Beleggingsupdate december: eindsprintje?

beleggingsupdate december 2021

“Hoe hebben jouw beleggingen het vandaag gedaan?” Normaal gesproken kijk ik tussendoor nooit naar mijn beleggingen. Maar blijkbaar was er iets gebeurd op de markt, anders zou die vriendin me vast de vraag niet stellen. Toen ik inlogde, zag ik dat er inderdaad iets was geweest: in één dag waren mijn beleggingen met 900 euro in waarde gekelderd. De stand stond nog boven die van de vorige update, maar het deed toch even zeer. Daarom kijk ik dus niet meer dan die ene keer in de maand. En het is weer die tijd; tijd voor de beleggingsupdate van december 2021.

Beleggingsupdate december 2021

Zoals je inmiddels misschien wel weet: mijn financiële maand start op de 24e van de ‘vorige’ maand. Elke maand gaat er automatisch 444 euro naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor december 2021 in dit geval.

Voor ik verder ga met waar ik dat geld precies in stop, is het handig om even een overzicht te hebben van mijn huidige beleggingen:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening een tijdje terug omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg – die heb ik meteen in mijn actieve account gestopt. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In december 2021 deed ik dit voor mijn beleggingen

Deze maand had ik net wat meer dan 440 euro te investeren. Daarom koos ik ervoor om 4 keer VWRL te kopen tegen een koers van 109,38 per stuk. Dat bleek een piek te zijn, want inmiddels staat hij weer een paar euro lager.

Daarnaast verdiende ik weer $4 bij via Coinbase; af en toe kun je daar een quiz invullen over een nieuwe munt en dan krijg je daarvoor 4 dollar in de waarde van die coin.

Ook stortte ik eindelijk de 482 euro van mijn BND-bankrekening naar mijn BND-pensioenrekening. Dat stond al maanden op mijn to do-lijstje.

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro617,85+ 95,85
DEGIRO22.177,14 euro31.468,60 euro+ 9.286,01 euro
Pensioenrekening17.844 euro23.402 euro+ 5.558 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.600 euro*2.092,62 euro+ 492,62 euro
Binance500 euro*2.928,46 euro+ 2.428,46 euro
Bux10 euro107,02 euro+ 97,02 euro
Meesman10.000 euro10.714 euro+ 714 euro
Flatex7 euro12,50 euro+ 5,50 euro

Mijn totale rendement komt hierbij op ruim 18.500 euro. Dat is weer goed 1.500 euro meer dan vorige maand. Ik was vooral blij verrast met mijn Meesman-account, die van 10.129 euro naar 10.714 euro schoot. Tel daar een mailtje over lagere kosten bij op en je begrijpt mijn enthousiasme 😉

* Van de crypto’s weet ik niet helemaal zeker of dit de inleg is geweest; ik heb mijn best gedaan dit zo goed mogelijk terug te rekenen, maar destijds hield ik dat nog even niet bij. En toen alles crashte, vergat ik het liever 😉

Soms denk ik: zal ik wat verkopen? Deze stijgingen kunnen toch niet aanhouden? Maar ik doe het niet. Dat past namelijk niet binnen mijn Buy & Hold-strategie en:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Dividend en kosten

Ik kreeg deze maand geen dividend uitgekeerd, maar maakte wel 2,41 euro aan stortingskosten bij Brand New Day.

Aandachtspunten voor volgende maand

Mijn beleggingsdoel voor 2022 vaststellen.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. Wellicht wist je het al, of heb je het zelf al een keer gedeeld: Als je posities hebt bij Flatex (ik heb ze ook via die actie) dan worden ze in januari gemigreerd naar je account van degiro (voor de mensen die beiden hebben dus). Ze gaan de activiteiten van Flatex afbouwen/stoppen in NL omdat ze degiro hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.