Hoge gasprijzen: wat betekent het voor jou?

hoge gasprijzen wat doe je eraan

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de gasprijs ligt hoger dan ooit. Dat heeft alles te maken met een toenemende vraag en een afnemend aanbod. Of zoals de overheid het zo mooi verwoordt: de economie herstelt sneller van de pandemie dan verwacht en Rusland en Noorwegen kunnen niet leveren wat er nodig is. De hoge gasprijzen merk je behoorlijk in je portemonnee. Als je nu een contract afsluit, betaal je zo 1,70 tot 1,80 euro per m3. Ongeveer het dubbele van bijvoorbeeld vorig jaar.

Hogere voorschotbedragen

Ik hoorde het de afgelopen tijd veel om me heen: ‘extreme’ voorschotbedragen. Van 300 euro naar 600 euro. Een keer zelfs 900 euro (groot huis, vermoed ik). Enorme bedragen, die soms beangstigend dicht in de buurt komen van wat je betaalt aan huur of hypotheek.

Het heeft allemaal te maken met een tekort aan gas. De voorraad uit eigen land slinkt nu we niet meer in Groningen boren en dat betekent dat we hierin vooral afhankelijk zijn van het buitenland. Dat buitenland is onder meer Rusland. Daar zouden de voorraden en leveringen bewust gemanipuleerd worden, om de prijs op te drijven.

Geen idee of dat waar is, maar feit is wel: de gasprijs is hoog. En daarmee krijgt iedereen die nu een (nieuw) contract moet afsluiten te maken met hogere voorschotbedragen.

Dat kan best even schrikken zijn; als je gewend bent 200 euro te betalen en je zit opeens op 400 euro, dan moet dat natuurlijk wel ergens vandaan komen. Vergelijken heeft natuurlijk nog wel zin, maar het is niet zo dat je dan ineens alsnog gas voor onder de euro kunt krijgen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Verwachting komend jaar

In de eerste instantie was er sprake van dat de gasprijzen komend jaar – in 2022 – weer zouden dalen. Inmiddels lijkt dat niet helemaal meer zeker te zijn. Het Russische bedrijf Gazprom, dat eigenlijk de hoofdleverancier is van ‘ons’ gas, gaf aan dat de prijzen voor Europa ongeveer hetzelfde zouden blijven.

Daar zitten wel wat haken en ogen aan; als de gasprijs té hoog wordt, wordt dat in combinatie met de klimaatdoelen die Europa heeft misschien wel het laatste zetje richting een gasloze maatschappij. Zo ver zullen ze het waarschijnlijk niet willen laten komen, aangezien het nationale budget van Rusland ook grotendeels drijft op de verkoop van o.a. gas.

Maar goed; tussen wat het was en wat het nu is zit nog wel een enorm verschil. En niet iedereen kan zijn of haar eigen huishouden snel gasvrij maken. Dat kan immers vragen om een flinke investering. Wij hebben bijvoorbeeld nog een cv-ketel op gas en we koken op gas. Als we dat willen omzetten, moet je overstappen op een warmtepomp. Daarvoor kun je zo duizenden euro’s kwijt zijn.

Hoe hoog die voorschotbedragen ook worden; je moet nogal even stoken wil je dat eruit hebben. Bovendien moet je dat geld maar net hebben liggen.

Gelukkig komt de overheid ons (nou ja, ‘ons burgers’) op een aantal manieren tegemoet:

 • je kunt subsidie krijgen op zo’n warmtepomp
 • je kunt subsidie krijgen op isolatiemaatregelen
 • de energiebelasting gaat in 2022 naar beneden

Gemiddeld zou dit per huishouden zo’n 400 euro kunnen schelen.

Welk effect hebben de hoge gasprijzen op ons?

Wij koken, douchen en verwarmen dus op gas. Gelukkig loopt ons contract nog tot eind mei 2022. We hebben dus nog even uitstel van executie. Maar ik houd er wel rekening mee dat ons tarief daarna omhoog gaat. We betalen nu nog zo’n 78 cent per kuub. Dat zou wel eens kunnen verdubbelen.

Gelukkig kunnen we daar die verlaging van de energiebelasting voor wegstrepen, dat scheelt al iets. Isolerende maatregelen hebben hier weinig zin; die hebben we in 2020 al doorgevoerd. Met subsidie natuurlijk.

Dan blijft nog over: de gasrekening in toom houden door minder gas te verbruiken. Ik merk dat dat een uitdaging is met een kleintje in huis die overal rondkruipt. Als je bedenkt dat warmte opstijgt, snap je ook dat het op de vloer niet heel warm is. Zeker niet als je de kachel niet of laag aan hebt staan. Wil je het dan wel een beetje comfortabel hebben op kruiphoogte, dan moet je daar een aanpassing in doorvoeren.

Een creatief alternatief zou nog zijn om de pelletkachel hier in huis te plaatsen. Die staat sinds mijn verhuizing nog steeds in de opslag. Maar ja, pellets zijn ook niet meer zo voordelig als ze waren. Plus: mijn kachel was al overkill in mijn grote woonboerderij. Daar kan ik nu het hele blok mee verwarmen.

Eigenlijk hoop ik gewoon dat we alsnog snel ons nieuwe huis treffen, zodat alles wat we doen voor de lange termijn is 😉

Hoe kun jij de gasrekening in toom houden?

Allereerst: door minder gas te verbruiken. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je bijvoorbeeld meer thuis werkt of om andere redenen vaker thuis bent. Of een kleintje hebt, zoals wij. Maar uiteindelijk scheelt het wel.

Je kunt minder verbruiken door de kachel minder snel aan te zetten, hem ’s avonds op tijd uit te zetten, maar ook door beter te isoleren, tochtlekken op te sporen en dicht te stoppen en regelmatig te ventileren. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht en lucht wordt behoorlijk vochtig als je er de hele dag in zit te ademen met de ramen dicht. Pluspunt: ventileren staat ook in het lijstje met anti-corona-adviezen.

Daarnaast loont het ook nu weer gewoon om te vergelijken. Loopt je contract op z’n end, kijk dan naar andere mogelijkheden. Overstappen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Ter inspiratie kun je altijd dit artikel gebruiken, waarin ik onder meer aangeef waar ik op let als ik wil overstappen.

Een ding wil ik je wat dat betreft op het hart drukken: laat je niet verleiden tot het vergelijken van maandbedragen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: een maandbedrag is een voorschot. Dat kunnen ze lager insteken om jou binnen te halen als klant, maar als je uiteindelijk meer verbruikt dan waarvoor je hebt betaald, moet je gewoon bij betalen. En die kans is met die hoge gasprijzen natuurlijk nóg weer hoger. Kijk dus liever naar wat je per kuub (m3) betaalt. Maar dat staat natuurlijk ook allemaal in dat bovenstaande artikel.

Heb jij al last van de stijgende gasprijzen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Koken op gas is vrij eenvoudig te veranderen door over te gaan op inductiekoken. Niet dat dat goedkoop is trouwens, want vaak moet de meterkast er op worden aangepast. Of alleen maar salades of magnetron maaltijden te gaan eten 😉

  Ik snap niet zo goed als mensen het argument gebruiken dat er ‘een kleintje in het huis rondloopt’. Mijn ervaring is dat kinderen het niet snel koud hebben, maar dat we gebruik maken van een of ander, vast psychologisch verklaarbare, theorie dat we erg beschermend zijn t.o.v. jonge kinderen. Bij het goed kijken naar mijn kind bleek dat zij het minder snel koud had dan ik, mijn comfortzone is dus goed genoeg en daar mag ik vanuit gaan. Dus: voor haar hoeven wij onze kachel niet omhoog te zetten en de kachel op haar slaapkamer is nog steeds ongebruikt.

  Wij hebben door isolatie en het overgaan naar inductiekoken en een speksteenkachel ons gasverbruik in de afgelopen 4 jaar met 75% kunnen verminderen. Het enige waaraan we verschil merken is bij het douchen. Een klein wekkertje helpt me om bewust met het gasverbruik om te gaan. En oja: ons kind gaat/ging niet iedere dag in bad/douche, maar meestal 1x en heel soms 2x per week. Heb gemerkt dat veel mensen daar over vallen, maar naar ons idee is dat meer dan genoeg. We gaan zelf ook maar 1x per week.

  1. Handige tips! En mijn ervaring is ook dat mijn dochtertje het niet snel koud heeft (ik dacht omdat ze in november geboren was, maar misschien is het wel universeel), maar: onze vloer is (ondanks isolatie) erg koud, omdat er standaard water onder het huis staat. En aangezien de warmte naar boven gaat, is de stroom waar zij zich bevindt gewoon sneller veel kouder en dat is wel iets waar we rekening mee houden.

 2. Elk jaar stap ik over op een nieuw contract dus mijn huidige loopt tot juli 2022 door. Ik maak mij wel zorgen over wat de nieuwe prijs zal gaan zijn tegen die tijd, zeker. Zo laat mogelijk overstappen en hopen dat de gasprijzen omlaag gaan. De overheid had gemeld dat mensen gecompenseerd gaan worden op de energiebelasting, maar hoor ook weer plannen dat het via de huurtoeslag zou gaan. Nou, ik heb geen huurtoeslag dus ben bang dat ik buiten de boot ga vallen met compensatie. Wel ben ik elke dag thuis al jarenlang want ik ben afgekeurd. Hopelijk gaat de overheid toch compenseren via de energiebelasting op de factuur van het energiebedrijf. Fingers crossed.

 3. Ik heb weinig last van de hoge prijzen daar ik zeer weinig gas verbruik. Door het overschot aan stroom ivm zonnepanelen verwarm ik grotendeels van de tijd via infrarood en elektrisch bij. Daar daarnaast de vermindering energiebelasting omhoog gaat naar 824,77 euro per 01-01-2022 gaat mijn maandbedrag zelfs nog (iets) omlaag.

  1. Dat is wel heel fijn! Qua zonnepanelen: verbruik je weinig, of wek je heel veel op? Kun je daar toevallig iets over zeggen qua aantal panelen/opbrengst per jaar? Wij willen het eigenlijk nog niet op dit huis doen, maar beginnen er wel steeds vaker over te twijfelen en dit is wel een extra reden om er toch nog eens kritisch naar te kijken.

 4. Hier inmiddels wel aan de beurt geweest voor een nieuw contract. Wegens de (hopelijk tijdelijk) bizar hoge prijzen, in okt jl. weer voor een 1-jarig contract gekozen. Zag namelijk dat bij het opzeggen van een nog lopend contract van 1 jaar er een boete geldt van (slechts) 50eur per service. In mijn geval wordt dit 100eur (energie en gas). Mochten de prijzen in bv. mei/ juni 22 voldoende dalen, dan zal ik deze boete voor lief nemen en weer switchen. Wellicht dat wel eens voor 3 jaar vastzetten(?).

  1. Ja, ik ben normaal niet zo dol op langdurige contracten, maar nu toch wel een beetje blij dat ik het destijds voor 3 jaar heb vastgezet. Loopt voor mij alsnog ook eind mei 2022 af, maar dat is in ieder geval beter dan nu net voor de winter met de ellende zitten.

 5. Onze energie maatschappij is failliet. We worden dit jaar nog overgedragen aan een andere energie maatschappij. Per 1 februari loopt ons contract af en we gaan van 190 per maand naar 485 per maand!! Dit bij een verbruik van 1900m3 gas en 4000khw stroom.
  We zijn ons aan het oriënteren voor een pelletkachel nu. Aanschaf ongeveer 1650 en installeren 1850 .
  We lezen dat veel mensen 1 kuub pellets bestellen en daar een half jaar mee doen. Dit kost ongeveer 350 eur.
  Voor ons kan dat dus zeker uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.