Review Freedom Finance: de moeite waard?

review freedom finance

Ik vind het belangrijk om geld helder en toegankelijk te maken. En als er iets is dat niet altijd even helder en toegankelijk is, dan is het wel beleggen. Je hebt veel mogelijkheden om je geld te beleggen en dat kun je ook bij veel partijen doen. En zodra je daarin duikt, merk je dat het ook nog kan in verschillende producten, verschillende valuta, verschillende markten – noem het maar op. Om daar wat meer helderheid in te verschaffen, neem ik regelmatig een grote naam op het gebied van beleggen/investeren onder de loep. Dit keer is Freedom Finance aan de beurt voor een review.

Freedom Finance

Freedom Finance is een relatief jonge broker. Relatief, want het bedrijf werd in 2008 opgericht. Hoewel het bedrijf van oorsprong vooral gericht was op de Amerikaanse markt, is het sinds 2013 ook bezig met een opmars op de Europese markt. Het bedrijf valt onder toezicht van de Cypriotische AFM en heeft van hen toestemming gekregen om ook klanten te bedienen uit 30 EU-/EEA-landen.

Opvallend aan Freedom Finance is dat het de enige Europese broker is, waarvan het holding bedrijf genoteerd staat aan de NASDAQ, de grootste technologiebeurs ter wereld. Klanten biedt het toegang tot de grootste beurzen ter wereld, waaronder de New York Stock Exchange (NYSE), de London Stock Exchange (LSE), de Deutsche Boerse, de Hong Kong Exchanges (HKEX) en anderen.

Het bedrijf krijgt een B-rating van S&P. Dat wil zeggen dat het bedrijf momenteel de capaciteit heeft om de afspraken na te komen, maar dat dit wel in het geding kan komen op het moment dat er sprake is van zakelijke, financiële of economische tegenslagen. Als ik het even vergelijk met andere partijen, dan is dat een ‘oké-rating’. Een gevestigde naam als de Rabobank scoort hoger (AA), maar er zijn ook weer partijen die lager scoren. Het bedrijf krijgt daarnaast een A-rating van CreditSafe.

Freedom Finance is ook een actief lid van de AFME, een groep die zich inzet voor de belangen van beurzen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Beleggen via Freedom Finance

Freedom Finance is de naam achter Freedom24, een platform waarop je toegang krijgt tot de grootste aandelenbeurzen ter wereld. Het platform is beschikbaar in 25 Europese talen, in desktopversie en mobiel. En er is ook nog een app van.

Via één van die manieren krijg je toegang tot meer dan 1 miljoen ‘handelsinstrumenten’, zoals dat zo mooi genoemd wordt. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook ETF’s, obligaties, futures en opties.

Ik merk wel dat ik nog even moet wennen aan de ‘notatie’ hier in het webportaal:

Aandelen bij Freedom Finance

Wat wel heel handig is, is dat je met één klik meteen alle meest verhandelbare items naar voren kunt halen. Hierin staan al wat vertrouwde namen: Vanguard, iShares en Wisdom Tree heb ik bijvoorbeeld al in mijn portefeuille zitten.

Ook hier heb je de mogelijkheid om te kopen tegen de marktprijs of tegen een prijs die je zelf bepaalt. Als de koers die prijs raakt, natuurlijk.

Geld verdienen met een D-rekening

Nieuw voor mij was de D-rekening. Dit noemen ze een ‘vastinkomen-subrekening’, waarop je 3 procent rendement per jaar krijgt, in dollars, en dan dagelijks uitgekeerd.

Ik moest hier even twee keer naar kijken. Is dit nu een spaarrekening met een vaste rente? Waar zitten de addertjes? Het lijkt er wel op. In de veelgestelde vragen wordt aangegeven dat de tegoeden van cliënten op D-rekeningen op elke werkdag worden belegd via valutaswaptransacties. Transacties waarbij de ene valuta dus wordt omgezet naar de andere valuta. Dat zou dus dat rendement van 3 procent opleveren. Je kunt met deze rekening overigens niet handelen; dit is echt een rekening waarop je alleen geld kunt stallen en hiervoor kunt gebruiken. Je kunt wél op ieder moment bij het geld op die rekening. Het is dus niet een deposito waarin je geld vast staat.

Beleggingsideeën

De beleggingsopties verschillen per platform niet zo echt. De D-rekening was voor mij nieuw. En wat me ook aanspreekt, is het onderdeel met beleggingsideeën. Ik zie op bepaalde andere platforms wel nieuwsberichten voorbij komen, of bepaalde grafieken met plussen en minnen, maar hier staan een aantal hele overzichtelijke artikelen met ideeën over bijvoorbeeld ETF’s om in te beleggen met oog op de ‘gas-situatie’ van dit moment.

Dat vind ik wel prettig. Het geeft me namelijk wat meer gevoel van het stukje ‘marktwerking’ rondom beleggen. Ga ik dan meteen blind op al die tips af? Nee, zeker niet. Maar ik vind het wel fijn om de gedachtengang van zo’n analist te lezen en daar ook nog concrete ISIN’s bij te zien staan. ISIN’s van bijvoorbeeld iShares, waar ik zelf nu ook al in investeer.

Bovendien blijken de aanbevelingen behoorlijk goed uit te pakken en konden ze in het verleden al rekenen op lof van Bloomberg.

Wat kost het?

De kosten vind ik ook altijd belangrijk als het gaat om een beleggingspartij. Kosten kunnen namelijk een enorm deel van je rendement opsnoepen. Nu weet ik inmiddels wel dat het hele kostenverhaal vaak wat gelaagd is.

Je hebt kosten van je broker, kosten van een fonds, kosten die verwerkt worden in de koers, kosten om je rekening aan te houden, een combinatie van die kosten, noem het maar op.

In dit geval wordt gewerkt met 4 verschillende tarieven:

 • Promo
 • Smart
 • Fix
 • Super

Promo is een gratis tarief voor nieuwe klanten, waarbij je 30 dagen helemaal niets betaalt. Geen maandkosten en geen provisie.

Na die 30 dagen kun je overschakelen op één van de andere opties. Smart zou perfect passen bij beginners. Je betaalt dan 2 cent provisie per aandeel, met een minimum van 2 euro per order. Wil je een sms-notificatie krijgen van je belegging, dan betaal je daar ook nog eens 5 cent voor. Betaal je met je creditcard, dan komt er nog 2,5 procent aan kosten bij. Zou ik dus niet zo snel doen, tenzij je een hele goede bonusregeling op je creditcard hebt 😉

De optie Fix kost 10 euro per maand. Wanneer je daarvoor kiest, betaal je 1,2 cent provisie per aandeel, met een minimum van 1,20 euro per order en 3 cent voor een sms-notificatie. Kosten voor betaling per creditcard blijven gelijk.

Als je echt megaveel transacties in de maand doet, dan kun je nog gaan voor Super, waarvoor je 200 euro in de maand betaalt. Dan betaal je 0,8 cent provisie per aandeel, met een minimum van 1,20 euro, is je sms-notificatie gratis en betaal je nog steeds 2,5 procent bij betaling per creditcard.

Ik moet het natuurlijk even aan kijken, maar volgens mij kan ik prima uit met Smart. Ik ben misschien geen beginnend belegger, maar mijn activiteiten per maand zijn behoorlijk beperkt.

Aanmeldproces

Ik heb me uiteraard aangemeld en aanmelden was vrij eenvoudig. Je kunt hier je gratis account aanmaken. Ik moest hiervoor eerst een aantal vragen beantwoorden, waaronder of ik (of mijn familieleden) ‘connecties hebben met politiek prominente personen’.

Daarna is het een kwestie van voorwaarden accepteren, sms-code ontvangen en invoeren, via den QR-code je paspoort uploaden, een selfie maken, een bewijs van je woonplaats uploaden (handig om die bij de hand te hebben, ik moest die even naar mijn telefoon teleporteren) en vervolgens heeft het systeem een paar minuten nodig om dat allemaal te controleren.

Wat is de meerwaarde van Freedom Finance?

Je hebt natuurlijk inmiddels behoorlijk wat brokers en als je me een beetje volgt, dan weet je dat ik alles op dit vlak het liefst zo simpel mogelijk houdt. Dus stel ik mezelf de vraag: wat is de meerwaarde van Freedom Finance? IS die er?

Ik vind van wel.

Voor mij persoonlijk zitten de voordelen of mogelijkheden vooral in:

Beleggingsideeën

Die worden heel concreet gemaakt, waardoor ik sneller geneigd ben er iets mee te doen en dus voor wat meer spreiding in mijn portefeuille te zorgen. Uiteraard wel in de vorm van ETF’s.

Extra spreiding/diversificatie

Ik heb het liefst niet 600 beleggingsaccounts, maar ik voel er ook niet veel voor om alles bij één partij te hebben. Dat gegeven, gecombineerd met extra mogelijkheden, maakt het voor mij aantrekkelijk genoeg om me hier ook aan te sluiten.

Conclusie

Ik vind dit wel een interessant platform. De nieuwe mogelijkheden, de D-rekening. Ik moet natuurlijk nog even zien hoe het uitpakt qua rendement, maar daarover houd ik je natuurlijk op de hoogte via mijn beleggingsupdates.

En natuurlijk ook hier weer belangrijk: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je geld verliezen. Beleg dus niet met geld dat je niet kunt missen.

Ben jij al bekend met Freedom Finance of Freedom24? Wat zijn jouw ervaringen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Deelname in IPO’s kan al jaren met DeGiro, en komt vrij groot prominent in beeld als je daar inlogt – in een ander gekleurd balkje. De kosten daarvan liggen niet hoger dan voor gewone aandelen.
  Ik hou het graag bij één partij. Een broker is niet meer dan een broker. Als zij omvallen, dan zijn je aandelen nog steeds veilig gezien deze zijn ondergebracht bij een Custodian (State Street in het geval van Flatex/DeGiro).
  Let er heel goed op dat Freedom Finance dit heeft ondergebracht bij DTC, wat géén custodian is. Zij houden alle aandelen “als die van hen” en je hebt slechts een pro rata toegang tot hun totaal. Een faillissement van DTC leidt dus tot 100% verlies van je aandelen – want feitelijk koop je géén aandelen. Je verschaft het kapitaal aan Freedom Finance om via LEK Securities de aandelen te laten kopen door DTC.
  Dit vergroot het risico. Nog los van de vraag hoe betrouwbaar de Cypriotische evenknie van de AFM is. Ze zijn niet vrij van kritiek…

 2. Als je ETF’s koopt kun je zien bij welke custodian die ETF zit (via Morningstar is dat bijvoorbeeld goed inzichtelijk). Voor de overige effecten is dit afhankelijk van de lokale markt en kan dus verschillend zijn (dat is op zich geen nadeel). DeGiro heeft overigens zijn eigen “custodian” (ik was even in de war met de Custodian van mijn ETF’s, mea culpa(, namelijk de aparte holding waarin de stukken gehouden worden. Enfin, het is een complex geheel.
  Maar het belangrijkste is dat het gescheiden moet zijn van de broker (dus een aparte entiteit) en dat het niet pro rata een deel van een ander bedrijf moet zijn. Sterker nog: die tak “mag” geen andere taak hebben dan het administreren van de assets. Bij DTC is dat niet het geval.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.