niet makkelijk zijn geweest. Je hebt toch in de eerste instantie vertrouwen in een ander en daarnaast gaat het dus ook om een flink bedrag. Maar de stress kost je uiteindelijk meer.

 17. Mooi verwoord door jullie emotionele winst, eigenlijk het beste medicijn tegen financieel verlies. Dat laatste is zo betrekkelijk, hoe meer je dat durft los te laten betekent ook dat de waarde van materieel en geld minder aan je emotie zit en welzijn.

  LLMM je hebt het helemaal goed gedaan en herken ook wel die bewustwording van zoveel geld in huis gestoken en het er niet uit gekregen. Maar dat heb ik ook los willen laten want het is wel zo dat je nu met al je bewustwording de verandering hebt gemaakt om financieel minder afhankelijk te zijn of slaafs. Dat je nu kan profiteren van de mooiste moment om een huis te kopen. Niet met de gedachte dat het later veel opbrengt, maar dat je nu zo goedkoop kan wonen en dat ook nog kan afbetalen. Die lage rente compenseert voor later ook de waardevermindering voor later. Zo zie ik dat tenminste. Ik heb straks wel over 10 jaar mijn woning afbetaald en vrij van hypotheek of huur.

  1. Ja, jullie hebben daar idd ook een slimme keuze in gemaakt. Ik zie het ook maar zo; ik heb voor mezelf de mogelijkheid 'gekocht' om nu een stap vooruit te zetten. Zonder verbouwing en aflossing had ik denk niet kunnen verkopen qua hypotheek en had ik waarschijnlijk ook nog geen kijker/koper gehad.

 18. Ik vind helemaal niet dat je verwend klinkt hoor, het is gewoon goed geweest zo. Je hebt er mooie dingen beleefd maar ook heel veel minder mooie. Je kunt er nu ook emotioneel een punt achter zetten. En het is inderdaad best zuur. Maar je hebt veel wijze lessen over jezelf geleerd en heel veel verstandige beslissingen genomen. Ook al voordat je dit huis kocht. Ik wens je heel veel liefde toe! En blijven bloggen hoor! het kwam even in me op dat je misschien zou gaan stoppen nu)

  1. Jij verzint zeker weer iets 😉 Er zijn van die bloggers die net als ondergetekende al jaren bloggen en daar ben ik een beetje verknocht aangeraakt. Stug door blijven gaan wahha

 19. Ik had ook overwaarde, had er 40 jaar gewoond, maar niet afgelost en al een ander huis. Ik heb na wat onderhandelen aan de eerste serieuze kijker kunnen verkopen. Mijn huis was er ook zo een dat van buiten minder aantrekkelijk was, maar goede locatie en je moest er echt binnen komen om de mogelijkheden te zien.
  Aangezien ik een goedkoper huis kocht heb ik nu geen hypotheek meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.