Tegemoetkoming gasrekening van overheid schiet tekort

compensatie gasrekening

In de afgelopen maanden zijn de gasprijzen enorm gestegen. Nu had de overheid aangegeven te zorgen voor een tegemoetkoming richting huishoudens, maar de mogelijkheden om die gasrekening ook daadwerkelijk te verlagen lijken toch wat beperkter dan in de eerste instantie werd aangegeven. Zo is de beloofde tegemoetkoming van 800 euro er bijvoorbeeld niet voor álle armste huishoudens van Nederland.

Energiebelasting omlaag

Een van de maatregelen waar iedereen wat aan heeft, is de verlaging van de energiebelasting. Daar hoef je niets voor te doen; dat wordt automatisch verwerkt en levert je een voordeel van ongeveer 400 euro op jaarbasis op.

‘Voordeel’ tussen aanhalingstekens, omdat deze maatregel natuurlijk ingegeven is door de hard stijgende gasprijzen.

Wie nu nog met een goedkoper contract zit, betaalt hierdoor ook daadwerkelijk minder aan voorschot. Wie al een tijdje hogere prijzen betaalt, zal het er misschien niet mee redden.

Energiecompensatie

Daarnaast was er nog een plan om de armste huishoudens – die het met maximaal 120% van het sociaal minimum moeten doen – te compenseren.

Naast het feit dat zij natuurlijk sowieso gebruik kunnen maken van de lagere energiebelasting, zouden zij ook nog eens 800 euro tegemoetkoming krijgen dit jaar.

Dat pakt dus niet helemaal lekker uit. Er zijn in Nederland ruim 980.000 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, maar het Rijk heeft aan gemeenten geld overgemaakt om dit slechts 800.000 keer uit te keren.

De argumentatie: “We gaan er niet vanuit dat gemeenten alle allerarmste huishoudens kan bereiken.”

Gemeenten kiezen er nu op hun beurt voor om mensen minder uit te keren, zodat ze er straks niet zelf bij inschieten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Beetje vreemde gang van zaken

Een beetje een vreemde gang van zaken vind ik dit. Kijk, ik snap budgetten. Dus ik snap ook dat je met vaste cijfers werkt.

Maar als ik een budget moet maken, dan ga ik wel uit van de situatie die is. In dit geval dus dat je 980.000+ huishoudens iets belooft.

En dat dus het geld er daarvoor is.

Want er komt nog wat extra’s bij; het Rijk gaat er óók van uit dat van het verstrekte bedrag ook de uitvoeringskosten van de gemeenten betaald kunnen worden.

Nu wil ik niet te cynisch zijn, maar als een gemeente al minder uitkeert om er zeker van te zijn er zelf niet bij in te schieten én ik lees dat gemeenten er dan voor kiezen om 200 euro uit te keren, dan begrijp ik die rekensom niet helemaal.

980.000+ huishoudens is niet 4x zoveel als 800.000 huishoudens. Dus hoe kom je dan op 200 euro?

Wat als je inderdaad niet al die huishoudens weet te bereiken en er blijft geld over; ga je dat dan opnieuw distribueren over de reeds aangemelde huishoudens? Waardoor je je uitvoeringskosten weer verhoogt?

Beste stuurlui staan aan wal

Natuurlijk staan ook in dit geval de beste stuurlui aan wal, maar ik vraag me wel af of dit niet gewoon beter, efficiënter, anders kan.

Een pot maken en mensen daarop in laten schrijven. Het bestaan van die pot communiceren via de organisaties die het meest te maken hebben met de groep waarvoor het geld is.

Ervan uitgaan dat iedereen energie gebruikt en mensen met een inkomen van maximaal die 120% van het minimum automatisch een uitkering geven, net als een zorgtoeslag.

Ik begrijp dat je niet altijd iedereen kunt bereiken. Dat de uitvoering geld kost. Dat dit al extra is. Maar tegelijkertijd denk ik dan wel: er moeten toch mogelijkheden zijn om meer van dit geld bij de juiste mensen terecht te laten komen? Of de pot toereikend maken en het overschot terugstorten?

Dan kopen we dit jaar gewoon een keer geen kunstwerk voor langs de snelweg.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Dat zie je vaker met dit soort initiatieven. Goed bedoeld, maar in de praktijk werkt het niet omdat er voor mensen wordt gedacht, men te ver van de praktijk af staat en door het bos aan regeltjes. Erg jammer.

  2. Nou klopt het wel wat de overheid zegt. Niet iedereen die er recht op zou kunnen hebben is bekend bij de gemeente. Want werkende armen hebben vaak geen recht op de diverse extraatjes, zoals bijdrage in sport, krant enz. Deze worden door de gemeente uitgekeerd. En als jij (nog) niet bekend bent bij de gemeente, doordat je geen gebruik maakt van deze regelingen, kan de gemeente je ook niets uitkeren. Veel mensen weten niets van dit soort regelingen en vragen ze dus ook niet aan. En dat komt de gemeentes wel goed uit want dat geld kan dan voor algemene zaken, zoals de lagere school of een buurthuis gebruikt worden.

    PS een brug of tunnel heet ook kunstwerk.

    1. Ja, dat vind ik er dus wat jammer aan. Dat de overheid het blijkbaar niet kan geven, vanuit het vertrouwen dat de gemeente het anders teruggeeft, maar zich wél inspant om die mensen te vinden. Het is er voor iedereen (die dan binnen die categorie valt, uiteraard), het zou er voor iedereen (wederom in die categorie) moeten zijn, maar door het op deze manier aan te pakken lijkt de kans mij heel groot dat er veel meer ‘uitvoeringskosten’ gemaakt gaan worden dan nodig is, waardoor het geld dus niet op de juiste plek terechtkomt. Maar nogmaals, iets met beste stuurlui hè 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.